Skocz do zawartości

Zdjęcie

John Adams (2008)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 03.06.2008 - |19:52|

John Adams to mini serial historyczny, biograficzny o tytułowym Johnie Adamsie, człowieku który był głównym uczestnikiem i twórcą powstających Stanów Zjednoczonych.

Na początku zaznaczę że mini seria jest bardzo dobra ale dla człowieka takiego jak ja, który bardzo lubi historię i poruszanie ważkich tematów jak samostanowienie, polityka, równouprawnienie itd.

Serial jest zrobiony realistycznie z świetną obsadą, bardzo dobry plastycznie.
Poznajemy wiele ówczesnych postaci jak Adams, Washington, Jeferson czy Franklin i wiele innych.

a teraz do wad

Jest to mini seria biograficzna czyli nie mamy tutaj masy wątków innych bohaterów a że nasz bohater był adwokatem, wytrawnym mówcą i politykiem więc akcja ograniczona jest do tych właśnie czynności.
Epokowych, fundamentalnych, ponadczasowych ale jednak DYSPUT, ROZMÓW i NEGOCJACJI.

I to właśnie może być nieatrakcyjne dla młodego widza, który oczekuje bardziej rozrywki a nie długich debat politycznych.

P.S. Może i później jest akcja ale po 2 epizodach na gadaniu głownie to polegało i należy brać to pod uwagę.

Niemniej polecam, choć tematy trudne

Użytkownik johnass edytował ten post 26.05.2010 - |21:14|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#2 sot

sot

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 492 postów
  • MiastoNibylandia

Napisano 04.06.2008 - |19:39|

Zastanawiałem się czy obejrzeć tą mini serie i chyba się skuszę. HBO jak dla mnie to gwarancja pewnego poziomu.
  • 0
To miejsce na twoją reklamę.

#3 Jinn

Jinn

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 319 postów

Napisano 05.06.2008 - |15:47|

Ale pokażą obu Adamsów czy tylko jednego?
  • 0

#4 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 09.06.2008 - |18:38|

Odcinek 3 przy nudnawy, czysto biograficzne czego nie lubię.

W poprzednich dwóch były jednak epokowe wydarzenia.

P.S. Trudno żeby nie było jego syna zwłaszcza że on też został prezydentem USA
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#5 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 09.06.2008 - |18:56|

Oglądam sobie do obiadów :) momentami świetne, momentami słabe... (jestem na siódmym odcinku)
Można zobaczyć, rozszerza niecą naszą wiedzę o temte czasu. Myślę że spokojnie przyda się to na historii w liceum. Ale nic na siłe. Są plusy, wyjaśnia się nieco "sarkazmu" w innych filmach opisujących ten okres, a starających się być poprawnymi politycznie.

Użytkownik Toudi edytował ten post 09.06.2008 - |19:00|

#6 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 25.10.2008 - |09:41|

do liceum może tak, na egzaminie z historii stanów lepiej się nie sugerować serialem -- np. traktat jaya przeszedł w senacie 'normalnymi głosami', a nie dzięki decydującemu głosowi wiceprezydenta [w świetle konstytucji to było wyjątkowo bzdurne posunięcie twórców ;-)].
mimo paru historycznych nieścisłości, nie można odmówić serialowi kapitalnie zagranych postaci. nie mam tu na myśli tylko adamsa i jego żony -- bo taki jefferson bije ich na głowę -- ale również cały szereg z 'drugiego planu'. tradycyjnie dla hbo, fantastyczna scenografia, świetne kostiumy i w niczym nie ustępujące powyższym zdjęcia. naprawdę można się wczuć w klimat epoki.

jestem na tak.

Użytkownik katja edytował ten post 25.10.2008 - |09:45|

• 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#7 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 07.06.2010 - |11:45|

A dla mnie serial nudny. Miał tylko kilka momentów, które trochę mnie pobudziły. Jestem wielkim fanem wszelkiego rodzaju seriali i filmów historycznych. Jednak w tym wypadku serial jest strasznie przegadany. Wiem, że Adams byl wielkim mówcą, ale moim zdaniem przesadzili. Był na tyle nudny, że zajęło mi ponad 3 miesiące przebrnięcie przez niego.
Jednak co do całej otoczki serialu, czyli gra aktorów, kostiumy, odwzorowanie rzeczywistości, to jak zwykle ogromny plus dla HBO. Co do prawdy historycznej, to z tego co się zorientowałem, jakiegoś dużego rozminięcia nie było, ale mogę się mylić.
Ja generalnie nie polecam mini serii, chyba że ktoś bardzo lubi takie przegadane filmy, pełne dysput politycznych i przemów. Uczniom liceum również nie polecam - zanudzą się na śmierć :)
  • 0

#8 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 05.01.2011 - |14:18|

Przy okazji czytania artykułu dotyczacego tworzenia efektów do Boardwalk Empire znalazłem taki filmik dotyczący efektów do Johna Adamsa.

Muszę przyznać, że wygląda to całkiem nieźle. Kawałek świetnej roboty.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych