Skocz do zawartości

Zdjęcie

Red Riding (2009)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 blinkkin

blinkkin

Starszy szeregowy

• Email
  • 82 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 06.03.2009 - |15:19|

3-odcinkowy miniserial (stąd często spotykane określenie trylogia) brytyjskiej stacji Channel 4. Premiera marzec 2009.

Dołączona grafika

Trailer:

Zwiastun jest bardzo średni, ale trudno o lepszy.

Opis:

Telewizyjna adaptacja kultowych książek Davida Peace z gwiazdorską obsadą, wśród której znalazły się tak uznane osoby jak Sean Bean, Paddy Considine, Andrew Garfield, David Morrissey i Maxine Peake. Całość to trzy pełne filmy, których akcja rozgrywa się w Yorkshire lat '70 i '80 - czas paranoi, powszechnej korupcji, wspólnych podejrzeń i przerażający spadek pozostawiony przez seryjnych morderców.

Subiektywna opinia:

Na pierwszy rzut oka wygląda to jak Life on Mars według Franza Kafki. Przyznam, że kino noir bardzo lubię. Pierwsze opinie są bardzo pochlebne - Red Riding określane jest jako bezkompromisowe, co nie wszystkim może się podobać. Mam nadzieję się, że się nie zawiodę.

Odcinek 1 - możliwe spojlery

Nie wiem czy przebrnę przez godzinę i 40 minut - z północnym akcentem (cholerny Geordie i Mackem) niewiele miałem do czynienia, więc jest to spory problem. Ostatecznie nie było tak źle jak początkowo przypuszczałem, po kilkunastu minutach moje uszy przyzwyczaiły się do akcentu.

Akcji w serialu praktycznie nie ma, jest sporo scen przemocy, seksu, a także wizje senne. Głównym bohaterem jest dziennikarz lokalnej gazety, który prowadzi prywatne dochodzenia w sprawie małych dziewczynek, które zostały porwane, następnie zgwałcone i zabite. Od samego początku natrafia na trudności, szczególnie ze strony policji.

W tym samym czasie jego kolega próbuje rozwiązać sprawę spacyfikowanych "obozów" cygańskich. Wkrótce ginie, a jego cała praca zostaje przekazana w ręce naszego bohatera. Wydaje się, że wszystko ze sobą się wiąże.

Odcinek 2 - możliwe spojlery

Minęło kilka lat od poprzednich wydarzeń. W Yorkshire trwa od dłuższego czasu obława na seryjnego mordercę, który gwałci młode kobiety. Śledźtwo nie przynosi oczekiwanych rezulatów, a presja opini publicznej jest ogromna. Policja decyduję się na stworzenie specjalnego oddziału złożonego z oficerów spoza regionu.

Miejscowa policja utrudnia dochodzenie. Przy okazji osoba, która je prowadzi, próbowała rozwiązać sprawę strzelaniny w "hotelu", która miała miejsce kilka lat wcześniej. Wszystko powoli zaczyna się wyjaśniać, cementując wszystkie wydarzenia ze sobą.

Kolejny raz mamy powolne drążenie i poszukiwanie prawdy, która z punktu widzenia pewnych osób nie powinna nigdy zostać ujawniona.

Użytkownik johnass edytował ten post 26.05.2010 - |21:13|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych