Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 001 - S01E01 - Dexter

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek (4 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek

1. 10 (1 głosów [33.33%])

Procent z głosów: 33.33%

2. 9,5 (1 głosów [33.33%])

3. 9 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

4. 8,5 (1 głosów [33.33%])

5. 8 (0 głosów [0.00%])

6. 7,5 (0 głosów [0.00%])

7. 7 (0 głosów [0.00%])

8. 6,5 (0 głosów [0.00%])

9. 6 (0 głosów [0.00%])

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0,5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Marlowe

Marlowe

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów

Napisano 03.10.2006 - |05:13|

Dexter Morgan już od wczesnego dzieciństwa przejawiał socjopatyczne zachowania – z początku jedynie psy mogły i musiały czuć się zagrożone w jego obecności. Kiedy Harry Morgan odkrył smętarzysko kości zwierzęcych pozostałych z "małych projektów" Dextera musiał coś z tym zrobić, a że był kochającym przybranym ojcem postanowił o tym z synem porozmawiać, jednak lata mijały, a zainteresowania Dextera nie słabły. Wpadł wtedy ojciec z zawodu policjant na pomysł jak wykorzystać zło w służbie dobra. Powiedział, więc do syna "na świcie jest wielu złych ludzi, którym należy się śmierć, nie zawsze prawo może czy potrafi ich dosięgnąć", i tak Dxuter Morgan stał się pierwszym seryjnym mordercą zabijającym innych seryjnych morderców. Ojciec umarł, syn pozostał i za dnia jest ekspertem kryminalistycznym w policji Miami, a wieczorami zapełnia własną kolekcje krwawych próbek.
Muszę przyznać, że pilot nowego serialu stacji Showtime (premiera w niedziele) zrobił na mnie duże wrażenie, sięgnięcie po sprawdzoną w HBO ekipę (reżyser, scenarzyści, aktorzy) było strzałem w dziesiątkę. Serial jest świeży, zaskakujący i co najważniejsze oryginalny. Michael C. Hall w roli pozbawionego uczuć Dextera Morgana wypada nad wyraz przekonywująco i z zaciekawieniem czekam na kolejne odcinki. Zdecydowanie najlepsza premiera serialowa tego roku.
Do tego stopnia mnie zafascynowała historia Dextera, że z chęcią sięgnę po książkę na kanwie której jest oparty serial "Demony dobrego Dextera" Jeffa Lindsaya, na szczęście została już u nas wydana (sierpień 2006).

Użytkownik Marlowe edytował ten post 03.10.2006 - |05:15|

• 0

#2 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 03.10.2006 - |06:22|

Po obejrzeniu wczoraj pierwszego odcinka byłem tak wstrząsniety i zmieszany, że postanowiłem poczekać
z opisem moich wrażeń do rana. No i niestety ubiegłeś mnie :)
Odcinek przyzname się, że jest "mocny" i dla ludzi delikatnych nie wskazany.
Główny bohater (jak wspomniałeś) gra bardzo przekonywująco.
Ale nie wydaje mi się aby takie zboczenie mozna było ukryć przed kolegami lub przed psychologami
policyjnymi.
Co prawda ludzie pracujący w takiej ekipie niewątpliwie są nie do końca "normalni" ale...
Po wstepnych, skąpych opisach serialu spodziewałem się czegoś podobnego do Medium i muszę przyznać, że się zawiodłem. Przed dłuższy czas spodziewałem się, że to jest jakiś trans lub sen głównego
bohatera i utwierdzały mnie w tym retrospekcje z ojcem. Okazało się jednak, że jestem w błędzie.
I są to jak najbardziej "realne" poczynania głównego bohatera.

Muszę przyznać, że nadal jestem na rozdrożu.
Nie wiem czy będę nadal ten serial oglądał :)
Nie ma w nim (jak na razie) żadnego pozytywnego przesłania.
Morderca psychopata mordujący innych morderców psychopatów... hmmm
I do tego pokazywany w pozytywnym świetle...
Czy to jest warte pokazywania i oglądania ?

Użytkownik psjodko edytował ten post 25.08.2009 - |08:23|

::. GRUPA TARDIS .::

#3 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 03.10.2006 - |18:12|

Kurcze obejżałem ten pierwszy odcinkek, i musze powiedzieć że jest niezły, hardcorowy serial będzie :hehe: , zobaczymy jakie bedą kolejne odcinki
Jedno mu trzeba przyznać, jest odmienny od wszyskich innych seriali i to jest w nim fajne.

Użytkownik waski edytował ten post 03.10.2006 - |18:14|

• 0

#4 Mariusz Saint

Mariusz Saint

Szeregowy

• Użytkownik
  • 68 postów
  • MiastoNowy Sącz

Napisano 06.10.2006 - |21:42|

Serial moim zdaniem jest świetny, połączenie oryginalnej fabuły z odpowiednią dozą czarnego humoru i chorych akcji... wspominki głównego bohatera też rewelacyjne :) Od razu skojarzyło mi się z nowelą Stephena Kinga "Zdolny uczeń" (o dzieciaku, który rozpoznał w swoim sąsiedzie hitlerowskiego oprawcę). Po krótkich opisach kolejnych odcinków mam uzasadnione nadzieje, że kolejne odcinki również będą dobre :)
  • 0
kaminaclose.jpg

#5 majkel78

majkel78

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 109 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 07.10.2006 - |13:07|

Eh kolejny nudny serial policyjny ;)

A tak na poważnie to wreszcie coś innego na pewno serial bedzie miał wielu zwolenników i przeciwiników w Polsce pewnie nie bedzie wyemitowany przynajmniej za kadencji tego rządu :) . Mam nadzieję że będzie wiecej czarnego humoru w kolejnych odcinkach ( liczę tu na czarnoskórego policjanta w pierwszym odcinku super teksty). Głowny bohater jako narrator kojarzy mi się z Dead Like Me (czemu zdjeli ten wspaniały serial ? :( ) ale juz widać że Dexter troche inaczej bedzie odbierał życie niż George Lass
Czekam na kolejne epizody

Użytkownik majkel78 edytował ten post 07.10.2006 - |13:53|

• 0

#6 Przemek

Przemek

Starszy szeregowy

• Email
  • 126 postów

Napisano 07.10.2006 - |13:39|

Pilot ciekawy,nie zaprzecze :) Wreszcie cos ciezszego plus sporo humorystycznych tekstow.Jak juz wspomnial majkel78 czarnoskory gliniarz wymiata :) Czekam z zaciekawieniem na kolejny odcinek.Jedna z ciekawszych premier tego roku.
  • 0
1.Battlestar Galactica,Supernatural
2.Jericho,Heroes
3.4400
4.Prison Break,Lost
5.Dexter,SG1,SGA

#7 boscorelli

boscorelli

Redakcja GHN

• VIP
  • 264 postów
  • MiastoBielsko-Biała/Ustroń

Napisano 09.10.2006 - |01:48|

No jestem świeżo po maratonie serialowych premier, Dextera pozostawiłem na koniec i warto było. Tak jak poprzednicy zgadzam się, że serial jest świeży, a Mike C. Hall jako zabójca-policjant nieżle wypadł jest przekonujący, duża też dawka wisielczego humoru. Z chęcia zakupię książkę Jeffa Lindsaya na podstawie której powstał serial.

Użytkownik boscorelli edytował ten post 09.10.2006 - |01:50|

• 0

#8 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 11.10.2006 - |20:17|

Ja jestem po pierwszym odcinku. Muszę powiedzieć, że ma swojąmroczną atmosferę. Głowny bohater stanowi nie lada zagadkę i w dodatku jest bardzo dziwnym gościem. Zastanawia mnie sposób pokazania seryjnego mordercy, bo takim jest Dexter. Poczekam, jak to się rozwinie.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#9 Scofi

Scofi

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 326 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 23.10.2006 - |19:47|

ach...serial niezly, bohater przerazajaco odjechany :P w sumie to niezly pomysl na serial ;)
  • 0
Dołączona grafika

O'Neill: Life's a bitch!
Teal'c: Indeed

- You seem pretty cheery.
- Strippers, Sammy, strippers. We're on an actual case involving strippers. Finally!

nie bedzie znakow diakrytycznych

ON - LINE again :)

#10 Mdeem

Mdeem

Sierżant

• VIP
  • 767 postów
  • MiastoBydgoszcz

Napisano 14.10.2011 - |20:26|

W końcu się zabrałem, naczytałem się tyle pochlebnych opinii o serialu, że nie wypadało nie obejrzeć, aż mi wstyd że po tak długim czasie - ale liczę na przeżyca które towarzyszą forumowiczom delta1908 i Macmax podczas oglądania "po czasie emisji" BSG.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych