Skocz do zawartości

Zdjęcie

Minority Report (2002)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#1 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 28.08.2003 - |14:39|

Co sądzicie o tym dosć fajnym,aczkolwiek dziwnym filmie???Czy bylibyscie za tym,aby łapano zbrodniarzy zanim kogos zabili???Mnie sie film bardzo podobał,a najbardziej gra Toma Cruise.Scigany za niepopelniona zbrodnie,a potem ukartowana.Nic nie mógł poradzi.c.
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#2 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 28.08.2003 - |15:12|

Film jest dla mnie świetny, doskonały klimat i gra Cruise'a. Co do łapania - film pokazuje, że nawet taki system nie jest doskonały. Pytanie czy ma on najmniejszy współczynnik błędu? Przecież dzsiaj także ludzie są niesprawiedliwie oskarżani i skazywani.
  • 0

#3 Tomciak

Tomciak

Organizator

• VIP
  • 398 postów
  • MiastoWszechświat - Nasza galaktyka - Układ słoneczny - Ziemia - Europa - Polska - Śląsk - Gliwice - mój fotel

Napisano 28.08.2003 - |16:56|

Warto wspomnieć, że film powstał na motywach opowiadania Philipa K. Dicka i pomimo, że całkiem mi się podobał, opowiadanie ma znacznie lepszy klimat. Nie ma w nim happy endu :D
  • 0
Tom

T.O.M.C.I.A.K.: Transforming Obedient Machine Calibrated for Infiltration and Accurate Killing

Czuję, że budzi się we mnie zwierzę... Ale obawiam się, że to leniwiec...

#4 Ksyrax

Ksyrax

Kapral

• Użytkownik
  • 236 postów
  • MiastoGniezno

Napisano 28.08.2003 - |17:37|

Film był całkiem fajny chociaż nie przepadam za Tomem. Miałem kilka zastrzeżeń co do zwrotu akcji - nie jestem pewnien czy przeszłoby wykonanie zbrodni w tym samym czasie przez inną osobę. Trochę to było szyte grubymi nićmi. Niby zbrodniarz został złapany wcześniej ale do zbrodni i tak doszło więc to powinni także zobaczyć w wizjach. Rozumiem, że zapisy zostały usunięte ale w trakcie ich oceniania mogli zauważyć, że chodzi o inną zbrodnię.

Użytkownik Ksyrax edytował ten post 28.08.2003 - |17:38|

• 0
Nic na świecie nie zostało tak sprawiedliwie rozdzielone jak rozum: każdy uważa, że otrzymał dostateczną porcję. Jacques Tati.

#5 JoVisH

JoVisH

Starszy kapral

• VIP
  • 336 postów

Napisano 28.08.2003 - |18:23|

Film bardzo fajny. W końcu nie byle kto go robił bo sam Spielberg. Cruise też się spisał w roli, chociaż nie należy on do moich ulubionych aktorów. A co do fabuły... pomysł bardzo ciekawy, jak się dowiadujemy z posta Tomciaka na podstawie opowiadania. W sumie system łapania przestepców na podstawie wizji sprawdzał się. Nawet główny bohater zabił pomimo, że uważał że wizja jest błędna. Nie była, czyli niby ok. Tylko że kiedy zapobiegano przestepstwom na podstawie wizji nie brano pod uwagę wszystkich okoliczności. A jak widać trzeba to brać pod uwagę. Czy można więc karać kogoś za coś czego (jeszcze) nie zrobił ? Nie można. Ja tak uważam,a wy ?
  • 0
"...something takes a part of me..."

#6 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 28.08.2003 - |20:55|

Trochę to było szyte grubymi nićmi. Niby zbrodniarz został złapany wcześniej ale do zbrodni i tak doszło więc to powinni także zobaczyć w wizjach. Rozumiem, że zapisy zostały usunięte ale w trakcie ich oceniania mogli zauważyć, że chodzi o inną zbrodnię.

Ale ta zbrodnia była akurat ukartowana i tak miało być.Policja nic nie wiedziała tylko ten frajerowy dziadek.Koles,którego zabił Cruise nie był mordercą jego syna.To była jedna wielka mistyfikacja.
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#7 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 28.08.2003 - |21:05|

Właściwie, to wszystko jest ok - Cruise miał zabić tego faceta i go zabił, chociaż dopiero później poznaliśmy całą historię (no i był to wypadek). Tylko ostatnia scena mi nie pasuje - dziadek pokazał, że można "złamać" system - postąpić wbrew wizji jasnowidzów. Czyli system się mylił. Chociaż tutaj to już metafizyka i różne rzeczywistości. Może jasnowidz widzi tylko jeden wariant - zabójstwo? To by miało sens.
  • 0

#8 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 28.08.2003 - |21:28|

Tam dziadek system oszukał,w tym samym miejscu były 2 zabójstwa.Dziadek zrobił tak,aby wskazywało na jedno morderstwo przy wskazaniu,że drugie to błąd.Czyli 2 takie same.
  • 0

#9 Merlin

Merlin

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 127 postów

Napisano 28.08.2003 - |22:27|

fantastyczny film, dobry scenariusz, świetna gra Cruisa
szczególiki, które trzeba cenić - typu pomysł z indywidualnymi reklamami :)
Najbardziej zapadła mi w pamięć scena jak Cruise pochyla się nad jasnowidzem, a ta nagle się porusza - pół kina ryknęło z przerażenia, a ja mało co nie przebiłem fotela :D :lol:
Tylko zakończenie takie amerykańskie bleee :P
  • 0

#10 artpi

artpi

Starszy szeregowy

• VIP
  • 135 postów
  • MiastoWarszawa -> Gocław

Napisano 29.08.2003 - |13:24|

A co myślicie w ogóle o przeznaczeniu? Czy człowiek ma jakąś zdeterminowaną przyszłość, czy jednak nasza przyszłość znajduje się tu i teraz?
  • 0
Kłamstwo zawsze popłaca. To kiedy prawda wyjdzie na jaw, zaczynają się problemy...

#11 Castor Krieg

Castor Krieg

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 092 postów
  • MiastoBerlin

Napisano 29.08.2003 - |14:12|

Tylko zakończenie takie amerykańskie bleee  :P

Zakończenie mi się podobało. O niebo lepsze niż to z A.I. - prawie się poryczałem ze śmiechu na taką akcję.

A co myślicie w ogóle o przeznaczeniu? Czy człowiek ma jakąś zdeterminowaną przyszłość, czy jednak nasza przyszłość znajduje się tu i teraz?

Ja uważam, że człowiekowi może być coś przeznaczone - zostać wielkim przywódcą, businessman'em, artystą. Ale czy nim zostanie to zależy tylko od niego, od tego jak się rozwija i jakie wybory podejmuje.
  • 0

#12 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 30.08.2003 - |09:04|

Ja uważam, że człowiekowi może być coś przeznaczone - zostać wielkim przywódcą, businessman'em, artystą. Ale czy nim zostanie to zależy tylko od niego, od tego jak się rozwija i jakie wybory podejmuje.

Nie da rady.Przeznaczenie nie istnieje,w filmie to jest ukazane inaczej,ktos go naprowadził na slad kto zabił jego syna.Okazało sie inaczej,to nie był on.Cruise pod wpływem emocji dokończył dzieła,ale to nie było przeznaczenie,to nie istnieje,nikt nie może nami manipulować.To czysty przypadek,lub czyjes naprowadzanie lub pokazanie co może z ciebie być.
  • 0

#13 jarmat

jarmat

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 302 postów
  • MiastoRadom

Napisano 30.08.2003 - |10:36|

Zakończenie mi się podobało. O niebo lepsze niż to z A.I.

No naraziles sie :angry: ;) . Uwazam A.I. za jeden z najlepszych filmow ostatnio a zakonczenie za fantastyczne. Zgadzam sie tu z Tomciakiem

opowiadanie ma znacznie lepszy klimat. Nie ma w nim happy endu

Ten film nie powinien sie tak konczyc. Jeden czlowiek walczy z calym systemem i wygrywa - utarty schemat.
  • 0
There is always a bigger fish.

#14 rejm

rejm

Plutonowy

• VIP
  • 372 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 04.09.2003 - |01:11|

No tym razem zgodzę sie z przedmówcami. Film naprawdę rewelacyjny. Jak oglądałem Equilibrium to właśnie z tym filmem mi się skojarzył. Ale jednak Raport jest o niebo lepszy. Ciekawe zwroty akcji. Przezabawna scena jak Cruise gonił swoje oczy :lol: :D :lol: .
Bardzo realna wizja przeszłości. Nie chodzi mi tu o jasnowidzów, ale o swiat totalnie zinformatyzowany, co zaowocowało z kolei totalna kontrolą społeczeństwa. Te reklamy rozpoznające po siatkówce oka konkretnego klienta, to wizja trocę dla mnie przerażająca, ale chyba niestety jak najbardziej prawdopodobna.
  • 0

#15 xiao

xiao

Szeregowy

• Użytkownik
  • 74 postów
  • MiastoLodz

Napisano 04.09.2003 - |19:05|

Podobal mi sie filmik, ale ogolnie rzeczy pana Dicka mi sie podobaja, choc sa troszke monotematyczne. Zreszta to chyba jedyny wariat w historii ktory tak dobrze pisal. Polecam jego sloneczna loterie (moim zdaniem o wiele lepsza od raportu)
  • 0
,Ty ze swej drogi nie wracaj, choćby dogonił Cię krzyk.
Słowa nic przecież nie znaczą, to tylko umarł nikt...'

oak.rpg.pl Stawiamy na WIELKICH ludzi

#16 Gość_Misiu_*

Gość_Misiu_*
  • Gość

Napisano 26.09.2003 - |14:53|

Ciekawy film, nawet bardzo warto go obejrzeć.
  • 0

#17 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 26.09.2003 - |16:23|

Ja się po części zgadzam, bo specyficzne zdolności możemy mieć uwarunkowane genetycznie. (Np. czy ktoś będzie sportowcem, czy nie.)

Film był bardzo fajny (ale sądzę, że nie bije Equilibrium), podobnie jak przedmówcom - mi też podobał się ten świat (podobał, bo był interesujący, a nie dlatego, że chciałbym w nim żyć) spersonalizowane reklamy, skanowanie siatkówki, brak wolności, transplantacje gałek ocznych. Niestety zawsze krzywo spoglądam na te całe przekręty z czasem, bo to wszystko zakłada, że przyszłość jezt z góry znana, a ja się z tym nie zgadzam. Jaki sens miałoby wtedy życie?
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#18 Leszczu12

Leszczu12

Szeregowy

• Użytkownik
  • 16 postów

Napisano 30.09.2003 - |20:53|

jeden z fajniejszych filmow sf ostatnich lat podoba mi sie gra toma cruisa a to nowosc
  • 0

#19 rejm

rejm

Plutonowy

• VIP
  • 372 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 01.10.2003 - |20:48|

[...]Film był bardzo fajny (ale sądzę, że nie bije Equilibrium), [...]Niestety zawsze krzywo spoglądam na te całe przekręty z czasem, bo to wszystko zakłada, że przyszłość jezt z góry znana, a ja się z tym nie zgadzam. Jaki sens miałoby wtedy życie?[...]

Jak dla mnie to ten film był o wiele lepszy od Equilibrium. Zgadzam się natomiast, z tym, że jeśli wszystko miałoby być z góry ustalone, to życie nie miało by za bardzo sensu. Wolę wierzyć (łudzić się ?? :o ), że mam wpływ na swojeą przyszłość.
  • 0

#20 mirc

mirc

Starszy sierżant

• Administrator
  • 818 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 01.10.2003 - |20:58|

film porusza sprawe prewencji, czy mamy prawo skazywac za samo myslenie o zbrodni?? przeciez tylko myslimy czy to oznacza ze popelniamy to przestepstwo??
Sometimes, the best way to hide the truth is to keep it in plain sight.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych