Skocz do zawartości

Zdjęcie

Iron Man (2008)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Wodzu

Wodzu

Sierżant

• VIP
  • 722 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 02.05.2008 - |22:10|

"Iron Man" to historia miliardera, przemysłowca i genialnego wynalazcy Tony’ego Starka (ROBERT DOWNEY JR.), szefa Stark Industries, głównego dostawcy broni dla rządu USA. Beztroski styl życia Tony’ego zmienia się na zawsze, kiedy po testach przeprowadzanych z nową bronią, jego konwój zostaje zaatakowany, a on sam porwany przez rebeliantów. Ranny od pocisku, który utkwił w pobliżu serca, Tony zostaje zmuszony do skonstruowania potężnej broni dla Razy (FARAN TAHIR), tajemniczego przywódcy rebeliantów. Nie zważając jednak na żądania porywaczy, Tony wykorzystuje swój intelekt i geniusz, aby skonstruować zbroję, która utrzyma go przy życiu i pomoże w ucieczce. Po powrocie do Ameryki, Tony stara się dojść do ładu ze swoją przeszłością i przysięga, że jego firma Stark Industries będzie się teraz rozwijać w zupełnie nowym kierunku. Mimo oporu Obadiaha Stane (JEFF BRIDGES), swojej prawej ręki i jednego z szefów firmy, który przejął nad nią rządy podczas jego nieobecności, Tony spędza całe dnie i noce w warsztacie, pracując nad konstrukcją zaawansowanej technologicznie zbroi, która zapewni mu nadludzką siłę i ochroni przed atakami.

źródło: Filmweb

A jak jest w rzeczywistości? Jest dobrze, a nawet bardzo dobrze. Korzystając z weekendu majowego postanowiłem się wybrać na ten film do kina. I nie żałuję ani złotówki. Spokojnie mogę powiedzieć, że jest to jedna z najlepszych ekranizacji komiksu. A widziałem już ich sporo. "Iron Man" nie jest patetyczny ("Spiderman"), nie ma dłużyzn ("Superman"), nie ma nudnej fabuły ("F4") i nie jest za poważny ("Batman").

Cięty humor to chyba największy atut tej produkcji. Robert Downey Jr. wczuł się w rolę Tonego Starka i podszedł do sprawy z należytym dystansem rzucając sarkastyczne docinki tu i tam. Akcja toczy się w niezmiennym, szybkim tempie a piękna Gwyneth Paltrow nie pozwala nam oderwać oczu od ekranu ;) Muzyka i efekty specjalne też nie zawodzą. Jedynie do czego mógłbym się doczepić to wymieniłbym głównego przeciwnika. Nie, żeby był zły, ale lubię różnorodność. W filmie pojawia się raczkująca organizacja SHIELD i może ten wątek historii rozwinie się w drugiej części?

W każdym razie szczerze polecam i z radością obejrzę "Iron Mana" drugi raz na TV czy kompie.
  • 0

...:::Son of Anarchy:::...

#2 KAYRON

KAYRON

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • MiastoCzarnków

Napisano 05.05.2008 - |10:46|

Byłem, widziałem i podobało mi się! :lol:
Niezła historia, niezłe efekty, dużo humoru i akcji.Jednym słowem: polecam!
Jak dla mnie lepszy od pierwszego Spidermana(o dwóch następnych nie wspominam- żenua!), bardzo spójna historia bez jakiegokolwiek zadęcia hamerykańskiego.
Jedynie co mi się nie bardo podobało to: końcowa walka, przeciwnik mógłby być lepszy i walko trochę dłuższa.
Ale poza tym było świetnie,nie żałuje tych pieniędzy na bilet a ostatnio rzadko to się zdarza bo najczęściej żal tych 20 złociszy.
  • 0
1164 rok snu Pożogi
-Dowiedz się żołnierzu,że wróg którego nam zostawiliście był kruchy.
-Ich siła jest płytka wojowniku a wiara nie zna czci.Czy pójdziecie ze mną?
-U waszego boku żołnierze.W waszym cieniu leży honor
''Malazańska Księga Poległych''

#3 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 10.05.2008 - |11:04|

Byłem raz idę natępny raz... tak właśnie powinna wyglądać dobra ekranizacja komiksu, wielkie brawa należą się całej ekipie, reżyserowi za to że mimo że musiał się ograniczać do PG-13 to Tony Stark zachował pazur, Robertowi za to że stworzył świetną kreację porównywalną tylko z Balem i Perlmanem, za genialny soundtrack, scenarzystom za kultowe teksty i humor, ludziom od CGI za to że nie był to drugi Transformers i za scene zakładania zbroi. Teraz pozostaje tylko poczekać na wersje Unrated, Uncut lub Dir Cut. Na koniec powiem tylko że film zachęcił mnie nawet by pójść na Hulka w końcu czy Edward Norton nie jest tego warty. No i jescze jedna sprawa teraz mam dylemat odnośnie najlepszej ekranizacji komiksu co wybrać Hellboya, Sin City, Batman Begins, X2 czy Iron Mana.
PS. Prawdziwy fan zostaje do konca napisów by zobaczyć vivce króla aktorów jako Nika F.
  • 0

#4 Avarhis

Avarhis

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów
  • MiastoJózefów

Napisano 10.05.2008 - |20:05|

Poszedłem sobie na to po maturze żeby się trochę zrelaksować i doskonale film spełnił swoją rolę. Czekam na część drugą.

PS. Prawdziwy fan zostaje do konca napisów by zobaczyć vivce króla aktorów jako Nika F.

Niestety nie doczekałem do końca napisów więc jak by ktoś mógł mi powiedzieć co tam się znajduj, był bym bardzo wdzięczny.

Użytkownik Avarhis edytował ten post 10.05.2008 - |20:06|

• 0

#5 Rydzu_SSJ

Rydzu_SSJ

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 10.05.2008 - |23:16|

Niestety nie doczekałem do końca napisów więc jak by ktoś mógł mi powiedzieć co tam się znajduj, był bym bardzo wdzięczny.

Poszukaj sobie na YouTube zakończenia. Wpisz 'Iron Man Ending' czy coś w tym stylu i zobaczysz sobie Samuela L. Jacksona :P.
  • 0
Dołączona grafika

Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dziś to już chyba przesadziłem...

#6 Klima

Klima

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 110 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 14.05.2008 - |18:38|

Byłem w kinie i nie żałuje.Naprawdę udana ekranizacja przygód Iron-Mana.Choć film niestety nie jest pozbawiony wad,Największą wadą moim zdaniem jest słabiutka i dość krótka scena w której Stark walczy z głównym bad guyem.A tak to nie wiele mam do zarzucenia filmowi.Dobre aktorstwo,humor,niezłe efekty specjalne.Warto iśc do kina tylko tyle powiem na koniec.A moja ocena to 8/10.
  • 0

#7 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 14.09.2008 - |17:56|

Bardzo udana ekranizacja komiksu.

Świetny Robert Downey Jr oraz piękny rudzielec.

Poza tym bardzo ładne i spójne plastycznie.

Ogólnie akcja wartka, bez dziecinady choć ilość aktorów bardzo oszczędna.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#8 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 25.09.2008 - |19:18|

Jak na film, o super bohaterach, to stanowczo, mało w nim było efektów, a w końcu tego typu filmy podpierają się nimi, w dużej mierze. Sam film taki sobie, a już sam początek w tej jaskini, gdzie stark w stylu Mac Gyvera, zbudował ten strój, to już trąci korkiem. A już szczytem głupoty, było to że oni ten strój budowali przez szmat czasu, a turbany, cały czas ich obserwowały przez kamery i oczywiście nie widzieli, że oni zamiast rakiety, budują jakiś kombinezon. Gdzie wtedy byli producenci filmu, czy oni nie widzieli, tych głupot jakie się kręci, do tego przy takim budżecie.
Ale całokształt, ujdzie. Taki film w stylu obejżeć i zapomnieć. Jedyne co było ekstra, to rola Downeya Jr. i grana przez niego postać. Gość mnie zaskoczył swoją postawą. Pierwszy raz można było zobaczyć, miliardera, który jest takim luzakiem, traktuje innych, w sposób normalny, nie wywyższa się. I to było w tym filmie fajne.
  • 0

#9 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 25.09.2008 - |19:31|

Sam film taki sobie, a już sam początek w tej jaskini, gdzie stark w stylu Mac Gyvera, zbudował ten strój, to już trąci korkiem.

Tak to jest jak się nie zna komiksu.
  • 0

#10 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 26.09.2008 - |19:13|

Tak to jest jak się nie zna komiksu.

Sorry zabij. Ale komiksy nigdy nie były moją mocną stroną. A moja opinia dotyczyła, samej sceny, powstawania, kombinezonu w jaskini, jeśli jest ona nakręcona zgodnie z tym co było w komiksie, tzn, że ci od komiksu, też coś pokiełbasili.
  • 0

#11 Krusty

Krusty

Sierżant

• Użytkownik
  • 675 postów
  • MiastoKalisz

Napisano 26.09.2008 - |22:08|

Wiesz że w komiksach obowiązuje pewna umowność prawda?
  • 0

#12 Gość_Vendetta_*

Gość_Vendetta_*
  • Gość

Napisano 05.10.2008 - |22:31|

Naaa naaa na na naaaaa...

Film, obok wyżej wymienionych ekranizacji komiksów, oglądało się bardzo dobrze. A pozostałe ekranizacje - ujdą też. Ujdą też? Nie jestem znawcą kina, by wypowiadać się na temat gry aktorskiej, tego czy owego. Film chcę obejrzeć, by miło spędzić czas, by popatrzeć, co specjaliści od efektów specjalnych mają do pokazania, by na te półtorej, dwie godziny zapominając o problemach, zanurzyć się w przedstawionym świecie. Twórcom udało się to doskonale.
  • 0

#13 LGPaco

LGPaco

Szeregowy

• Użytkownik
  • 5 postów
  • MiastoInternet

Napisano 13.10.2008 - |09:47|

dobry film:)
  • 0

#14 kuzby

kuzby

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 18.10.2008 - |18:29|

Nie było źle, nastawiony byłem na nudną komiksową i dzięcięcą bajeczke, a tu prosze, troche sie pośmiałem, troche efektów specjalnych naoglądałem, no całkiem przyjemnie, poleca sie na luźne sobotnie wieczory.
  • 0

#15 ilidian84

ilidian84

Szeregowy

• Użytkownik
  • 6 postów

Napisano 23.10.2008 - |08:19|

Wiele pozytywnych rzeczy naczytałem się o Iron Manie , więc postanowiłem sprawdzić ten film.. Po nieudanym nowym Batmanie liczyłem na mały hit i dobre kino a co dostałem?
Dobrą grę aktorską głównego bohatera, fajny design kostiumu Iron Mana i to by było na tyle.
Fabuła to jakieś dno, efekty specjalne , no cóż nie ma ich za wiele , ja wiem że jest to adaptacja komiksu jednak mocno nieudana.
Film powiewa nudą , zaczął się i skończył niczym mnie nie oczarowując.
Powiem krótko i treściwe, film jest do kitu, w mojej prywatnej hierarchii znajduje się jeszcze niżej niż Dark Knight.
Szczerze nie polecam ludziom którzy od kina oczekują troszkę więcej niż mocno przereklamowaną szmirę jaką jest Iron Man,
  • 0

#16 j.constans

j.constans

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 03.11.2008 - |09:36|

Świetnie się na nim bawiłam, wyśmiałam za wszystkie czasy i na cały seans zapomniałam o rzeczywistości. Jedna z najlepszych adaptacji komiksu, jaką widziałam. Dobrze trzyma klimat.
Stark to kreacja na oskara a jego teksty - po prostu miodzio.
  • 0

#17 Kraven

Kraven

Kapral

• Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 17.12.2008 - |16:48|

Bardzo pozytywne zaskoczenie.
Świetna muzyka i wygląd "Człowieka Żelazka". Fajne efekty.
Zupełnie inny obraz superbohatera niż mogliśmy oglądać dotychczas , chociażby w Spidermanach, czy Supermanach.
Świetna kreacja Roberta Downeya Jr. Bardzo miło było popatrzeć na Gwyneth Paltrow.
Przede wszystkim świetna rozrywka. Chociaż fabuła nie powalała, a walka finałowa była cienka.
Polecam.

Dam nawet 9/10 dlatego , że ani trochę się nie nuudziłem.
  • 0

#18 Tom_Logan

Tom_Logan

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 2 005 postów
  • MiastoGdynia

Napisano 17.12.2008 - |19:06|

Jeszcze przed premierą reklamowano że w Iron Manie przyłożono się do realizmu dlatego do fanów komiksowej rozpie*duchy na ekranie może nie docierać. Biorąc pod uwagę fakt że ci którzy więzili Starka nie mieli zbytnio pojęcia o budowie rakiet a pancerz był budowany w częściach jestem gotowy przełknąć tą scenkę. Fabuła miała swoje potknięcia ale tylko w kilku miejscach. Miejscami był trochę naciągany ale który film nie jest.

Co do zakończenia to świetnie dali nam do zrozumienia że kolejne części powstaną. Jest to też taka mimowolna zapowiedź Crossovera z postaciami Marvela o której chodzą słuchy od czasu do czasu. Pierwszą sugestie w tym temacie mieliśmy kiedy Robert Downey pojawił się w końcowej scence The Incradible Hulk.

Użytkownik johnass edytował ten post 09.01.2012 - |16:37|

• 0
don't try

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych