Odcinek 012 - S01E12 - You'll Be the Death of Me
Napisano 24.11.2008 - |21:04|
No i po sezonie numer 1 :]
Odcinek świetny, wszystko ładnie i zgrabnie podsumowane, była akcja, napięcie i emocje, No i mamy solidne podstawy na kolejny sezon.
Dużo nocnych scen godnych zapamiętania, przede wszystkim scena kulminacyjna pościgu za Sookie, pomoc Sama i niezwykłe poświęcenie Billa. Zapiera dech.
Dowiedzieliśmy się ciut więcej o "opiekunce" Tary. Też jest Shapeshifterem i starą znajomą Sama, który nie był zbyt zachwycony, gdy ją zobaczył. Jak w drugim sezonie zostanie na stałe może być bardzo ciekawy wątek.
Lafayette zostaje porwany/zabity?, tylko przez kogo, za co i o co chodzi? :] Też ciekawie zapowiada się ten wątek.
No i mamy oczywiście naszą zagubioną owieczkę Jasona, który dostaje oświecenia, w końcu znajduje swojego pasterza i dołącza do sekty walczącej z wampirami. Typowo w jego stylu :] W drugim sezonie zapowiada się chyba konfrontacja Jason vs. Sookie, jak już mu porządnie wypiorą mózg
Aha i jeszcze cliffhangerowa końcówka, zmuszająca nas czekać duuużo miesięcy w niecierpliwości na kolejny sezon...ehhh :/
Podsumowując więc, True Blood jest według mnie najlepszą premierą tego sezonu ze świetnym, wszechobecnym klimatem, bardzo ciekawą i wciągającą fabułą typową dla Alana Balla, sennie lecz miejscami mocno rozwijającą się akcją, specyficznym humorem, dialogami i aktorstwem na bardzo wysokim poziomie. O! :]
Ocena odcinka 5+/6
Ocena sezonu 6-/6
Do zobaczenia w następnym sezonie :]
Napisano 26.11.2008 - |15:09|
Finał najbardziej klimatycznego serialu tego sezonu.
Niesamowita opowieść o wampirach i nie tylko z sennej sielankowej scenerii południa USA.
HBO może nie ma takiej masy świetnych seriali jak Showtime ale co roku przynajmniej jeden który zwala z nóg.
Co do odcinka to zgrabny finał będący od razu początkiem s2.
Świetnie zrealizowana scena Bill vs Słońce, bardzo naturalnie to wyglądało.
Co do "przyjaciółki" zmiennokształtnego to może ona być z tego samego gatunku co on ale nie musi.
Religijnie nawrócony Jason też świetny.
S2 zapowiada się bardzo dobrze a s1 to razem z Sons of Anarchy seriale tego sezonu.
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 26.11.2008 - |15:35|
a jakby ktoś miał ochotę zapoznać się z literackim pierwowzorem tb - http://www.chomikuj....Asfaloth&sid=13 (niestety na nasz piękny język przetłumaczono tylko 1 tom)
1 - Deadwood
2 - The Shield, Six Feet Under
3 - Rome, The Office, Sopranos
4 - South Park, Firefly, Dexter, Seinfeld
5 - Flight of the Conchords, Skins, OZ, Californication, Ugly Betty, Friday Day Lights
Napisano 26.11.2008 - |17:01|
Ostatni odcinek wyjaśnił sporo, ale stworzył jeszcze więcej pytań. Szkoda, że zginął Lafayette ( wszystko na to wskazuje ), był fajną postacią ;p... Nieraz się uśmiałem z jego odzywek:
Akcja na pogrzebie Pani Stackhouse:
[ksiądz] Czy ktoś jeszcze chciałby wygłosić przemówienie?
[mam Tary] Ja mam coś do powiedzenia.
[Lafayette] Co ona robi?
[Tara] Mamo, nie.
[Lafayette] Ja pierd*lę, dziewczyno. No to zaraz będzie dym...
Po prostu zgasił mnie tym...
Jason także świetnie odgrywa swoje rolę. Jego nie wyrafinowany język pozostawi wiele ciekawych wspomnień. Chciałbym również zaznaczyć, że akcja tego serialu dzieje się na uboczu świata, za przeproszeniem na zadu*piu i to mi się spodobało najbardziej...
No i oczywiście wampiry... Chyba pierwszy raz spotykam się z takim ich przedsawieniem i uważam, że trudno to będzie komukolwiek pobić. No, a ostatnia akcja Billa rzeczywiście świetnie nakręcona.
Jak już ktoś wspomniał sezon 2 zapowiada się świetnie. Nic tylko czekać.... Szkoda, że tak długo
Użytkownik Nighteagle edytował ten post 26.11.2008 - |17:03|
Napisano 26.11.2008 - |21:42|
Nocnych? A najbardziej pościg za Sookie?Dużo nocnych scen godnych zapamiętania, przede wszystkim scena kulminacyjna pościgu za Sookie, pomoc Sama i niezwykłe poświęcenie Billa. Zapiera dech.
Przecież to wszystko działo się w palącym słońcu - a Bill palił się żywcem od jego promieni.
Swoją drogą pięknie przedstawiono jak Bill widział w słońcu - oślepiający blask i falujące powietrze od ciepła.
Z tego co wiem to Michelle Forbes ma podpisany kontrakt na cały 2 sezon.Dowiedzieliśmy się ciut więcej o "opiekunce" Tary. Też jest Shapeshifterem i starą znajomą Sama, który nie był zbyt zachwycony, gdy ją zobaczył. Jak w drugim sezonie zostanie na stałe może być bardzo ciekawy wątek.
I dobrze przewidziałem przy poprzednim odcinku ,że Maryann jest kolejną dziwną istotą.
No i wygląda, że łączy ją z Samem niekoniecznie dobra przeszłość a to zapowiada kolejne dobre wątki w serialu.
Sookie się zdziwi jak trafi się jej usłyszeć myśli Maryann.
Martwię się też o moją ulubienicę Tarę bo nie wiadomo do końca jakie plany co do niej ma Maryann. Zapewne będzie ją chciała wykorzystać przeciwko Samowi.
Ja obstawiam "córeczkę" Billa ,że to ona zaatakowała Lafayette choć niby Erick miał jej pilnować ale kto tam ją wie.Lafayette zostaje porwany/zabity?, tylko przez kogo, za co i o co chodzi?
Ten to jest niezły gościu, popada z jednej skrajności w drugą.No i mamy oczywiście naszą zagubioną owieczkę Jasona, który dostaje oświecenia, w końcu znajduje swojego pasterza i dołącza do sekty walczącej z wampirami........... jak już mu porządnie wypiorą mózg
Dokładnie jak oni tak mogą ponad pół roku czekania na CDN.zmuszająca nas czekać duuużo miesięcy w niecierpliwości na kolejny sezon...ehhh :/
Dobrze podsumowałeś TB choć nie zgadzam się z pierwszym zdaniem.Podsumowując więc, True Blood jest według mnie najlepszą premierą tego sezonu ze świetnym, wszechobecnym klimatem, bardzo ciekawą i wciągającą fabułą typową dla Alana Balla, sennie lecz miejscami mocno rozwijającą się akcją, specyficznym humorem, dialogami i aktorstwem na bardzo wysokim poziomie.
Polecam obejrzeć jeszcze Sons of Anarchy - oba seriale niesamowicie dobre i ciężko wskazać zwycięzcę.
Właściwie to się nie da bo każdy to inna tematyka.
W każdym razie oba seriale to powiem "skromnie" liderzy tej jesieni dla mnie i z tego co wiem nie tylko dla mnie........... nic dziwnego, że oba mają już od dawna zabukowane drugie sezony.
W tej chwili to już właściwie czekam aż oba te seriale wydadzą na dvd aby je kupić.
Użytkownik biku1 edytował ten post 26.11.2008 - |21:49|
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 26.11.2008 - |22:04|
Nocnych? A najbardziej pościg za Sookie?
Przecież to wszystko działo się w palącym słońcu - a Bill palił się żywcem od jego promieni.
Swoją drogą pięknie przedstawiono jak Bill widział w słońcu - oślepiający blask i falujące powietrze od ciepła.
Miało być oczywiście mocnych a nie nocnych, taka mała literówka, a tyle zamieszania wprowadza :]
Napisano 26.11.2008 - |22:10|
Co do Lafayetta to obstawiam, że Bill się nim pożywił w celu regeneracji obrażeń od słońca. Jak już było powiedziane wcześniej świat dzienny widziany oczyma wampira pokazane pięknie.
Co do wprowadzenia do drugiego sezonu, zrobione wspaniale bez jakiegoś irytującego motywu czy któryś z głównych bohaterów zginie, itp. a jednak wątki zostały tak ciekawie nakreślone że człowiek się irytuje na prawie rok oczekiwania.
Dla mnie True Blood jest najlepszą i bezkonkurencyjną premierą sezonu i jednocześnie jednym z najlepszych serialów obecnie emitowanych i najrówniejszych nie było w tym serialu ani jednego słabego odcinka co trzeba chwalić bo tak rzadko się to zdarza.
Napisano 26.11.2008 - |22:33|
Dokładnie to jest właśnie zastanawiające oczywiście na plus jak im się udało stworzyć tak równy poziom wszystkich odcinków.i najrówniejszych nie było w tym serialu ani jednego słabego odcinka co trzeba chwalić bo tak rzadko się to zdarza.
Nie ma jakiegoś odcinka który by się zdecydowanie wyróżniał wśród innych.
Przy okazji:
"........The True Blood season finale on HBO drew 2.4 million......viewers in live plus same-day data. The show is averaging about 6.4 million viewers, including replays on HBO on Demand and on digital video recorders"
Użytkownik biku1 edytował ten post 26.11.2008 - |22:58|
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
Napisano 24.08.2009 - |16:22|
INFORMACYJNIE : Powyższe posty przeniesiono ze starego, ogólnego tematu więc może się pojawić kilka nieścisłości w chronologii i wątku dyskusji.
Użytkownik biku1 edytował ten post 24.08.2009 - |21:59|
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych