Skocz do zawartości

Zdjęcie

It's Always Sunny in Philadelphia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#1 działacz

działacz

Kapral

• Użytkownik
  • 246 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 19.09.2008 - |10:55|

Dołączona grafika

Chciałbym wszystkim polecić jeden z najśmieszniejszych seriali jakie dotąd oglądałem! Panie i panowie: It's Always Sunny in Philadelphia, czyli duża dawka absurdalnego humoru :]

Trójka przyjaciół z czasów liceum, Mac (Rob McElhenney), Charlie (Charlie Day) i Denis (Glenn Howerton), prowadzą wspólnie irlandzki pub w Filadelfii. W pubie pracuje też siostra Denisa, Dee (Kaitlin Olson), a cała czwórka spędza razem mnóstwo czasu w pracy i poza nią. I tu podobieństwo do wszystkich innych seriali się kończy. Mac, Charlie i Denis są najgorszymi restauratorami na świecie. Cała czwórka wplątuje się związki bez przyszłości, popełnia najgłupsze gafy pod słońcem i po prostu nie umie dojrzeć. Budzi jednak nieodpartą sympatię i zrozumienie, a sam serial uderza, udanym połączeniem formuły amerykańskiej komedii sytuacyjnej i szyderczo-prześmiewczej satyry obyczajowej i społecznej, wywodzącej się z ducha komedii brytyjskiej. Twórcy serialu z lekkością sitcomu prześlizgują się po tematach zupełnie nie-komediowych, takich jak aborcja, eutanazja, uprzedzenia rasowe, niepełnosprawność, transseksualizm, uzależnienie od narkotyków, nazizm, prostytucja, bulimia itp.; wyśmiewają zarówno ksenofobię, jak i powszechną i bezmyślną poprawność polityczną, czyli prawie wszystko o czym inne seriale komediowe boją się wspomnieć :]

Do tego świetną rolę ojca Denisa i Dee gra tam Danny DeVito!

Na razie wyszły 3 sezony (1 - 7odcinkow, 2- 10 odcinków, 3- 15 odcinków), a dzisiaj ukazały się pierwsze dwa odcinki 4 sezonu!

Naprawdę polecam wszystkim, a szczególnie tym, którzy mają dość nudnych sitcomów z podkładanym śmiechem ;)

Użytkownik johnass edytował ten post 26.05.2010 - |20:48|

• 0
I will do anything for lulz.

#2 Luizjana

Luizjana

Kapral

• Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 20.09.2008 - |15:22|

Obejrzałem pierwszy odcinek 4 sezonu i faktycznie niezłe, a dokładniej wątek z kanibalizmem, reszta niestety taka sobie. Bardziej mnie cieszy powrót "Fonejackera" i nowe odcinki "How Not To Live Your Life" - zdecydowanie najlepszy sitcom obecnie lecący.
  • 0

#3 działacz

działacz

Kapral

• Użytkownik
  • 246 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 20.09.2008 - |15:33|

Jak obejrzałeś 4x01 to zobacz koniecznie 4x02, jest o niebo lepszy. Ja ze śmiechu o mało co nie spadłem z krzesła :D Naprawdę polecam.

WILDCARD BITCHES! :D (kto oglądał ten wie OCB ;) )

A oto promo 4 sezonu w formie teledysku: (nie ma tam spojlerów, więc każdy spokojnie może obejrzeć) :]

Użytkownik działacz edytował ten post 20.09.2008 - |15:39|

• 0

#4 hitano

hitano

Szeregowy

• Użytkownik
  • 38 postów

Napisano 21.09.2008 - |07:58|

Oglądnąłem z ciekawości. Na pewno pierwszy odcinek był o wiele lepszy od drugiego IMO. Sprawa z kanibalizmem wciągnęła, szczególnie wyjaśnienie rozwala. Sam motyw polowania już troche mniej no oprócz scen po pobudce.
Natomiast drugi mnie troche zmęczył, olałem w ogóle historię o wielkim biznesie bo była beznadziejna oprócz rysunku Denisa, za to fajna była próba wydarcia kasy od Bruce'a co się potem okazało że to nie Bruce. Muzułmanin jest fajny no i przesłuchanie Dee również końcówka niezła i lekko szokująca bo cały czas to wygląda na jakiś sitcom, a tam nie wiele zniszczeń.
  • 0

#5 działacz

działacz

Kapral

• Użytkownik
  • 246 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 27.09.2008 - |13:40|

4x03 i 4x04

Kolejne 2 bardzo dobre odcinki. Bardzo podoba mi się pomysł, żeby wypuszczać po 2 epizody co tydzień, bo jeden pozostawia pewien niedosyt :] Choć z drugiej strony szybciej skończy się sezon :/

Jednym zdaniem Green man is back! :D

Ocena za dwa 5/6
  • 0

#6 Caps-L

Caps-L

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 04.10.2008 - |15:21|

Serial jest świetny, ale od początku trzeciego sezonu jakość powoli spada. Są oczywiście zabawne momenty, zdarzają się również i całe odcinki w starym dobrym stylu (4x05-06 na razie najlepsze z całego sezonu), ale dla osób które nie miały wcześniej styczności z Sunny polecam przede wszystkim pierwsze dwa sezony :)
  • 0

#7 Caps-L

Caps-L

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 18.10.2008 - |12:49|

Nie wiem jak inni, ale dla mnie najnowszy odcinek (4x08 - Paddy's Pub: The Worst Bar In Philadelphia) przebija wszystkie wcześniejsze z tego sezonu:) Na myśl przychodzą odcinki z drugiego sezonu, może nie tak zaangażowane jak z pierwszego, ale diabelnie śmieszne.

Dziennikarz zamieszcza w gazecie bardzo negtatywną recenzję baru, w skutek czego Dennis i spółka postanawiają odwiedzić go w pracy, by delikatnie wyperswadować mu zmianę nastawienia. Sytuacja wymyka się spod kontroli...

Polecam :-)
  • 0

#8 działacz

działacz

Kapral

• Użytkownik
  • 246 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 18.10.2008 - |14:58|

O, a już myślałem, że tylko ja oglądam tutaj Philly :] Rzeczywiście odcinek chyba najlepszy z tego sezonu, jednak dla mnie wyżej byłby ewentualnie 4x02 za "Wildcard bitches!" :D
Co do 4x08 wszystkie sceny z Charlie mistrzowskie. Szczególnie z młotkiem na początku i scena w toalecie :] Wątek porywania dziennikarza, a potem jego sąsiada świetne. Aha, jedynie co mnie zaniepokoiło to brak DeVito. To chyba pierwsza jego nieobecność od 2x01. Nie wiem czy mam się martwić czy nie.
Ogólnie to stare dobre Philly :] Więcej takich poproszę.

Ocena 5+/6
  • 0

#9 Caps-L

Caps-L

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 23.10.2008 - |15:13|

Jak widać nie tylko Ty, Philly oglądam od początku i przestawać nie zamierzam;) A brakiem DeVito nie ma się co przejmować, cały sezon już nakręcony i DeVito w kolejnych odcinkach nie zabraknie ;-) A ten odcinek i bez DeVito przebił poprzednie, po co mieli go wciskać na siłę do fabuły? Dziś odcinek o erotycznych pamiętnikach Dennisa, wątek był już rozbrajająco rozwijany na blogu Sunny http://paddyspub.blogs.fxnetworks.com . Może być ciekawie:D

Użytkownik johnass edytował ten post 20.09.2010 - |19:55|

• 0

#10 działacz

działacz

Kapral

• Użytkownik
  • 246 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 24.10.2008 - |14:09|

4x09

Wysoki poziom z przed tygodnia się utrzymuje. Kolejny chory, pokręcony i prześmieszny odcinek :]

Wątek z życiem jak Charlie wymiata i jego recepta na sen: kocie żarcie + piwo + klej po prostu spadłem z krzesła :] Wkręt Dee po kleju też mocny, a w szczególności scenka ze Lśnienia. No i oczywiście sceny Dennisa w zakładzie psychiatrycznym.

Philly dalej trzyma poziom i może rozśmieszyć do łez :D
Ocena 5+/6
  • 0

#11 Caps-L

Caps-L

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 29.10.2008 - |12:25|

Cóż, ja nie do końca się zgodzę. Moim skromnym zdaniem odcinek był może i chory, ale nie porwał mnie jeżeli chodzi o dowcipy. Chyba po tytule spodziewałem się czegoś zupełnie innego (czyli faktyczne podboje Dennisa, które w poprzednich sezonach zawsze mnie rozbawiały do łez). Wątek Dee i Charliego świetny, za to wątek Dennisa mocno przeciętny (nie licząc sposobu, w jaki dostał się do psychiatryka - odpadłem :-P). Dla mnie max 4/6, czekamy z czym dalej pojadą :D

Użytkownik johnass edytował ten post 20.09.2010 - |19:56|

• 0

#12 działacz

działacz

Kapral

• Użytkownik
  • 246 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 31.10.2008 - |16:18|

4x10

Bardzo dobry odcinek w stylu pierwszych dwóch sezonów. Dużo się dzieje i jest przede wszystkim śmiesznie.

Mamy 3 wątki:
W pierwszym Sweet Dee po ataku serca postanawia z Dennisem bardziej zadbać o swoje ciało. Wszystko kończy się na wstrzykiwaniu botoxu ;)
W drugim Charlie i Mac wystraszeni faktem, że nie mają ubezpieczenia znajdują sobie pracę w biurze. Charlie jak zwykle przesadza i zaczyna tracić zmysły. Scena pod koniec z jego teorią i niewidzialnym kolegą - priceless :D
Trzeci wątek to Frank, który jako jedyny z ubezpieczeniem bierze na raz duuużo leków i gubi się naćpany w mieście. Policja, myśląc że to jakiś szaleniec, odprowadza go do zakładu psychiatrycznego ala "Lot nad kukułczym gniazdem". Końcówka z wodzem wymiata :]

Oby więcej takich odcinków.

Ocena 5+/6
  • 0

#13 Caps-L

Caps-L

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 02.11.2008 - |12:29|

W głowie miałem zakodowane, że jest lepiej niż w zeszłym tygodniu, jednak zanim tu nie wszedłem nie pamiętałem o czym był odcinek... Do pierwszych sezonów sporo brakuje, ale było parę bezcennych scen (scena wstrzykiwania botoksu, czy rozmowa kwalifikacyjna :D). Dla mnie 4+/6.
  • 0

#14 Caps-L

Caps-L

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 14.11.2008 - |17:28|

No i kolejne dwa odcinki za nami, moim zdaniem zdecydowanie tendencja zwyżkowa;)

4x11 - The Gang Cracks the Liberty Bell

Nietypowy odcinek;) Ekipa próbuje przekonać urzędników, że ich pub jest miejscem ważnym dla historii kraju. Przenosimy się w czasie (czy może raczej w chorą wyobraźnię Dennisa i reszty) by poznać ich wersję wydarzeń historycznych;) Zabawnie:) 5/6

4x12 - The Gang Gets Extreme: Home Makeover

Ekipa uznaje, że ich życia staną się lepsze, jeśli oni uczynią czyjeś życie lepszym. Celem dobrych uczynków staje się niczego niespodziewająca się Meksykańska rodzina... Ekipa wydaje się być jeszcze głupsza i bardziej ekstremalna niż zwykle, ale w czym to przeszkadza... Czyste szaleństwo i rozwałka :D 5+/6, jeden z najlepszych odcinków sezonu :D
  • 0

#15 działacz

działacz

Kapral

• Użytkownik
  • 246 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 14.11.2008 - |17:51|

Zgadzam się z Tobą Caps-L, dwa baaardzo dobre odcinki. Extreme Makeover wymiótł ;)
  • 0

#16 działacz

działacz

Kapral

• Użytkownik
  • 246 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 21.11.2008 - |17:41|

4x13

Świetny odcinek! Chyba najlepszy w tym sezonie. Jednym zdaniem: It's Always Sunny in Philadelphia: The Musical :]

Tyle tu rozbrajających momentów było, np:
- rape scene :]
- karate Mac'a
- wkurzony Charlie
- Frank jako troll
- oświadczyny

Po prostu miodzik ;)

Ocena 5+/6
  • 0

#17 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 30.10.2009 - |22:48|

Ktoś ogląda to jeszcze oprócz mnie? Działacz? Caps-L? Uważam, że serial warto reklamować, bo jest super.
Czasami musiałem kilka razy obejrzeć odcinek, aby coś załapać, ale opłacało się. Kilka miesięcy temu dopiero oglądnąłem i teraz na bieżąco oglądam, jak wychodzą odcinki. Jak ktoś jeszcze nie widział, to polecam.
Ale tak jak mówię, trzeba wsiąknąć w klimat i nawet czasami kilkukrotnie obejrzeć, aby wszystko wyłapać.

Jak dla mnie 5. sezon trzyma bardzo dobry poziom. Nie jest to 3. sezon, ale serial tragicznie z poziomem nie zjechał i chwała mu za to. Jak Charlie na randce zamiast "philanthropist" powiedział "full-on-rapist" to prawie wywróciłem się z krzesła,a po dzisiejszym odcinku pół dnia śmiałem się sam do siebie po tekście o Hulku Hoganie i jego opisie "Silky blond hair like that of a chinese man, and also the skin of a hotdog." :D.

Użytkownik cliffhanger edytował ten post 30.10.2009 - |22:53|

• 0

#18 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 31.10.2009 - |02:21|

Widziałem pilota bo jak by nie było to FX.
Niestety nie zachwycił mnie, jakiś taki dziwny.

Nie zmienia to faktu że jak skończę nadrobić oglądanie Nip/Tuck, FX powrócę do tego serialu.
Jak na razie wszystko z FX jest wyborne więc ta ma w sobie ukryty potencjał.
Werdykt wydam po oglądnięciu s1.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#19 cliffhanger

cliffhanger

Chorąży

• VIP
  • 1 447 postów
  • MiastoEARTH_2.0 beta ver.

Napisano 31.10.2009 - |09:01|

Pierwszy sezon jest najsłabszy, najlepiej to jest dotrwać do drugiego sezonu i jeśli wtedy nic nie śmieszy, to sobie dać spokój. Sprawy dostają kopa, jak do gangu dochodzi Danny DeVito, więc tak jak mówię, warto dotrwać do drugiego sezonu. Dziwny to on jest, samemu ciężko mi było się do niego dostosować.
  • 0

#20 girux

girux

Szeregowy

• Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 16.11.2009 - |13:52|

Oglądam go czasem na Comedy Central i ma swoje momenty - ale nie jest to serial, na który wyczekuję i siedzę po nocy (puszczają go o makabrycznych porach), żeby go obejrzeć. Ale jak akurat siedzę i nie mam co robić to zawsze chętnie popatrzę. Teraz leci 3ci sezon i momentami naprawdę można się nieźle ubawić, ale zaiste trzeba się zdystansować do rzeczywistości i oswoić z głupotą głównych bohaterów to wtedy zaczyna bardziej śmieszyć ;]
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych