Skocz do zawartości

Zdjęcie

Neil Gaiman

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Inuki

Inuki

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoLeszno

Napisano 25.05.2009 - |10:21|

Dziwne, że ten autor nie ma swojego tematu :blink: Co o nim sądzicie? Ja przeczytałem już wszystkie książki tego autora (dostępne w Polsce) i teraz zabieram się za komiksy ;) Muszę przyznać, że to co przeczytałem do tej pory naprawdę bardzo mi się podobało i ani trochę nie nudziło. Najfajniejsze tytuły to zdecydowanie "Gwiezdny pył" i "Chłopaki Anansiego". A Wy jakie macie typy?
  • 0

#2 reyden

reyden

Plutonowy

• Email
  • 410 postów
  • MiastoUSS Excalibur (Gliwice)

Napisano 27.05.2009 - |21:12|

Jak akurat przeczytałem tylko Gwiezdny Pył ( zaciekawiony filmem sięgnąłem po książkę ) .

Książka również jest dobra , a co do reszty jego twórczości to jeszcze nie czytałem .
  • 0

We are Rangers
We walk in the dark places no others will enter
We do not break way from combat
We stand on the bridge and no one may pass
We do not retreat whateaver the reason
We live for the One
We die for the One

#3 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 27.05.2009 - |21:28|

Przezabawna i absolutnie fantastycznie napisana jest pierwsza powieść Gaimana - dzieło do spółki z z Terrym Pratchettem "Dobry Omen"
Opis autostrady - mistrzostwo świata
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#4 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 20.07.2009 - |18:21|

1.Nigdziebądź
2.Amerykańscy bogowie
3.Dobry omen
4.Gwiezdny pył
5.Chłopaki Anansiego

taka jest moja klasyfikacja jego książek(tzn. czytałem tylko te 5 nie wiem czy wydał inne, w każdym razie te co czytałem w takiej kolejności bym umieścił);
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#5 typcio

typcio

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • Miasto

Napisano 23.07.2009 - |20:34|

Amerykańscy bogowie jak najbardziej ;)

Polecam również Coraline, ksiązka lepsza od filmu.
  • 0

#6 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 05.03.2010 - |14:51|

Nigdziebądź, ma autor lekką rękę do opowiadania historii. Mimo że wszystko jest trochę psychodeliczne to jednak bardzo czytelne a przedstawiony świat jest wciągający i trzyma się kupy.

Wyraziste postacie, para drabów dość zabawna a główny bohater to pospolity szaraczek z naszych czasów pięknie przedstawiony z masą wad lecz o dobrym sercu.

Rześkie, nie głupie i miłe w odbiorze.

Gdyby tak poprowadzony był Mistrz i Małgorzata, Bułhakowa bardziej by mi pasował.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#7 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 10.03.2010 - |18:30|

Amerykańscy bogowie, bardzo dobre, oryginalne spojrzenie na Bogów w USA. Jak zawsze czytelne, plastyczne, bez dziwaczenia z lekkością i spójnością, którą lubię.
Lepsze od Nigdziebądź.

Użytkownik Quendi edytował ten post 10.03.2010 - |18:30|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox

#8 Inuki

Inuki

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoLeszno

Napisano 11.03.2010 - |19:33|

Nie wiem czy wiecie, ale 22 marca Gaiman będzie gościł w Polsce (Warszawa - Empik Junior) na zaproszenie wydawnictwa MAG. O 17:00 planowane jest spotkanie z autorem, a o 18:00 podpisywanie książek. Chciałem się wybrać, ale to jest poniedziałek i z pracy się nie urwę :( Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś będę miał okazję spotkać mojego ulubionego autora i zdobyć autograf.
  • 0

#9 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 12.03.2010 - |22:38|

Dobry Omen to bardzo dobry Omen :D a część z dzieciakami wprost znakomita i milusia.
Rozmyślania milusińskich przezabawne a zabawa w Hiszpańską Inkwizycję stworzyła mi uśmiech na długie godziny.
Także reszta wątków ze wskazaniem na parę anioł - diabeł bardzo dobra.

Jak dla mnie jest nawet lepiej niż w poprzednich książkach.

Czekam na ekranizację.
  • 0

#10 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 18.03.2010 - |00:19|

Chłopaki Anansiego, bardzo dobre w pozytywnym klimacie który autor nam serwuje. Ciekawa z jak zawsze dobrze pomyślanymi bohaterami, lekka lecz nie głupia a do tego z humorem i bez dziwaczenia choć z całą nadprzyrodzoną esencją.

Koralina przezabawna i bardzo milusia opowieść o ciekawej świata małej dziewczynce.
Wezmę się za ekranizacje i zobaczę czy udało uchwycić się ten niepowtarzalny klimat.
  • 0

#11 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 18.03.2010 - |18:23|

Księga Cmentarna, dobra (choć najsłabsza ze wszystkich) z ciekawą koncepcją chłopca wychowywanego przez duchy i inne nadprzyrodzone siły na starym cmentarzu.
  • 0

#12 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 19.03.2010 - |17:23|

Gwiezdny Pył, najpierw oglądałem film który mnie całkowicie zauroczył i był to w moim rankingu filmem roku 2007.
Książka i powiem to chyba pierwszy raz dobra lecz ekranizacja o klasę lepsza.
Nie ma tej wartkości, humoru i miłej spójności co film.

Podsumowując dobra książka lecz ekranizacja to wprost ARCYDZIEŁO, cudowna baśń o miłości dla dorosłych.
  • 0

#13 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 24.03.2010 - |19:37|

Oglądnąłem ekranizację Kolariny i nie ma co ukrywać została przerobiona pod młodego widza czyli utraciła trochę ze swojego klimatu bardziej stawiając na dziwność oraz obraz plastyczny a nie o to chodziło autorowi.
Książkę jednak polecam do przeczytania każdemu dziecku jako obowiązkową jeśli tylko rodzic wyznaje wartości rodzinne, bo to bardzo życiowa i inteligentna lektura a do tego MILUSIA :D
  • 0

#14 jaarek13

jaarek13

Szeregowy

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 16.05.2010 - |10:49|

Gwiezdny Pył, najpierw oglądałem film który mnie całkowicie zauroczył i był to w moim rankingu filmem roku 2007.
Książka i powiem to chyba pierwszy raz dobra lecz ekranizacja o klasę lepsza.

Moze to wina kolejnosci, ja najpierw czytalem i tak sie zauroczylem ksiazka ze ogladnalem film. Rezyser spisal sie niesamowicie, bo zazwyczaj pozostaje mi spory niesmak po ekranizacji. Teraz bylo ok, ale i tak uwazam ze ksiazka byla lepsza :rolleyes:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych