Skocz do zawartości

Zdjęcie

Internetowa Czytelnia Sci-Fi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 reyden

reyden

Plutonowy

• Email
  • 410 postów
  • MiastoUSS Excalibur (Gliwice)

Napisano 27.08.2004 - |11:24|

Istnieje w seici polska strona literacka z opowiadaniami ST - USS Ocean - duży wybór opowiadań od czasó preWARPp do wspołczesnych + kilka Crossoverów
  • 0

We are Rangers
We walk in the dark places no others will enter
We do not break way from combat
We stand on the bridge and no one may pass
We do not retreat whateaver the reason
We live for the One
We die for the One

#2 Zarathos

Zarathos

Kapral

• Użytkownik
  • 241 postów
  • MiastoGrudziądz

Napisano 27.08.2004 - |12:53|

FanFik PL - niezla stronka, chociaz ciezko tam z aktualizacjami i wogole z dostaniem sie. Po dwoch probach (i umieszczeniu przez autorow strony polowy tekstu) dalem sobie spokoj. Mozna jednak znalezc ciekawe teksty.

FanFiction NET - najlepsza strona z opowiadaniami. Jednak zasadniczo angielsko-jezyczna. Jezli to kogos nie zraza, a jeszcze tam nie byl - no to to jest MUSISZ MIEC w liscie ulubionych adresow :D
  • 0
I Kruk wcale nie odlata, jakby myślał siedzieć lata
Na Pallady biuście przy drzwiach, pośród dwóch kamiennych króż,
Krwawo lśni mu wzrok ponury, jak u diabła, spod rzęs chmury;
Światło lampy rzuca z góry jego cień na pokój wzdłuż,
A ma dusza z tego cienia, co komnatę zaległ wzdłuż,
Nie powstanie - nigdy już!

#3 memlay

memlay

Szeregowy

• Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 02.01.2005 - |22:15|

możecie dać mi adres skąd mógłbym poczytać sobie opowiadania po angielsku i ewentualnie je dla was przetłumaczyć?

Z góry dziękuje
Memlay
  • 0

#4 mirc

mirc

Starszy sierżant

• Administrator
  • 818 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 02.01.2005 - |23:03|

samandjack.net
Sometimes, the best way to hide the truth is to keep it in plain sight.

#5 bimberek

bimberek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 04.01.2005 - |14:33|

W poprzedniej "edycji" tego forum, były zaczątki "czytelni". Nie pamiętam dokładnie co się tam pojawiło. Jakieś opowiadanie Haldemana ( Wojna, moja miłość?), coś z polskiej fanatstyki. W sumie dość śliska sprawa ze względu na prawa autorskie.
  • 0

#6 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 04.01.2005 - |16:26|

W poprzedniej "edycji" tego forum, były zaczątki "czytelni". Nie pamiętam dokładnie co się tam pojawiło. Jakieś opowiadanie Haldemana ( Wojna, moja miłość?), coś z polskiej fanatstyki. W sumie dość śliska sprawa ze względu na prawa autorskie.

Wyświetl post

Ten temat zawierać będzie jedynie linki do stron z opowiadaniami typu fan-fic. Nie przypominam sobie jakichkolwiek tekstów opowiadań publikowanych konwencjonalnie zamieszczanych na forum.... (poza moją wpadką z "Noteka 2015" Lewandowskiego - jak szybko pojawiło się, tak szybko zniknęło - sam usunąłem :D). Jeśli odnajdziesz takowe - wykorzystaj funkcję raport - posty zostaną skasowane.
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#7 bimberek

bimberek

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 04.01.2005 - |18:52|

Mam na myśli jeszcze bardziej poprzednią wersję forum, chyba nie byłeś tam moderatorem, tam w fanfickach ktoś postował takie opowiadania ( Noteka chyba też tam była i "Stwory światła i ciemności" Zeleznego). Nie pamiętam kto. Teraz tego nie ma, co ma swoje plusy, ale ma też minusiki.
  • 0

#8 Grishka

Grishka

Starszy kapral

• VIP
  • 277 postów
  • MiastoMiasto Świętej Wieży

Napisano 05.01.2005 - |09:14|

Nic to kochani nic to - kształtuje mi się pomysł a nawet już plan dłuższego opowiadania a nawet może powieści o tematyce sf. Paranauka, starożytność różne fajne teorie ciekawe wnioski - nowe pomysły i odkrycia a wszystko łączy się w ciekawą fabułę... mam nadzieję :)
A w ramach protestu przeciw oszalałym, wynaturzonym już do granic możliwości i absurdalnym niekiedy pomysłom dotyczącym praw autorskich, zamierzam to w swoim czasie właśnie u nas opublikować - na licencji publicznej za darmo dla wszystkich, a jak ktoś będzie chciał i kaprys miał docenic moje maractwo :) to może mi piwko postawić albo i co innego :).

Prawo autorskie jest jak najbardziej potrzebne, ale jak to mówią wszystko jest dobre z umiarem i pod warunkiem,
że ludzie okazują dobrą wolę - chwała ludziom dobrej woli... !!!

Bardzo nie chciałbym musieć płacić kiedyś abonamentu za licencję na myślenie :wacko:
  • 0
* złość, wstyd, strach, zazdrość, smutek - nie dają nic a zatruwają duszę... żyj tak, by ich nie doświadczać...
* ciesz się życiem - ale tak, by nigdy nikogo nie krzywdzić, by każdemu móc spojrzeć w twarz i nie pluć sobie w lustro z rana...
* szczęście, które dajesz wraca do ciebie w trójnasób
* wybaczaj i nie bój się prosić o wybaczenie

#9 kimera

kimera

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 274 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 07.01.2005 - |14:40|

Fanfiction net jest o tyle dobre, że można tam znaleźć fanfiki dotyczące niemal każdej książki, filmu lub serialu, wadą jest druga strona tego samego medalu - rozmiar utrudniający poruszanie się wśród opowiadań, a poza tym, co tu dużo ukrywać, przy takiej ich ilości, większość jest beznadziejna pod każdym względem i trudniej znaleźć tzw. perełkę.

Polecałabym szukanie fanfików w archiwach tematycznych, tzn. startrekowych na stronach o ST, stargejtowych na SG, potterowskich na HP, etc. Archiwiści częściej tam dbają o poziom literacki umieszczanych na stronie fanfików.

Strony z fanfikami Stargate:
http://www.sg1hc.com/storylist.shtml
http://www.thealphagate.com/
http://www.stargatef...tion/index.html
http://www.sg1-helio...s.com/main.html

Świetna polska strona z fanfikami o Harrym Potterze:
Forum literackie Mirriel poświęcone szlifowaniu umiejętności pisarskich. Tu się spotyka doskonałych pisarzy i krytyków, można liczyć na ostrą, ale sprawiedliwą recenzję i porady.

http://mirriel.dmkho...450404f7c3f23d7
  • 0

#10 Katharn

Katharn

Ostatni Smok

• Moderator
  • 1 341 postów
  • MiastoWarszawa / Częstochowa

Napisano 07.01.2005 - |22:51|

Dla miłośników Gwiezdnej Eskadry (SAAB):
The virtual seasons of the fantastic series SPACE: Above And Beyond.

Dla miłosników serialu Brimstone:
BRIMSTONE - Virtual Seasons
The Unofficial Brimstone Finale Website
Gdybym mial niebios haftowane szaty,
Zlotym i srebrnym przetykane swiatlem,
Blekitne, ciemne, przydymione szaty
Nocy i swiatla, i polswiatla,
Rozpostarlbym je pod twoje stopy.
Lecz biedny jestem: me skarby -- w marzeniach,
Wiec ci rzucilem marzenia pod stopy;
Stapaj ostroznie, stapasz po marzeniach...

#11 typcio

typcio

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • Miasto

Napisano 23.03.2006 - |09:01|

Istnieje w seici polska strona literacka z opowiadaniami ST - USS Ocean - duży wybór opowiadań od czasó preWARPp do wspołczesnych + kilka Crossoverów

nowy adres tej strony to USS Ocean
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych