Iron Man (2008)
Napisano 02.05.2008 - |22:10|
źródło: Filmweb
A jak jest w rzeczywistości? Jest dobrze, a nawet bardzo dobrze. Korzystając z weekendu majowego postanowiłem się wybrać na ten film do kina. I nie żałuję ani złotówki. Spokojnie mogę powiedzieć, że jest to jedna z najlepszych ekranizacji komiksu. A widziałem już ich sporo. "Iron Man" nie jest patetyczny ("Spiderman"), nie ma dłużyzn ("Superman"), nie ma nudnej fabuły ("F4") i nie jest za poważny ("Batman").
Cięty humor to chyba największy atut tej produkcji. Robert Downey Jr. wczuł się w rolę Tonego Starka i podszedł do sprawy z należytym dystansem rzucając sarkastyczne docinki tu i tam. Akcja toczy się w niezmiennym, szybkim tempie a piękna Gwyneth Paltrow nie pozwala nam oderwać oczu od ekranu Muzyka i efekty specjalne też nie zawodzą. Jedynie do czego mógłbym się doczepić to wymieniłbym głównego przeciwnika. Nie, żeby był zły, ale lubię różnorodność. W filmie pojawia się raczkująca organizacja SHIELD i może ten wątek historii rozwinie się w drugiej części?
W każdym razie szczerze polecam i z radością obejrzę "Iron Mana" drugi raz na TV czy kompie.
...:::Son of Anarchy:::...
Napisano 05.05.2008 - |10:46|
Niezła historia, niezłe efekty, dużo humoru i akcji.Jednym słowem: polecam!
Jak dla mnie lepszy od pierwszego Spidermana(o dwóch następnych nie wspominam- żenua!), bardzo spójna historia bez jakiegokolwiek zadęcia hamerykańskiego.
Jedynie co mi się nie bardo podobało to: końcowa walka, przeciwnik mógłby być lepszy i walko trochę dłuższa.
Ale poza tym było świetnie,nie żałuje tych pieniędzy na bilet a ostatnio rzadko to się zdarza bo najczęściej żal tych 20 złociszy.
-Dowiedz się żołnierzu,że wróg którego nam zostawiliście był kruchy.
-Ich siła jest płytka wojowniku a wiara nie zna czci.Czy pójdziecie ze mną?
-U waszego boku żołnierze.W waszym cieniu leży honor ''Malazańska Księga Poległych''
Napisano 10.05.2008 - |11:04|
PS. Prawdziwy fan zostaje do konca napisów by zobaczyć vivce króla aktorów jako Nika F.
Napisano 10.05.2008 - |20:05|
Niestety nie doczekałem do końca napisów więc jak by ktoś mógł mi powiedzieć co tam się znajduj, był bym bardzo wdzięczny.PS. Prawdziwy fan zostaje do konca napisów by zobaczyć vivce króla aktorów jako Nika F.
Użytkownik Avarhis edytował ten post 10.05.2008 - |20:06|
Napisano 10.05.2008 - |23:16|
Poszukaj sobie na YouTube zakończenia. Wpisz 'Iron Man Ending' czy coś w tym stylu i zobaczysz sobie Samuela L. Jacksona .Niestety nie doczekałem do końca napisów więc jak by ktoś mógł mi powiedzieć co tam się znajduj, był bym bardzo wdzięczny.
Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dziś to już chyba przesadziłem...
Napisano 14.05.2008 - |18:38|
Napisano 14.09.2008 - |17:56|
Świetny Robert Downey Jr oraz piękny rudzielec.
Poza tym bardzo ładne i spójne plastycznie.
Ogólnie akcja wartka, bez dziecinady choć ilość aktorów bardzo oszczędna.
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 25.09.2008 - |19:18|
Ale całokształt, ujdzie. Taki film w stylu obejżeć i zapomnieć. Jedyne co było ekstra, to rola Downeya Jr. i grana przez niego postać. Gość mnie zaskoczył swoją postawą. Pierwszy raz można było zobaczyć, miliardera, który jest takim luzakiem, traktuje innych, w sposób normalny, nie wywyższa się. I to było w tym filmie fajne.
Napisano 25.09.2008 - |19:31|
Sam film taki sobie, a już sam początek w tej jaskini, gdzie stark w stylu Mac Gyvera, zbudował ten strój, to już trąci korkiem.
Tak to jest jak się nie zna komiksu.
Napisano 26.09.2008 - |19:13|
Tak to jest jak się nie zna komiksu.
Sorry zabij. Ale komiksy nigdy nie były moją mocną stroną. A moja opinia dotyczyła, samej sceny, powstawania, kombinezonu w jaskini, jeśli jest ona nakręcona zgodnie z tym co było w komiksie, tzn, że ci od komiksu, też coś pokiełbasili.
Napisano 26.09.2008 - |22:08|
#12 Gość_Vendetta_*
Napisano 05.10.2008 - |22:31|
Film, obok wyżej wymienionych ekranizacji komiksów, oglądało się bardzo dobrze. A pozostałe ekranizacje - ujdą też. Ujdą też? Nie jestem znawcą kina, by wypowiadać się na temat gry aktorskiej, tego czy owego. Film chcę obejrzeć, by miło spędzić czas, by popatrzeć, co specjaliści od efektów specjalnych mają do pokazania, by na te półtorej, dwie godziny zapominając o problemach, zanurzyć się w przedstawionym świecie. Twórcom udało się to doskonale.
Napisano 13.10.2008 - |09:47|
Napisano 18.10.2008 - |18:29|
Napisano 23.10.2008 - |08:19|
Dobrą grę aktorską głównego bohatera, fajny design kostiumu Iron Mana i to by było na tyle.
Fabuła to jakieś dno, efekty specjalne , no cóż nie ma ich za wiele , ja wiem że jest to adaptacja komiksu jednak mocno nieudana.
Film powiewa nudą , zaczął się i skończył niczym mnie nie oczarowując.
Powiem krótko i treściwe, film jest do kitu, w mojej prywatnej hierarchii znajduje się jeszcze niżej niż Dark Knight.
Szczerze nie polecam ludziom którzy od kina oczekują troszkę więcej niż mocno przereklamowaną szmirę jaką jest Iron Man,
Napisano 03.11.2008 - |09:36|
Stark to kreacja na oskara a jego teksty - po prostu miodzio.
Napisano 17.12.2008 - |16:48|
Świetna muzyka i wygląd "Człowieka Żelazka". Fajne efekty.
Zupełnie inny obraz superbohatera niż mogliśmy oglądać dotychczas , chociażby w Spidermanach, czy Supermanach.
Świetna kreacja Roberta Downeya Jr. Bardzo miło było popatrzeć na Gwyneth Paltrow.
Przede wszystkim świetna rozrywka. Chociaż fabuła nie powalała, a walka finałowa była cienka.
Polecam.
Dam nawet 9/10 dlatego , że ani trochę się nie nuudziłem.
Napisano 17.12.2008 - |19:06|
Co do zakończenia to świetnie dali nam do zrozumienia że kolejne części powstaną. Jest to też taka mimowolna zapowiedź Crossovera z postaciami Marvela o której chodzą słuchy od czasu do czasu. Pierwszą sugestie w tym temacie mieliśmy kiedy Robert Downey pojawił się w końcowej scence The Incradible Hulk.
Użytkownik johnass edytował ten post 09.01.2012 - |16:37|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych