Skocz do zawartości

Odcinki 080-081 S04E23-E24 - The Old Ball and Chain/Free

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinków (31 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinków

1. 10 (3 głosów [12.00%])

Procent z głosów: 12.00%

2. 9,5 (1 głosów [4.00%])

Procent z głosów: 4.00%

3. 9 (4 głosów [16.00%])

Procent z głosów: 16.00%

4. 8,5 (1 głosów [4.00%])

5. 8 (2 głosów [8.00%])

Procent z głosów: 8.00%

6. 7,5 (1 głosów [4.00%])

7. 7 (2 głosów [8.00%])

8. 6,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (2 głosów [8.00%])

10. 5,5 (1 głosów [4.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [4.00%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (2 głosów [8.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (2 głosów [8.00%])

18. 1,5 (1 głosów [4.00%])

19. 1 (2 głosów [8.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Gość_Aslan1984_*

Gość_Aslan1984_*
  • Gość

Napisano 25.05.2009 - |06:50|

Prison Break: The Final Break
Akcja dwóch odcinków dodatkowych toczy się między wydarzeniami przedstawionymi w końcówce odcinka 4x22 a scenami "4 lata później".

(Przydaloby się, by ktoś dodatkowo zrobil ankietę, poniewaz ja nie mam ku temu uprawnien)

Zrobiłem ankietę.
Uprawnienia do robienia ankiety ma każdy zakładający dany temat. :)
//biku

Użytkownik biku1 edytował ten post 25.05.2009 - |17:22|

• 0

#2 Rydzu_SSJ

Rydzu_SSJ

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 25.05.2009 - |13:58|

Ja piernicze skad oni wzieli ta laske w okularach... Nie mogę jej słuchać normalnie jak oglądam...
  • 0
Dołączona grafika

Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dziś to już chyba przesadziłem...

#3 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 25.05.2009 - |14:37|

Pytanie organizacyjne do osób co to już widziały , bo mnie do tego jakoś nie ciągnie. ;)

To jest jeden odcinek czy dwa - bo z tego co widzę to jeden ok 700MB pt The Final Break i niby w jego skład wchodzą dwa epizody 'The Old Ball and Chain' & 'Free' - i nie wiem jak Wam zrobić tę ankietę czy potraktować jako jeden czy jako dwa odcinki ?
Jest to w ogóle jakoś zauważalne w tej pozycji ,że to "dwa" odcinki ?

Użytkownik biku1 edytował ten post 25.05.2009 - |14:41|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#4 Gość_Lowrey23_*

Gość_Lowrey23_*
  • Gość

Napisano 25.05.2009 - |14:38|

Była kiedyś taka postać w filmie Asterix i Obelix Misja Kleopatra, który się zwał Marnypopis więc tutaj zwyczajnie i krótko mówiąc było bez popisu... Więzienie dla kobiet na odwal się. Zwykła sala, jedna strażniczka i niech się dzieje wola boża...dalej scena gdy Michael poświęca się dla Sary, to istna kpina, nie chodzi mi o Scofiego, ale o Sare, która nawet jednej kropli łzy nie była w stanie wyduśić z siebie, o Lincu w ogóle już nie wspominając, koleś jest jak Robocop nawet poza serialem.

Odcinki ratuję jedynie Gretchen, która co by nie było pasuję do roli więżniarki, więc i spin-off w wydaniu żeńskim w jej wykonaniu byłby prawdopodobnie dobry.

Pani przy stole nie wiem jak ma, taka trochę postawna kobieta, tu mogę śmiało powiedzieć scena dobra.

Zobaczyć duet T-Bag-Krantz więżieniu bezcenne.

Tyle... Ocena 3/10

biku 1.... potraktuj jako jeden.

Użytkownik Lowrey23 edytował ten post 26.05.2009 - |14:08|

• 0

#5 sZakOOu

sZakOOu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 251 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 25.05.2009 - |23:56|

Co to za szopka? Gdzie u licha podział się Kellerman? Te dwa odcinki są zupełnie na siłę, jakby FOX miał z góry opłacone wyprodukowanie wszystkich 24. Równie dobrze Michael mógł powoli umierać przy boku Sary, bez zamieniania się w skwarka.

Abstrahując od "powodu" wydarzeń tych dwóch odcinków, sam pomysł ukazania więzienia kobiecego i próby ucieczki z niego jest słuszny. Chętnie obejrzę Gretchen, uciekającą z czegoś takiego. Mi się spodobały zarówno okularnica jak i żeńska, zła wersja Linca. ;)

Wszystko jest tu wyjątkowo chaotyczne, jakoś ciężko mi się oglądało. O wiele (wiele, wiele) lepsze wrażenie pozostawiły odcinki 21 i 22. Po Final Break czuję się jakby trochę zniesmaczony. :/ Oba odcinki zaliczam jako jeden film, na mój gust: 6/10.

Z jednej strony chaos i naciągany "powód", z drugiej ciekawy pomysł i ciekawie zapowiadające się postacie w spin-offie. ;)
  • 0
The Darkness That Lurks In Our Mind

#6 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 26.05.2009 - |08:21|

Zakończenie było lepsze, gdy niedopowiedziano jak umarł Michael. Wyjaśnienie z Final Break przypomniało mi ostatni odcinek Star Trek: Enterprise i śmierć bezsensowną śmierć Tripa (prawie identyczna).

Użytkownik Magnes edytował ten post 26.05.2009 - |08:22|

• 0
http://magory.net - moja strona

#7 truskolodz

truskolodz

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 502 postów
  • MiastoŁodź/Dublin

Napisano 26.05.2009 - |22:03|

O WTF? Co to było? Nie jestem krytyczny co do moich ulubionych seriali, ale "ja czule pytam się na ch..." takie coś?
Żenada na maksa, szmira, syf, kiła i mogiła "Filnal Break" - chyba "Ostatni gwóźdź do trumny".
Zakończenie bez zbędnych wyjaśnień tysiac razy lepsze.
  • 0
Dołączona grafika

#8 Mati_90

Mati_90

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 27.05.2009 - |16:38|

Odcinek 2/10

Bezsensowna śmierć Michela, normalnie od razu musiał w łapy brać te kable, jakby nie mógł czegoś innego wykombinować, aby zrobić spięcie, tu nawet ja w tarkcie oglądania wymyśliłem jak zrobić spięcie :D

Jedynie na + zasługuje:
- sceny w męskim więzieniu,
- postawa T-Baga, normalnie T-Bag rulez B)

A reszta to śmiać mi się chciało, te sceny w żeńskim to komedia :lol:
  • 0

#9 zis279

zis279

Kapral

• Użytkownik
  • 213 postów

Napisano 27.05.2009 - |22:58|

jedynie to mi się podobało jak znów oszukali biednego Teddiego dla mnie była bombowa ale tylko to reszta niestety do przewidzenia . Rozczorowała mnie najbardziej ta jego śmierć bo do pierwszych drzwi to ze sobą palnik przytargał mógł coś wymyślec z drugimi drzwiami gdy weźmiemy pod uwagę że on wiedział że będzie musiał to zrobić jeśli plan A się nie powiedzie :/. Z drugiej jednak strony gdy się weźmie pod uwagę ile ludzi w tym serialu powróciło cudownie do życia to, może mieli nadzieje na 5 sezon i to miało być coś w rodzaju że Michael przeżył tylko jest zamknięty w jakiś tajnym ośrodku gdzie prowadzą nad nim jakieś eksperymenty :>
  • 0

Zapraszam (jesli chcesz) na mojego bloga o serialach - http://scianadziwnyc...i.blogspot.com/

#10 Mati_90

Mati_90

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 27.05.2009 - |23:23|

Sezon 5 to będzie "20 lat później", w rolach głównych Michael Junior Scofield :D
  • 0

#11 Gość_Aslan1984_*

Gość_Aslan1984_*
  • Gość

Napisano 28.05.2009 - |01:17|

Jeszcze na samym początku sezonu 4 scenarzyści twierdzili, że mają wiele pomysłów... i liczą na jeszcze 2-3 sezony "Prison Breaka".
Teraz już wiemy jaki syf szykowaliby dla widzów. Gdyby nie lecące w dół wyniki oglądalności i brak zainteresowania telewizji Fox w sprawie emisji kolejnego sezonu, scenarzyści pewnie rozbiliby akcję 4x23 i 4x24 na 22 epizody i tym sposobem w piątym sezonie "dane" by nam było śledzić poczynania Michaela, starającego się wydostać swoją lubą z więzienia. Cale szczście oszczędzono nam tej męki, choć te 2 dodatkowe odcinki to i tak gwozdz do trumny dla tego serialu. Lepiej by bylo, gdyby te epizody nigdy nie powstały... Lepsze było to niedopowiedziane zakonczenie z 4x22, niz wydumane zamknęcie w więzieniu Sary z naciąganą śmiercią Michaela na koniec.

Boję się zgadywac co "ciekawego" zaoferowaliby nam scenarzyści w sezonach 6 i 7... :|
Michael resurrection...?
  • 0

#12 Przemek Lipski

Przemek Lipski

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów

Napisano 28.05.2009 - |11:20|

Niezły twardziel ten Sucre (czy jak to się pisze), suchy lód gołymi łapkami przerzuca jakby to były kostki lodu do drinków :)))))))))))))
  • 0

#13 MAF

MAF

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów
  • Miastoz miasta Łodzi

Napisano 28.05.2009 - |21:49|

Michael pozwolił sobie na "bezsensowna śmierć" bo wiedział że i tak niedługo umrze.
  • 0

#14 sephia

sephia

Plutonowy

• Użytkownik
  • 353 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 28.05.2009 - |23:26|

To już koniec. Teraz można to już powiedzieć oficjalnie. Nie rozumiem oczywiście pomysłu kończenia serialu w taki sposób. 4x22 zakończył się odpowiednio, wyjaśnił wszystko. A tutaj na siłę nam jeszcze podają coś nowego. Teraz przez myśl przeszło mi, że fabuła ukazana w tych dwóch odcinkach mogła być fabułą s5 (gdyby jakimś cudem zdecydowano się na jeszcze jeden sezon). Michałek poświęcił się dla rodziny i niech już tak zostanie... Było kilka fajnych momentów, ale to za mało by ocenić ten epilog (?) pozytywnie.

Pozostaje czekać jakieś 10-20 lat i pewnie zrobią jakiś remake, w głównej roli Michael Scolfield Jr. ;)

Użytkownik sephia edytował ten post 29.05.2009 - |00:15|

• 0

#15 gopher

gopher

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 101 postów
  • MiastoWlkp.

Napisano 30.05.2009 - |15:42|

Według mnie odcinki dużo lepsze od "finału" 21-22. Ciekawie zrobione, choć przewidywalne niektóre sytuacje (to, że Alex będzie współpracował, czy też kto skoczył ze spadochronem). Śmierć Scofielda bardzo dobrze przedstawiona. Bezsensu zrobili tamto "4 lata później" w końcówce 22, bo było wiadome jak się skończy Prison Break... No ale poza tym to dobrze.
  • 0

#16 Dooku

Dooku

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoPrzeźmierowo

Napisano 31.05.2009 - |11:07|

Sam pomysł na odcinek nie był taki tragiczny. Bo w założeniu chciano powrócić do korzeni, czyli typowego amerykańskiego więzienia, motywy muzyczne znane z S1 itp. Ale fabularnie ten odcinek tak kuleje, że można by śmiało powiedzieć, że się czołga. Rozpacz.
Brak Kellermana, nieważne ułaskawienie Sary, która przecież też papier podpisała, a już śmierć Michaela, to muł kompletny. Przez cały serial starają nam się go przedstawić jako geniusza, a cholera nie potrafi wymyślić sposobu na połączenie kabli w inny sposób niż trzymając je w rękach? To ja w ciągu 5 minut wymyśliłem przynajmniej 4 takie sposoby... Żenada.
Na plus odcinka zaliczam to, że można było usłyszeć znajome z sezonu pierwszego wstawki muzyczne oraz sceny z T-Bag'iem. Reszta to kompletna kaszana dla mnie. Zdecydowanie lepiej wypadła śmierć Michaela z powodu raka mózgu jaka została nam zasugerowana w poprzednich odcinkach.

Ale osobiście dla mnie największą porażką, jest to, że ten finał trwał blisko 1.5h a był tak słaby. Przecież niejeden film trwa krócej, a udaje się poza ciekawą akcją jeszcze przedstawić bohaterów itp. Tutaj mogli to ominąć, bo wszystkich znamy, całe 1.5h mieli do dyspozycji na rozrysowanie fabyły, a wyszła kiszka.

Wielka szkoda i przychylam się do zdania, że te dwa odcinki nie powinny powstać.
  • 0
Don't tell me, what I can't do!

#17 Ruggiero

Ruggiero

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów

Napisano 31.05.2009 - |15:27|

OMG, co to miało być? :D Jak zamknęli Sarę to myślałem, że Michael zrobi z siebie transwestytę, wsadzą go do tego więzienia i będzie "babski" PB :lol: Szkoda, że nie wskrzesili wszystkich, byłoby jeszcze zabawniej :D
  • 0

#18 Spirozea

Spirozea

Starszy kapral

• Grupa Hatak
  • 283 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 31.05.2009 - |15:59|

Jak dla mnie finał taki sobie.
Przychylam się do opinii innych, że nie powinien powstać.
Jedyne, co mi się podobało, to walka Gretchen ze strażniczką i ta scena pod prysznicami, kiedy Tancredi o mało nie została zabita :D
(nienawidzę laski ;P)
Reszta do bani.
  • 0

#19 Rydzu_SSJ

Rydzu_SSJ

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 31.05.2009 - |17:40|

2 rzeczy mi się podobały:
1. muzyczka w więzieniu - przypomniał mi się pierwszy sezon w Joliet tj. Fox River :D
2. końcówka tj. nagranie Michaela - świetny pomysł, dobry monolog Scofielda, hasło "we're free" idealnie pasuje na ostatnie słowa padające w tym serialu; przyczepić się jedynie trzeba do gry aktorskiej, Lincolna 'Kloca' Burrowsa to pomijam, bo to wiadome, że aktor nie potrafi ukazac uczuć, ale żeby panna Tancredi nie uroniła łzy to woła o pomstę do nieba.
  • 0
Dołączona grafika

Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dziś to już chyba przesadziłem...

#20 kasper93

kasper93

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 31.05.2009 - |21:38|

Przesadzili z tym finałem :)
Jest bardzo dużo sposobów żeby zrobić spięcie i być w odpowiedniej odległości :) Naszemu "geniuszowi" zabrakło pomysłów??hehe... Sara bez zastanowienia pozwoliła Michaelowi się zabić - Bez komentarza. Bardziej podobała mi się wersja że ginie z powody raka...
Ogólnie wszystko było ostro naciągane ;)
Na + jedynie to że trochę poczułem więzienny klimat z PB S1
Całość 3 pkt a i tak naciągane...

Pozdro
Ps. Dobrze że następnego sezonu nie zrobili z tej historyjki z ratowaniem Sary... :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych