Skocz do zawartości

Zdjęcie

Life on Mars US

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
73 odpowiedzi w tym temacie

#1 tukcio

tukcio

Starszy szeregowy

• Grupa Hatak
  • 93 postów

Napisano 18.06.2008 - |23:39|

MOD: Remake to inny serial, więc ma nowy temat. Może być że ktoś nie widział brytyjskiej wersji, to by nie musiał sobie nią spoilerować...

Odradzam całkowicie oglądanie amerykańskiej wersji, gdyż jest idealną kopią brytyjskiej. Fabuła - identyczna, dialogi - powtarzają się. Pytanie, po kiego c....a kręcili swoją wersję? Gdyby nie istniała wersja UK, to tę można by było zaakceptować. Ale kiedy jest to wzorowane, a raczej skserowane z Anglii, to nie ma się czym zachwycać. Taka moja ocena po obejrzeniu pilota...

Użytkownik johnass edytował ten post 08.06.2010 - |13:48|

• 0

#2 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 19.06.2008 - |00:58|

Zobaczyłem preaira, ogólnie jestem zawiedziony.
Po pierwsze, jak napisał kolega wyżej kalka brytyjskiej wersji, niemal stuprocentowa - no może poza Annie, która nie dość że jest ładniejsza (takie subiektywne odczucie) a do tego ma większe uprawnienia w policji - choć myślę, że to tylko amerykańska poprawność polityczna a nie prawda...

Może zacznę od minusów:
wydaje mi się, że praca kamery jest gorsza niż u Brytyjczyków
Za dużo efektów komputerowych - szczególnie plenery, Brytyjczycy jednak poszukali starych dzielnic, ci wlepili bitmapy, jeszcze tak słabo, że w grach to robią lepiej...
A i to:
Dołączona grafika
Bez komentarza, ale takie coś, to albo powinni umieć zamaskować, albo choć odpowiednio kamerę ustawiać...

No i plus:
Colm Meaney - no i koniec plusów.

Podsumowując, nie warto, raz że mieliśmy już lepsze (patrz 2006), dwa że twórcy ewidentnie tną koszty na wszystkim, od adaptacji, po efekty.
To jestem pewien, że serial nie przetrwa sezonu - naprawdę dobrze będzie jak dostanie pełny.

#3 tukcio

tukcio

Starszy szeregowy

• Grupa Hatak
  • 93 postów

Napisano 19.06.2008 - |10:54|

Pamiętaj, że to screener, pewnie z jakiejś konferencji dla dziennikarzy, albo władz stacji, a nie skończony odcinek, dlatego takie niedociągnięcia jeszcze są. Jak pokazywano pierwszy odcinek "Tajemnicy Twierdzy Szyfrów", to nie było efektów dźwiękowych dogranych.
Mnie najbardziej w oczy rzuciła się scena, kiedy Annie odprowadza Sama do jego domu. Może to tylko moje odczucie, ale perfekcyjnie widać, że to nagrywane jest w studiu, a nie na zewnątrz. Jakieś takie światło niedopasowane i mało obiektów widać przez okno.
  • 0

#4 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 19.06.2008 - |12:25|

tukcio pamiętam że to screener, ale jeśli już tu ktoś wrzuca byle jaką bitmapę jako tło - bez niej, nie ma serialu - to wątpię by to poprawili do premiery. No ale zobaczymy.

#5 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 19.06.2008 - |13:33|

Ja się poddałem w 20 minucie, ten serial nie ma tego czegoś, w angielskiej wersji była bardzo dobra chemia między bohaterami tu natomiast tego nie ma. Mnie bardzo irytowały wstawki CGI które są bardzo kiepskie. Nie mogli kręcić tego w jakiś starych dzielnicach jak w wersji oryginalnej.
Finalną wersję odcinka obejrzę i coś mi się zdaje że to będzie ostatni odcinek Life on Mars jaki zobaczę.
Nie chce mi się więcej pisać.

PS. Najlepsze jest to że gdzieś czytałem że David E. Kelly już nie jest zaangażowany w ten projekt, akcja ma zostać przeniesiona do New York i część aktorów zostanie wymieniona.
  • 0
To miejsce na twoją reklamę.

#6 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 10.10.2008 - |17:14|

Obejrzałem normalny odcinek i hmm w stosunku do preair zmieniło się sporo miedzy innymi:
- nowe miasto NY zamiast LA
- Harvey Keitel jako Lt. Gene Hunt i tu jest zmiana na +
- Michael Imperioli jako Det. Ray Carling też zmiana na + z tym że chyba mu brzuch wypychają:P
- Inna aktorka gra Maye.

Ja nie rozumieniem jak oni mogli aż w takim stopniu skopiować wersję brytyjską, naprawdę to w tylko zmienili lokalizację w sensie miasto bo już akcja dzieję się dokładnie w tych samych miejscach co w wersji brytyjskiej.

Generalnie zmiany aktorów odbieram pozytywnie. Wygląda na to że wzorem Brytyjczyków poszukali starych dzielnic lub nauczyli się wstawiać bitmapy.

Ja sobie odpuszczam oglądanie wersji US, skoro nie ma żadnych różnic w fabule to lepiej sobie obejrzeć wersję UK ponownie.

PS. Zastanawia mnie co zrobią pod koniec sezonu który może mieć 22 odc skoro oryginał kończy się po 16:)
PS2. Wygląda na to że Life on Mars miało najwyższą oglądalność w godzinie emisji 2 miejsce zajęła inna seria bazująca na brytyjskim mini serialu Eleventh Hour.
  • 0
To miejsce na twoją reklamę.

#7 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 10.10.2008 - |18:28|

Amerykanie sa tak glupim narodem, ze jesli akcja filmu nie dzieje sie w "Niu Jork" ewentualnie "EL EJ", to oni juz pewnie tego nie ogladaja :)
Ile oni juz skopiowali filmow, ktore sa IDENTYCZNE z oryginalami, tylko ze z innymi aktorami.
  • 0

#8 tukcio

tukcio

Starszy szeregowy

• Grupa Hatak
  • 93 postów

Napisano 10.10.2008 - |23:46|

Ja sobie odpuszczam oglądanie wersji US, skoro nie ma żadnych różnic w fabule to lepiej sobie obejrzeć wersję UK ponownie.

PS. Zastanawia mnie co zrobią pod koniec sezonu który może mieć 22 odc skoro oryginał kończy się po 16:)

Prawdę godosz. Lepiej zabrać się za oryginał i podziwiać. Wersja brytyjska miała 16 odcinków, ale trwały pełną godzinę, także jakby przeliczać na czas emisji, to wyjdzie jakieś 20 odcinków po 40 min.

Jak dla mnie jedynym pozytywnym aspektem wersji USA w pilocie była końcowa rozmowa Sama z Colinem, delikatny przejaw myślenia ze strony scenarzystów, ale niezbyt wielki...
  • 0

#9 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 11.10.2008 - |00:51|

Amerykanie sa tak glupim narodem, ze jesli akcja filmu nie dzieje sie w "Niu Jork" ewentualnie "EL EJ", to oni juz pewnie tego nie ogladaja :)

Koleś, masz prawo kogoś nie lubić ale nie życzę sobie, aby na tym forum ktokolwiek obrażał Amerykanów (ani innych nacji).

ps. Do moderatorow - tego typu posty powinny byc z miejsca usuwane a userzy powinni dostawac warning.
  • 0
Dołączona grafika

#10 Luizjana

Luizjana

Kapral

• Użytkownik
  • 175 postów

Napisano 13.10.2008 - |13:06|

Ja z kolei dodam, że nie oglądałem jeszcze US wersji, ale starałem się oglądać UK i muszę powiedzieć, że pomysł może i dobry, ale wykonanie kiepskie, zupełnie nie trawiłem tego ich klimatu, więc kręcenie innych wersji uważam jak najbardziej na miejscu plus czasami wychodzą rewelacyjne rzeczy - The Office US od momentu, kiedy dali sobie siana z kopiowaniem wersji UK. Innymi słowy często Anglicy mają fajny pomysł, ale brak im możliwości technicznych, finansowych, aby go wykorzystać, Amerykanie to mają plus często bardzo uzdolnionych scenarzystów. Najważniejsze więc może jest, aby szybko zaczęli to wykorzystywać.
  • 0

#11 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 13.10.2008 - |13:17|

11th Hour też jest niemal identyczny (chyba lekko skrócony) na razie. Niby Live on Mars US ma po pierwszym odcinku odejść od kopiowania brytyjskiego, ale szczerze to wątpię w te zapowiedzi.
  • 0
http://magory.net - moja strona

#12 tukcio

tukcio

Starszy szeregowy

• Grupa Hatak
  • 93 postów

Napisano 15.10.2008 - |01:14|

Ja z kolei dodam, że nie oglądałem jeszcze US wersji, ale starałem się oglądać UK i muszę powiedzieć, że pomysł może i dobry, ale wykonanie kiepskie, zupełnie nie trawiłem tego ich klimatu, więc kręcenie innych wersji uważam jak najbardziej na miejscu plus czasami wychodzą rewelacyjne rzeczy - The Office US od momentu, kiedy dali sobie siana z kopiowaniem wersji UK. Innymi słowy często Anglicy mają fajny pomysł, ale brak im możliwości technicznych, finansowych, aby go wykorzystać, Amerykanie to mają plus często bardzo uzdolnionych scenarzystów. Najważniejsze więc może jest, aby szybko zaczęli to wykorzystywać.

Widziałeś cały serial, czy "starałeś się oglądać"? Wykonanie kiepskie? Chyba żartujesz. Nikt nie zagra lepiej postaci z LOM niż Philip Glenister i John Simm. Jakich możliwości technicznych lub finansowych brakuje LOM? W tym serialu przecież nie chodzi o efekty specjalne, technikę, czy o kasę, ale o psychologię głównego bohatera... Scenariusz brytyjskiej wersji jest najmocniejszą stroną tego serialu, w Wielkiej Brytanii też mają bardzo uzdolnionych scenarzystów, którzy doskonale wykorzystują swoje talenty.
  • 0

#13 Magnes

Magnes

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 195 postów
  • Miastowiocha na Śląsku

Napisano 15.10.2008 - |07:47|

Widziałeś cały serial, czy "starałeś się oglądać"? Wykonanie kiepskie? Chyba żartujesz. Nikt nie zagra lepiej postaci z LOM niż Philip Glenister i John Simm. Jakich możliwości technicznych lub finansowych brakuje LOM? W tym serialu przecież nie chodzi o efekty specjalne, technikę, czy o kasę, ale o psychologię głównego bohatera... Scenariusz brytyjskiej wersji jest najmocniejszą stroną tego serialu, w Wielkiej Brytanii też mają bardzo uzdolnionych scenarzystów, którzy doskonale wykorzystują swoje talenty.

Popieram. Brytyjska wersja jest rewelacyjna, nic jej nie brakuje. Nie wyobrażam sobie, żeby Amerykanie zrobili chociażby coś zbliżonego.
  • 0
http://magory.net - moja strona

#14 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 15.10.2008 - |14:31|

Ktoś tu napisał że amerykańce mają większe możliwości, jeśli finansowe to tak ale artystyczne to już nie, CBS to nie Showtime czy HBO tam cezura i kodeks Haysa wiecznie żywy.
  • 0

#15 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 15.10.2008 - |15:08|

Prawie profanacja

Główny bohater i jego szef to tylko CIEŃ oryginału angielskiego

Osobiście myślałem że się to jakoś obroni ale nie ma szans
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#16 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 27.10.2008 - |12:20|

Po pierwszym odcinku jak dla mnie naprawdę ciekawa i dobra produkcja. Nie oglądałem wersji angielskiej i oglądać nie zamierzam, chyba że amerykańska dostanie cancel ;).
Ale jak na razie oglądałem ten pierwszy odcinek z przyjemnością i już biorę się za kolejny. W mojej ocenie dobra produkcja z ciekawą obsadą. Lubię gościa co gra główną postać, pamiętam go z krótkiego serialu (szybki cancel) In Justice. Widzę że jest też Michael Imperioli znany z Rodziny Soprano.

Jak na razie produkcja zdecydowanie na plus.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#17 majkel78

majkel78

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 109 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 27.10.2008 - |14:51|

Pewnie miałbym podobne zdanie gdybym nie oglądał angielskiej wersji tak podobnie ja kwiększość uważam , że brakuje amerykańskiemu LoM bardzo dużo. Zastanawia mnie dlaczego nie chcesz obejrzeć oryginału ?
  • 0

#18 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 27.10.2008 - |15:46|

Zastanawia mnie dlaczego nie chcesz obejrzeć oryginału ?

Bo zacząłem oglądać wersję amerykańską. Trochę to dziwne oglądać w tym samym czasie dwie wersje tego samego serialu :D.
Nie mówię ze oryginału kiedyś tam sobie nie obejrzę, ale obecnie postanowiłem oglądać wersję made in USA, zwłaszcza że przypadła mi do gustu.

Użytkownik Pawel edytował ten post 27.10.2008 - |15:48|

• 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#19 tukcio

tukcio

Starszy szeregowy

• Grupa Hatak
  • 93 postów

Napisano 29.10.2008 - |00:37|

Hehe, a to dobre, odcinek 3:
Dołączona grafika
  • 0