Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 021 - S02E09 - I Will Rise Up

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (8 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (3 głosów [50.00%])

Procent z głosów: 50.00%

2. 9,5 (1 głosów [16.67%])

Procent z głosów: 16.67%

3. 9 (1 głosów [16.67%])

4. 8,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

5. 8 (0 głosów [0.00%])

6. 7,5 (0 głosów [0.00%])

7. 7 (0 głosów [0.00%])

8. 6,5 (1 głosów [16.67%])

9. 6 (0 głosów [0.00%])

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Dellirium

Dellirium

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 17.08.2009 - |11:04|

Ehhh nie podobal mi sie ten odcinek , przedewszystkim cala postac godricka.Totalnie to do mnie nie przemawia i zbyt takie soapowe to wszystko , zbyt grzeczne i ladne.Ogolnie w tym odcinku lekki zastoj ale coz...
  • 0

#2 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 17.08.2009 - |11:12|

2x09

Niby 'spokojny' odcinek szczególnie po ostatnim a jednak mający swą moc.

Uff ci co mieli przeżyć, przeżyli. :) Czyli Sooki, Jason, Eric, Billi i Godric.
Niezła jatka w domu po tym jak Luke się wysadził.
Ale i tak wszystko to prowadziło do sceny kiedy to 'umierający' Eric prosi Sooki o to by wyssała z niego srebro z bomby jakie zostało rozniesione po całym domu.
No i okazało się, że nie tylko nie umiera ale i w końcu udało mu się związać jeszcze mocniej z Sooki. Dobre było jak Eric leży sobie wyluzowany, Sooki pije mu z piersi jego krew a Bill stoi wkurzony nad nimi.
A Sooki nawet nie miała pojęcia co się dzieje bo myślała, że Eric umiera. Durna dziewczyna. ;)
A dodatkowo potem w czasie rozmowy Billa z Sooki w ich pokoju dowiadujemy się co tak naprawdę zrobił jej Eric.
Nie tylko będzie czuł jej emocje i to gdzie jest [coś na zasadzie współdzielenia] a dodatkowo Sooki może zacząć odczuwać pociąg do Erica. No to się porobiło. :unsure:

Kolejna dobra scena to rozmowa Sooki z bratem. A najlepszy komentarz to i tak walną Jason po tym jak włączyli telewizor i zobaczyli w nim wywiad z wielebnym Nevlinem i Sarą.
Poleciał ładny zrymowany komentarz o tym, że jest wiedźmą, sukin..... - "......There's a witch and a son of a bitch..... f...k you".

W końcu ruszyła do przodu sprawa z Maryann. Tak jak pisałem powyżej w poscie z newsami jest tak jak mówiła w wywiadzie Rutina. To co dotąd widzieliśmy w wykonaniu Maryann to dopiero przedsmak i początek tego na co ją stać. Tak więc nie dość ,że coraz mocniej uzależniła od siebie Tarę to dodatkowo zaczęła to robić z całym miastem. Niezłą pogadankę walnęła Tarze i Eggsowi na temat tego jak to społeczeństwo przez wychowanie ogranicza nas niczym jakaś klatka i nie ma nic złego w szaleństwie, wyluzowaniu i odrzuceniu wszelkich norm. Aż Tara zapomniała języka w buzi co się jej nie często zdarza.
No i trzeba wspomnieć o trzech wyśmienitych scenach z Maryann :
pierwsza jak przybywa do aresztu gdzie chce dopaść Sama i rzuca urok na Szeryfa i wszystkich osadzonych uwalnia, Sam całe szczęście się przemienia i ucieka. [sami zobaczycie w co] :o
druga to jak wchodzi do baru Merlotte's i krzyczy gdzie jest Sam a wszyscy są jej posłuszni. A jako, że go tam nie ma to każe wszystkim go szukać i sprowadzić go do niej.
trzecia jest wtedy jak zadowolona z siebie siedzi i patrzy jak Tara będąca pod jej wpływem bije swoją matkę a Eggs Lafayette którzy chcieli uwolnić Tarę spod jej wpływu. Oj porobił się.

Kolejny wątek bardzo udany to Hoyt z Jessiką. Facet postanawia ją przedstawić swojej matce a ta jak wiemy nie cierpi wampirów. I okazuje się ,że ona w ogóle nikogo nie lubi.
Rozbrajająca była scena jego rozmowy z matką i w ogóle o zabarwieniu komicznym. Jakoś tak to szło :
H -- Dlaczego jesteś taka pełna nienawiści ?
Matka - Do kogo myślisz mówisz.
H --- Do matki która nienawidzi wszystkiego w około.
M -- Nieprawda.
H -- Nienawidzisz metodystów.
M -- Mam swoje powody.
H -- Katolików.
M -- Tylko księdza.... i zakonnice.
H -- Afroamerykanów.
M -- Cicho to tajemnica.
H -- Ogrodników, kierowców parkujących auta, kobiet w czerwonych butach.
M -- Bo są łatwe i tanie.
H -- Kotów, psy, dziewczyny które lubiłem, bo bałaś się, że polubię je bardziej niż ciebie.
M -- Bo jesteś moim dzieckiem.
H -- Jestem już cholernie dorosłym facetem. ----- I podchodzi do stołu i bierze na wynos jedzenie z talerza które mu mama zrobiła. Nieźle się uśmiałem. :lol: :lol:
Druga dobra scena z matką Hoyta jest w barze Sama. Gdzie spotyka się z Hoytem i Jess który to ją jej przedstawia. Oczywiście mamusia siedzi cały czas naburmuszona mimo, że Jessika próbuje przełamać lody. W końcu dochodzi do kłótni w której wygarnia Jess ,że syn ma przed sobą słoneczną przyszłość - dosłownie, w ciągu dnia a nie życie w nocy - i nie może mu dać tego wszystkiego co normalna kobieta a zwłaszcza dziecka. Podobało mi się, że jak zwykle zresztą Hoyt stanął po stronie Jess. No i ta końcówka sceny kiedy to mamusia zaczyna "używać życia" bo w końcu wyszła z domu do ludzi i zasmakowała w alkoholu. ;)

Na koniec zostawiałem sobie sceny z Godrickiem. Oj to się dopiero porobiło.
Pod naciskiem Nan Flanagan [wampirki którą znanym dotąd z wystąpień w tv] Godric bierze na siebie winę i rezygnuje z stanowiska Szeryfa. W pokoju wszyscy są w szoku i nie dowierzają temu co się stało. Oprócz Godrica i Nan z ochroniarzami, są jeszcze Isabel, Eric, Bill i Sooki. Widać było jak Bill czuł pewien respekt przed innymi ,w końcu w pokoju można powiedzieć, że znalazła się sama śmietanka. Zobaczyliśmy też ,że i w wampirzym świecie istnieje polityka i jej ciemnie strony co właśnie odbiło się na Godricu. A Nan martwi się tylko o dobry PR dla wampirów.
Choć ten jak się okazuje znudzony i zmęczony swoim kilku tysiącletnim życiem przestał się przejmować takimi pierdołami. Oczywiście Sooki jak zwykle z czymś wyskoczyła ale i tak Flanagan spojrzała na nią jak na małego robaczka i nie wzięła jej poważnie.
Ech i ta końcówka. :huh:
Godric wychodzi na dach hotelu gdzie jedyne czego już chce to zaznać spokoju w promieniach słońca a wszyscy wiemy jak to się skończy. :mellow:
Niesamowicie się oglądało takiego drapieżnika jak Eric który na kolanach płacze i prosi swojego stwórcę aby ten się nie zabijał. :(
Oprócz tej dwójki na dachu jest jeszcze Sooki która postanawia dotrzymać Godrickowi towarzystwa w jego ostatnich chwilach bo Eric musi się schronić przed wstającym słońcem.
Piękna to była scena kiedy stary wampir mający kilka tysięcy lat wzrusza się, że oto człowiek ledwie kilkunastoletni chce z nim być kiedy to wybrał swój koniec. :o :blink: :( :( :(
I widać już było, że w czasie rozmowy z nią jak już powoli zaczyna parować. Tak więc nie ma już na świecie Godrica. :(
Choć jak dla mnie trochę za mało uzasadniona ta śmierć choć jestem chyba w stanie wyobrazić sobie ,że ktoś mógłby się już zmęczyć żyjąc tyle lat.

Dołączona grafika

Pytania na przyszłość.
Ciekawe co będzie z Bon Temps , całe jest pod wpływem Maryann i co będzie z biednym Samem ? Czy go w końcu dopadną bo sam Andy nie da rady go ochronić.
Ciekawe jak dalej potoczą się relacje Sooki, Billa i Erica bo teraz jak Sooki jest związana z Erickiem przez jego krew to sprawy się skomplikowały ?
Ciekawe jak będzie dalej wyglądał związek Hoyta z Jess ?
Ciekawe co dalej z wielebnym Nevlinem ?
Ciekawe ....... no i tak można jeszcze długo. :)

...Ogolnie w tym odcinku lekki zastoj ale coz...

Niby tak ale jak się sprawę przymyśli to wydarzyło się kilka ważnych spraw.
Przykładowo : związanie Erica z Sooki , jeszcze większa władza Maryann, śmierć Godrica, Hoyt prawdopodobnie zamieszka z Jess, Tara stanęła przeciwko własnej rodzinie, Bill coraz bardziej ma z Ericiem na pieńku.
Mimo w miarę spokojnego tempa to jednak te wydarzenia będą miały spory wpływ na kolejne odcinki.

Użytkownik biku1 edytował ten post 17.08.2009 - |12:29|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#3 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 17.08.2009 - |11:30|

W skrócie to taki powolny, sielankowy odcinek przypominający mi ten z pogrzebem z pierwszego sezonu, ale lubię takie klimaty.
Oczywiście jakby walnęli takie trzy odcinki z rzędu, to można narzekać, ale jak taki jeden to fajnie, a Ball jeszcze ma rękę do takich rzeczy.
Resztę opisał biku.

Użytkownik cliffhanger edytował ten post 17.08.2009 - |11:31|

• 0

#4 bishop

bishop

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 17.08.2009 - |12:09|

Oglądnąłem bez napisów bo już nie mogłem się powstrzymać ;) Mimo że wszystkiego nie zrozumiałem to i tak odcinek mi się podobał. Właściwie to biku wszystko opisał i nie trzeba dodawać nic więcej. Szkoda Godricka ;/ Zobaczymy co się będzie działo dalej iż to co zaszło w tym odcinku m.in. Sooki i Erick będzie mieć znaczący wpływ na przebieg dalszych wydarzeń.

Użytkownik bishop edytował ten post 17.08.2009 - |12:10|

• 0

#5 Dellirium

Dellirium

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 17.08.2009 - |13:43|

Oglądnąłem bez napisów bo już nie mogłem się powstrzymać ;) Mimo że wszystkiego nie zrozumiałem to i tak odcinek mi się podobał. Właściwie to biku wszystko opisał i nie trzeba dodawać nic więcej. Szkoda Godricka ;/ Zobaczymy co się będzie działo dalej iż to co zaszło w tym odcinku m.in. Sooki i Erick będzie mieć znaczący wpływ na przebieg dalszych wydarzeń.

Ogolnie radzilbym ci zaczac ogladac bez napisow , moze i teraz nie wszystko rozumiesz ale minie rok czasu albo 2 (zalezy jak czesto ogladasz) i nie bedziesz miec problemow.A naprawde napisy w duzym stopniu odejmuja wrazenia.
  • 0

#6 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 17.08.2009 - |13:50|

Oglądnąłem bez napisów bo już nie mogłem się powstrzymać ;) Mimo że wszystkiego nie zrozumiałem to i tak odcinek mi się podobał.

Ogolnie radzilbym ci zaczac ogladac bez napisow , moze i teraz nie wszystko rozumiesz ale minie rok czasu albo 2 (zalezy jak czesto ogladasz) i nie bedziesz miec problemow.

A ja bym radził oglądać na początek z angielskimi, szczególnie ,że jak widzę już ktoś wstawił na n24. :) Co w wypadku osób mówiących jak Tara czy Jason bardzo mu może ułatwić załapanie o czym oni mówią.

Swoją drogą przypomniał mi się tekst ze sprzeczki o Godrica pomiędzy Nan i Ericem : “You cold bitch." -- "Hey, I’m on TV – try me.” ;)

True Blood 2x10 "New World in My View" --->

Użytkownik biku1 edytował ten post 17.08.2009 - |13:53|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#7 Dellirium

Dellirium

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 17.08.2009 - |13:55|

Wow naprawde niezle promo , nastepne 3 odcinki zapowiadaja sie genialnie.
Dzieki za linka.
  • 0

#8 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 17.08.2009 - |14:07|

Wow naprawde niezle promo

Nie wiem, nie oglądałem. A widząc to co dotychczas w sezonie 2 to i mam nadzieję, że kolejne odcinki nie zejdą poniżej tego poziomu.

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#9 bishop

bishop

Szeregowy

• Użytkownik
  • 24 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 17.08.2009 - |14:52|

Promo jak z jakiegoś horroru i można po nim wywnioskować że trzy ostatnie odcinki będą wyczesane =]

Użytkownik bishop edytował ten post 17.08.2009 - |14:53|

• 0

#10 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 17.08.2009 - |15:11|

Ahhhhh, wasze spoilery są dla mnie jak słońce dla wampira. Nie spoilerujcie, choćby odrobinę :P

Użytkownik garus edytował ten post 17.08.2009 - |15:12|

• 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#11 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 17.08.2009 - |17:38|

Ahhhhh, wasze spoilery są dla mnie jak słońce dla wampira. Nie spoilerujcie, choćby odrobinę :P

Ehh tu nie ma żadnych spoilerów:)

Odcinek fenomenalny, a mina Erica podczas wysysania krwi przez Sookie po prostu zabójcza:)

Szkoda Godrica, taki inny wampir był z niego, a scena śmierci jego wspaniała.

Nie wiem czemu ale w tym odcinku Sookie mnie nie irytowała:)

Maryann robi bardzo fajne zamieszanie:D oj ciekawe co jeszcze ma w zanadrzu:)

I znowu obejrzałem promo:(
  • 0
To miejsce na twoją reklamę.

#12 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 17.08.2009 - |17:58|

Niewiele brakowało do spoilerów. :rolleyes: Śmierć Godrica faktycznie fajna, ale ten niebieski płomień trochę odstawał jakością od tego co wcześniej w True Blood pokazywali.

Użytkownik biku1 edytował ten post 17.08.2009 - |18:10|

• 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#13 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 17.08.2009 - |18:09|

I znowu obejrzałem promo:(

Komentarze odnośnie przyszłej fabuły proszę zatrzymać dla siebie.

Śmierć Godrica faktycznie fajna, ale ten niebieski płomień trochę odstawał jakością od tego co wcześniej w True Blood pokazywali.

Być może to przez jego wiek. Dotąd widzieliśmy śmierć wampirów jak już to najwyżej kilkusetletnich a tu mamy osobnika który istniał ponad 2 tyś lat.
A do tego on sam powiedział stojąc z Sooki ,że - "....It won't take long. Not at my age...." - ( To nie potrwa długo. Nie w moim wieku) - i może właśnie o to chodzi.

Użytkownik biku1 edytował ten post 17.08.2009 - |22:18|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#14 ()))FPPfan))>

()))FPPfan))>

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoJastrzębie Zdrój

Napisano 17.08.2009 - |20:57|

Mnie się odcinek podobał..szkoda że jeszcze nie ma napisów - nie wszystko zrozumiałem ale i tak jest OK :) Mieliśmy trochę śmiesznych scen i tekstów, Maryann się rozkręca a na końcu wzruszająca scena odejścia Godricka... Na uwagę zasługuje świetna sceneria po wybuchu na początku - jeszcze nie widziałem tak dobrze zainscenizowanego mięcha na ścianach i podłodze ;P Naprawde widać że tam nieźle walnęło a nie tak jak zazwyczaj jest w takich wypadkach serwowane: trochę osmalone ściany i połamane palące się kawałki drewna. Ciekawe co dalej :) Aj i znowu tydzień czekania :(
  • 0
|C2Q Q6600@3.76GHz|Asus Rampage Formula|Scythe Mugen|4x1GB Kingston HyperX @1130MHz|Asus GeForce 8800GTS 512MB TOP G92|4xSeagate 500GB 7200.12 (RAID 0)|Realtek RTL8169/8110 Gigabit|LG GH20NS10|Chieftec Turbo 750W CFT-750-14C|ASUS Ageia Physx P1|SB X-Fi Elite Pro + DTS-610|Logitech Z-5500|Logitech G19+G13+G5|Logitech QuickCam Pro5000|Samsung LCD FullHD 32"|Belkin N1 Vision|

#15 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 17.08.2009 - |23:19|

Odcinek super! Sookie jak zwykle irytująca!!! GRRR! Dżizas, niech ktoś zrobi z nią coś....
Najbardziej rozwalająca była scena rozmowy Hoyta z Matką!!! Jakie to prawdziwe :P
  • 0
Dołączona grafika

#16 owczarnia

owczarnia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 399 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 18.08.2009 - |00:20|

Odcinek byłby świetny, gdyby nie dwie rzeczy (bo Sookie już pominę litościwie, choć znów niebezpiecznie zbliżyła się do rozhisteryzowanej, marudnej baby): Gordic i Eric. Nie wiem dlaczego, ale jakoś wybitnie uparli się ominąć prawdziwą motywację samobójstwa Godrica. Przez to może się ona wydawać nieco mętna, podczas kiedy sprawa była naprawdę bardzo prosta: dostał się pod wpływ Kościoła Słońca, lekutko przeprali mu mózg i odwaliło mu na punkcie poczucia winy. Nie był w stanie dłużej już żyć sam ze sobą, z myślą o tym ile (i z jakim okrucieństwem) osób wymordował. Dodatkowo - według książki i jego własnych słów w tejże - gustował ponoć szczególnie w małych dzieciach, co obecnie, w chwili kiedy niejako odzyskał sumienie, przytłoczyło go zgoła prasą hydrauliczną (i dobrze). Tak więc Godric był owszem, postacią tragiczną, ale łez się nad nim specjalnie nie lało. Sookie było go trochę żal, ale bez przesady. I nie została przy nim w żadnym wypadku, chociaż to akurat pikuś i wcale mi jakoś szczególnie nie przeszkadzało, gorzej z Ericem. Co oni mają za jazdę, żeby najpierw narobić nadziei na to, że postać będzie świetnie skonstruowana, co najmniej tak samo dobrze jak w książkach, po czym z impetem strzelać sobie w stopę?... Najpierw zrobili to z Sookie, teraz widzę wzięli się za Erica. Niech on robi, ten Eric, co chce, niech sobie będzie dzieckiem Godrica, niech knuje za plecami Billa całkowicie niezgodnie z książką, mniejsza o to, ale - na litość boską!!! - niech on pozostanie SOBĄ! Tymczasem to dziwne, żałosne stworzenie, łkające rozdzierająco u kolan Godrica, TO miał być Eric?... Widzę już, że chcą mu wepchnąć tę Sookie w ramiona, więc walą takie sceny, że niby on niezwykłą wrażliwość okazuje, a ona to widzi, tralalala, a PO CO, ja się grzecznie pytam?... Po jaką cholerę? Już autorka książek dobrze to wymyśliła, nie trzeba przekombinowywać, szanowny Panie Scenarzysto, zwłaszcza, że kompletnie to Panu nie wychodzi na tym odcinku i jedyne co, to psuje Pan wszystko! Tak to jest, jak się chce na siłę przyspieszyć, podbić oglądalność, a lepsze ma do siebie to, że jest wrogiem dobrego... Charlaine Harris to może nie żaden mistrz pióra, ale akurat ten wątek wybitnie fajnie przygotowała i SZLAG mnie trafi jak stąd do Australii, jeśli to skopią. No.
  • 0
::. GRUPA TARDIS .::

#17 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 18.08.2009 - |17:00|

Witam. Pierwszy post na forum ;)

Może tutaj jakaś litościwa dusza mi wytłumaczy o co chodzi, bo się pogubiłam.
Jak to się stało, że Sookie tak zgłupiała? Nie tak dawno wypiła dużo krwi Billa, dzięki czemu B wiedział że S jest w niebezpieczeństwie itd. A tu nagle zdziwienie, że po wypiciu krwi Erica będzie wiedział co się z nią dzieje. I jeszcze kwestia "mocy" krwi - co prawda Eric jest starszy od Billa, ale uwzględniając proporcje kilku kropel krwi Erica/iluś łyków krwi Billa to się chyba powinno wyrównać? Czy ostatnio wypita krew się "nadpisuje"? Kombinuję jak mogę i ciągle to dla mnie sensu nie ma... Jak jest w książce? Czytałam 2 pierwsze tomy, ale coś musiałam przegapić, bo nie kojarzę wyjaśnienia.

Pomijając takie dziwolągi, serial i tak należy do moich ulubionych. Nawet wnerwiające wątki z czasem nabierają kolorów (Jason, Maryann).
O klimacie i różnych smaczkach chyba nie muszę pisać ;)

Aaa i jeszcze co do różnic książka/serial. Mnie to pasuje, bo dzięki temu obie wersje są ciekawe, niezależnie od kolejności. Nie mam żalu za rozwinięcie postaci np. Lafayette'a czy Jasona. Byle w serialu nie było głupot i radykalnych zmian charakteru bohaterów. Trudno mi coś więcej napisać, bo 2 tomy to za mało do porównań, ale uwagi Owczarni do mnie trafiają.
  • 0

#18 owczarnia

owczarnia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 399 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 18.08.2009 - |17:12|

Czytając tę scenę w książce miałam wrażenie większego chaosu ogólnego, w dodatku Bill poooszedł był ścigać tych, co napadli na dom
Spoiler
Sookie kompletnie straciła głowę, a Eric sprytnie to wykorzystał. Mało tego, o więzi, jaka powstaje między wampirem a człowiekiem, który skosztował jego krwi, ona zdaje się wcale (w książkach) nie wiedziała. Jakoś tak na ten temat im się z Billem nie zgadało, dopiero później, kiedy mu opowiadała, co się wydarzyło, Bill wyjaśnił jej, co zaszło tak naprawdę między nią i Ericem, dodając przy tym, że po pierwsze ten wcale by nie umarł, a po drugie miał w kieszeni nóż i kulę można było z łatwością wydobyć tymże, bez potrzeby wysysania. Co do "nadpisywania" to nie do końca tak to wygląda, chodzi raczej o moc danej krwi. Im starszy i silniejszy wampir, tym większe jego krew ma właściwości. Poza tym w książkach ta więź wcale nie była od razu aż tak silna, żeby Sookie miała sny erotyczne z Ericem w roli głównej, powiedziane zostało tylko, że będzie od tej pory wyczuwał jej emocje i cześć. Do tego, by stworzyć naprawdę mocną więź potrzeba znacznie większej ilości krwi, spożywanej regularnie (co najmniej trzy razy zdaje się).
Spoiler
ale tu już nie powiem nic więcej, bo wiadomo - spojlery ;).

Użytkownik biku1 edytował ten post 18.08.2009 - |17:36|

• 0

#19 Kiara

Kiara

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 531 postów

Napisano 18.08.2009 - |17:25|

To sobie strzelili w stopę. Trzeba było nie kombinować ze zmianami. W serialu Sookie wiedziała od dawna o tym, że Bill będzie wiedział co się z nią dzieje po tym jak wypije jego krew. Sama się na to powoływała. Można tłumaczyć chwilową utratę głowy przez Sookie zamieszaniem po wybuchu (w serialu), ale nie powinna być zdziwiona działaniem krwi ileś czasu później, podczas rozmowy z Billem.
Tak, czepiam się ;)
Czyli starszy wampir/więcej krwi --> mocniejsza więź. Ok :)
  • 0

#20 owczarnia

owczarnia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 399 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 18.08.2009 - |17:47|

Ej, a co to za edity? Przecież żadnego spojlera nie było w moim poście, w serialu Stan już nie żyje, kwestia pozamiatana, napisałam tylko o różnicach odnośnie tego, co się JUŻ WYDARZYŁO! Podobnie z tą krwią, Sookie w serialu już się ślini na Erica, a nie dopiero zacznie, co ja tu niby zdradzam?!

Użytkownik owczarnia edytował ten post 18.08.2009 - |17:49|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych