Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 090 – S05E10 – First Contact

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
139 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (172 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (88 głosów [59.46%])

Procent z głosów: 59.46%

2. 9.5 (26 głosów [17.57%])

Procent z głosów: 17.57%

3. 9 (18 głosów [12.16%])

Procent z głosów: 12.16%

4. 8.5 (3 głosów [2.03%])

Procent z głosów: 2.03%

5. 8 (4 głosów [2.70%])

Procent z głosów: 2.70%

6. 7.5 (3 głosów [2.03%])

Procent z głosów: 2.03%

7. 7 (2 głosów [1.35%])

Procent z głosów: 1.35%

8. 6.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

9. 6 (0 głosów [0.00%])

10. 5.5 (1 głosów [0.68%])

Procent z głosów: 0.68%

11. 5 (1 głosów [0.68%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (0 głosów [0.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (1 głosów [0.68%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (1 głosów [0.68%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 SGTokar

SGTokar

Abstynent

• Moderator
  • 2 270 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 27.04.2008 - |22:07|

Gdy w SGC już wszystko się uspokoiło Jackson Daniel przybywa na Atlantis by poprowadzić badania na temat Janus’a (Pradawnego który 10000 lat temu pomógł Dr. Weir w ocaleniu miasta w przyszłości). McKay czuje się z frustrowany ponieważ osobiście uważa że to co istotnego to sam już sprawdził. Rodney nie jest szczęśliwy z powodu tego że Daniel przybył na Atlantis. Będą sceny z rozmowami Daniela z McKay (aktorzy tych postaci potrafią mówić bardzo szybko). Nowy wróg. Wrócą Travelers.

Użytkownik SGTokar edytował ten post 02.07.2008 - |10:15|

Log65: Happy camper

#2 Dellirium

Dellirium

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 27.09.2008 - |07:30|

Na poczatku jak zobaczylem Jacksona (Lezka w oku ,chwila wzruszenia) to pomyslalem...jezu widac ze nic juz nie moga wymyslic i kolejny beznadziejny odcinek , kiedy uslyszalem ze szukaja czegos w atlantisie to juz bylem na 100% przekonany , to bedzie tajne urzadzenie.Analogicznie zapobiegna jakiejs durnej katastrofie i sie skonczy...i okazalo sie...ze 1 raz SGA mnie az TAK zaskoczylo.

Niesamowity odcinek , boze co za powrot SGA w wielkim stylu O_O.
Naprawde po tych wszystkich beznadziejnych totalnie odcinkach zapodali nam arcydzielo niczym najlepsze odcinki SG-1.
Nowa rasa , Sekretne Laboratorium , Wright , Blokowanie podprzestrzeni , explozja wrot....I to tylko poczatek.Poraz pierwszy nie moge sie doczekac nastepnego odcinka :D.

GOGO SG-A oby tak dalej ! :D

7 dni do nastepnego odcinka , odliczam z niecierpliwoscia :D

Użytkownik Dellirium edytował ten post 27.09.2008 - |07:51|

• 0

#3 quosek

quosek

Szeregowy

• Użytkownik
  • 8 postów

Napisano 27.09.2008 - |08:00|

neistety, ale nie 7, a 14 - nastepny odcinek jest dopiero 10-tego pazdziernika ....
  • 0

#4 Dellirium

Dellirium

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 27.09.2008 - |08:39|

neistety, ale nie 7, a 14 - nastepny odcinek jest dopiero 10-tego pazdziernika ....

Wiedzialem ze to jakis podstep...pytanie brzmi czemu takie przerwy , bo to chyba drugi raz pod rzad tygodniowy waiting time.

Użytkownik Dellirium edytował ten post 27.09.2008 - |08:40|

• 0

#5 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 27.09.2008 - |08:50|

A ja już dawno o tej przerwie pisałem tutaj --> http://forum.gwrota....s...st&p=282939

.....Natomiast w piątek 3 października SG-A ustąpi miejsca dwugodzinnemu premierowemu odcinkowi "Sanctuary". [nowy serial Amandy Tapping]
W kolejnym tygodniu oba seriale pojawią się już razem i najpierw o 21 zobaczymy SG-A a po nim o 22 "Sanctuary".....

Fajnie się chłopaki prezentują.

Dołączona grafika

Użytkownik biku1 edytował ten post 27.09.2008 - |20:18|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#6 DJ_Sooflet

DJ_Sooflet

Kapral

• Użytkownik
  • 168 postów

Napisano 27.09.2008 - |09:01|

Doskonały odcinek. 9/10
  • 0

#7 annubis17

annubis17

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 90 postów

Napisano 27.09.2008 - |09:44|

Odcinek po prostu 100000000/10
Tylko nienawidze jak jest koniec odcinka w takim momencie, to jest czyste chamstwo.
Mam tylko nadzieje że Todd zginie jak najprędzej, a ci nowi obcy zostaną zgładzeni
  • 0

#8 Dellirium

Dellirium

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 27.09.2008 - |09:58|

A ja już dawno o tej przerwie pisałem tutaj --> http://forum.gwrota....s...st&p=282939

Biku ja ledwo co nadazam za twoimi postami o BSG a co dopiero SGA :P
Zreszta jestem serialo maniakiem i troche ogladam...wiec ciezko mi sledzic all nowostki ;P

Użytkownik Dellirium edytował ten post 27.09.2008 - |10:00|

• 0

#9 Quexa Max

Quexa Max

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 27.09.2008 - |10:04|

Na taki odcinek warto czekać 10/10 gdyby wszystkie odcinki miały podobny poziom to ten serial nie kończyłby się na 5 sezonie.

W tym laboratorium na nowej planecie gdzie byli uwięzieni Daniel i Rodney widać dwie skrzynie czy to przypadkiem nie skrzynie transportowe Tok'Ra, w 29:30 dobrze widać.
  • 0

#10 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 27.09.2008 - |10:21|

Biku ja ledwo co nadazam za twoimi postami o BSG a co dopiero SGA :P
Zreszta jestem serialo maniakiem i troche ogladam...wiec ciezko mi sledzic all nowostki ;P

Domyślam się, że ciężko o wszystkim pamiętać tyle, że już przy poprzedniej przerwie z SG-A było te same pytania. :)
A można było przeczytać choćby tego mojego newsa i niekoniecznie pamiętać ale zawsze coś tam w głowie zostanie i zaświta, że faktycznie miała być jakaś przerwa.
Choć i tak sie spodziewam, że przy następnej przerwie też będą pytania ale kto pyta nie błądzi.

No proszę jak to się ruszyło oglądanie SG-A.

ps. tam w BSG też o wszystkim nie piszę bo zebrałoby się sporo pierdół tyle, że pewnie niekoniecznie wartych uwagi.
No a też o niektórych sprawach się nie pisze z pewnych powodów chyba, że potem wyjdą na szersze wody.

Użytkownik biku1 edytował ten post 27.09.2008 - |10:31|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#11 VolKhen

VolKhen

Szeregowy

• Użytkownik
  • 35 postów

Napisano 27.09.2008 - |11:33|

Zaskoczenie... odcinek doskonały... Sheppard is dead? no way... ciekawe jak z tego wybraną..
  • 0

#12 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 27.09.2008 - |11:44|

Pycha. 10/10. Ci ktorzy dali cancela SGA po tym odcinku powinni skoczyc z mostu bo nie wiedza co czynia :/
  • 0
Dołączona grafika

#13 miziek

miziek

Szeregowy

• Email
  • 10 postów

Napisano 27.09.2008 - |11:58|

odcinek pierwsza klasa :))) pierwszy raz od dawna nei przewijalem odcinka z nudow xD 9.5 pointa :P odjalem pol za to ze sie skonczyl xD
  • 0

#14 Myszaqu

Myszaqu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 300 postów

Napisano 27.09.2008 - |12:01|

Zamiast cancela powinni zmniejszyć długość sezonu o połowę i wywalić słabizny :P Oglądalność byłaby większa, koszt mniejszy. Ale cóż...

10/10, po prostu esencja Stargate.
  • 0

#15 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 27.09.2008 - |12:29|

Tak jak podejrzewalem ze bedzie to dobry odcinek i tak jest bez dwoch zdan.. nawet wiecej niz dobry, bylo w nim wiekszesc tego co mi sie podoba.. oczywiscie 10/10. Co prawda koncowka przejedzona... wiadomo ze jakis cudem uciekli do innego pomieszczenia albo schowali sie za czyms.
  • 0

#16 Cr@sH

Cr@sH

Starszy kapral

• VIP
  • 258 postów
  • MiastoBournemouth

Napisano 27.09.2008 - |13:09|

Super odcinek Daniel znowu w akcji jak za dawnych lat
jeden maly minusik to to mrugajace swiatelko w labaratorium ktorego nikt nit zauwazyl??
  • 0
15.05.2012 Diablo 3

#17 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 27.09.2008 - |13:30|

Odcinek mnie zachwycił, oczarował a jednocześnie wkurzył na maksa, zdołował i wprowadził w nastrój paranoidalny-zaczynam szukać spisku. Jak tylko pojawi się tu baloo, to jestem pewien, że się ze mną zgodzi-ktoś włamał się nam na nasze kompy i zapoznał się z projektem SGA Remake. Szlag trafił najważniejsze pomysły, zerżnęli wszystko. A po tym, co przeczytałem ukradkiem na odcinek zdaje się 10x12, to ukradli nawet więcej niż jeden pomysł. Teraz zamiast wymyślać coś nowego, będziemy zmuszeni adoptować to, co niby już jest. Zaraza. Ale ogłaszam: my byliśmy pierwsi! A nawet jeśli chronologicznie nie, to wpadliśmy na to wszystko w podobnym czasie i niezależnie od twórców SGA. Na całe szczęście nie wszystko jest takie samo. I pomyśleć , że nie przejmowałem się spyware alarmami ;)

Poza tym epizod miał mnóstwo sweet rzeczy, pokazał wszystko to, czego nam od dawna brakowało. Przy tym odcinku wymięka denny cliff z początku sezonu, wymiękają tez najlepsze odcinki z tej połówki sezonu. Nowa rasa, nowe zabawki, hyperspace window na powierzchni planety, device działający na cała galaktykę-lepszy niż Dakara device, bo nie trzeba używać Wrót, sweet wejście nowej rasy i przewiercenie się przez n poziomów Atlantis, Woolsey-negocjator ("Nevermind"!), Daniel i jego teksty, Rodney i jego teksty ("We did it for money" "Heh, good one...wait a minute, you don't earn more than I, do you? You do?!"), Todd który mnie totalnie zaskoczył-kurde, wizjoner wśród Wraith, patrzcie patrzcie...i do tego prawdomówny?! Porwanie Dedala, a potem eksplozja Wrót...i jej zamknięcie w polu siłowym miasta-ot tak zatrzymali eksplozję o sile tysięcy megaton :blink: Niby się wie, w końcu to technologia Pradawnych, ale przez te lata przyzwyczajono nas, że pradawni to małe popierdółki były. Tak więc zobaczenie czegoś takiego robi wrażenie.
Co do cliffa-spodziewałem się czegoś innego. Wyjątkowo tutaj rozczarowałem się, bo lepiej by było gdyby eksplozja urwała cała wieżę i wyrwała się ładnym strumieniem w górę-to logiczniejsze, wystarczy bowiem tak ukształtować osłonę, by skierować eksplozję w odpowiednim kierunku. A tutaj jakieś małe bum. Poza tym, nie jestem fizykiem, wiec poprawić jeśli gadam bzdury, ale jeśli się taką eksplozje zamknie w czymś takim, to nawet zakładając że wypali się cały tlen, co nastąpi dość szybko, chyba przez pewien czas będziemy mieli tam miniaturowe słońce? A jeśli się tą przestrzeń zamknie szczelnie, tak ze żadna radiacja nie ucieknie, a to zrobił Radek, to chyba tym bardziej? po prostu nie ma żadnego sposobu na rozejście się energii, eksplozji nie będzie, ale będziemy mieli kulkę promieniowania. Jeśli ciągle będziemy dostarczać energię osłonie, to praktycznie można to trzymać w nieskończoność-ale akurat w tym przypadku część energii jakoś ucieknie, bo ciągle widzimy eksplozję, ale to chyba za mało, by w ciągu kilku sekund wszystko się rozproszyło.

Jak dla mnie 10/10 bez szemrania, to klimat z najlepszych odcinków SG-1. Ostatni raz tak fajnie było w "The siege".

Użytkownik Sakramentos edytował ten post 27.09.2008 - |13:32|

• 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#18 katja

katja

Grupa Hatak

• Grupa Hatak
  • 704 postów
  • MiastoArrakis

Napisano 27.09.2008 - |13:39|

i co z tego, że wiadomo, że sheppard nie zginie?
no come on, panowie, w świecie sga to jest odcinek-geniusz :D

+ montaż teasera
+ MUZYKA na początku, wsłuchajcie się w tą symfonię -- jasny i piękny motyw z sg-1, jak za dawnych lat
+ do tylu odcinków już dawno nie było nawiązania; oglądając first contact naprawdę ma się wrażenie, że ogląda się *serial*
+ nowa rasa -- super, może nawet dowiemy się, dlaczego chcieli włączyć urządzenie, skoro sami powinni odczuć te sajd efekty. i wreszcie, co jest pod kombinezonem ;)?
+ jackson -- bez niego też by było fajnie, ale w tej sytuacji robi za wisienkę na torcie
+ humor -- 1 nagrodę otrzymuje caldwell
+ todd jest wspaniały. pierwszy wraith w tym serialu, który robi naszych w wała jak chce. dzisiaj zajęło mu to 5 sekund ;D
+ cliffhanger z wrotami

no i przede wszystkim:

+++ zapierające dech w piersiach efekty specjalne [hyperspace window w atmosferze, nocna scena ze statkiem obcych, osłona wrót, no i który to już raz rozwalona wieża?]

jedyny minus jaki mogę postawić, ale to już nie w kontekście odcinka, tylko całego serialu -- wysoka rada pradawnych naprawdę była głupia. typ, o którym wiadomo, że prowadzi badania nie mieszczące się w ancient-kanonie-etyki jest tak blisko obserwowany, że.. buduje sobie sto tajnych siedzib, z czego jedną trzyma na atlantydzie. albo byli tak zajęci wojną, albo ktoś po cichu wspierał janusa, no nie ma bata.

10/10

i zobaczycie, że jeszcze uratuje naszych woolsey :]

edit:
taka szybka edycja -- ej, myślicie, że to jest właśnie ta słabość w technologii wraith, o której mówił sheppardowi kapitan aurory?
jeśli faktycznie o to chodzi, to zmieniam ocenę na 11/10 :d [aurora to mój ulubiony odcinek sga]

Użytkownik katja edytował ten post 27.09.2008 - |13:49|

• 0
GG/L/MC/SS d+x s: a--- C+++(++++) !U--- P L---@ !E W+++ N- !o K--? w+ !O !M !V
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**

I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.

#19 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 27.09.2008 - |13:46|

katja-sajd efecy, jak mówił Rodney nie tyczą się tej planety, ale reszty galaktyki (planeta notabene przypomina Braxis z Starcrafta-jeszcze tylko brakuje ursadonów w okolicy). Sadząc po tym, co się stało z Wrotami Atlantis, to po prostu wszystkim, którzy będą chcieli korzystać z stargate network grozi mała eksplozja kończąca żywot planety.

Co do tej nowej rasy, to ponoć ich geneza ma nas zaskoczyć. No, zobaczymy :) przez dwa tygodnie na pewno zrobi się mnóstwo teorii, może ktoś trafi właściwie (ale przysięgam, że jeśli znowu się okaże, że to przypomina jeden z pomysłów moich lub baloo, to ich kurde do sądu podam ;) )
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#20 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 310 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 27.09.2008 - |13:56|

ja tylko jednego nie rozumiem ....skoro Pradawni to byl juz szczyt rozwoju, a za nim juz ascendowanie i tego typu historie to jak jest mozliwe, aby byla jakas inna rasa, ktora ma jeszcze lepsze technologie od Pradawnych?
  • 0
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych