Skocz do zawartości

Zdjęcie

The Bourne Supremacy (2004)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 07.09.2004 - |16:38|

Hmmm.... Postanowiłem coś w końcu napisać o "Tożsamości Bourne'a" i "Krucjacie Bourne'a".

Może zacznijmy od początku. Pomysł zrealizowania filmu na podstawie trylogii jednego z moich ulubionych pisarzy - Roberta Ludluma, od razu przypadł mi do gustu. Miałem nadzieję, że tego nie spier.... i wyjdzie fajny film - w pełni oddający klimat książki. Stało się zupełni inaczej.

Na początek przejadę się troszkę po "Tożsamości...". Hmm... Film ma troszkę wspólnego z książką:
1. Nazwisko głównego bohatera
2. Okoliczności utraty pamięci i początek historii
3. Idea podróży i stopniowego odzyskiwania pamięci (tutaj tylko ogólnie się zgadza - w szczegółach zaś zupełnie nie...)

Na tym podobieństwa się kończą. Co mamy zamiast nich??? Niskiego wymoczka - Matt'a Damon'a (swoją drogą ten, kto dał mu tę rolę nigdy nie czytał Trylogii o Bourne'nie), który pałęta się po Europie coś tam mamrotając, bije i zabija kogo popadnie. Poznaje on kobietę, zmusza ją do pomocy itd (w książce jest zresztą podobnie, ale lepiej to wygląda...). Generalnie "Tożsamość..." rozczarowała mnie troszkę - ale wiadomo, że ekranizacje powieści są zazwyczaj gorsze od nich, poza nielicznymi wyjątkami. Wzruszyłem więc ramionami - cóż może jestem zbyt wymagający - powiedziałem sobie i przeszedłem nad tym do porządku dziennego...

Mój spokój trwał do czasu, aż usłyszałem że kręcona jest ekranizacja drugiego tomu trylogii "Krucjata Bourne'a". Zacząłem się od tego momentu przygotowywać na jakiegoś gniota. Niestety nie pomyliłem się. Wymienię teraz elementy wspólne filmu i książki:
1. Nazwisko głównego bohatera
2. Kończy się wszystko w Moskwie
3. Byłbym zapomniał - TYTUŁ
To wszystko.... Za to film daje nam w cholerę różnic i rozwiązań z kosmosu:
- Concklin - martwy, mało tego - zabity przez "swoich"
- żona Bourne'a, a właściwie Dawida Webb'a, ginie już na początku (w książce ma się ona dobrze do końca - zresztą w książce jest ona Kanadyjką i specjalistką od bankowości...)
- Bourne z żoną ukrywają się gdzieś w Indiach, podczas gdy w książce mieszkają sobie w Stanach.
- dowiadujemy się że agenci mieli jakąś opiekę psychiatryczną (sic!) - po co im, jak może dobrze działać agent pod przykrywką, kiedy ma psychiatrę na karku....
- Bourne'ów było więcej (sic!) - to zresztą rewelacja kontynuowana z pierwszego filmu - nie wiem na cholerę ma ich być więcej???!!! W książce Webb miał jeden cel - zlikwidować Szakala.
- Bourne pałęta się jak w pierwszym filmie - tylko tym razem nawet się nie przebiera w inne ciuchy, że o zmianie wyglądu nie wspomnę (w książce nazywano go Kameleonem - potrafił bowiem błyskawicznie zmienić całkowicie wygląd i wtopić się w otoczenie...)
- i wiele innych rzeczy - jak np.: bezsensowny pościg w Moskwie, spotkanie z psychiatrą, końcowa wizyta u córki zamordowanych, wyprawa do Moskwy pociągiem, itp.....

Pozwólcie że podsumuję - film jest owszem - efekciarski (choć słyszałem, że reżyser chciał czegoś przeciwnego :D), nudny i głupi.

Fani książek autorstwa Roberta Ludluma - proszę - nie idźcie na niego - po co macie się denerwować. Ja właśnie kończę 2 opakowanie tabletek na uspokojenie....

Ocena filmu w skali do 10:
0/10
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#2 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 07.09.2004 - |17:07|

WOW :)
nie spodziewalem sie czegos takiego
myslalem ze ktos napisze cos w stylu "widzialem fajny film,podobalo mi sie to to i to. jest super,polecam"
a tu mile zaskoczenie
cos takiego powinno byc o kazdym filmie
nie wiedzialem ze to na podstawie ksiazki
myslalem ze to kolejny wymysl Holiłudu jednak okazuje sie ze nie
film ogolnie mi sie podobal mimo ze 2 czesc zmienila moje pozytywne zdanie w kierunku negatywnym
jedyny fajny motyw z drugiej czesci to Bourne ze snajperka na dachu - normalnie kozak :)
zabicie panienki Bourne'a tez jest niezle - co gosc musi miec celne oko ;)
mozesz mi podac tytuly tej trylogii ( chodzi mi o tytuly ksiazek ) to sobie wypozycze i przeczytam
po twoim opisie widze ze ksiazki sa ciekawsze niz film, zwlaszcza druga czesc

PS - BTW, jaka ty musisz miec pamiec do tych szczegolow.pozazdroscic
  • 0

#3 Lucas7

Lucas7

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 119 postów
  • MiastoJaworzno

Napisano 07.09.2004 - |18:11|

mozesz mi podac tytuly tej trylogii ( chodzi mi o tytuly ksiazek ) to sobie wypozycze i przeczytam
po twoim opisie widze ze ksiazki sa ciekawsze niz film, zwlaszcza druga czesc

Trylogia jest Roberta Ludluma, tytuły takie same jak tytuły filmu:
1. Tożsamość Bourne'a
2. Krucjata Bourne'a
3. Ultimatum Bourne'a

BTW, widziałem narazie "Tożsamość" i się bardzo zawiodłem (lepsza była wersja z Richardem Chamberlainem), "Krucjatę" może oglądnę ale po takiej recenzji to sam nie wiem (lepiej książkę jeszcze raz przeczytać :D )
  • 0

#4 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 07.09.2004 - |18:56|

widziales Bourne'a z 1988 ? a masz moze zalatwic? nie wiesz skad moge to sciagnac? szukam tego od ponad dwoch lat i nic. please respond :P
  • 0

#5 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów

Napisano 07.09.2004 - |18:58|

widziales Bourne'a z 1988 ? a masz moze zalatwic? nie wiesz skad moge to sciagnac? szukam tego od ponad dwoch lat i nic. please respond :P

Ale na PM - tutaj namiarów nie podajemy :D Przecież nie będziemy piracić :D

Było Off-Topic

#6 Sfinks

Sfinks

Kapral

• Użytkownik
  • 245 postów
  • MiastoWarszawa / Michalin

Napisano 07.09.2004 - |20:51|

Film z ksiazka ma wspolna nazwe i tyle :P

Ale sam film jest niezly pierwsza czesc byla lepsza ale i ta niejest taka tragiczna calkiem przyjemnie sie oglada ten film

Dla fanow Ludluma te filmy to pewnie profanacja co moge zrozumiec ale filmy same z siebie sa niezle zrobione z czego pierwsza czesc jest lepsza

Bourne Identity 8/10
Bourne Supremacy 6,5/10
  • 0
Łże elita, lumpen liberał, wykształciuch, ZOMO, hołota ... ciag dalszy (komplementów) nastąpi

#7 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 09.09.2004 - |17:38|

w przypadku Bourne'a bedzie zapewne tak samo jak w Matrixie - kazda nastepna czesc byla gorsza od poprzedniej. jak bedzie tak i w tym przypadku to juz wiecej nie ogladne zadnej trylogii !! :P
  • 0

#8 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów

Napisano 09.09.2004 - |19:27|

Jak do tej pory nigdzie nie znalazłem informacji o kręceniu ostatniego tomu trylogii Bourne'a. Może słabo szukałem???
Mam nadzieję, iż do tego nie dojdzie.

#9 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 10.09.2004 - |00:03|

boisz sie ze trzecia czesc bedzie jeszcze wieksza klapa niz jej poprzedniczka? :P
nie mam dowodu ze bedzie trzecia czesc ale mam przeczucie ze bedzie - bo "krucjata" sie dziwnie skonczyla. chlop sie wkoncu dowiedzial jak sie nazywa a to juz jest postep :P poza tym jak sie filmuje ksiazke a nalezy ona do trylogii, nastepnie jej druga czesc to wypada chyba nakrecic ostatnia czesc no nie? podobnie bylo w przypadku "polowania na czerwony pazdziernik" (wiem ze wychodze poza temat ale musze) ,nastepnie "patriot games", "clear and present danger" az po "suma wszystkich strachow". to troche wiecej niz trylogia i mimo ze na pierwszy rzut oka nie maja nic wspolnego to czytajac te ksiazki zrozumiecie ze trylogia wcale nie musi dotyczyc fabuly filmu. wyzej wymienione filmy bazowane na ksiazkach Toma Clancy'ego dotycza glownego bohatera - Jacka Ryana!! kazda czesc jest o czym innym ale jednak sa ze soba powiazane. na tym wiec opieram swoja teze ze trzecia czesc przygod Jasona Bourne'a bedzie nakrecona :)

PS sorki jesli namieszalem w tej wypowiedzi :)
  • 0

#10 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów

Napisano 10.09.2004 - |08:38|

Dodam jedynie iż Bourne już w pierwszym tomie dowiedział się, jak brzmi jego prawdziwe nazwisko... Nad filmem zaś pozostaje załamać ręce.

#11 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 10.09.2004 - |09:51|

zobaczymy czy bedzie trzecia czesc (a podejrzewam ze tak) i wtedy zobaczymy czy nalezy zalamac rece. przeciez "krucjata" to mogl byc wypadek przy pracy co nie? czas pokaze :)
  • 0

#12 Przemas

Przemas

Starszy plutonowy

• VIP
  • 619 postów
  • Miasto100lica--->Grochow

Napisano 10.09.2004 - |10:58|

HIHIIHIHIH poprostu nie moge, przeczytalem posty i widze ze nie odstaje od pozostalych.
Moje wrazenia sa takie ze prawie ich nie ma i powiem wam tyle ze moja panna najlepiej na tym wyszla bo po jakis 30 min usnela z powodu "dlugich akcji i krotkich dialogow"/NOT
Owszem film mial pare ciekawych momentow pozwalajacych przekrecic sie na drugi bok ( bo ten juz zdretwial tak samo jak akcja w filmie)
Owszem ksiazek nie czytalem i nawet nie wiedzialem ze to jest ich ekranizacja ale szczerze powiem ze po tym co tu przeczytalem to chetnie przeczytam ksiazki.

OCENA

5/10

• 0
Ci, którzy żyją nadzieją, widzą dalej.
Ci, co żyją miłością, widzą głębiej.
Ci, co żyją wiarą, widzą wszystko w innym świetle.

#13 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 10.09.2004 - |11:01|

Przemas21 widze ze twoja panna przegapila "bardzo ciekawy" film :P
pogratuluj jej ode mnie :)
ja tez mam zamiar przeczytac ksiazki i chce to zrobic zanim wyjdzie trzecia czesc - czyli mam jeszcze jakies dwa lata :P
masz racje, film mial PARE ciekawych momentow :D
  • 0

#14 Przemas

Przemas

Starszy plutonowy

• VIP
  • 619 postów
  • Miasto100lica--->Grochow

Napisano 10.09.2004 - |11:11|

Szymcio jak pewnie znasz albo i nie znasz kobiet to zazwyczaaj zadko co lubia takie filmy co przez 3/4 filmu sa jakies dialogi o niczym przerywane od czasu do czasu jakimis akcjami.
Naprawde to ja przysypialem na tym filmie przy dialogach ale jak cos sie zaczynalo dziac to troche mnie to stawialo do piony.
Dodam tyle ze odladalismy to juz lezac w cieplutkim luzeczku po 23 wiec prawie samemy sie czlowiek do spadania ukladal no i jeszcze ta "bajeczka" na dobranoc.
  • 0
Ci, którzy żyją nadzieją, widzą dalej.
Ci, co żyją miłością, widzą głębiej.
Ci, co żyją wiarą, widzą wszystko w innym świetle.

#15 Avarhis

Avarhis

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów
  • MiastoJózefów

Napisano 02.05.2006 - |12:19|

gniot i tyle )(oczywiscie film)(
  • 0

#16 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 02.05.2006 - |16:25|

Gratuluję dobrej recencji wprowadzającej. Ale niestety, dla filmu oczywiście, jest ona na wskroś prawdziwa. To, co się dzieje w filmie ma się nijak do pierwowzoru w powieści. Nie chcę powtarzać recenzji. Powiem krótko - książka i tylko książka. A film tylko dla amatorów marnego ekranu.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#17 Avarhis

Avarhis

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów
  • MiastoJózefów

Napisano 03.05.2006 - |09:18|

Ten film jest kiepski zgod ale pierwsza ekranizacja w której grał chyba Richard Chamberlain była nawet dobra
  • 0

#18 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 03.05.2006 - |14:18|

Ten film jest kiepski zgod ale pierwsza ekranizacja w której grał chyba Richard Chamberlain była nawet dobra

Nawet - to mało powiedziane, Była bardzo dobra.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#19 LLD

LLD

Szeregowy

• Użytkownik
  • 30 postów

Napisano 10.05.2006 - |20:47|

ja na poczatku widziałem film (jego część bo leciał na C+ i dalej był kodowany), zdziwiło mnie to ze jak na amerykańską produkcję samochody nie wybuchały jak sie do nich strzelało.
Jakiś czas po tym zacząłem czytać książki Ludluma i trafiłem na Tożsamość Bourna, książka rewelacyjna podobnie jak reszta trylogii. Co do filmu to jeżeli oceniać go jako coś odrębnego od ksiązki to dał bym 7/10 w przeciwnym wypadku dostał by może 3.
  • 0

#20 Sawyer

Sawyer

Plutonowy

• Użytkownik
  • 384 postów

Napisano 26.08.2006 - |12:18|

1) Matt Damon w roli Bourne :| wolne żarty
2) Kolejny tandetny remake
3) O wiele gorszy niż pierwsza ekranizacja z Richard'em Chamberley'em
4) Nowy Bourne - 3/10
5) "Stary" Bourne - 9/10 (R.Chamberley)