Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 030 - S02E21 - Adam Raised a Cain

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (34 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (10 głosów [30.30%])

Procent z głosów: 30.30%

2. 9,5 (7 głosów [21.21%])

Procent z głosów: 21.21%

3. 9 (9 głosów [27.27%])

Procent z głosów: 27.27%

4. 8,5 (4 głosów [12.12%])

Procent z głosów: 12.12%

5. 8 (1 głosów [3.03%])

Procent z głosów: 3.03%

6. 7,5 (1 głosów [3.03%])

7. 7 (1 głosów [3.03%])

8. 6,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (0 głosów [0.00%])

10. 5,5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0,5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Spearhawk

Spearhawk

Kapral

• Użytkownik
  • 247 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 22.03.2009 - |21:51|

Data emisji: 3 kwietnia 2009

Dyskusja na temat odcinka S02E21 - Adam Raised a Cain
  • 0

#2 baban

baban

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 109 postów

Napisano 04.04.2009 - |08:23|

Sposób w jaki zabili Dereka: żal, żal, żal...

Edit: Odcinek był bardzo dobry. Razem z two-parterem 'Today is the Day' zdecydowanie najlepszy odcinek. Stawiam 9/10 z nadziejami, że ostatni odcinek sezonu/serialu będę mógł ocenić na 10.

Jeszcze o terminacji Dereka:
jak na kolesia, który całe życie walczy z maszynami, to słabo był przygotowany. Akcja odbicia mini-Rudej była w jakimś stopniu przez naszą czwórkę zaplanowana. Czemu więc nie wziąć ze sobą broni większego kalibru, dzięki której miałby szansę przeżyć? Derek raz biega z granatnikiem/M82 Barret a raz z pistoletem. Teraz najwyraźniej nie trafił z wyborem. Przez co zginął w tak głupi sposób... Jedna z najlepszych i najbardziej wyrazistych postaci w serialu. Szkoda.

No ale fakt faktem było to bardzo szokujące :D

Użytkownik baban edytował ten post 04.04.2009 - |14:59|

• 0

#3 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 04.04.2009 - |08:40|

Mnie to mocno zaskoczyło ale czego byś chciał?
Miał umierać przez pół odcinka? Szkoda że zginął ale stało sie to tak jak powinno.
Drugie zaskoczenie to końcówka.
  • 0
Kapitan Bomba - Idealny SF :P

Dołączona grafika

#4 Gość_Lowrey23_*

Gość_Lowrey23_*
  • Gość

Napisano 04.04.2009 - |09:09|

Odcinek świetny. Akcja i dużo dramaturgi było domeną tego odcinka. W sposób jak pozbyto się Dereka było jak najbardziej wporządku, przynajmniej nie było kwiczącego i umierającego powolną śmiercią co by wydłużyło nie potrzebnie odcinek. Ciekawi mnie natomiast sytuacja z Sarą szkoda, że w taki sposób skończyła, ale mam także nadzieję, że w finałowym odcinku nie będą ją odbijać przez większą część odcinka, bo to by było już żałosne posunięcie.

+ Walka blaszaków.

+ Rozmowa Johna z Savannah

+ Pojmanie Sary i jej walka z władzami na plus.

+ Szanuję Braiana Austin Greena, bo uważam, że pokazał się z dobrej strony szkoda, że musiał zginąć bo obok niego i aktora grającego Cromartiego/John Henry, to najlepsze postacie tego serialu w/g mnie.

OCENA: 9,5/10

PROMO 2x22 Born to Run:

Użytkownik Lowrey23 edytował ten post 04.04.2009 - |15:00|

• 0

#5 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 04.04.2009 - |09:41|

Austin Green to największa niespodzianka serialu. Nie dość że pasował do roli to jeszcze potrafił grać. To ostatnie za bardzo mu nie wychodziło wcześniej (patrz BH 90210). Szkoda że zginął ale nie miał szans na przeżycie i wszyscy o tym wiedzieliśmy.
Nadal mam ogromną nadzieję na sezon 3 choć szanse marne.

Użytkownik wergora edytował ten post 04.04.2009 - |09:41|

• 0

#6 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 04.04.2009 - |12:45|

Odcinek swietny. Duzo sie dzialo. Derek zginal.. i podobala mi sie ta smierc. Bardzo duzo sie dzialo interesujacych rzeczy. Z pewnoscia musze obejrzec jeszcze raz. Tworcy skupili sie na tym na czym powinni.
Zaszaleje, dam 10 a co tam :) Zwlaszcza ze porownujac inne seriale zawsze w przedostanim jest zle.. tutaj jest swietnie

Użytkownik Zetnktel edytował ten post 04.04.2009 - |12:47|

• 0

#7 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 04.04.2009 - |18:09|

Świadomie zarżnęli serial. Oglądalność 3.35 miliona. A wystarczyło się nie wtrącać producentom.
  • 0

#8 Gość_Lowrey23_*

Gość_Lowrey23_*
  • Gość

Napisano 04.04.2009 - |18:16|

Świadomie zarżnęli serial. Oglądalność 3.35 miliona. A wystarczyło się nie wtrącać producentom.

Dziwi mnie tylko to, że tak naprawdę nie ma jeszcze żadnej oficjalnej informacji na temat tego czy TTSCC dostanie cancela czy nie ? oczywiście są małe szanse, ale po co zwlekać ?
  • 0

#9 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 04.04.2009 - |22:23|

Dziwi mnie tylko to, że tak naprawdę nie ma jeszcze żadnej oficjalnej informacji na temat tego czy TTSCC dostanie cancela czy nie ? oczywiście są małe szanse, ale po co zwlekać ?

Na co zwlekac... ? Ja mam cicha nadzieje, ze bedzie 3 sezon.
Serial jest swietny... tylko przez wtracenie sie Foxa, moze pojsc do piachu.. Nienawidze tej stacji.
  • 0

#10 baban

baban

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 109 postów

Napisano 04.04.2009 - |22:51|

Publikowanie decyzji o kasacji podczas trwania sezonu nie jest dobrym ruchem ze strony stacji. Reklamodawcy tracą wtedy wiarę w skuteczność reklamy i po prostu nie kupują czasu antenowego. FOX z oficjalnym stanowiskiem poczeka do końca sezonu. Wbrew pozorom, decyzja nie jest w cale dla FOX'a łatwa. Warner Bros będzie pewnie oferować ciekawe umowy, a product placement pod postacią Dodge'a bardzo obniżył koszt pojedynczego odcinka. Serial jest dla stacji tani, na pewno tańszy niż taki Dollhouse, który jest produkowany w całości przez FOX.

Ratingi z piątków są słabe, ale DVR wysokie. Niestety nie mamy dostępu do wszystkich liczb (hulu, fox.com, amazon, itunes itd) oraz nie wiemy czego FOX oczekuje od piątku. Nie wiemy też czy koszty Kronik zwracają się stacji. Dopóki nie ma oficjalnego stanowiska, dopóty los serialu nie jest jeszcze przesądzony.

Polecam cieszyć się ostatnim odcinkiem, a ewentualny trzeci sezon traktować jako bonus :)
  • 0

#11 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 04.04.2009 - |23:11|

Sposób w jaki zabili Dereka: żal, żal, żal...Jedna z najlepszych i najbardziej wyrazistych postaci w serialu. Szkoda.

F R A K .

Jeszcze o terminacji Dereka:
jak na kolesia, który całe życie walczy z maszynami, to słabo był przygotowany. Akcja odbicia mini-Rudej była w jakimś stopniu przez naszą czwórkę zaplanowana. Czemu więc nie wziąć ze sobą broni większego kalibru, dzięki której miałby szansę przeżyć? Derek raz biega z granatnikiem/M82 Barret a raz z pistoletem. Teraz najwyraźniej nie trafił z wyborem. Przez co zginął w tak głupi sposób...

Broń tu nie miała znaczenia. Derek nawet nie zdążył strzelić bo wyłapał takiego headshota ,że nie miał nic do gadania.

W sposób jak pozbyto się Dereka było jak najbardziej wporządku, przynajmniej nie było kwiczącego i umierającego powolną śmiercią co by wydłużyło nie potrzebnie odcinek.

Tu nie chodzi o "leżącego i kwiczącego" tylko o to ,że tak marnie nie załatwia się jednej z głównych postaci. Nawet gościu nie strzelił tylko jak jakiś statysta 3 planu bam-head-dead. ;)
I pozamiatane. Chyba, że Green chciał się jak najszybciej uwolnić już od tego serialu i spieszyło mu się do domu więc walnęli tak na szybcika taką popelinę.

+ Szanuję Braiana Austin Greena, bo uważam, że pokazał się z dobrej strony szkoda, że musiał zginąć bo obok niego i aktora grającego Cromartiego/John Henry, to najlepsze postacie tego serialu w/g mnie.

Austin Green to największa niespodzianka serialu. Nie dość że pasował do roli to jeszcze potrafił grać. To ostatnie za bardzo mu nie wychodziło wcześniej (patrz BH 90210). Szkoda że zginął ale nie miał szans na przeżycie i wszyscy o tym wiedzieliśmy.

Zgadzam się i powtórzę to co powyżej napisano "Jedna z najlepszych i najbardziej wyrazistych postaci w serialu".
I co ważne okazało się, że facet na prawdę się sprawdził w tej roli choć nie należała do jakichś szczególnie zbyt rozbudowanych ale jednak zawsze dobrze się go oglądało. Był w sam raz więc uważam ,że tak się nie kończy z jedną z głównych postaci, że właściwie poświęcili jej kilka sekund i jedziemy dalej. Żeby chociaż jeden strzał oddał. :( Chyba, że miało to się odnosić do tego , co jak pamiętam chyba Cameron powiedziała, że John "wie jak to jest tracić ludzi na których mu zależy". A tu nam pokazali ,że nie ma w tych sprawach czasu na pierdoły tylko trzeba działać dalej. Ech szkoda, nie spodziewałem się, że tak lipnie Derek odpadnie.

ps. kolejny raz mnie zastanawia po niektórych scenach czy John Connor maluje sobie oczy ? ;) :P

Użytkownik biku1 edytował ten post 04.04.2009 - |23:13|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#12 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 04.04.2009 - |23:39|

Tu nie chodzi o "leżącego i kwiczącego" tylko o to ,że tak marnie nie załatwia się jednej z głównych postaci. Nawet gościu nie strzelił tylko jak jakiś statysta 3 planu bam-head-dead. ;)

I wlasnie to bylo piekne, oryginalne i zaskakujace. Juz nie wspominajac o cmentarzu

ps. kolejny raz mnie zastanawia po niektórych scenach czy John Connor maluje sobie oczy ? ;) :P

:blink:
Normalne ma..

Użytkownik Zetnktel edytował ten post 04.04.2009 - |23:41|

• 0

#13 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 05.04.2009 - |00:13|

- I wlasnie to bylo piekne, oryginalne i zaskakujace. Juz nie wspominajac o cmentarzu

- Normalne ma..

Dla mnie to było denne, bo tak jak pisałem tak się robi ale ze statystą 3 planu a nie osobą z głównej obsady. Więc jedyne co tu było oryginalne i zaskakujące to olanie tak tej postaci.

Powiedzmy, że na tym zdjęciu to widać , te cienie wokół oczu , co jakiś czas mu się zdarzają, chyba, że tak maskują jego "ciężkie dni". ;)

Dołączona grafika

ps. może mi ktoś przypomnieć czy Jesse w końcu zginęła czy tylko uciekła jak Derek miał ją zabić ? Jakoś mi uciekło z pamięci.

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#14 baban

baban

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 109 postów

Napisano 05.04.2009 - |00:37|

ps. może mi ktoś przypomnieć czy Jesse w końcu zginęła czy tylko uciekła jak Derek miał ją zabić ? Jakoś mi uciekło z pamięci.

Pokazano jedynie jak Derek pociąga za spust. Nie wiadomo czy zabił Jesse, ale myślę że martwy Derek = martwa Jesse.

Powiedzmy, że na tym zdjęciu to widać , te cienie wokół oczu , co jakiś czas mu się zdarzają, chyba, że tak maskują jego "ciężkie dni". wink.gif

Gdzieś na terminatorwiki.fox.com była dyskusja na ten temat. Widziałem parę fotek z kilku ról Dekkera i wygląda na to, że ma po prostu... e? Gęste rzęsy?

Użytkownik baban edytował ten post 05.04.2009 - |00:38|

• 0

#15 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 05.04.2009 - |00:40|

Aha dzięki.
To dziwne, bo tu ma dosyć dobrze oświetloną twarz więc nie można powiedzieć, że to po prostu jakieś cienie. Ale niech będzie z tymi rzęsami. ;)

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#16 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 05.04.2009 - |05:59|

a kto jest w tym pudelku pod koniec odcinka, bo nie zalapalem....?
  • 0
Dołączona grafika

#17 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 05.04.2009 - |08:25|

Jeśli WB sypnie kasą, jeśli DVR będzie miało dobre wyniki, oglądalność na innych rynkach TV połączona z dobrą sprzedażą serialu na DVD też zadowoli FOX a producenci przedstawią dobry zarys fabuły to jest szansa na trzeci sezon. Problemem może być product placement. Firmy samochodowe szorują po dnie i raczej nie sypną groszem.

P.S. Jeszcze wrócę do Greena. Jak on zrobił że z takiego przecinaka w BH 90210 zrobił z siebie pakera w Kronikach? Ja też tak chcę!
  • 0

#18 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 05.04.2009 - |09:49|

a kto jest w tym pudelku pod koniec odcinka, bo nie zalapalem....?

To Derek , spoczął jako NN na cmentarzu obok swojego brata. [nie dosłownie bo jak wspominała Sara ona też nie wie gdzie on leży]

P.S. Jeszcze wrócę do Greena. Jak on zrobił że z takiego przecinaka w BH 90210 zrobił z siebie pakera w Kronikach? Ja też tak chcę!

Jak to jak ?
Zmienił ciuchy, zmienił fryzurę, przestał się golić i voila..... mamy twardziela. ;)

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#19 baban

baban

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 109 postów

Napisano 05.04.2009 - |11:03|

Problemem może być product placement. Firmy samochodowe szorują po dnie i raczej nie sypną groszem.

Pomimo niezbyt komfortowej sytuacji finansowej Chryslera, koncern wręcz dopłacił do produkcji serialu. Dowód? W ostatnich odcinkach jedynie Dodge, Jeep i Chrysler nie mają zasłoniętych emblematów. Przez cały pierwszy sezon i większość odcinków drugiego nie przejmowano się tym. A teraz? Samochody z General Motors mają pozasłaniane loga. Nawet mercedesa zasłonili.

Gdzieś czytałem, że Kevin Reilly (tak: to ten który wymusił wprowadzenie postaci Riley) mówił o tym, że reklamodawcy lubią Kroniki. Zapewne mówił konkretnie o Chryslerze.

Dołączona grafika
  • 0

#20 wergora

wergora

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 650 postów
  • Miasto3miasto

Napisano 05.04.2009 - |12:40|

Najwyraźniej trafili w target. Kolejny plus dla FOXa by zostawić Kroniki na antenie.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych