Odcinek 096 - S05E08 - The Tomb
Napisano 19.07.2004 - |13:36|
Napisano 15.11.2005 - |23:51|
Śmieszna sprawa - ruscy latający po obcej planecie z kałachami Goa'uldowie by się zlękli
http://chorynawyobraznie.blogspot.com/
Napisano 16.11.2005 - |19:41|
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"
Gandalf - Drużyna Pierścienia
Napisano 15.02.2006 - |11:17|
8
Napisano 27.04.2006 - |19:08|
mnie szczegolnie utkwila w pamieci scena w bazie gdy Carter i Oneill kloca sie w sprawie rosjan i dolacza sie Daniel z tekstem jak to oslaniec plecy po rosyjsku a potem mina Jacka jak go Jackson poprawia przy Zikkuracie hehehe
odnosnie innych watkow to wszystko bardzo sprawnie jest polaczone i akcja jest ciekawa
w zasadzie trudno znalesc slabe punkty
ja tylko mam jedna watpliwosc mianowicie po co rosjanom bylo to oko?? ja pewnie cos przeoczylem w odcinku ale czy ktos jest mi w stanie powiedziec co takiego specjalnego mialo to oko ze ruski tak bardzo chcialy je miec??
Ocena koncowa to 9!
Napisano 27.04.2006 - |20:08|
Napisano 15.06.2006 - |21:01|
Ogólnie 7, sezon jak na razie rozczarowuje :/
Napisano 29.08.2006 - |19:01|
Napisano 04.11.2006 - |20:43|
poza tym, troche interesuje sie mitologiami.
Marduk byl krolem bogow w wierzeniach starobabilonskich.
Zabil Tiamat - matke WSZYSTKICH bogow (np Astarte czy Baala tez ) - tu, kurcze, jaka szkoda!! Tiamat to by byla pierwsza krolowa goauldow...
Za to wlasnie inni bogowie orzekli go ich krolem.
Powinien wiec to byc stary i bardzo potezny goauld. Nie pasuje mi, ze dal sie zamknac w sarkofagu i zjesc zywcem.
Uwazam, ze scenarzysci spascili niezly mit. Dlatego tylko 6
www.science-fiction.com.pl/forum
Napisano 01.01.2007 - |11:48|
Wszystko ok, ale jedna rzecz drażniła mnie niesamowicie. Otóż chodzi o obraz rosjan. Ja rozumiem, że amerykanie ich takich widzą, ale bez przesady. Od razu są kreowani na postacie negatywne. Brakowało tylko zapijania smutków wódką. Za to minus.
Jak dla mnie to taka mala amerykanska niezbyt mila skonnosc, ale nauczylam im sie ja wybaczac.
Ukazywanie w podobnym swietne Polakow tez wybaczam (chociaz jak widac Polska mniej rozwinieta od Rosji i nam nie udaje sie wspolpracowac z SGC ).
I w tym wszystkim na plus rosyjski aktorow. Bo z takimi 'szczegolami' tez Amerykanom roznie wychodzi.
You know, you come from nothing
- you're going back to nothing
What have you lost? Nothing!"
MONTY PYTHON - Brian Song
Napisano 09.02.2007 - |18:17|
Ocena: 6/10.
Napisano 02.03.2007 - |23:18|
Napisano 19.07.2007 - |06:03|
Odcinek niestety nas Polakow nie zachwycil, jedynie hamerykano-lubiacych
Napisano 03.02.2009 - |19:57|
Odcinek genilany
Odpoczątku było widac, że ta wpsółpraca będzie ciężka. Najlepsza scena to ta, w której Zukow celował do O'Neilla i na odwrót Cieszę, się że był wontek z Rosjanami(ahhh ten piękny język )chociaż smuci mnie pokazywanie Rosjan tylko jako tych złych.
Ale Jack pojechał Mardukowni na koniec xD
Napisano 04.02.2009 - |20:52|
Co do stereotypowego obrazu Rosjan - czy nie przyszło forumowiczom na myśl, że większość stereotypów jest w pewnej części oparta na prawdziwych przesłankach... W przypadku Rosjan:
- II wojna światowa, Afganistan - wiele operacji wojskowych, które kompletnie nie miały sensu i były źle zaplanowane, a przez to życie straciło wielu rosyjskich żołnierzy - dowództwo kompletnie nie liczące się z ofiarami ludzkimi
- Katyń, sowieckie łagry - ukrywanie prawdy przed światem o tych wydarzeniach...
- utonięcie Kurska - przez pierwsze dni oskarżenia w stronę krajów zachodnich o spowodowanie tego czynu - nieufność dowództwa rosyjskiego w stosunku do Zachodu
- odbicie jeńców w Biesłanie - fatalna akcja zakończona masakrą dzieci, po raz kolejny nie liczenie się dowództwa z ofiarami wśród własnych obywateli
- czy mam wymieniać dalej???
Oczywiście nie można generalizować - wiadomo , że wśród normalnych obywateli są porządni Rosjanie- jeśli natomiast idziemy szczebel wyżej i docieramy do władz politycznych i wojskowych niestety nie jest juz tak dobrze - są to ludzie kierujący się zasadą" cel uświęca środki", często nie liczacy się z własnymi obywatelami, nieufni w stosunku do innych państw. I właściwie wsszystkie te negatywne cechy zostały trafnie ujęte w tym odcinku serialu.
Pozdrawiam
Napisano 04.02.2009 - |23:49|
+ błądzenie po korytarzach grobowca
+ celowanie do siebie O'Neill i Zukow
- takie pokazanie Rosjan
6/10
Napisano 10.02.2009 - |17:01|
-"Takie mocarstwo a pożądnej kawy nie umią zrobić"
- Mierzenie do siebie O'Neilla i Zukova
- Ruski biegające z kałachami, tak że każdy( chodzi o kontrast) potętegowany wężyk się ich boi
Fajnie (z początku) pokazana współpraca SGC ludzi z rosyjskiego programu Stargate. Mi podobało się też to jak scenarzyści popletli mit o Mardukowi. O'Neill z SG-1 dał temu "bogowi" fajny prezencik- kilka C4 w odliczaniu. Udany odcinek
9/10
#18 Gość_Lowrey23_*
Napisano 22.03.2009 - |13:53|
Odcinek poniżej przeciętny 4/10
Napisano 23.10.2011 - |19:55|
Podsumowanie całego "Dextera":
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych