Skocz do zawartości

Zdjęcie

Seriale dokumentalne z rodzaju Reality TV

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 blinkkin

blinkkin

Starszy szeregowy

• Email
  • 82 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 27.10.2008 - |04:02|

Tytuł wątku dosyć dziwny, ale ciężko o dobrą nazwę. Najwłaściwsze określenie tego rodzaju produkcji to moim zdaniem "documentary-style reality television series". Nie chciałem zakładać oddzielnych tematów do każdego serialu, bo nie wiem jakie jest zainteresowanie tego typu produkcjami wśród użytkowników forum.

Gatunek ten zawdzięcza swój rozwój głównie Deadliest Catch produkcji stacji Discovery. Historia poławiaczy krabów na morzu Beringa przyciągneła miliony widzów na całym świecie. Sam obejrzałem 4 sezony i zapewne zabiorę się za następny, kiedy się pojawi. Na szczególną uwagę zasługuje tutaj format, a raczej styl kręcenie tego serialu. Wypowiedzi bez udziału osoby, która zadaje pytanie zostały połączone z nienarzucającym się narratorem. Dodanie do dokumentu konwencji znanej z Reality Shows było moim zdaniem strzałem w dziesiątke.

Inna produkcja warta uwagi to Black Gold opowiadająca o ludziach zamujących się wierceniem szybów naftowych. Całość oczywiście została nakręcona w Texasie. Nieraz można paść ze smiechu słysząc wypowiedzi pracowników.

Być może niedługo sięgnę po Ice Road Truckers lub jakiś inny serial utrzymany w tej konwencji.

Ciekawi mnie czy ktoś inny "wpadł" oglądając tego typu produkcje.

Użytkownik johnass edytował ten post 13.06.2010 - |21:38|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych