Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 096 - S05E08 - The Tomb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (47 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (5 głosów [12.82%])

Procent z głosów: 12.82%

2. 9.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

3. 9 (11 głosów [28.21%])

Procent z głosów: 28.21%

4. 8.5 (3 głosów [7.69%])

Procent z głosów: 7.69%

5. 8 (5 głosów [12.82%])

6. 7.5 (1 głosów [2.56%])

Procent z głosów: 2.56%

7. 7 (6 głosów [15.38%])

Procent z głosów: 15.38%

8. 6.5 (1 głosów [2.56%])

9. 6 (5 głosów [12.82%])

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [2.56%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (1 głosów [2.56%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 19.07.2004 - |13:36|

STRESZCZENIE WKRÓTCE
  • 0
Master of possimpible ;)

#2 VindicatoR

VindicatoR

Szeregowy

• Użytkownik
  • 39 postów
  • MiastoKielce/Wrocław

Napisano 15.11.2005 - |23:51|

7/10

Śmieszna sprawa - ruscy latający po obcej planecie z kałachami :P Goa'uldowie by się zlękli :P
  • 0
Wenn ist das Nunstruck git und Slotermeyer? Ja!... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput!
http://chorynawyobraznie.blogspot.com/

#3 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 16.11.2005 - |19:41|

Ciekawe połączenie wielu wątków. W każdym razie warto było zobaczyć minę O'Neilla, jak dowiedział się o rosjanach w SGC. A co do akcji, to nawet fajna była. W każdym razie wątek współpracy z CCCP jest niezły :)
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#4 Platon

Platon

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 106 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 15.02.2006 - |11:17|

Nareszcie po 4 słabszych odcnikach pojawiło się coś ciekawszego. Fajna sprawa, że Rosjanie kontynują program SG, szkoda tylko, że cenny artefakt przepadł. Tylko ten potworek mógłbyć straszniejszy :)

8
  • 0
"Now tell me of home Lenier, I've been away far too long. - Pyromania is back." :D

#5 Ronni

Ronni

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 75 postów
  • MiastoKraków

Napisano 27.04.2006 - |19:08|

warto ogladnac bardzo dobry odcinek
mnie szczegolnie utkwila w pamieci scena w bazie gdy Carter i Oneill kloca sie w sprawie rosjan i dolacza sie Daniel z tekstem jak to oslaniec plecy po rosyjsku a potem mina Jacka jak go Jackson poprawia przy Zikkuracie hehehe :)
odnosnie innych watkow to wszystko bardzo sprawnie jest polaczone i akcja jest ciekawa
w zasadzie trudno znalesc slabe punkty
ja tylko mam jedna watpliwosc mianowicie po co rosjanom bylo to oko?? ja pewnie cos przeoczylem w odcinku ale czy ktos jest mi w stanie powiedziec co takiego specjalnego mialo to oko ze ruski tak bardzo chcialy je miec??

Ocena koncowa to 9!
  • 0

#6 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 27.04.2006 - |20:08|

oko tiamat, jak i oko ra to potężne źródło energii. Anubis użył oka ra nad Abydos (niszcząc jednym strzałem po kilka hataków)
  • 0

#7 Dooku

Dooku

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoPrzeźmierowo

Napisano 15.06.2006 - |21:01|

Wszystko ok, ale jedna rzecz drażniła mnie niesamowicie. Otóż chodzi o obraz rosjan. Ja rozumiem, że amerykanie ich takich widzą, ale bez przesady. Od razu są kreowani na postacie negatywne. Brakowało tylko zapijania smutków wódką. Za to minus.

Ogólnie 7, sezon jak na razie rozczarowuje :/
  • 0
Don't tell me, what I can't do!

#8 DonBolano

DonBolano

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 505 postów
  • MiastoOstrów Wlkp/Wrocław

Napisano 29.08.2006 - |19:01|

też mi się nie podoba model Rosjan.. Nie wiem.. No ale nudno by było, jakby byli normalni, jak druzyny z SGC. a tak fabuła sama się nakrecała ;)
  • 0

#9 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 04.11.2006 - |20:43|

hmm, dla mnie minusem (niewielkim) byloby negatywne ukazanie Rosjan, jak to wspomnieli moi poprzednicy;
poza tym, troche interesuje sie mitologiami.
Marduk byl krolem bogow w wierzeniach starobabilonskich.
Zabil Tiamat - matke WSZYSTKICH bogow (np Astarte czy Baala tez :D ) - tu, kurcze, jaka szkoda!! Tiamat to by byla pierwsza krolowa goauldow...
Za to wlasnie inni bogowie orzekli go ich krolem.
Powinien wiec to byc stary i bardzo potezny goauld. Nie pasuje mi, ze dal sie zamknac w sarkofagu i zjesc zywcem.
Uwazam, ze scenarzysci spascili niezly mit. Dlatego tylko 6
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#10 Lulu

Lulu

Szeregowy

• Email
  • 38 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 01.01.2007 - |11:48|

Wszystko ok, ale jedna rzecz drażniła mnie niesamowicie. Otóż chodzi o obraz rosjan. Ja rozumiem, że amerykanie ich takich widzą, ale bez przesady. Od razu są kreowani na postacie negatywne. Brakowało tylko zapijania smutków wódką. Za to minus.

Jak dla mnie to taka mala amerykanska niezbyt mila skonnosc, ale nauczylam im sie ja wybaczac.
Ukazywanie w podobnym swietne Polakow tez wybaczam (chociaz jak widac Polska mniej rozwinieta od Rosji i nam nie udaje sie wspolpracowac z SGC :P ).

I w tym wszystkim na plus rosyjski aktorow. Bo z takimi 'szczegolami' tez Amerykanom roznie wychodzi.
  • 0
"I mean - what have you got to lose?
You know, you come from nothing
- you're going back to nothing
What have you lost? Nothing!"
MONTY PYTHON - Brian Song

#11 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 09.02.2007 - |18:17|

Szczerze mówiąc nudzi mnie już to pokazywanie Ruskich w filmach w USA jako tych głupich, którzy zawsze muszą coś ukraść, mają tajne rozkazy itp itd. Do tego zazwyczaj im się to nie udaje bo wielcy herosi z juesej są lepsi i rozgryzają ich :lol: .
Ocena: 6/10.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#12 kefir

kefir

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 318 postów
  • Miastoz Łodzi

Napisano 02.03.2007 - |23:18|

Taaak, też mnie to denerwuje... Ale w sumie, aż tak mi to w tym odcinku nie przeszkadzało, szczególnie z powodu zachowania Żukowa, gdy okazało się, w kim siedzi Goa'uld. Ale odcinek ogólnie dobry. Daję 8.
  • 0

#13 salem70

salem70

Szeregowy

• Użytkownik
  • 50 postów

Napisano 19.07.2007 - |06:03|

Widac ze serial jest robiony pod widownie hamerykanska, takie stereotypowe pokazywanie Rosjan to u nich niestety normalka. Tak samo widac w filmach Mosfilmu jak wyglada hamerykaniec, gruby w okularach palacy cygaro, zarozumialy i obnaszacy sie kasa, mimo iz wzystko co posiada jest obciazone jako zastaw bankowy :P
Odcinek niestety nas Polakow nie zachwycil, jedynie hamerykano-lubiacych :P
  • 0

#14 Alice17

Alice17

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 108 postów
  • MiastoSzczawno-Zdrój

Napisano 03.02.2009 - |19:57|

10/10
Odcinek genilany :D
Odpoczątku było widac, że ta wpsółpraca będzie ciężka. Najlepsza scena to ta, w której Zukow celował do O'Neilla i na odwrót :D Cieszę, się że był wontek z Rosjanami(ahhh ten piękny język :D )chociaż smuci mnie pokazywanie Rosjan tylko jako tych złych.
Ale Jack pojechał Mardukowni na koniec xD
  • 0

#15 jurkow

jurkow

Szeregowy

• Użytkownik
  • 59 postów
  • MiastoLublin

Napisano 04.02.2009 - |20:52|

Odcinek mógł się podobać <_< Dobre kontynuowanie wątku Rosjan w serialu + klimatyczna scenografia grobowca + akcja. Niezły humor - szczególnie tekst Rosjan na początku : "Takie mocarstwo, a dobrej kawy nie potrafią przyrządzić" :lol: ( czy cos w tym stylu).

Co do stereotypowego obrazu Rosjan - czy nie przyszło forumowiczom na myśl, że większość stereotypów jest w pewnej części oparta na prawdziwych przesłankach... W przypadku Rosjan:
  • II wojna światowa, Afganistan - wiele operacji wojskowych, które kompletnie nie miały sensu i były źle zaplanowane, a przez to życie straciło wielu rosyjskich żołnierzy - dowództwo kompletnie nie liczące się z ofiarami ludzkimi
  • Katyń, sowieckie łagry - ukrywanie prawdy przed światem o tych wydarzeniach...
  • utonięcie Kurska - przez pierwsze dni oskarżenia w stronę krajów zachodnich o spowodowanie tego czynu - nieufność dowództwa rosyjskiego w stosunku do Zachodu
  • odbicie jeńców w Biesłanie - fatalna akcja zakończona masakrą dzieci, po raz kolejny nie liczenie się dowództwa z ofiarami wśród własnych obywateli
  • czy mam wymieniać dalej???

Oczywiście nie można generalizować - wiadomo , że wśród normalnych obywateli są porządni Rosjanie- jeśli natomiast idziemy szczebel wyżej i docieramy do władz politycznych i wojskowych niestety nie jest juz tak dobrze :( - są to ludzie kierujący się zasadą" cel uświęca środki", często nie liczacy się z własnymi obywatelami, nieufni w stosunku do innych państw. I właściwie wsszystkie te negatywne cechy zostały trafnie ujęte w tym odcinku serialu.
Pozdrawiam
  • 0

#16 redix

redix

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoNiepołomice

Napisano 04.02.2009 - |23:49|

Aż tak bardzo to mi się nie spodobał (wątek rosyjski z resztą też).

+ błądzenie po korytarzach grobowca
+ celowanie do siebie O'Neill i Zukow :lol:

- takie pokazanie Rosjan

6/10
  • 0

#17 furling

furling

Szeregowy

• Użytkownik
  • 7 postów

Napisano 10.02.2009 - |17:01|

Udany odcinek. Ciekawa i nienudząca akcja. Fajne momenty:
-"Takie mocarstwo a pożądnej kawy nie umią zrobić":D
- Mierzenie do siebie O'Neilla i Zukova :D
- Ruski biegające z kałachami, tak że każdy( chodzi o kontrast) potętegowany wężyk się ich boi
Fajnie (z początku) pokazana współpraca SGC ludzi z rosyjskiego programu Stargate. Mi podobało się też to jak scenarzyści popletli mit o Mardukowi. O'Neill z SG-1 dał temu "bogowi" fajny prezencik- kilka C4 w odliczaniu. Udany odcinek
9/10
  • 0

#18 Gość_Lowrey23_*

Gość_Lowrey23_*
  • Gość

Napisano 22.03.2009 - |13:53|

Nie lubie Rosjan więc odcinek mógłby dla mnie nie istnieć... jedyny plus odcinka to O'Neill który pojechał Mardu... jakoś tak :-)

Odcinek poniżej przeciętny 4/10
  • 0

#19 Czlowiekfrank

Czlowiekfrank

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 83 postów

Napisano 23.10.2011 - |19:55|

Ten odcinek był w stylu horroru sf, więc jak dla mnie było świetnie. Prawie jakbym oglądał X-Files :)
  • 0

Podsumowanie całego "Dextera":

http://czlowiekfrank...xtera-cz-1.html

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych