Skocz do zawartości

Zdjęcie

Seriale - jakich oczekujemy?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
112 odpowiedzi w tym temacie

#1 Lord Rayden

Lord Rayden

Plutonowy

• VIP
  • 454 postów
  • MiastoBreslau

Napisano 19.08.2004 - |23:05|

Witam !

Zachęcony topikiem o mającym powstać ZIEMIOMORZU proponuję dyskusję o tym jakie ekranizacje serii ksiązek SF/FANTASY chcielibyśmy zobaczyć jako serial na ekranie TV.

Mnie bardzo ucieszyłby serial oparty na cyklu powieściowym Davida Webera o Honor Harrington, czyli hard military SF. Wojna w kosmosie, starcia flot jakby przeniesionych z ziemskich mórz, dzialania specjalne, pojedynki... Inną propozycją , byłby serial dziejący się między powieściami HOBBIT a WŁADCA PIERŚCIENI prof. Tolkiena. Na forum Elendili wspominano cos o mającym powstać takim serialu. Kolejną pożądaną pozycją byłby serial oparty na cyklu ROBOTY Asimova (w sumie chyba miniserial, powiedzmy po 2 odcinki na książkę) - mielibyśmy SF i kryminalny thriller w jednym.

Co do cyklu ŚWIAT CZAROWNIC byłbym ostrożny - nie znam tego za dobrze a podobała mi sie chyba tylko pierwsza część - a więc może miniserial, ze 3 odcinki ?

Marzeniem (choć moze Lucas się postara) byłby serial w świecie Star Wars, który mógłby sie dziać np. w Starej Republice (Wojna z Sith), albo i w Nowej Republice czy też tym co z niej pozostało po najeździe YV. Niekoniecznie musiałby sie w nim pojawiać Mistrz Skywalker, choc mógłby okrasić pilota serialu (podobnie jak Leia i Han) swoją obecnością. Znamy to przecież z SG Atlantis, gdzie pojawia się w pilocie gen. O'Neill a także dr Daniel Jackson.

A jeszcze taki niesmiały pomysł - może na film, nie na serial. Ekranizacja powiesci Stanisława Lema - FIASKO. Choć po klapie SOLARIS, pewnie nieprędko wezmą się za LEMA Amerykanie. A szkoda, bo FIASKO do dobre SF nawiązujące do PIRXA. Mówi o tym o czym mówi także i Trek - o próbie kontaktu z obcą cywilizacją. Kłopot w tym,że to cywilizacja w stanie wojny i komlpetnie nie zyczy sobie spotkania. Czy ziemski statek ma je wymusić ? Jaka będzie cena kontaktu i czy na pewno będzie to kontakt ?

Pozdrawiam

Lord Rayden
  • 0
"The Lord is the Force of your Knights.
He is my Shield and my Force.
"

#2 gmerek

gmerek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 571 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 20.08.2004 - |07:47|

Ja mam nadzięję, że ekranizacji doczekają się:

1 "Czas jest najprostrzą rzeczą" - Clliforda Simaca (chyba tak się to piszę, jak sprawdzę to wyedytuje.)
Sądzę, że mógłby powstać z tego serial typu 1-sezonowego jak "Taken"

2." Zapomnij o Ziemi" - Collina McAppa (nawiasem mówiąc to jest chyba pseudo pisarskie kobitki)
Tutaj mam prawdziwą "Space opera" Z Dorosłym Samcem rasy Chelki, podróżami w czasie i przestrzeni, a ludzie wcale nie zawsze wygrywają, wątków mnóstwo mogłoby na parę serii wystarczyć (chyba żeby się scenarzystom Dron skończy :D )

3.Stand- alone serial o przygodach szalonego naukowca-alkoholika Gallagera (czyli Kuttner), wreszcie komedia Sci-Fi bez przymrużanai oka do widzów.

4.A na deser ekranizacja "Pamiętnika znalezionego w waniie", chyba łatwiejsza do hollywoodzkiej komercjalizacji niż Solaris nawet bez "boskich ud" Clooneya. Tam wątek żyjącej planety zmarnowano okrutnie, to już ruska ekranizacja była lepsza.

To moje typy
  • 0
"...Gdyby Pinokio wiedział jakie jest życie - nigdy nie chciałby zostać chłopcem..."

#3 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 20.08.2004 - |17:04|

Collina McAppa (nawiasem mówiąc to jest chyba pseudo pisarskie kobitki)

Tak , jest to pseudo pisarskie , ale nie kobitki :) .

To może ja :
Dan Siommons - Hyperion
Orson Scot Card - Gra Endera
Jon Walter Williams - Aristoi , Okablowani
Glen Cook - Cykl Prywatny Detektyw Garret
C.J.Cherryh - Cykl Unia/Sojusz
Mike Resnick - ........ za dużo by samemy wybierać
I na tym skoącze bo , jeszcze za bardzo się rozmażę :) .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#4 Promethe

Promethe

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 267 postów
  • Miasto.italy

Napisano 20.08.2004 - |17:51|

Ktoś zapomniał chyba o "Centrum galaktyki" Benforda :)
6 tomów daje wątków na około 10 sezonów (po 22 odciniki każdy :hyhy:), możliwości jest co nie miara, a książka jest praktycznie gotowym scenariuszem.
Oczywiście, musiałoby zajść kilka uproszczeń (akcja nie w roku 40.000, a powiedzmy 4.000; nie ma nowego człowieka, zmechy wyglądają jak ludzie [coś jak terminatorzy, najlepiej ci z ostatniego wydania]; itd), ale wydaje mi się, że to świetny materiał na serial albo przynajmniej film :)
Jedyny minus to ten, że Benford jest bardzo niepopularny (a jego książki dosyć hermetyczne) i mało kto, poza zapaloną grupką miłośników pisarza i/lub SF go czytał...
Nic, taka moja sugestia
  • 0
Dołączona grafika

#5 gulus

gulus

Sierżant

• VIP
  • 757 postów

Napisano 20.08.2004 - |19:40|

Niestety, nie udało mi się przebrnąć przez ten cykl. Doszedłem tylko do połowy pierwszego tomu.

gulus
  • 0

#6 Rednecker

Rednecker

Szeregowy

• Użytkownik
  • 34 postów

Napisano 21.08.2004 - |23:19|

Qrde, ludziska, a co byście powiedzieli na DOBRĄ ekranizację komiksu Funky Koval?
Czy też... Szninkiel?
Czy też... Thorgal?
Czy też... Peliissa?
Czy też... Wieczna Wojna?
Czy też....

Troche dużo tych "czy też..." prawda?
Zapewne każdy zrobiłby swoją liste kierując się ulubionymi ksiązkami lub komiksami. Tylko szkoda że to troszkę nierealne zobaczyć to w formie serialu... A nawet gdyby wreszcie to nastąpiło, to obawiam się, że większość z nas byłaby dość mocno rozczarowana (np. "Wiedźmin" to była totalna klapa, choć można było zrobić z tego naprawdę fajny serial).
Chociaż z drugiej strony, ostatnio bylo sporo pozycji które kiedyś były zbyt trudne do realizacji, a teraz da sie to zrobić ("Władca Pierścieni"), więc kto wie? Może doczekamy czasów kiedy wszystkie nasze faworyzowane opowieści zostaną zrobione jako seriale?
  • 0
Pamiętajmy że układy elektroniczne
to też JAKIEŚ "UKŁADY"

#7 RaNdaLL

RaNdaLL

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 104 postów

Napisano 22.08.2004 - |03:01|

Ja bym z chęcią zobaczył na ekranie coś z Forgotten Realms. Może trylogie mrocznego elfa ? Fajnie byloby zobaczyć Drizzta w akcji :)

Użytkownik RaNdaLL edytował ten post 22.08.2004 - |03:11|

• 0

#8 pko

pko

Szeregowy

• Użytkownik
  • 21 postów

Napisano 22.08.2004 - |17:40|

a ja chcialbym zobaczyc ekranizacje riverworld cos tam juz niby nakrecili ale z tego co sie orientuje zdaje sie tylko pilot
  • 0

#9 Tecza

Tecza

Szeregowy

• Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 23.08.2004 - |01:05|

Chętni zobaczyłbym (i jak widzę moje mażenie się chyba spełni) serial na podstawie książek o "Ziemiomorzu" Ursuli Le Guin. Opowieść o czarnoksiężniku Gedzie to jeden z klasyków fantasy i mam nadzieję, że pomył nie zostanie zmarnowany.
Dalej serial na podstawie "Robotów" Asimova to świetny pomysł.
  • 0

#10 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 24.08.2004 - |08:14|

Zdecydowanie marzę o serialu na podstawie "Dziesięciu książąt Amberu" Zelaznego.
Już sie podobno ktoś za to brał ale przeraziły go koszty efektów specjalnych.
Zresztą kilka lat temu nie byłby w stanie ich "poprawnie" przygotować.
Teraz juz sytuacja w tej materii się nieco zmieniła.

Zreszta wiele powieści (i opowiadan) Zelaznego - nadałoby sie do sfilmowania.

::. GRUPA TARDIS .::

#11 Robin75

Robin75

Szeregowy

• Użytkownik
  • 18 postów

Napisano 31.08.2004 - |10:07|

Witam

Ja osobiście chciałbym zobaczyć fimy na podstawie książek Gordona R. Dickson-a
ŻOŁNIERZU, NIE PYTAJ
NEKROMANTA
TAKTYKA BŁĘDU
DORSAJ !
ZAGINIONY DORSAJ !

Osobiście bardzo podobaja sie ten cykl i cikawi mnie jak by wyglądało jego przeniesienie na ekran
  • 0
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Nie możesz mieć wszystkiego. Gdzie to położysz?"
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

#12 coldmaN

coldmaN

Starszy kapral

• Email
  • 294 postów
  • MiastoGlobalna Wioska

Napisano 31.08.2004 - |14:13|

A ja bym najchętniej obejrzał sobie ekranizacje:

śniadanko
Stephen King - cykl Mroczna Wieża

obiadek
Isaac Asimov - Fundacja

a na deser
cosik z Pratchetta
  • 0
The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed...

We are walking on a thin line and you better avoid the risk ...

#13 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 21.10.2004 - |15:43|

A ja bym chciał zobaczyć takie seriale (i parę słów dlaczego):

DYSFUNKCJA RZECZYWISTOŚCI Hamiltona - doskonale opisany świat przedstawiony, bardzo prawdopodobne "drzewko technologii", praktycznie temat-samograj, do tego to jest space-opera. Mniam, mniam...

FUNDACJA Asimowa - klasyka literatury, każdy wie co to jest...

ELDER SCROLLS Bethesdy :) - świat pokazany w tym cyklu, "poważne fantasy", ciekawe rasy, magia. Dla niezorientowanych to nie są książki, tylko gry - ale pewnie to i tak wiecie:):))

HOMEWORLD Sierry - he, he znowu gra! Kto przeczytał instrukcję w j. angielskim, ten wie, że jest bardzo zgrabna historia sf, do tego ciąg dalszy to mogłaby być najlepsza wojna w kosmosie ever!

Do tego życzyłbym sobie kilku kontynuacji:

FARSCAPE - ja chcę następne sezony!!!!! (Peacekeepers War to za mało).

STAR TREK - zakończyć nieszczęście, któremu na imię ENTERPRISE! Zamiast tego serial umieszczony w czasie trochę po VOYAGERZE.

TOTAL RECALL - bardzo chętnie zobaczyłbym ciąg dalszy...

Do tego świeży (czyli oryginalny) serial s-f (nie fantasy) z nowymi pomysłami, nowymi światami itp.

Pozdrawiam

Użytkownik jooboo edytował ten post 21.10.2004 - |15:45|

• 0

#14 VinIc

VinIc

Starszy szeregowy

• VIP
  • 147 postów

Napisano 21.10.2004 - |17:59|

Jakiś czas temu czytałem pewną książkę, która bardzo mi się spodobała. Dokładniej pisząc jest to sześcioksiąg Timothego Zahna zatytulowy "Kobra". Z chęcią zobaczyłbym ekranizację tego sf.
Zapewne się nie doczekam :( bowiem jest to książka mało popularna w Polsce i na świecie :(
  • 0

#15 Pito

Pito

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 75 postów

Napisano 18.11.2004 - |00:02|

Ja bym schecia zoabaczy cykl "Szpital kosmiczny"
takie inne sf ,seria ksiazek jest swietna
  • 0

#16 Hakson

Hakson

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 86 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 18.11.2004 - |01:33|

Ja cały czas liczę po cichu że w końcu pewnego pięknego dnia pojawi się serial mający miejsce w świecie Forgotten Realms - niemający jednak nic wspólnego z ksiązkami jakie są, oczywiście znami bohaterowie byliby mile widziani ale fabuła powinna wóczas być o czymś nowym.
  • 0

#17 Gość_cosmo_*

Gość_cosmo_*
  • Gość

Napisano 24.11.2004 - |20:53|

Mi sie marzy juz od czasu ekranizacji LotR serial oparty na mitologii tolkienowskiej wzorowany na Silmarillionie i mysle, ze bylby on w stanie przerodzic sie w prawdziwa (nawet 10sezonowa) sage - wczesniej bylo to niestety niemozliwe na skutek braku odpowiedniego zaplecza scenograficznego... a teraz tylko podchwycic ten watek i sukces fantasy gwarantowany na znacznie szersza skale niz bylo to dotychczas :>

Na drugim biegunie jako uzupelnienie tego gatunku (takze j.w. zostalo to juz nadmienione) proponowalbym z filmowanie Trylogii Mrocznego Elfa (3sezony by w zupelnosci styknely) - otrzymalibysmy wowczas znakomite studium psychologiczne postaci ze swiata fantasy -_-

Jesli natomiast chodzi o komiksowy swiat to z checia zobaczylbym 3-4 sezonowy serial oparty na X-Menie czy tez Spidermanie, bo uwazam te dziela za wybitnie udane i warte swojego przedluzenia zywota na mniejszym ekranie :]

Poza tym chcialbym aby swiat przyszlosci ukazany w Terminatorze ozyl i zapoczatkowal miniserial (przynajmniej 24odc.) o zmaganiach ludzi z cyborgami - dla mnie bylby to full wypas :D

Zyczylbym sobie rowniez by swiat Star Wars Lukasa zostal przeniesiony w formie miniserialu (tez 24odcinki by stykly) na maly ekran, bo bez watpienia mialby swoj potencjal :rolleyes:

I na zakonczenie juz blagam by ten nieudolnie krecony Enterprise zostal w koncu zastapiony jakims godnym kontynuatorem TNG i VOYa, bym w koncu mogl spac spokojnie jako usatysfakcjonowany downloadowiec trekowy ;)
  • 0

#18 GrAbArZ

GrAbArZ

Szeregowy

• Użytkownik
  • 36 postów

Napisano 24.11.2004 - |21:56|

HOMEWORLD Sierry - he, he znowu gra! Kto przeczytał instrukcję w j. angielskim, ten wie, że jest bardzo zgrabna historia sf, do tego ciąg dalszy to mogłaby być najlepsza wojna w kosmosie ever!

i orgazm zagwarantowany podczas oglądania. HOMEWORLDA można przechodzić milion razy i mimo liniowej fabuły jest cały czas na topie. Pozatym nie tyle samą gre zekranizowac co np historie Kharak'a czy tez Hiigary. poprostu gra jak i cała otoczka wokół niej jest miodna.

dodatkowo Wing Commandery (też gry) a fabuła naprawde swietna

Starship troopers też by mogli byc jako serial

Użytkownik GrAbArZ edytował ten post 24.11.2004 - |22:00|

• 0

#19 kimera

kimera

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 274 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 25.11.2004 - |12:06|

Chciałam zauważyć, że film według Wing Commandera już nakręcono, w roku 1999, i był to jeden z najgorszych możliwych do wyobrażenia filmów SF. I nie ratuje go nawet obecność tak świetnych aktorów, jak Jürgen Prochnow i David Suchet.
  • 0

#20 gmerek

gmerek

Starszy plutonowy

• VIP
  • 571 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 26.11.2004 - |12:49|

i był to jeden z najgorszych możliwych do wyobrażenia filmów SF.

To był chyba najgorszy film SF jaki widziałem.
Dno i pół metra mułu. :angry:
  • 0
"...Gdyby Pinokio wiedział jakie jest życie - nigdy nie chciałby zostać chłopcem..."

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych