Skocz do zawartości

Zdjęcie

Lantiański Alfabet

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 mario537

mario537

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów
  • MiastoMálaga España

Napisano 02.10.2008 - |21:14|

Dołączona grafika

Witam wszystkich fascynatów tematyką scfi a szczególnie tych co Oglądali ,lub zaczną dopiero przygode z tym serialem czyli Stargate Atlantis, bo to dla nich kieruje tą ciekawostke czyli tlumaczenie, Języka Lantańskiego na sposób ogólno zrozumialy, oczywiscie tlumaczenie znalezione w sieci nie wiem czy ten temat byl poruszany aczkolwiek kieruje go do osób które lubią wnikać w szczegóły ;)

• 1
Dołączona grafika

#2 cobis

cobis

Szeregowy

• Użytkownik
  • 28 postów
  • MiastoInowrocław

Napisano 03.10.2008 - |11:15|

Może się przyda jak będę Atlantis n-ty raz oglądał to się pobawie w tłumaczenie takiego czegoś, chociaż ciężko będzie, bo to mało podobne do liter naszych.
  • 0
Dołączona grafika
`````````` /((
````````` /``\\
```````` /````))
````````>>-------->
`````````\````))
``````````\``//
```````````\((

#3 mario537

mario537

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów
  • MiastoMálaga España

Napisano 03.10.2008 - |13:35|

Nic prostszego Wejdż w swoim komputerze w MÓJ KOMPUTER-DYSK C-WINDOWS-FONTS i wklej to Alteran2.ttf który pobierzesz Stąd potem otwierasz Notatnik na samej górze notatnika masz FORMAT-CZCIONKA ustawiasz na Alteran potwierdzasz ok i smigasz w Alteriańskim języku ;) Pozdrawiam

Post scriptum: Zapomiałem dodać że wklejając Text do Notatnika dziala to swego rodzaju jako tlumacz Lantańskiego na Polski I viceversa.

Użytkownik mario537 edytował ten post 03.10.2008 - |14:09|

• 0
Dołączona grafika

#4 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 03.10.2008 - |14:50|

Zapomiałem dodać że wklejając Text do Notatnika dziala to swego rodzaju jako tlumacz Lantańskiego na Polski I viceversa.

Tylko że polskich liter nie ma. Może powstanie jakaś grupa specjalistów, która zaproponuje polskie znaki lantiańskie?
  • 0
VeeDee

#5 mario537

mario537

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów
  • MiastoMálaga España

Napisano 03.10.2008 - |15:45|

Tylko że polskich liter nie ma. Może powstanie jakaś grupa specjalistów, która zaproponuje polskie znaki lantiańskie?

Zapewne chodziło ci o te literki

ł ą ś ć ó ń ź ż ę
ł ± ¶ ć ó ń Ľ ż ę
Ł ˇ ¦ Ć Ó Ń ¬ Ź

Niestety z tym to będzie troche problem chwilowo, chyba że ktoś ma jakis ciekawy sposób na to.
  • 0
Dołączona grafika

#6 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 03.10.2008 - |16:08|

Dołączona grafika
  • 0
Dołączona grafika

#7 Nidils

Nidils

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 11.10.2008 - |12:26|

Dołączona grafika

Tłumaczenie :)

Dołączona grafika

Użytkownik Nidils edytował ten post 11.10.2008 - |12:26|

• 0

#8 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 11.10.2008 - |13:45|

No to teraz trzeba tylko zaimplementować na forum obsługę czcionek lantiańskich, żeby było można pisać tym alfabetem na forum prosto z klawiatury, bez potrzeby wklejania obrazków. Można by dyskutować "w oryginale" na stronie, a tłumaczyć techniką kopiuj/wklej w notatniku zmieniając tylko czcionkę.

Tak na marginesie, czy ktoś z wasz uczy się czytać tym alfabetem jak Daniel Jackson?
  • 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#9 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 11.10.2008 - |13:48|

swoją drogą mają Pradawni jakieś znaki interpunkcyjne?; bo jakoś nie wydaje mi się by używali .,:;! ;

Użytkownik inwe edytował ten post 11.10.2008 - |13:49|

• 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#10 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 11.10.2008 - |14:25|

Lantiański i łacina mają ponoć coś ze sobą wspólnego a z tego, co wiem w łacinie nie występują znaki interpunkcyjne. Pierwotnie nie występowały chyba nawet spacje między słowami i wszystko pisało się jednym ciągiem. Jeśli łacina pochodzi z lantiańskiego, to bardziej "interpunkcyjnie" lantiański powinien przypominać pierwotną wersję zapisu łacińskiego. Skłonny więc jestem przypuszczać, że Pradawni nie używali interpunkcji. Interpunkcja to wymysł słabych ludzkich umysłów, które nie potrafiły sobie poradzić z rozdzieleniem na logiczne elementy długich ciągów tekstu łacińskiego :-)

A tak profilaktycznie. Na TEJ stronie można pobrać inne czcionki S-F, w tym kilka mutacji alfabetu Pradawnych. Jednakże ten podany tutaj jest chyba najbardziej "pradawny", bo nie przypomina "ludzkiego" :-)

Co do polskich znaków lantiańskich, to teoretycznie dałoby się to zrobić. Ten alfabet swoją konstrukcją przypomina trochę alfabet Braille'a i w takim kontekście można go analizować. Wystarczy popatrzeć na cyfry, które w lantiańskim mają charakter bardzo "logiczny". Trzeba znaleźć analogie między znakami. Dla przykładu łatwo można uzyskać literę "ą" z litery "a" dodając w lewym dolnym rogu litery lantiańskiej kreseczkę. W ten sposób nie pokryje się z żadną inną literą a będzie logiczną konsekwencją swojego pochodzenia od litery "a". Taka sama zasada obowiązuje w polskim alfabecie Brajla. W nim jednak powiązania pomiędzy kolejnym znakami alfabetu są bardziej "liniowe" i kolejne znaki są do siebie bardziej podobne niż w lantiańskim. Łatwiej się go nauczyć poprzez zapamiętanie "klucza" zapisu kolejnych znaków. Lantiański, jak widać, jest bardziej chaotyczny, ale przynajmniej wśród cyfr można bez trudu zauważyć pewien porządek. Teoretycznie każdego alfabetu można się nauczyć.

Jeżeli czujecie się na siłach, to możemy opracować zasadę zapisu polskich liter lantiańskich, oczywiście w ramach obecnego szablonu, bez dokonywania drastycznych zmian w alfabecie w stylu poszerzania liter o koleją kolumnę. Może trochę zamotałem te wywody, więc to powinno rozjaśnić o czym mówię. Poniżej alfabet Braille'a i analogie pomiędzy literami.

Dołączona grafikaDołączona grafika

Ostatnie dwa rzędy znaków to oznaczenia przycisków w windach itp oznaczających, że mamy do czynienia z poziomami, piętrami itd.

Oczywiście druga sprawa, to stworzenie czcionki na podstawie oryginalnej i z nią wstecznie zgodnej, którą będzie można zainstalować w systemie. Ktoś chętny?

Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 11.10.2008 - |14:40|

• 0
Dołączona grafika

Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

#11 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 12.10.2008 - |13:16|

Przepraszam za wpis pod wpisem, ale zrobiłem polską czcionkę alteriańaską :-)

Jest to tylko propozycja do oceny.

TUTAJ[/url] znajduje się czcionka, a tak wygląda to w praktyce.
Dołączona grafika

EDIT:
Czcionka miała błąd, więc TUTAJ jest wersja poprawiona.

Zmiany dotyczą niewielkich dodatków lub ubytków w oryginalnych literach lantiańskich i formą nawiązują do oryginałów. Czy waszym zdaniem jest to widoczne czy wymaga dopracowania, ewentualnie proszę o sugestie zmian.

Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 13.10.2008 - |12:49|

• 0
Dołączona grafika

*

#12 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 13.10.2008 - |11:56|

jak dla mnie super, tylko nie wiem dlaczego, ale za nic w świecie nie chce mi się ukazać alterańskie H, wszystkie literki wchodzą, a H nie
  • 0
Dołączona grafika

#13 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 13.10.2008 - |12:40|

Dzięki SliderOh. Faktycznie, nie wiem czy z mojej winy, czy tak było w oryginale (pewnie z mojej winy) mała litera "h" nie była podmapowana pod konkretny klawisz. Wielka działała dobrze. W każdym razie już to poprawiłem i poprawiona czcionka dostępna jest TUTAJ.

Niepoprawną wersję usuwam z forum.

Żeby zainstalować nową wersję wystarczy nadpisać wersję zainstalowaną wcześniej używając "kreatora" w panelu sterowania.

Jeszcze jedna sprawa. Czy czcionka ma się nazywać Alteriańska czy Lantiańska?

Załączone pliki

Użytkownik Lucas_Alfa edytował ten post 13.10.2008 - |13:02|

• 0
Dołączona grafika

*

#14 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 13.10.2008 - |13:58|

Zdecydowanie Alterańska, bo przecież ten alfabet nie był ograniczony do Atlantydy, tylko był używany przez wszystkich Pradawnych, a Lantianie to Pradawni, którzy zamieszkiwali Atlantydę :D

PS> teraz czcionka gra i buczy :D

Użytkownik SliderOh edytował ten post 13.10.2008 - |13:59|

• 0
Dołączona grafika

#15 leshniak

leshniak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów
  • Miasto/dev/null

Napisano 11.02.2009 - |10:09|

No to teraz trzeba tylko zaimplementować na forum obsługę czcionek lantiańskich, żeby było można pisać tym alfabetem na forum prosto z klawiatury, bez potrzeby wklejania obrazków. Można by dyskutować "w oryginale" na stronie, a tłumaczyć techniką kopiuj/wklej w notatniku zmieniając tylko czcionkę.

Tak na marginesie, czy ktoś z wasz uczy się czytać tym alfabetem jak Daniel Jackson?

Do tej pory nie udzielałem się na tym forum, więc czas zacząć :P

Stworzyłem aplikację JS do tłumaczenia tekstu na alterański. Demo można zobaczyć TUTAJ. Co najważniejsze, translator nie wymaga zainstalowanej czcionki (oparty jest o typeface), po prostu dynamicznie tworzy przy pomocy javascript element canvas - obrazek z tekstem alterańskim. Każde słowo można przetłumaczyć z powrotem przez najechanie na nie myszką, pojawi się dymek z oryginalnym tekstem.

Implementacja jest banalnie prosta. Na serwer należy przesłać plik alteran.js i dodać ten skrypt do forum lub dopisać
<script type="text/javascript" src="jscripts/alteran.js"></script>
. Teraz wystarczy stworzyć znacznik BBCode, np. [alteran][/alteran], który obejmował by tekst tagami
<span class="alteran"></span>
, ponieważ tłumaczone jest wszystko to, co posiada klasę 'alteran'. Obrazki te można dowolnie ostylować, zachowują się one jak zwykły tekst. W nowych przeglądarkach wszystko działa idealnie, w IE6 również, choć wyświetla trochę nierówno z tekstem i nie obsługuje dymków, ale kto dziś świadomie tego używa :P

Zachęcam administrację do zaimplementowania. Myślę, że byłby to fajny bajer ;)

Czcionkę oparłem na foncie Lucas_Alfa

Użytkownik leshniak edytował ten post 21.04.2010 - |14:58|

• 0
Dołączona grafika

#16 Palek21

Palek21

FANKA WSZYSTKIEGO

• Użytkownik
  • 354 postów
  • MiastoMykanów

Napisano 13.02.2009 - |11:12|

Jestem jak najbardziej za !!!
:)
  • 0

Życie to ostry miecz, na którym Bóg napisał:

KOCHAJ, WALCZ, CIERP!!!

#17 Gibol

Gibol

Plutonowy

• Użytkownik
  • 461 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 13.02.2009 - |17:11|

No fajnie by było
  • 0

R.I.P. StarGate :(

TauriCon still alive :)

#18 Lawok

Lawok

Szeregowy

• Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 13.02.2009 - |22:30|

Ja w taką manię wpadłem, że praktycznie wszystko co się dało w systemie, od dwóch tygodni, mam napisane w alterańskim:) Znam już cały alfabet ale jeszcze tylko muszę się nauczyć szybko to czytać.
Co do twojej czcionki Lucas_Alfa - uważam, że te ubytki i dodatki powinny być większe, żeby to bardziej przypominało litery alterańskie w których te "bloki" są właśnie większe i nie takie cienkie.
  • 0

#19 leshniak

leshniak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów
  • Miasto/dev/null

Napisano 14.02.2009 - |15:54|

Tak gwoli ścisłości, to jest to nasz język zapisany alfabetem Starożytnych. Ich język jest podobny, jak to już wspomniał Lucas_Alfa, do łaciny. Przykłady:

aveo amacuse - do widzenia
clavia - klawisz
contegia - choroba
cozars - nogi
cruvas - źle
derentis - obłąkany
dormata - sen
eetium - zrozumiano
Egoo deserdi asordo. Comdo asorda. - Potrzebuję pomocy. Proszę, pomóżcie.
Egoo indeeo navo lochus - Potrzebuję nowej lokalizacji.
euge - dobrze
fallatus - zdolność
feggus - zakończono
fron - głowa
Hic Qua Videeum - miejsce naszego dziedzictwa
Onno matta netario. - Królestwo ?Drogi/Przejścia?
Noo Ani Anqueetus - Jesteśmy Pradawnymi.
Onno matta netario. - To jest zbyteczne.
Praclarush Taonas - Zaginione w ogniu
subo glaciuse - pod lodem
Tua puta ego. - Wierzę ci.
ventio - wiatr

Więcej na stronie RDA.

Użytkownik leshniak edytował ten post 14.02.2009 - |16:12|

• 0
Dołączona grafika

#20 RoboX

RoboX

Szeregowy

• Użytkownik
  • 25 postów

Napisano 09.04.2009 - |16:02|

Fajnie by było pisać w języku Pradawnych. Więc mała prośba do adminów. Wstawcie ten skrypt. :)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych