Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wojskowe "gesty"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gear

Gear

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 25.08.2004 - |13:27|

Oglądając SG1 często mozna zobaczyc gdy podczas akcji, członkowie grupy porozumiewają sie wykonując różne gesty dłońmi. Oczywiście to standard w wojsku, chcialbym sie gdzies nauczyc podstawowych komend (moze zaczne sie bawić w AirSoftGun jak znajdę fundusze :P), ale niemoge tego znaleść w necie (albo niewiem co w google wpisać, moze to ma jakaś określoną nazwę...) Może wiecie coś na ten temat, jakieś linki czy coś ? Plz help :ph34r:
  • 0

#2 Zoisyte

Zoisyte

Wielki Organizator

• VIP
  • 295 postów
  • MiastoJabłonna

Napisano 25.08.2004 - |14:05|

Co do gestów....jest to tzw. język migowy US Army :)
Może byśmy tak kurs dla chętnych zrobili??
Fajnie by było na zlotach ;)
  • 0

Yo, ho, haul together,
hoist the Colors high.
Heave ho,
thieves and beggars,
never shall we die.

#3 121277

121277

Wielki Organizator

• VIP
  • 561 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 25.08.2004 - |14:22|

Gdyby nam się udało zrobić to, co zamierzalismy - turniej paintballa na zlocie w Zegrzu - to mielibyśmy okazję coś takiego przećwiczyć. Niestety - cena 50 zł od osoby dodatkowo to za dużo. Nie jesteśmy milionerami:(
  • 0
Daleka droga
do serca człowieka
zimnego jak głaz

Ale ja – jak woda
co cierpliwe czeka
aż skałę zniszczy czas

Dołączona grafika

Mój świat

#4 Tyria

Tyria

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 129 postów
  • MiastoKatowice :)

Napisano 25.08.2004 - |15:33|

Paintball? Nigdy się w to nie bawiłam... musi być fajnie!
  • 0
Do. Or do not. There is no try.

Miecz jest duszą samuraja.
Jeżeli kto o nim zapomni lub utraci go
nie będzie mu odpuszczone
.

Shogun Tokugawa Ieyasu

#5 Tinamou

Tinamou

Szeregowy

• Użytkownik
  • 34 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 25.08.2004 - |15:50|

Paintball? Nigdy się w to nie bawiłam... musi być fajnie

Zabawa jest super. :D Nieraz w to grałem. Adrenalina i napięcie jak by to była ostra amunicja a nie kulki z farbą. No i jak się dostanie to nieźle "czuć".
A co do gsetów wojskowych to w trakcie gry dość często się ich używa. Oczywiście tych najbardziej zrozumiałych. Jak gram w paintball to robimy to przeważnie w terenach zalesionych i rzadko można się odezwać żeby przeciwnik mnie nie dostrzegł więc używa się gestów rękami.

Użytkownik Tinamou edytował ten post 25.08.2004 - |15:54|

• 0
i pomyślec że NFZ zapłaciło 15000 zł za to że wszczepili mi w kręgodsłup coś co może być Goau'ldem ;)

#6 Gear

Gear

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 25.08.2004 - |16:27|

Cool, ale chcialbym sie dowiedziec czy wiecie gdzie w necie mozna zobaczyc ten język migowy, na początku moze byc tylko to co jest używane w SG, wprawdzie mniej więcej wiadomo o co chodzi (po późniejszym zachowaniu postaci), ale zawsze milej by sie oglądało gdyby mogło się "wyprzedzić" akcję i "odczytując" gesty wiedzieć gdzie oni sobie idą ;) Prosze nie offtopikować :P (sorry, zboczenie zawodowe (jestem modem na innych forach ;) )
  • 0

#7 Sauron44

Sauron44

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 25.08.2004 - |16:39|

"Język" migowy? Czegoś takiego nie ma w armii-żadnej-sa tylko schetamy powiadmiania różnymi drogami-fonem,chorągiewkmi, gestami, przez techniczne środki łączności.
Co do paintball to zabawa fajna-lecz dla żołnierzy nieprzydatna niestety-zabija część nawyków ze szkolenia taktycznego.
gesty na polu walki są wykorzystywane podczas walk w terenie zurbanizownym, podczas organizownia podejść do obiektów, ochrony i obrony ważnych obiektów-szczególnie w nocy.
O ile się nie mylę w którymś z czasopism był mini-kurs ze zdjęciami nie pamiętam w jakim ale niedawno/ w Polsce Zbrojnej?/. Gesty są częściej w Policji szkolone.

Na zlocie w Poznaniu mogę pare gestów,komend pokazać. ;)
  • 0

#8 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 25.08.2004 - |20:06|

Język" migowy? Czegoś takiego nie ma w armii-żadnej-sa tylko schetamy powiadmiania różnymi drogami-fonem,chorągiewkmi, gestami, przez techniczne środki łączności.

Może rzeczywiście słowo jeżyk jest trochę niefortunne , ale istneije duża ilośc konkretnych gestów i znaków w jednostkach wojskowych . Większość z nich są identyczne pod względem wyglądu i znaczenia , ale niektóre jednostki wprowadzają dodatkowe gesty .
Co do innych metod komunkikacji (np. chorągiewki) to niestety takie sposoby działają tylko w określonych miejscach (lotnisko, lotniskowiec itp.) , bo powiedzmy sobie szczeże że czasem trudno jest posługiwać się czymś takim w lesie . Chociaż tutaj cześciej daje się znaki latarką punktową niż poprzezz gestykulację .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#9 Sauron44

Sauron44

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 25.08.2004 - |20:11|

W polskiej armii nie ma zunifikownych metod przekazywania informacji gestami- część jest wzięta z szkoleń policyjnych oraz część z armii obcych. Instrukcja na ten temat dopiero powstaje.
Powiedzmy że raczej wiem o czym mówię . :D
  • 0

#10 Nexus

Nexus

Organizator

• VIP
  • 357 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 25.08.2004 - |20:12|

Służę pomocą :) Oto link:
Hand signals
A teraz do nauki marsz! Egzamin jutro na poligonie :D

P.S. Jeszcze jeden - lepiej widać i gość jest odpowiednio ubrany :D
Hand signals 2

Użytkownik Nexus edytował ten post 25.08.2004 - |20:22|

• 0
"I thought what I'd do was, I'd pretend I was one of those deaf-mutes" - Laughing Man

#11 Gear

Gear

Szeregowy

• Użytkownik
  • 23 postów

Napisano 25.08.2004 - |20:38|

thx Nexus, o to chodzilo, chociaz te drugie rysunki, jakkolwiek ładne to jednak chyba z przymróżeniem oka ;) Poszukam "hand signals", moze znajde te które używa O'Neill ;) Thx za pomoc

EDIT:
google 4ever :)
polska tabelka hand signals ze zdjeciami i animacjami

Użytkownik Gear edytował ten post 25.08.2004 - |20:43|

• 0

#12 Sauron44

Sauron44

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 84 postów

Napisano 25.08.2004 - |21:32|

ostatni link to link do paintball taktyki, wcześniejsze to regulmin US Army-lecz to są umówione sygnały dowodzenia-mało mają wspólnego z działaniem taktycznym-to komendy stosowne w trakcie musztry,marszu na pojazdch itp. Jednak cześć ma zastosowanie czysto bojowe.
  • 0

#13 radzior

radzior

Wielki Podpalacz

• VIP
  • 176 postów
  • MiastoWawa

Napisano 25.08.2004 - |21:48|

http://www.pbcentral...handSignals.htm[/URL]
http://www.cimmerian...nd_Signals.html[/URL]
http://asgclubinc.ne...briefing122.htm[/URL]
Tyle udało mi się znaleźć, większość to sygnały zaadaptowane do paintballu lub Air Softu. Szukałem na stronach USArmy i Korpusu, niestety nie znalazłem niczego.

Użytkownik radzior edytował ten post 25.08.2004 - |21:52|

• 0
Peace through superior firepower

#14 Nexus

Nexus

Organizator

• VIP
  • 357 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 25.08.2004 - |21:57|

thx Nexus, o to chodzilo, chociaz te drugie rysunki, jakkolwiek ładne to jednak chyba z przymróżeniem oka ;)

:D Brawo za spostrzegawoczość :hyhy:
Ten pierwszy link zawiera też taktyczne sygnały. Wystarczy przewinąć ten dokument trochę w dół. Zaczyna się od punktu 2.4.
  • 0
"I thought what I'd do was, I'd pretend I was one of those deaf-mutes" - Laughing Man

#15 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 06.09.2004 - |11:27|

widze ze macie ochote troche potrenowac:)
przyznam ze to jest ciekawe jednak moze to wam sie tak spodobac ze zapomnicie o pieknym nieocenzurowanym jezyku ojczystym :)
  • 0

#16 gmerek

gmerek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 571 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 08.09.2004 - |18:58|

jednak moze to wam sie tak spodobac ze zapomnicie o pieknym nieocenzurowanym jezyku ojczystym :)

Re.., hm Szymku, jakaż odmiana i jakie wszechstronne zaineteresowania.
Język migowy był wykorzystywany w serialu SAAB, polecam :D
Czyżbyś coś przemyślał?
A swoją drogą jeden błąd ortograficzny to nie powód żeby zaraz z forum uciekać i się aż do Wałbrzycha przenosić. ;)
Gratuluję kondycji 47 postów w dwa dni. Brawo :clap: :clap:.
Pozdrawiam i masz open channel na PM.

Użytkownik gmerek edytował ten post 08.09.2004 - |18:59|

• 0
"...Gdyby Pinokio wiedział jakie jest życie - nigdy nie chciałby zostać chłopcem..."

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych