Skocz do zawartości

Zdjęcie

Nowelizacja prawa celnego, czyli spychologia stosowana

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 25.06.2008 - |07:53|

W necie pojawiły się krótkie artykuły odnośnie tego, co szykują nam władze od 2009 r. Oto parę informacji i przemyśleń na ten temat pod kątem kupowania płyt DVD poza Unią.

Co było i jest: do tej pory można było wygrzebać gdzieś w kodeksie zapis, że sprowadzane spoza Unii artykuły, których wartość jest mniejsza niż 22 Euro są zwolnione z cła, jeśli ktoś wysyła komuś prezencik, to z cła zwolniony jest do kwoty 44 Euro.

Celnicy paczki kontrolują na wyrywki (co w zasadzie mało powinno nas interesować) i w ten sposób są ludzie, którzy nigdy nie płacili cła, bo i nikt się o to cło nie upominał, albo płacili sporadycznie, jeszcze zależy od tego, w jakim regionie Polski ktoś mieszka i ile się chce celnikom z danego regionu (mowa tu oczywiście o małych paczkach typu DVD, a nie imporcie na skalę europejską :D).

Płyty z amazon.com wysyłane są w kartoniku z wielką czytelną nalepką, na której znajduje się opis zawartości, kraj pochodzenia, wartość całej paczki - ot taka uproszczona deklaracja celna. Niestety celnicy i najwyraźniej niektóre pismaki uważają, że przeczytanie takiej deklaracji na paczce i naliczenie cła absolutnie nie leży w gestii Urzędu Celnego. Jeśli celnik ma podaną na paczce wartość i nawet otwiera paczkę i sam sprawdza zawartość, a mimo wszystko cła nie naliczy (chociaż ma czarno na białym, że powinien), to i tak etykietkę nieuczciwego płatnika dostaje osoba odbierająca paczkę :D.

Co będzie: od 2009 roku, najwyraźniej ze względu na to, iż niewielu obywateli ma ochotę w ramach hobby zapoznawać się z przepisami celnymi i wyręczać w pracy UC, UC postanowił zwalić odpowiedzialność na Pocztę Polską. Teraz nasze dzielne Panie z okienka, oprócz wydawania przesyłek awizowanych, przetwarzania operacji finansowych, sprzedawania pięknych pocztówek, będą również skrupulatnie weryfikować każdą paczkę spoza UE i naliczać oraz pobierać od nas cło, które potem w terminie do 10 dni poczta będzie musiała przekazać do UC. Jeśli poczta nie pobierze opłaty, to UC nałoży karę na pocztę.

I w ten oto piękny sposób, jak nie drzwiami to oknem, spychologia stosowana made in RP :D
  • 0
Dołączona grafika

#2 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 28.06.2008 - |08:20|

Jeśli poczta nie pobierze opłaty, to UC nałoży karę na pocztę.

Tak z czystej ciekawości ;)
A skąd UC będzie wiedzieć, że trzeba nałożyć karę ?
Albo inaczej skąd UC będzie wiedzieć, że poczta nie naliczyła i nie pobrała opłaty?
:unsure:

Kolejne idiotyczne prawo, które masowo będzie się omijać (wystarczy czekoladka dla przemęczenej pani w okienku :) ).
Ale czego się można było spodziewać po rządzących :)
Potrafią jedynie podnosić, cła, podatki i akcyzy...
Jedyny plus to to, że teraz robią to z wielką miłością do obywatela :)

Użytkownik psjodko edytował ten post 28.06.2008 - |08:24|

::. GRUPA TARDIS .::

#3 greco

greco

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 345 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 28.06.2008 - |08:30|

Z czegoś trzeba finansować obietnice, a więc najlepiej z nas wyrywając kase na każdym miejscu.

Co do tego, że teraz poczta będzis naliczała cło na paczki, to jaka to różnica w stosunku do tego co ejst teraz? Przecież paczki są clone przez pocztowy UC. Wydaje mnie się, że to jest w tej chwili wielki szum,a będzie jak zawsze.
  • 0

#4 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 28.06.2008 - |08:47|

W tej chwili paczki są clone na wyrywki przez UC... przykładowo idzie do Ciebie z USA box Stargate SG-1 - Complete Series :D, powiedzmy kupiłeś na amazon.com w promocji za 165 $ + wysyłka, czyli na paczce jest naklejka z podaną ceną 171 $. Z cła zwolnione są paczki do 37 $, więc ewidentnie do oclenia, powinieneś zapłacić około 100 zł, ale celnikowi się nie chciało wypisywać papierków i olał sprawę... albo w ogóle nie ruszyli paczki... Paczka zostaje przekazana na pocztę i listonosz doręcza albo zostawia awizo i sam idziesz odebrać.

Od nowego roku na poczcie pewnie będą mieli jakąś tabelkę opłat i zanim pani z okienka wyda Ci paczkę, to będzie musiała sprawdzić jej wartość i odpowiednio naliczyć cło.

Ja również nie mam zielonego pojęcia w jaki sposób UC będzie wiedział o tym, że coś było do oclenia, jedyne co mi przychodzi do głowy, to pewnie kolejna papierkowa robota, gdzie po odbieraniu przesyłek przez daną pocztę ktoś z pracowników będzie sporządzał listę albo wypełniał jakiś formularz, w którym po kolei wymieni każdą paczkę do oclenia i potem taki świstek przekaże do UC.

Zapewne nie zmieni się zapis, że w przypadku, gdy na paczce nie będzie podanej wartości, to cło naliczane będzie według przyjętej stawki bazowej - 100 euro, tak jest w tej chwili i pewnie tak zostanie.

No cóż, pożyjemy zobaczymy...
  • 0
Dołączona grafika

#5 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 28.06.2008 - |09:45|

Najlepiej wykupic all co sie chce miec przed koncem roku...
  • 0

#6 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 28.06.2008 - |10:07|

Najlepiej wykupic all co sie chce miec przed koncem roku...

Niestety tak się nie da. ;)
A co z tymi pozycjami co mają dopiero wyjść np w grudniu itd.

Zresztą i tak trzeba poczekać i zobaczyć jak to wszystko będzie wyglądało w praktyce.
Czy będzie to kolejny martwy przepis czy też jednak spore dla nas utrudnienie.

Już "z niecierpliwością" czekam na pierwszą przesyłkę [w moim wypadku] z Anglii i jakie to będzie zamieszanie ;) przy okienku czy W.Brytania jest w UE czy nie hi hi hi. :P :lol:
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#7 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 28.06.2008 - |13:01|

lol... no tak, za wiedzę pracowników ręczyć nie można i pewnie nie raz będą chcieli clić paczki z UE

jeśli zaczną clić namiętnie, to mówi się trudno, boksy do 30 $ będą zwolnione, takie pozycje jak Lost czy Supernatural są po 40 $, więc cła się nie uniknie, ale za paczkę za 45 $ płaci się teraz 30 zł ( w tym jest vat, cło i jakieś tam opłaty za naliczenie cła...lol), to i tak da się przeżyć i nadal będzie się opłacało kupować w USA
  • 0
Dołączona grafika

#8 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 28.06.2008 - |17:46|

Skoro prezenty sa do 44 euro zwolnione, to mozna sobie wyslac prezentu (albo na nazwisko kogos bliskiego) i takze za te drozsze boksy nie zaplacic. :) Jesli ten przepis o prezentach bedzie utrzymany.
  • 0

#9 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 28.06.2008 - |17:57|

lol... no tak, za wiedzę pracowników ręczyć nie można i pewnie nie raz będą chcieli clić paczki z UE

Po tym jak kiedyś czytałem o przypadku zdaje się w naszym mieście, że pani na poczcie robiła problemy z wysłaniem przesyłki do miasta Londyn/London.
Upierając się, że takie miasto - stolica W.Brytanii nie istnieje bo ona go nie ma w jakimś tam durnym wykazie to wszystkiego można się spodziewać.

Skoro prezenty sa do 44 euro zwolnione, to mozna sobie wyslac prezentu (albo na nazwisko kogos bliskiego) i takze za te drozsze boksy nie zaplacic. Jesli ten przepis o prezentach bedzie utrzymany.

A jak chcesz to zrobić?
Jak wysłać sobie zakupioną rzecz za oceanem w "obcym" sklepie jako prezent ?
Co mają napisać "gift" na pudełku. ;) Byle to tylko wtedy nie szlo przez Niemcy bo pomyślą, że to trucizna. :P

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#10 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 28.06.2008 - |19:12|

kupując na ebay można się dogadać z człowiekiem, chociaż dosyć często ludziki zastrzegają, że nie oznaczają paczek jako prezent... w przypadku amazon opcja prezent nie wchodzi w rachubę

ALE...

czekam właśnie, aż dotrze do koleżanki jakaś książka, którą kupiła na amazon.com za tzw GIFT Certificate, więc de facto zapłaciła za to kuponem na prezent, jestem ciekawa jakie oznaczenie będzie miała taka paczka...
  • 0
Dołączona grafika

#11 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 28.06.2008 - |19:13|

Biku na amaozonie masz listy życzeń i można na to wysyłać, to wówczas jest prezent, ale idzie ze sklepu...

#12 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 28.06.2008 - |19:17|

Biku na amaozonie masz listy życzeń i można na to wysyłać, to wówczas jest prezent, ale idzie ze sklepu...

Nigdy się w to nie wczytywałem ale to jest chyba jakoś extra płatne więc czy się będzie opylać przy zakupie na 50$ płacić ewentualnie cło powiedzmy 10$ czy płacić od razu na 100% extra opłatę za prezent tez np te 10$.

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#13 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 29.06.2008 - |07:00|

kupując na ebay można się dogadać z człowiekiem,

Dokładnie TAK.
Nie tylko z człowiekiem ale i ze sklepem (w końcu to też ludzie).
W zeszłym tygodniu dostałem paczkę z USA właśnie oznaczoną jako GIFT (co więcej napisali mi w liście przewozowym TOY !!) i z pieczątką naszego UC - zwolnione z opłaty.
Nie muszę mówić, że wartość sporo przekraczała limit ;)
A wystarczyły dwa maile przed zakupem...

::. GRUPA TARDIS .::

#14 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 29.06.2008 - |09:03|

nie wiem, jak to jest na amazon, a właśnie ten sklep jest dla mnie głównym dostawcą... to jest raczej za duży i za poważny sklep, żeby się dogadywać z ludźmi w sprawie oznaczeń, w przypadku mniejszych sklepów i ebay to spoko... jak już napisałam, czekam na razie aż przyjdzie ta przesyłka do kumpeli kupiona za GIFT certificate... wysyłałam parę rzeczy, które miałam zapisane w wish liście, ale nie przyglądałam się jakie to ma oznaczenia...

najprościej byłoby, gdyby takie gift certificate kwalifikowało przesyłkę jako gift, bo zakup takiego kuponu trwa dosłownie minutę i od ręki można go wykorzystać...
  • 0
Dołączona grafika

#15 cymrean

cymrean

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 503 postów

Napisano 29.06.2008 - |14:28|

Na amazon mozna zaznaczyc opcje Show gift options during checkout i jak tam sie wejdzie to mozna kupic gift-wrap (tylko opakowanie kosztuje extra) napisac kartke z zyczeniami (darmo), a jesli sie zaznaczy don't wrap to mozna nadal zazyczyc sobie: Don't print prices on packing slips regardless of what I enter above.

A zatem wnioskuje ze mozna wyslac prezent nic nie placac dodatkowo (z karteczka i schowana cena). A jak to dziala w praktyce to sie okaze, jak ktos w ten sposob zamowi. :)

Użytkownik cymrean edytował ten post 29.06.2008 - |14:29|

• 0

#16 SliderOh

SliderOh

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoNeverland

Napisano 29.06.2008 - |15:14|

hehe, dobrze wiedzieć, tylko problem w tym, że jak na paczuszce nie będzie ceny, to mają prawo naliczyć cło od kwoty 100 euro, więc całkowite chowanie ceny nie zawsze będzie się opłacać :D (będzie się opłacać przy dużych zamówieniach :D)

edit: zerknęłam na te opcje na amazon i tam jest taki mały dopisek, że przesyłki wysyłane z amazon na adres w USA nie będą miały nalepki z ceną. Dalej jest notka odnośnie innych sprzedawców działających na amazon, ale nie ma nic na temat wysyłki za granicę... podejrzewam więc, że przy wysyłkach zagranicznych cena będzie podana, chociaż pewności nie ma :)

Użytkownik SliderOh edytował ten post 29.06.2008 - |15:24|

• 0
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych