Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 083 - S05E01 - Because You Left

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
76 odpowiedzi w tym temacie

#1 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 14.01.2009 - |21:53|

5x01:Because You Left
Scenariusz: Damon Lindelof, Carlton Cuse
Reżyseria: Stephen Williams

Emisja ABC: 21.01.2009
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#2 Metalfish

Metalfish

Plutonowy

• Użytkownik
  • 406 postów
  • MiastoRybnik

Napisano 22.01.2009 - |12:17|

Świetny odcinek! O wiele lepsze otwarcie niż oba poprzednie.

Sporo zamieszania, trochę wyjaśnień (może nie bezpośrednich, ale pośrednich) i kilka nowych zagadek.

Brak flashbacków/flashforwardów w znanej nam formie bardzo zdynamizował całą akcję. Wg nie scenarzyści wykonali kawał dobrej roboty.

Nie chce mi się więcej pisać, bo trzeba zacząć 2 odcinek. :)
  • 0
...and Justice for All!

#3 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 22.01.2009 - |13:52|

Na pewno dużym plusem odcinka jest brak flashbacków w dotychczasowej formie.
Czy należy rozumieć, że takich "skoków w czasie", jak Minkowski czy Des, zaczęła doświadczać sama wyspa? A dokładniej czas na niej (timeline się rozjechała)? Opps, to będzie niezła zabawa ze znalezieniem "stałej" :)
Zupełnie nie rozumiem tego, co Rychu mówi do Łysola - Musisz umrzeć, by sprowadzić 06 na wyspę? WTF?
CO tak naprawdę jest za ścianą z magicznym kółkiem? Bo mówiąc szczerze niezbyt mi się to podoba, co się stało z tym robotnikiem, co wiercił dziury pod Orchidem. I raczej brzydko kojarzy... Kto wpadł na genialny pomysł, by tam w ogóle wiercić? Czego szukał?
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#4 Odnaleziony

Odnaleziony

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów
  • Miastoz wyspy...

Napisano 22.01.2009 - |14:22|

No i pozamiatali! Skoki w czasie robią wrażenie! Ostra jazda bez trzymanki krótko mówiąc. Sporo humoru. Ciekawe nawiązanie do pana z Dharma TV. Ben jak zwykle manipulant na poziomie powyżej profesjonalnego. Jak na mój gust trochę za duże skupienie kamery na klacie Sawyer'a, ale dziewczynom się pewnie podoba ;) Ethan zaskoczył chyba wszystkich... Sun się zrobiła hmm... zasadniczo zimna i żądna zemsty.... Rysio malowane oczka jakby nigdy nic... kazał Locke'owi tylko trzymać kompas, który służy... "do wyznaczania północy" :lol: Akcja z Desem w żółtym kombinezonie... ostro... Można powiedzieć, że na rozpoczęcie sezonu 5 bardzo mocno podkręcili akcję (aż się w głowie kręci od skoków w czasie), ale robią to z dużą dawką humoru :)

Użytkownik Odnaleziony edytował ten post 22.01.2009 - |14:22|

• 0

#5 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 22.01.2009 - |14:37|

Solidny epizod. Pomyslowy. Zapowiada dobry sezon. Niestety magia pierwszego sezonu bedzie nie do otworzenia.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#6 Odnaleziony

Odnaleziony

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów
  • Miastoz wyspy...

Napisano 22.01.2009 - |14:48|

Niestety magia pierwszego sezonu bedzie nie do otworzenia.

Zgadzam się, ale cóż... zobaczymy jak się rozkręci dalej ten 5 sezon. Na razie dużo klimatu wprowadzają odniesienia
do znanych nam już wydarzeń/lokacji, ale na tym nie da się za długo uciągnąć. Pozostaje dać szansę 5 sezonowi na
nadanie nowych barw LOST'owi, co generalnie twórcy też założyli. Będzie dobrze :)

Użytkownik Odnaleziony edytował ten post 22.01.2009 - |14:49|

• 0

#7 Himera

Himera

Szeregowy

• Użytkownik
  • 73 postów
  • MiastoChicago

Napisano 22.01.2009 - |16:26|

Ahhh, the wait is over:)

W scenie gdzie Hugo rozmawia z Ben'em juz przez moment myslalam ze sie zgodzi z nim pojsc:)
Teraz Ben bedzie mial nielatwe zadanie zeby wszystkich zebrac i sklonic do powrotu.

No i te Richard do Lock'a: 'You will have to die':)
Odpowiedz na pytanie czy Lock naprawde nie zyje. Wydaje mi sie ze:
Spoiler
do tego kiedy Jack pyta Ben'a czy Lock naprawde niezyje, Ben zmienia temat.
  • 0

Nothing inspires forgiveness quite like revenge.
Scott Adams (1957 - )

#8 Haes

Haes

Plutonowy

• Użytkownik
  • 395 postów

Napisano 22.01.2009 - |16:57|

Przyznam sie szczerze, ze pierwsze dwa epizody mnie specjalnie nie ruszyły... moze za duzo spoilerow przeczytalem,a moze faktycznie 5. sezon jeszcze sie nie rozkrecil...

Jedno tylko pytanie (dla tych, co i "Lie" obejrzeli) - czy tylko mi sie wydaje, ze pani Hawking (ta od Desmonda) bedzie matką Faradaya?
  • 0

Wyznawca Latającego Potwora Spaghetti.

Obecnie ogląda seriale: Walking Dead (na bieżąco), Mad Men (S02), Desperate Housewives (S01), Big Bang Theory (S06), House of Card (oczekiwanie na nowy sezon).

#9 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 22.01.2009 - |21:24|

Odcinek bardzo dobry. Fakt, nie da się odtworzyć atmosfery 1 sezonu bo przecież nie o to chodzi. 1 sezon miał rodzić pytanie za pytaniem. Teraz czas na odpowiedzi.

Jedno tylko pytanie (dla tych, co i "Lie" obejrzeli) - czy tylko mi sie wydaje, ze pani Hawking (ta od Desmonda) bedzie matką Faradaya?

No to chyba było wyraźnie powiedziane. ;) Przynajmniej ja od razu skojarzyłam kto jest jego matką. ;)
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#10 Metalfish

Metalfish

Plutonowy

• Użytkownik
  • 406 postów
  • MiastoRybnik

Napisano 22.01.2009 - |21:54|

CO tak naprawdę jest za ścianą z magicznym kółkiem? Bo mówiąc szczerze niezbyt mi się to podoba, co się stało z tym robotnikiem, co wiercił dziury pod Orchidem. I raczej brzydko kojarzy... Kto wpadł na genialny pomysł, by tam w ogóle wiercić? Czego szukał?

Wydaje mi się, że z tym wierceniem będzie związany INCYDENT :P Tak w ogóle sporo odpowiedzi jakby się terz na spokojnie zastanowić. Wiele nie jest wyrażonych wprost.
  • 0
...and Justice for All!

#11 X-lady

X-lady

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów

Napisano 22.01.2009 - |22:05|

Odcinek mocny, najbardziej mnie wgniotła scena z Lockiem i Ethanem... Przeraziło mnie, że Locke znów spada z wysokości na plecy :blink: Niestety irytujący był Faraday. Sawyer jakoś rozchwiany emocjonalnie.

No ale. Czy i wyspa podróżuje, i Rozbitkowie? Więc Othersi zniknęli, a raczej - jak się później dowiedzieliśmy - to Locke "przeniósł" się w czasie... dlaczego? O6 mają wrócić, by "uporządkować" timeline, czyli są jakąś "całością" z resztą Rozbitków? I wth z Alpertem? Wie, że nie będzie pamiętał Locke'a, z jednej strony, a z drugiej wie, że zaraz Locke by powiedział, że ma pocisk w nodze?! Czyli Locke przemieści się do takiego czasu, kiedy Alpert nie będzie jeszcze zdolny podrózówać w czasie? Czy to ma sens? :P
  • 0

#12 Campos

Campos

Szeregowy

• Użytkownik
  • 34 postów
  • MiastoSOUTH - EAST

Napisano 22.01.2009 - |23:14|

Odcinek świetny, na prawde, było co oglądać, ale myśle ze ogolnie wszystko obczajałem w trakcie oglądania, spoilerów nie czytalem...
Wiec dla mnie na prawde początek wypadł świetnie wręcz.
Jedyny minus ze strasznie szybko mi zleciał, ale tak jest ze wszystkim ze jak cos jest fajne to nie trwa długo....
  • 0

#13 sruuba

sruuba

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 321 postów
  • Miasto51o06'N 17o02'E

Napisano 23.01.2009 - |00:23|

Oglądając ten ep jeszcze raz zauważyłem pewną nieścisłość (niech ktoś mnie poprawi, jeśli się mylę :P ). Desmond rozmawiając z Faraday'em jest w kombinezonie a z rozmowy wynika że w bunkrze jest już sam. A o ile pamiętam, Desmond dowiedział się że nie ma żadnego skażenia dużo wcześniej. Obawiam się, że przy tak zagmatwanej fabule takich błędów może być dużo więcej :(
  • 0

#14 Nasedo

Nasedo

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 23.01.2009 - |01:36|

sruuba, przegapiles skok w czasie gdy rozbitkowie tam stali. Des o tym, ze skazenia nie ma dowiedzial sie w dniu katastrofy (poszedl na plaze przez co spoznil sie z wcisnieciem guzika), w chwili gdy Faraday dobijal sie do bunkra wlaz byl nienaruszony co moze siwadczyc, ze rozbitkow jeszcze nie bylo.

Mnie zastanawia gdzie oni sa obecnie. Jacys zolnierze, z tego co Richard mowil nie bedzie go pamietal przy nastepnym skoku, skok sie odbyl. Czyzby na prawde gleboka przeszlosc, gdy wyspe zamieszkiwali jeszcze inni? Czy to ci inni sa zolnierzami?
  • 0

#15 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 23.01.2009 - |07:54|

Spora niespójność (i kolejny babol w wykonaniu scenarzystów) czy może jakaś wskazówka:
1. W tym odcinku widzimy, że Dharma dowierciła się do magicznego kółka poprzez ścianę, grzebiąc w jaskiniach pod stacją.
2. Zatem wejście, którym zlazł Ben w finale sezonu 4 jest zamknięte (jest "krypta" do eksperymentów z wysyłaniem króliczka).
3. Candle się z lekka wqurzył, że w ogóle wiercili... Zatem zejście do lodowej komnaty miało być dalej zamknięte? NO to jedno pytanko - KTO kazał wiercić? Bo by wychodziło, że w Dharmie "każdy sobie rzepkę skrobie", kręcąc lody dla siebie ;)
4. I poproszę zatem o wyjaśnienie do miśka z tunezyjskiej pustyni :) Jak go wysłali? Pewnie w paczce ;) A misiek do lodowej komnaty przeniknął przez ścianę ;)
5. Wejście, którędy zszedł Ben, ma poręcze i drabinki. Kto je zamontował, skoro Dharma dopiero zaczynała grzebać pod Orchidem?

I najważniejsze, jak stwierdzili, że owa "cudowna energia" pozwalająca na wędrówki w czasie jest akurat w tym miejscu a nie innym? Tak samo, jak w przypadku "Swana", że akurat to miejsce jest właściwe do badań nad elektromagnetyzmem.
Zaczyna mi brakować "projektanta" (czy może raczej projektantów), którzy wybierali określone miejsca na wyspie pod konkretne stacje.
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#16 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 23.01.2009 - |09:34|

@TWyspo
Zauważ też, że Marvin ma obie łapki sprawne. Scena jest ewidentnie sprzed incydentu i wygląda na to, że drabinkę to oni dopiero zbudują, tak samo jak dopiero później zaczną testować kółko na miśkach.
Rozkmina z króliczkiem z Comic-con nabiera sensu. Króliczek zaczął skakać w czasie i się nagle pojawił za nimi. W sumie fajna rozkmina.
A do dzieciaka to ja pomysłów totalnie nie mam.

BTW to chyba najlepszy wstęp do sezonu/odcinka w historii LOST. Bardzo lostowy i bardzo szokujący, szczena nonstop na dole :)
  • 0

#17 Teoria spiskowa

Teoria spiskowa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 130 postów

Napisano 23.01.2009 - |09:41|

@TWyspo
Zauważ też, że Marvin ma obie łapki sprawne. Scena jest ewidentnie sprzed incydentu i wygląda na to, że drabinkę to oni dopiero zbudują, tak samo jak dopiero później zaczną testować kółko na miśkach.
Rozkmina z króliczkiem z Comic-con nabiera sensu. Króliczek zaczął skakać w czasie i się nagle pojawił za nimi. W sumie fajna rozkmina.
A do dzieciaka to ja pomysłów totalnie nie mam.

BTW to chyba najlepszy wstęp do sezonu/odcinka w historii LOST. Bardzo lostowy i bardzo szokujący, szczena nonstop na dole :)

Skoro wysyłali miśki w przyszłość to ktoś musiał kręcić tym kółkiem. Pytanie kto?
  • 0

Destiny is a fickle bitch.
Only fools are enslaved by time and space.
Ostrożna obserwacja jest jedynym kluczem do prawdy i pełnego zrozumienia.

#18 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 23.01.2009 - |09:49|

@Grzebul
On ma dwie łapy sprawne także na nagraniu dla "Perły", które jest dużo późniejsze, więc to żaden argument.
Koleś, który przylatuje i mówi o tym, co się stało pod Orchidem, zwraca się do niego per "Chang" lub "Cheng". Więc nasz Skośnooki kolega na pewno nie nazywa się Marvin Candle - czyli kłania się Comic Con 2008 :)
I zastanawiam się nad jednym - dlaczego w filmikach podaje, że nazywa się Candle, a nie podaje swojego prawdziwego nazwiska? I czy "Marvin Candle", to fikcyjne imię i nazwisko, czy może jednak podaje się za kogoś?

Typy odnośnie dziecka (forum DarkUfo)
1. Miles
2. Jin
3. Jae Lee
PS - skąd mamy pewność, że to chłopczyk?

Użytkownik Tajemnicza_Wyspa edytował ten post 23.01.2009 - |10:03|

• 0

#19 strawberry

strawberry

Szeregowy

• Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 23.01.2009 - |10:40|

świetny odcinek. zapowiada się niezły sezon. czuję że pan fizyk dużo wie, więcej niż by się wydawało. Sawyer mnie trochę wkurzał, chodził, machał rękami i krzyczał. szkoda mi trochę Rudej, bo ma objawy jak Des na statku, mam na myśli tą krew z nosa.

huśtawka czasowa. ciekawe czy przez 3 lata, które minęły od ocalenia oceanic 6, oni wciąż się tak huśtają...
  • 0
pozdrawiam wszystkich - strawberry

#20 cygan

cygan

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów
  • Miastokatowice

Napisano 23.01.2009 - |12:09|

witam wszystkich odcinek na wysokim poziomie czas szybko przy nim zleciał licze ze reszta sezonu bedzie podobna
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych