Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 001-002 - S01E01-02 - Under the Night & An Affirming Flame

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Jak oceniasz te odcinki Adromedy? (33 użytkowników oddało głos)

Jak oceniasz te odcinki Adromedy?

1. 10 (10 głosów [32.26%])

Procent z głosów: 32.26%

2. 9 (11 głosów [35.48%])

Procent z głosów: 35.48%

3. 8 (5 głosów [16.13%])

Procent z głosów: 16.13%

4. 7 (3 głosów [9.68%])

Procent z głosów: 9.68%

5. 6 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

6. 5 (1 głosów [3.23%])

Procent z głosów: 3.23%

7. 4 (0 głosów [0.00%])

8. 3 (1 głosów [3.23%])

Procent z głosów: 3.23%

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

11. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 19.09.2004 - |01:42|

1x01 & 1x02 - Under the Night & An Affirming Flame

Ok, no to mamy nowy serial sci-fi "Hercules w Kosmosie"...eeeee...znaczy się "Andromeda". Według mnie jedna z najbardziej doskonałych koncepcji na serial. Ale po kolei: mamy Commonwealth, Federację skupiającą miliony światów, w tym nas - genialnych ludzi - i Nietzchean - bardziej genialnych, genetycznie zmodyfikowanych, ludzi. Commonwealth ma swoją flotę gwiezdną, i zalatuje to wszystko Brytolami na kilometr - z tego powodu od razu pokochałem pomysł.
No ale do odcinka - nasza dzielna załoga, czyli Herku...tfu, czyli Kapitan Dylant Hunt pojawia się na jakimś za[beeep]u odpowiadając na wezwanie o pomoc. A tam - ups - tysiące statków Nietzchean, którzy właśnie przygotowują się do zniszczenia Federacji. Dlaczego? Ponieważ pewni wysoko postawieni ludzie zawarli pokój z pewnymi bardzo nisko postawionymi obcymi. Czy wspomniałem, że ci obcy zabili wcześniej miliard Nietzchean, nie robiąc różnicy między mężczyznami, kobietami i dziećmi? Chyba nie. A to ważne, bo z tego powodu nasi genetycznie zmodyfikowani sojusznicy już nimi nie są. Pierwszy oficer Dylana - Nietzchean Rhade - sugeruje, aby wszystkich jego pobratymców, w tym jego, natychmiast aresztować i zamknąć w kajutach. Sensowne, w końcu jego kumple właśnie przymierzają się do rozwalenia Andromedy.
A co to jest ta Andromeda? To tylko super dopakowany, doskonale wyposażony statek bojowy Federacji, który jako bonus dostał najbardziej seksowne A.I. jakie w życiu widziałem! Ale do rzeczy - oczywiście Dylan wszystko spaprał i musi walczyć z Rhadem. Zabija go, po czym wpada w czarną dziurę tzn. nie do końca, ale przebywa tam przez 300 lat.

300 lat i kilkaset milionów hektolitrów piwa, wina, wódki później...

Pojawia się statek-wrak Eureka Maru. Ale nie dajcie się zwieść, statek ten to jak rosyjska stal - strzelasz w to ze wszystkiego co masz, a statek nadal działa. Nie mówiąc już o przyjaznym interfejsie typu "walnij a się włączy". No i ten statek z fajną panią kapitan, dziwną różową panią z ogonem, debilnym Maggogiem pacyfistą, zboczonym mechanikiem i szczurowatym pracodawcą, zamierza dobrać się do Andromedy (jak to zabrzmiało...)

Ale nie ma tak łatwo! Nasz dzielny kapitan Hunt właśnie się ocknął z 300-letniego zawieszenia w czasie i nie pozwoli, aby ktoś w brudnych buciorach łaził mu po wypastowanej podłodze statku. Ale nasz szczurowaty antagonista ma asa w rękawie w postaci wielkiego, ciężkiego, przypakowanego sterydami Nietzcheanina, Tyra Anasazi.

30 minut ganiania się po statku, 2 bojowe cyborgi i jedno zmartwychwstanie później...

Tak jest! Szczurowaty antagonista pokonany, a Dylan zamiast poprzedniej załogi w ilości 4000 ludzi, ma teraz uroczą piątkę, z którą wyrusza aby zrealizować niesamowicie skromny cel - odbudować Commonwealth. Hej, jak spadać, to z dużego konia, nie?

To teraz do odczuć:

Ach! Och! Wow! Ogólnie odcinki super, dałbym 10/10 ale:

-Rev Bem jest moim zdaniem postacią straconą już na starcie, coś jak Zhaan w Farscape. Czy na pokładzie zawsze musi znaleźć się głupi pacyfista, na dodatek będący wyznawcą jakiejś religii?

-Rhade byłby super postacią, szkoda że zginął, i trzeba będzie na niego czekać do sezonu 4. (zrozumiecie, jak obejrzycie)

Takie pierdółki, w końcu do czegoś się trzeba przyczepić. Czyli jest 9/10 za calość.
  • 0

#2 Raptorek

Raptorek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 538 postów

Napisano 19.09.2004 - |07:53|

Castor pomysł opisywania odcinków mi się jak najbardziej podoba ale jedna uwaga dodawaj ankiete :)
A teraz uwagi pierwszy odcinek mi sie podobał nawet to ma sens ale kilka uwag zrobienie z czarnej dziury białej to lekie przegiencie moim zdaniem
No i ten pacyfistyczny kapitan wszystko mi się podoba tylko niestety nie on nie NADAJE SIĘ NA KAPITANA.
Obecnie kończe oglądac 1 sez i stanowczo się nie nadaje i nie razi mnie jego poprzednia rola on po prostu jest sztuczny nie wiem może mało widziałem i dalej będzie lepiej zobaczymy.
Co do pacyfistów no to różowa dziewczyna jest super poprostu przebija wszzystko i ten ogon .
Daje 9/10 Ach ten Sorbo :(
  • 0

#3 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 19.09.2004 - |22:16|

Tak jak to czesto mówią , zacznij budować napięcie od wybuchu wulkanu :) , tu zaczyna się od wybuchu największej wojny we wszechświecie (plus dodatki takie jak czarna dziura :D ) . W pierwszych odcinkach widać że serial ma duży potecjał , jest to niesamowite uniwersum które aż się prosi o wykożystanie .
Oceniłem te 2 odcinki na 8 , bo mimo tego że pierwszy zasługuje na wiecej , to drugi jest słabszy .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#4 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 20.09.2004 - |12:29|

Gaheris Rhade - najciekawsza postać Andromedy, każdy myśłi na początku, że to zła postać jednak okazuje sie całkiem inna - polecam zdaje sie odcinek 3x11 gdzie ukazana jest "alternatywna" wersja przygód Andromedy.....

Odnosnie Dylana to kapitan z niego jakis taki sztuczny, podobny do wyidealizowanych kapitanów Gwiezdnej Floty w Treku, jedynie, co musze przyznać z bólem serca Archer jest normalnym kapitanem ludzkim ... ehh miało być o Andromedzie :). Czasami posunięcia Dylana są idiotyczne, przecierz majac 20 Bomb Nova zrobił by porzadek ze flotą Nietshean bez problemowo....
Jeśłi każdy statek Federacji miał na pokładzie bomby Nova to Nietsheanie mogli wysyłać nawet 300k statków bo jedna bombka załatwiła by sprawę
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#5 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 20.09.2004 - |13:55|

Gaheris Rhade - najciekawsza postać Andromedy, każdy myśłi na początku, że to zła postać jednak okazuje sie całkiem inna - polecam zdaje sie odcinek 3x11 gdzie ukazana jest "alternatywna" wersja przygód Andromedy.....

Dokladnie to chodzi o 3x10 - The Unconquerable Man. Powoli, powoli dojdziemy i do tego odcinka... :P
  • 0

#6 Michał

Michał

Sierżant

• VIP
  • 765 postów
  • Miastoz Wormhole (Kraków)

Napisano 20.09.2004 - |15:01|

Jako ,że ja też niedawno rozpoczołem moja przygode z Andomeda wypowiem sie :) .
Dałem obu odcinka 9/10
Ponieważ były one ciekawe ,dzialo sie coś :)
Również uważam,że kpt. Dylan to frajer :D ..w dodatku jakis nawiedzony bo mowi tylko o pokoju a w systuacji zagroznia nie chce użyć potęznych bomb Nova bo ...zyja w okolicach walk ludzie......

Ps. Moj 500 post :clap: :clap:
  • 0
WISŁA KRAKÓW

Dołączona grafika

NIE dla Spoilerów !!!!

Piszesz Spoilery???? Od Dziś używaj :
[spoiler]	Text  [/spoiler]

#7 Aga01

Aga01

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 01.05.2005 - |19:38|

Zaczyna się ciekawie. Pierwsza część lepsza od drugiej, ale ogólnie oceniam na 9/10
  • 0

#8 sneak127

sneak127

Szeregowy

• Użytkownik
  • 45 postów
  • MiastoSzprotawa

Napisano 07.11.2005 - |21:27|

te pierwsze odcinki były naprawde dobre

8/10
  • 0

#9 Grysik

Grysik

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 17.11.2005 - |11:19|

Jeszcze do tematu bomb nova (bo nakręciłem sie dzisiaj ;) )

Mamy superpanśtwo z superwybajerzonymi broniami statkami i 10x większą flotą od Nietzchean. i jak myślicie: kto teoretycznie wygra?

To tak jakby Polska zaatakowała USA ;) Całość naszych wojsk wylądowałaby w zamieszkanym obszarze (np na którymś z wybrzeży). I tu moje pytanie: Czy usa walnęło by w nas atomówką?

A co do odcinków to trochę schematyczne, podobnie jak to że Andromeda dostaje od razu najlepszą z możliwych załog :P Ale mi to nie przeszkadza.

PS. Castor Krieg twój opis jest genialny :D

Użytkownik Grysik edytował ten post 17.11.2005 - |11:21|

• 0

#10 rbarteczko

rbarteczko

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów
  • Miastowojewódctwo śląskie

Napisano 01.12.2005 - |19:10|

Te dwa pierwsze odcinki, tak jak cała I (pierwsza) seria jest super. Daję 9/10
  • 0
Myślę, wiec jestem ( i zniknął )

#11 Cr@sH

Cr@sH

Starszy kapral

• VIP
  • 258 postów
  • MiastoBournemouth

Napisano 26.12.2007 - |00:11|

wlasnie zamna 2 pierwsze odcinki andromedy i jestem pozytywnie zaskoczony juz od dluzszego czasu okladalem(jeden z powodow to byl "hercules" jakos nie widzielem go w sci-fi a drugi to widzilem kiedys jakis fragment odcinka na tele5 i tez mnie nie zachecilo) ogladanie andromedy teraz wiem ze nie potrzebnie, mam nadzieje ze dalej sie serial rozkreci i bedzie trzymal poziom
  • 0
15.05.2012 Diablo 3

#12 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 26.12.2007 - |00:57|

mam nadzieje ze dalej sie serial rozkreci i bedzie trzymal poziom

Ale poza sezonem 5 bo ten to fabułę ma pisaną chyba na haju przez scenarzystów.
I oni też pewnie już nie wiedzieli o co w nim chodzi i się nieźle pogubili.

A poza tym sam seriali taki przyjemny i da się obejrzeć.
Przy okazji na ezydvd są już do kupienia 3 pierwsze zremasterowane sezony.
Z dodanym dźwiękiem dd 5.1 i podobno poprawionym obrazem. :D Więcej napiszę jak dvd dotrze z Australii.

Użytkownik biku1 edytował ten post 26.12.2007 - |01:01|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#13 Cr@sH

Cr@sH

Starszy kapral

• VIP
  • 258 postów
  • MiastoBournemouth

Napisano 26.12.2007 - |19:39|

sam sie nawet zastanawiam nad zakupem niecale 15 funtow za sezon
http://www.choicesuk.com/product.aspx/!...p;source=affwin

ale moze poczekam jakis fajny box set ktory za duzo miejsca nie zajmuje wyjdzie
  • 0
15.05.2012 Diablo 3

#14 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 26.12.2007 - |19:53|

http://www.choicesuk.com/product.aspx/!...p;source=affwin

To co pokazałeś jest też na amazonie [droższe ;)] jak również w tym długim [tak mi sie wydaje] zbiorczym pudełku. --> http://www.amazon.co...-...5052&sr=1-2

Tylko jest jedno ale do tego Twojego - to jest stare wydanie z dźwiękiem stereo :( itd a tutaj masz to nowe wydanie o którym pisałem --> http://www.ezydvd.co...item.zml/786967
I jak widać jest to wydanie multiregionalne.

Użytkownik biku1 edytował ten post 26.12.2007 - |19:55|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#15 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 27.12.2007 - |07:48|

Tylko jest jedno ale do tego Twojego - to jest stare wydanie z dźwiękiem stereo :( itd a tutaj masz to nowe wydanie o którym pisałem --> http://www.ezydvd.co...item.zml/786967
I jak widać jest to wydanie multiregionalne.

Ale nie ma żadnych napisów.
Nawet angielskich :(

::. GRUPA TARDIS .::

#16 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 27.12.2007 - |15:30|

Ale nie ma żadnych napisów.
Nawet angielskich :(

Ano niestety musi być jakiś minus aby nie było zbyt pięknie.
Choć kto wie może będą ;) hi hi na 100% okaże się jak box dojdzie.
Mam nadzieję, że poprawiony dźwięk i obraz jakoś to wynagrodzą choć wiadomo z angielskimi napisami łatwiej.

Dodam ,że oryginalny Farscape też nie ma napisów. :huh:

Użytkownik biku1 edytował ten post 27.12.2007 - |15:32|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#17 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 08.01.2008 - |18:06|

Powiem tak dzisiaj w końcu dostałem to australijskie wydanie.
I obraz + dźwięk miodzio - coś pięknego. :D
Nie wiem jaki jest obraz w tym starym wydaniu na dvd bo widziałem tylko jednego dvdripa ale tu jest super.
Do tego bardzo bogaty dźwięk nawet jak na 5.1 - cieszę się, że nie skusiłem się na te wydanie 2.0

Ale nie ma żadnych napisów. Nawet angielskich

Nie jest tak źle , mimo, że nie ma napisów da się spokojnie zrozumieć pomijając Harpera co nawijają. ;)

Co do zajmowania miejsca to jeden sezon zajmuje dokładnie tyle co standardowe wydanie jednego filmu.
Mamy 6 płytek w pudełku typu Amaray z dwoma dodatkowymi "stronami" w środku. Więc grubość jest taka jak zwykłego pudełka z filmem.

Co do samego wydania to jedyny minus to brak eng czy pl subów a poza tym bardzo polecam.
Acha odnośnie regionów tu mamy R0.

Ok tutaj to tyle.
Więcej będzie w subforach w dziale z wydaniami dvd.

Użytkownik biku1 edytował ten post 08.01.2008 - |18:32|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych