Skocz do zawartości

Zdjęcie

Generation Kill (2008)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
22 odpowiedzi w tym temacie

#1 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 14.07.2008 - |20:52|

Pojawił się pierwszy odcinek miniserialu HBO "Generation Kill". Serial na podstawie książki Evana Wrighta pod tym samym tytułem, opowiadająca o amerykańskich żołnierzach w Iraku. Scenariusz napiszą David Simon i Edward Burns, którzy wcześniej pracowali m.in. przy serialu "Prawo ulicy".

"Generation Kill" ma być wiarygodnym portretem wyzwań, przed jakimi stają amerykańscy żołnierze Pierwszego Batalionu Zwiadowczego w pierwszej fazie operacji w Iraku.

Budżet miniserii ma być porównywalny z pieniędzmi, jakie przeznaczono na realizację "Kompanii braci".

Użytkownik johnass edytował ten post 26.05.2010 - |21:15|

• 0

#2 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 14.07.2008 - |20:57|

Zapewne przyda się niektórym ta strona ---> http://www.hbo.com/generationkill/ choć co prawda podawałem ją już w innym temacie ze dwa dni temu.
A odcinków ma być 7. :D

Użytkownik biku1 edytował ten post 14.07.2008 - |20:59|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#3 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 14.07.2008 - |22:02|

no cóż budżet chyba rzeczywiście mają niezły; sceny z ćwiczeń całkiem dobrze wyglądały; warte obejrzenia, ale moim zdaniem gorsze niż Over There;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#4 makor

makor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 44 postów

Napisano 22.07.2008 - |22:59|

:o over there spowodowało u mnie wymioty od poczatku do połowy sezonu bo więcej nie dałem rady zmęczyć.
Za to GEneration Kill porywa tak samo jak kompania braci od pierwszej klatki. Wiadomo. Wysokobudzetowa produkcja HBO nie moze byc zla :)
  • 0

#5 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 30.07.2008 - |19:21|

@makor

po 3 odcinkach mogę stwierdzić, że da się oglądać serial jest całkiem całkiem; ale jeśli celowali w serię klasy "Kompania Braci" to znacznie przestrzelili;
  • 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#6 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 30.07.2008 - |19:36|

po 3 odcinkach mogę stwierdzić, że da się oglądać serial jest całkiem całkiem; ale jeśli celowali w serię klasy "Kompania Braci" to znacznie przestrzelili;

Kompania Braci z tego nie będzie - nie te czesy :) nie ta akcja - choć może jakby wzięli inny batalion? :> to kto wie - ale tak naprawdę to wszystko wina wojny - to zupełnie inna wojna jest, nie jest ona taka filmowa jakby ludzie chcieli...

Choć serial ma swoje sceny, które na pewno zapamiętam po tym serialu - Szarża Hamvee na lotnisko. - ładnie to wyglądało :)
Czy motym z chełmem i ciężarówką :D...

Ale wszyscy wiemy, że dobre efektowne wojny to się już kończą - na morzach poza okrętami podwodnymi nie ma już pięknych walk - bo jak filmować z dramatyzmem ataki poza horyzont?
Na lądzie też się kończą - jedna strona tak dominuje na drugą, że wygrywa bez jednego strzału - patrz lotnisko.
Pozostają jeszcze tylko walki powietrzne i partyzantki - ino kto teraz chce takie wojny prowadzić?

#7 Luizjana

Luizjana

Kapral

• Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 31.07.2008 - |07:29|

Ten serial tylko pokazuje w jakiej kiepskiej formie jest obecnie wojsko amerykańskie. Normalnie pusty śmiech mnie ogarnia jak widzę tych podniecających się, pokrzykujących z fuckami, uzbrojonych po zęby Marines, wyruszających do walki z biedakami z Iraku. Amerykanie ryzykują tylko tam gdzie mogą poszpanować, ale tam gdzie jest realny przeciwnik, to mogą jedynie myśliwce dostarczyć (wojna w byłej Jugosławii). Dlatego śmieszą mnie spekulacje o ewentualnej wojnie z Iranem, przecież tam ten śmieszny oddziałek Marines zostałby rozbity tuż po przekroczeniu granicy.
  • 0

#8 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 31.07.2008 - |20:41|

Dlatego śmieszą mnie spekulacje o ewentualnej wojnie z Iranem, przecież tam ten śmieszny oddziałek Marines zostałby rozbity tuż po przekroczeniu granicy.

wojna w Zatoce(pierwsza) i wojna iracko-irańska w latach 80.; historia warta przypomnienia <_< ;

Ten serial tylko pokazuje w jakiej kiepskiej formie jest obecnie wojsko amerykańskie.

to zabawne wziąwszy pod uwagę opinię ekspertów; oczywiście mogą oni wszyscy się mylić <_< ;

Użytkownik inwe edytował ten post 31.07.2008 - |20:44|

• 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

#9 Spearhawk

Spearhawk

Kapral

• Użytkownik
  • 247 postów
  • MiastoRzeszów

Napisano 31.07.2008 - |21:27|

Przewaga technologiczna zawsze odgrywała znaczącą rolę, wystarczy zobaczyć to na przykładzie kampanii wrześniowej. Zacofanie naszej armii i mniejsze możliwości ekonomiczne doprowadziły do takiego finału jaki był. A co do wypowiedzi Luzijana to mógłbym polemizować. Wyszkolenie jednostek amerykańskich, a irackich czy też irańskich gdyby doszło do takiej wojny jest druzgocące dla Amerykanów. Prosta kalkulacja USA na sam Pentagon i Armię wydaje przeszło 600 mld $. Suma abstrakcyjna, biorąc pod uwagę np. nas Polaków, gdzie MON przeznacza na modernizację armii jedynie około 1,95 % PKB. A co do serialu to naprawdę kawał dobrej roboty, jakby nie było produkcja HBO, więc nie może być to tzw. "badziewie"

Użytkownik Spearhawk edytował ten post 31.07.2008 - |21:32|

• 0

#10 makor

makor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 44 postów

Napisano 01.08.2008 - |15:03|

inve: Co jest tam gorszego od kompanii braci? To ze nie ma tyle tak duzych scen walki, że nie rozrywa ciał, urywa kończyn jak w BoB nie znaczy ze gorsze. jak ktos napisal wczesniej inna wojna. Dla mnie nawet ten serial dlatego jest tak dobry, że pomimo wydawac by sie moglo nudnego tematu jak jazda po plaskim pustynnym terenie przez miesiac grupki humvee, które bardzo rzadko, maja okazje wystrzelic wciaga nie mniej niz kompania braci. Inaczej mowiac tak samo wysoki poziom tylko inna wojna.

PS. Polecam lekture oryginalnego artykulu:
http://www.rollingst...generation_kill
Wiele rzeczy, ktore wydaja sie dziwne w serialu zostaje tam wyjasnionych.
  • 0

#11 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów

Napisano 01.08.2008 - |17:59|

@makor

widać, źle się wyraziłem, więc parę rzeczy wymaga naprostowania;

ja nie twierdzę, że serial jest zły, badziewny etc.; po prostu dla mnie nie jest tak wciągający jak kompania braci; to jest moje subiektywne zdanie i kropka, a raczej średnik ;) ; serial widocznie do mnie nie trafia; podobnie jak różnimy się w ocenie Over There;

Użytkownik inwe edytował ten post 01.08.2008 - |18:01|

• 0

Est modus in rebus

Horacy

Kartezjusz

C.S. Lewis

#12 Danielle

Danielle

Szeregowy

• Email
  • 55 postów
  • MiastoOgra

Napisano 01.08.2008 - |22:09|

ja zgadzam sie z opinią Over There > Generation Kill :D co nie znaczy, że Generation jest zły, po prostu czegoś mi w nim brakuje... i nie potrafie rozgryzc czego <_< ale i tak czekam z niecierpliwością na kolejne odcinki ;)
  • 0

Dołączona grafika

Największy bład popełnia ten, kto myśląc, że może zrobić niewiele - nie robi nic...

#13 niepco

niepco

Szeregowy

• Użytkownik
  • 53 postów
  • MiastoWyspy Południowe

Napisano 08.08.2008 - |19:25|

Jak na razie (2 odcinki obejrzane) to dla mnie straszne nudziarstwo...
  • 0

#14 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 08.08.2008 - |19:35|

Do Over There, który był najlepszym skasowanym serialem jaki widziałem to Generation Kill się nie umywa.

Inna sprawa to taka że OT to serial z wymyśloną fabułą a GK to opis wydarzeń w których brał udział dziennikarz.

Bardziej interesujący jest tutaj stan Marines z psychicznym Kapitanem Ameryka czy innymi popapranymi dowódcami o żołnierzach nie wspomnę.

Podsumowując produkcja dobra, realistyczna w końcu na faktach/książce uczestnika choć oczywiście mogło by być więcej akcji.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#15 garus

garus

Sierżant

• Użytkownik
  • 796 postów

Napisano 09.08.2008 - |20:19|

Rzeczywiście akcji jest strasznie mało, ale same postacie Marines wszystko rekompensują ;)
Co do akcji, jeśli już wystąpi to najczęściej strzelają do niewinnych cywili, za święto można uznać dzień, w którym mają okazję zastrzelić prawdziwych wrogów, a nie chłopca na wielbłądzie, czy dziewczynkę w samochodzie.
  • 0

Masz kolekcję seriali? Pomóż rozbudować bazę danych:

showsdb.org - baza z informacjami o scenowych wydaniach seriali

#16 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 13.08.2008 - |17:20|

Wreszcie mamy jakąś prawdziwą akcje w tym serialu. W piatym odcinku coś zaczęło się dziać...
Ale mam dwa ale:
Pierwsze ale: motyw łusek :) jedno ujęcie i odrazu widzę Black Hawk Dawn.
Drugie ale: kierowca pierwszego wozu w największym ogniu wychodzi i krzyczy po ludziach - miałem wrażenie że widzę Mella Gibsona i We Were Soldiers... choć motyw odważnego dowódcy jest w co drugim filmie...

Oczywiście nie twierdzę, że to są minusy, tylko po prostu miałem wrażenie choćby ktoś celowo "kopiował" te sceny...

Jeszcze dwa odcinki do końca, myslę wiec, ze jeszcze jedną akcję pokażą...

#17 makor

makor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 44 postów

Napisano 17.08.2008 - |13:46|

Wreszcie mamy jakąś prawdziwą akcje w tym serialu. W piatym odcinku coś zaczęło się dziać...
Ale mam dwa ale:
Pierwsze ale: motyw łusek :) jedno ujęcie i odrazu widzę Black Hawk Dawn.
Drugie ale: kierowca pierwszego wozu w największym ogniu wychodzi i krzyczy po ludziach - miałem wrażenie że widzę Mella Gibsona i We Were Soldiers... choć motyw odważnego dowódcy jest w co drugim filmie...

Oczywiście nie twierdzę, że to są minusy, tylko po prostu miałem wrażenie choćby ktoś celowo "kopiował" te sceny...

Jeszcze dwa odcinki do końca, myslę wiec, ze jeszcze jedną akcję pokażą...

Na pewno Fick w Iraku widząc, że humvee nie ruszają pomyslal: "O jest okazja zebym mogl skopiowac Mela z WWS. To ide" :D
Tu cie zmartwie. Jak sam Fick powiedzial czul sie wtedy jak Matriksie. nic nie mowil o WWS.
Co do łusek to reporter o tym nie pisal ale zapewne jest to czesta sytuacja. To tak jakby mowic ze skopiowali z BHD to ze strzelali z 0,50 do muzlumanow z ak :P
  • 0

#18 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 17.08.2008 - |14:37|

Na pewno Fick w Iraku widząc, że humvee nie ruszają pomyslal: "O jest okazja zebym mogl skopiowac Mela z WWS. To ide"

Szczególnie, że mówiłem o kapralu Person - kierowcy pierwszego wozu....

W ogóle nie zrozumiałeś tego co napisałem. Nie stwierdzam jak oni się czuli. Tylko jak to zostało nakręcone...

#19 makor

makor

Szeregowy

• Użytkownik
  • 44 postów

Napisano 17.08.2008 - |18:50|

Sri, wróc. Ale nie bylem wstanie dopasowac kaprala Persona do oficera Gibsona z WWS :/
Co do Persona to taki scenariusz napisalo zycie wiec ewentualny zarzut bez podstaw :P
  • 0

#20 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 17.08.2008 - |18:54|

Co do Persona to taki scenariusz napisalo zycie wiec ewentualny zarzut bez podstaw

"zarzuty" są do reżysera, bo to on tak to poustawiał...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych