Odcinek 041 - S04E05 - Dirty Harry
Napisano 27.08.2009 - |09:09|
::. GRUPA TARDIS .::
Napisano 26.10.2009 - |13:12|
Rozterki Debra/Anton, dobrze, że już koniec. Lundy do piachu , szkoda. Teraz Dex ma przewagę nad Trójkowym, zobaczymy jak to rozegra. Coś mi się wydaje, że na koniec sezonu zaserwują nam coś takiego, że ktoś z najbliższych Dexa się dowie o jego sekrecie, albo poczekają z tym na ostatni sezon, którym niby ma być 5. Cały ten dom Dexa i Rita mnie nudzą.
Napisano 27.10.2009 - |00:34|
Widzimy przecież, że Dexter - niby wyłączony z emocji - czuje potrzebę posiadania rodziny. Co prawda potrzeba przedłużenia gatunku jest silniejsza od instynktu samozachowawczego, ale byłoby całkiem miło gdybyśmy usłyszeli w tym serialu coś podobnego. Skoro już idziemy na łatwiznę i słyszymy myśli Dextera, to nie powinno to być trudne.
Ponadto mamy jeszcze Harry'ego Nie chodzi mi tutaj o robienie z ludzi idiotów (ostatnio BSG: Plan robi z ludzi idiotów) i wykładanie wszystkiego na tacy... Tutaj po prostu nie ma czego na tą tace wyłożyć - kuchnia pusta, kucharz zaćpał się na śmierć.
To takie ogólne podsumowanie serialu - zebrało mi się na refleksje
Ten konkretny odcinek - jak na Dexterowskie standardy - średni. Histeryzująca Deb mnie nie przekonała; histeryzująca Rita... czy ja wiem, kiepsko u mnie z rozumieniem kobiet, ale zawsze zdawało mi się, że po zobaczeniu czegoś sentymentalnego (broń Harry'ego) kobiety miękną. Trójkowy ma rodzinę. A gdzie to ciągłe przemieszczanie się? Gdzie zabójstwa po całym kraju?
5.5/10
9 House, Ashes To Ashes, Lost Room
8 Life on Mars, Dexter, Mentalist
7 Heroes, The 4400, True Blood, Jericho, Leverage, Fringe
6 Dollhouse, Lie to Me
5 Prison Break, Kyle XY, Harper's Island
Napisano 27.10.2009 - |00:58|
Ojajebe, w delegacje sobie nie może jeździć?A gdzie to ciągłe przemieszczanie się? Gdzie zabójstwa po całym kraju?
A głębiej podejść do postaci to można chyba jak postać siedzi w dziurze. Punkt wyjściowy był taki, że Dexter nie ma uczuć, remember? Mechanizm kanalizacji Mastera of Denial to mało? Dex jest bardzo solidnie napisaną postacią pod kątem psychopatologii, zarówno jeśli chodzi o samą "etiologię", jako i profil. Koleżanka zresztą niedawno całą magisterkę o tym napisała.
Użytkownik Gawith edytował ten post 27.10.2009 - |01:07|
Napisano 27.10.2009 - |01:12|
Ciekawie zapowiada się też poznawanie Trójkowego przez Dextera w kolejnych odcinkach.
Rita z bobaskiem w pięknej sukience w kwiatki, ciepła, miła
Chyba scenarzyści zrobili to specjalnie dla mnie
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 27.10.2009 - |09:21|
Napisano 27.10.2009 - |09:40|
Pewne zastrzeżenia mam tylko do momentu odnalezienia Debry i Lundy'ego. Kiedy padły strzały było zupełnie ciemno (w tym odcinku słyszymy, że była 5 rano), a Deb do szpitala zabierają jak słonko wysoko na niebie. Ona nie powinna się w międzyczasie wykrwawić na amen?
Rita na plus, mało właśnie było histerii, a więcej konkretów i jakiegoś działania z jej strony. A co do histerii Debry.. cóż.. miała powody. (a scena na parkingu świetnie zagrana).
Uważam, że to nie Trinity strzelał. Zauważyliście, że Anton podejrzanie szybko skłonny był do wybaczenia? Żadnej złości, żadnych wyrzutów. Obstawiam na niego.
Napisano 27.10.2009 - |19:16|
Dobrze poprowadzony wątek Debry i świetna scena na parkingu z Dexterem. Wątek Batista/Laguerta znowu irytuje i raczej przeszkadza niż ciekawi. Za to Quinn dalej bardziej, że tak powiem myśli ptakiem, a nie mózgiem. Chociaż w sumie... dziennikareczka sexy
Co do strzałów dalej bym obstawał za TK, bo wersja z Antonem za mało realna jak dla mnie. A przynajmniej to, żeby Debra miała aż takiego pecha co tego z kim się zadaje.
Rita jakoś mnie w tym seoznie nie irytyje. Po prostu jest taka jak być powinna. W tym odcinki jak zauważył Quendi było dobrze.
#9 Gość_Lowrey23_*
Napisano 27.10.2009 - |20:07|
Tempo trochę opadło, ale tak bywa po takich odcinkach jak poprzedni.
Opadło ? nie żartuj nawet. Pościg za trójkowym. Problemy Dextera z Ritą i siostrą. Batista LaGuerta i Quinn łapią naćpaną laske, która być może ma związek z wakacyjnymi morderstwami, to mało ? BA ! Harry tak namiętnie wpajał do głowy Dexowi o trójkowym, że myślałem, że zaraz zmieni się w gozera i sam nakopie mu do tyłka :-)
Dodam tylko, że powoli nudzą mnie postacie LaGuerty i Angela, mogli by scenarzyści oszczędzić nam straconych cennych sekund/minut, a wręcz, nawet oddałbym tą dwójke ża Lundiego I jeszcze jeden moment, na który nikt nie zwrócił uwagi w tym odcinku, a mianowicie, gdy Dex mówi do Rity, że nie ma nic do ukrycia, a w myślach przewijają mu się strzykawki, skalpele i piły do kośći i w dodatku taka niewinna/zadowolona mina... nie wiem jak wy, ale ja przy tej scenie turlikałem się ze śmiechu Ocena 8/10
Użytkownik Lowrey23 edytował ten post 27.10.2009 - |20:13|
Napisano 20.12.2009 - |16:48|
Końcowe odkrycie chyba mocno wstrząsnęło Dexterem.
Ale zastanawiające jest, że mamy niemal połowę sezonu i już się wszystko wyjaśniło?
Coś tu chyba jednak nie pójdzie tak jak byśmy to sobie wyobrażali bo o czym będą następne odcinki ?
::. GRUPA TARDIS .::
Napisano 27.07.2011 - |13:57|
Cały odcinek bardzo dobry, choć faktycznie mogłoby być więcej takiej głębi psychologicznej seryjnego mordercy, więcej mroku i ciemnej strony mocy:) ze strony Dexa, Litghow jest przerażający, przy nim nasz Dex to taki sympatyczny morderca:)
Szkoda Lundy'ego, mógł wiele ciekawego wnieść do serialu, cieszy mnie pożegnanie Antona - nie trawiłem gościa, może jeszcze LaGuertę gdzieś wywiozą? - 9/10.
Użytkownik Macmax edytował ten post 27.07.2011 - |13:58|
6/6: The Sopranos, Breaking Bad, Fargo, Justified, Boardwalk Empire, The Shield, Death Note, Game of Thrones, Terriers
5/6: Sons of Anarchy, The Affair, Ray Donovan, The Walking Dead, Dexter, Mad Men, Veronica Mars, Shameless US,The Wire, Daredevil, Spartacus B&S and GotA
4/6: Oz, Misfits, Banshee, The Riches, BSG, Californication, Homeland, The Fall, Supernatural
3/6: Hell on Wheels, Black Sails
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych