Skocz do zawartości

Zdjęcie

Apparitions

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 05.01.2009 - |10:42|

<div align='center'></div>Dołączona grafika

Apparitions to demaskatorski serial, który zabierze nas w przerażającą podróż do świata opętania i szatańskich spisków. Wojna między dobrem a złem jest nieuchronna. Nadszedł czas by stanąć po jednej ze stron.
Martin Shaw gra ojca Jackoba, rzymsko-katolickiego księdza, który zajmuje się promowaniem kandydatów na świętych, jednak wbrew swej woli zostaje wciągnięty do świata egzorcyzmów.

Pomysł na serial wyszedł od samego Martina, ktory od dawna pragnął zagrać egzorcystę. Ideę podchwycił i rozwinął Joe Ahearne (This Life, Ultraviolet, Doctor Who)

--
Jest to nowy mini-serial 6 odcinkowy i już jest 1 odcinek

Zaczyna się:
Spoiler

Użytkownik johnass edytował ten post 08.06.2010 - |13:44|

• 0
[size=1]10.0 - Friends, Stargate SG-1, X-Files
9.5 - Early Edition, Lost, Kompania Braci, Medium, Twin Peaks
9.0 - Apparitions, Life, Moja Rodzinka, Supernatural, The O.C
8.0 - Stargate: Atlantis, Survivors, Terminator, Harper`s Island

#2 KubaSz

KubaSz

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 05.01.2009 - |17:50|

Na tyle mnie zaintrygował mnie zwiastun, że byłem gotów oglądać nawet po angielsku. Okazało się, że ktoś robi napisy :blink: Zapowiada się super, zobaczymy co z tego wyniknie. Żaden z brytyjskich seriali na razie mnie zbytnio nie porwał <_<

Użytkownik KubaSz edytował ten post 05.01.2009 - |17:53|

• 0

#3 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 05.01.2009 - |21:25|

Jest to nowy mini-serial 6 odcinkowy i już jest 1 odcinek

:blink:
Nie przesadzaj :lol:
Sezon się właśnie SKOŃCZYŁ.
Poszło pełne 6 odcinków.

Jest nadzieja na sezon 2.

::. GRUPA TARDIS .::

#4 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 06.01.2009 - |16:32|

:blink:
Nie przesadzaj :lol:
Sezon się właśnie SKOŃCZYŁ.
Poszło pełne 6 odcinków.

Jest nadzieja na sezon 2.

Pomyliłem się NO! :)

OK oglądam 1 odcinek i zobaczymy co to za cudo
  • 0

#5 Spearhawk

Spearhawk

Kapral

• Użytkownik
  • 247 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 06.01.2009 - |18:01|

Jak na brytyjskie seriale ten wypada dobrze, główny bohater (ojciec Jackob) grany przez dobrego aktora (Martin Shaw), ciekawy scenariusz. Jedynie zastrzeżenia mam do klimatu, który jest nie równomiernie zachowany (brakuje w nim potocznie zwanego "dreszczyka"), Spodziewałem się czegoś bardziej "strasznego". Ale za całość można spokojnie dać 7,5.
  • 0

#6 tukcio

tukcio

Starszy szeregowy

• Grupa Hatak
  • 93 postów

Napisano 06.01.2009 - |20:49|

Serial ma bardzo mroczny klimat i kilka razy poczułem gęsią skórkę na sobie, a także mocniejszy dreszczyk. Nie brakuje też drastycznych scen jak obdzieranie ze skóry. Scenariusz to chyba najmocniejsza strona tego serialu, idealnie prezentuje głównego bohatera walczącego z szatanem i własnymi słabościami...Moim zdaniem najlepszy serial minionego roku...
  • 0

#7 Spearhawk

Spearhawk

Kapral

• Użytkownik
  • 247 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 07.01.2009 - |14:43|

...Nie brakuje też drastycznych scen jak obdzieranie ze skóry...

Z tym bym polemizował, aż tak drastycznie to nie wyglądało. Być może się czepiam, ale od takiej tematyki wymaga się położenia większego nacisku na klimat, a ten miejscami był lub go nie było wcale. I takie największe zastrzeżenie mam do tej produkcji.
Zastanawiam się też czy będzie tworzona kontynuacja czy zakończy się tak jak pokazano nam w ostatnim epizodzie.
  • 0

#8 iluvatar

iluvatar

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 109 postów

Napisano 23.01.2009 - |15:50|

Wlasnie skonczylem ogladac. Serial bardzo ciekawy. Otwarte watki na sezon 2. Likwidacja egzorcyzmow to wiecej demonow na swiecie. W koncu o nic bardziej szatanowi nie chodzi, niz o to zeby w niego ludzie nie wierzyli

Najbardziej mi sie podobal motyw kiedy jeden z poslancow Szatana mowi drugiem po polsku cos w stylu "Szef sie zgodzil, mozesz isc". Czyzby Polacy w piekle byli na posylki?!?!

Wie ktos moze w jakim jezyku mowili w 1 czesci, czy to byl albanski czy jakas odmiana hinud. Miedzy mlodym Hindusem a opetanym Michalem??!?!?
  • 0

#9 misiokles

misiokles

Plutonowy

• Użytkownik
  • 404 postów

Napisano 30.01.2009 - |19:51|

Obejrzałem. Zakochałem się. Bardzo dobry, nieśpieszny scenariusz (lubię wolno rozwijające się wątki ładnie splatające się w finale). Jeszcze lepsze aktorstwo. Na uznanie zasługuje też przedstawiony świat chrześcijaństwa - na co dzień trochę się ma inne wyobrażenie o egzorcyzmach. Walka między piekłem a niebem w Supernatural przy tym serialu to zaledwie wojenka.
  • 0

#10 Casiopea

Casiopea

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów
  • MiastoBielsko-Biała

Napisano 01.02.2009 - |19:45|

jak dla mnie bardzo dobry serial. Mam nadzieję, że będzie coś dalej. Wątek z tym Bisukupem czy kim on tam był i zdjęcie z Medżugorie... mała dziewczynka z początku, Antychryst i Anty Jan Chrzciciel to są wątki które zostały wspomniane, rozpoczęte ale się nie zakończyły... Pożywka dla nas oczekujących jest.

A co do dreszczyka... Ja mam nisko próg strachu, więc bardzo często robiło mi się straszno.
  • 0

#11 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 12.02.2009 - |11:09|

Obejrzałem cały 1 sezon. Bardzo fajny i trzymający w napięciu serial! Świetna rola Martina Shawa. Momentami bywał film straszny ale tu nie o to chodzi. Ponoć ma być drugi sezon oby był równie ciekawy jak pierwszy oraz nie co dłuższy. Czy ktoś wie dlaczego demon na posyłki od samego szatana mówił po Polsku? Bardzo dziwne to - w/g mnie powinień rozmawiać po łacinie.

Naprawdę bardzo dobry serial i jeden z najlepszych ostatnich lat. Polecam każdemu, kto lubi opętania i szatańskie wybryki :)

Oceniam serial na 9/10 ;)
  • 0

#12 misiokles

misiokles

Plutonowy

• Użytkownik
  • 404 postów

Napisano 13.02.2009 - |08:17|

Gdyż często u osób opętanych występuje zjawisko tzw. glosalii, czyli umiejętności mówienia wieloma językami.

(glosalia jest także jednym z darów Ducha Świętego, co stawia w dość intrygującym świetle całą scenę).
  • 0

#13 Gość_Lowrey23_*

Gość_Lowrey23_*
  • Gość

Napisano 24.02.2009 - |21:46|

Wiadomo coś na temat powstania drugiego sezonu ? bo w necie żadnych informacji na temat kontynuacji niestety nie znalazłem;/
  • 0

#14 Spearhawk

Spearhawk

Kapral

• Użytkownik
  • 247 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 24.02.2009 - |23:46|

Właśnie też się nad tym zastanawiałem, ale żadnego potwierdzenia jak dotychczas nie znalazłem. Trzeba mieć nadzieję, że drugi sezon powstanie tak jak to było w przypadku "Survivors".
  • 0

#15 Azazell

Azazell

Plutonowy

• Użytkownik
  • 477 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 22.05.2009 - |06:49|

Jakieś newsy odnośnie kolejnego sezonu? Kurde ten serial jest cudowny!
  • 0

#16 Cyrric

Cyrric

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 134 postów

Napisano 22.05.2009 - |07:58|

Serial jest cudny, czekam na info o drugim sezonie.

Co do rozmowy wysłannika Szatana po polsku, uważam że wyszło to super, w końcu jesteśmy OGROMNIE katolickim narodem a tu właśnie szpiedzy Szatana w "naszych" kręgach :)

mam nadzieje, że w 2 sezonie pokażą walkę Biskupa-Demona(lub Szatana) i naszego Księdza ....
aha czekam czekam ....

jednak żaden gó....niany serial rodem z USA nie jest w stanie pobic mocnych pozycji UK (Primeval, Robin, Survivors)
  • 0
Dołączona grafika

#17 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 05.06.2009 - |21:40|

Świetna postać głównego bohatera. Poza tym dość to składne a całość przypomina książkę. Fabuła rozwija się powolnie lecz z sensem. Wszystko dość naturalistyczne, nie ma bajdurzenia czy teatru telewizji co zaliczam na plus.

Dobry mini serial i jeśli jest szansa to czekam na sezon 2.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#18 Lcsh

Lcsh

Szeregowy

• Użytkownik
  • 55 postów

Napisano 13.08.2010 - |10:38|

Bardzo dobry serial, odcuzwa sie troche inny klimat odtypowych produkcjiamerykanskich, i to bylo przyjemne odswiezenie. Historia ciekawie opowiedziana i zrealizowana, do tego smaczek na koncu z Polska calkiem polechtal ;] Ogolnie nawet jak nie bedzie kontynuacji to dobrze, bo historia sie jakos nie urwala a nie daj boze by go jeszcze zepsuli. Mozna spokojnie sie brac i ogladac.
  • 0
Mistrz: The Sopranos, Tell me you love me, The Wire, Oz
Bardzo dobre: Carnivale, Deadwood, Six Feet Under
Przyzwoite:Apparitions, Jericho, My Name is Earl, Odwroceni,
Ok, ale: Day Break, Happy Town, Heroes, Numb3rs, The Pacific, Prison Break, Twin Peaks

#19 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 21.07.2011 - |11:32|

Obejrzałem w kilka dni całość (6 odcinków) i muszę przyznać, że pomysł na serial oraz samo wykonanie całkiem ciekawe, nie spotkałem się dotychczas z serialem traktującym o zjawisku egzorcyzmów więc temat nie jest oklepany.
Pierwsze 2 odcinki jako jedna całość najlepsze, dosyć mroczne, miejscami dość brutalne, dużo krwi i nieźle trzymające w napięciu. Potem też jest dobrze, ale fragmentami mocno się dłuży. Każdy odcinek to prawie 1h, gdyby nieznacznie skrócić odcinki oglądałoby się znacznie lepiej, a tak momentami człowiek zaczyna się wiercić na kanapie.
Finał serii bardzo dobry, bez zbędnych cliffów na końcu więc tworzy ładną, spójną całość.
Sporo w serialu psychologii i zmagania się głównego bohatera ze swoimi słabościami. Dużo rozmów na tematy dobra i zła oraz wiary w Boga i szatana.
Aktorsko wypada bardzo dobrze, a zwłaszcze świetnie prezentuje się główny bohater ojciec Jacob (Martin Shaw - gwiazda bytyjskiej tv) oraz Michael (Rick Warden) jako wysłannik szatana. Reszcie aktorów też nic zarzucic nie można.
Generalnie nie jest to jakaś obowiązkowa pozycja do obejrzenia, ale w wolnej chwili można zerknąć.
Oceniając całość - 7,5/10.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych