Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 072 - S04E16 - Deadlock

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
95 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Ocena odcinka (101 użytkowników oddało głos)

Ocena odcinka

1. 10 (5 głosów [5.68%])

Procent z głosów: 5.68%

2. 9,5 (2 głosów [2.27%])

Procent z głosów: 2.27%

3. 9 (17 głosów [19.32%])

Procent z głosów: 19.32%

4. 8,5 (7 głosów [7.95%])

Procent z głosów: 7.95%

5. 8 (13 głosów [14.77%])

Procent z głosów: 14.77%

6. 7,5 (7 głosów [7.95%])

Procent z głosów: 7.95%

7. 7 (14 głosów [15.91%])

Procent z głosów: 15.91%

8. 6,5 (3 głosów [3.41%])

Procent z głosów: 3.41%

9. 6 (5 głosów [5.68%])

Procent z głosów: 5.68%

10. 5,5 (2 głosów [2.27%])

11. 5 (2 głosów [2.27%])

12. 4,5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

13. 4 (4 głosów [4.55%])

Procent z głosów: 4.55%

14. 3,5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (4 głosów [4.55%])

Procent z głosów: 4.55%

16. 2,5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1,5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (3 głosów [3.41%])

Procent z głosów: 3.41%

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 _Neoo_

_Neoo_

Lord of Kobol

• Junior Administrator
  • 2 929 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 19.03.2008 - |21:00|

Dyskusja na temat odcinka Deadlock :)

Użytkownik _Neoo_ edytował ten post 22.09.2008 - |09:21|

• 0

->1019<-

#2 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 21.02.2009 - |04:50|

Nie jestem zachwycony tym epizodem. Chaotyczny. Brak wyraznego przeslania. Spodziewalem sie, ze skoro koniec tak bliski, wszstko bedzie szlo w jakims zdecydowanym kierunku.

Nie oceniam na razie. PO drugim lub trzecim obejzeniu moze mi sie rozjasni.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#3 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 21.02.2009 - |08:24|

Niby Jonasz masz rację, niby nie. Nic nie oczywistego się nie stało, ale
Dziecko 6 i Tigha już nie jest cudowne - dalej mamy cudowną Herę...
Anders odzyskał mózg ;)
No i mieszają nam się Cyloni z Ludźmi, ciekawe co z tego wyniknie - raczej nic dobrego.

Za to podoba mi się pomysł rozwiązania problemu z cywilami - a niech się sami wyrżną, po co mieszać do tego wojsko. Myślę że będzie krwawo na "dolnych" pokładach - biorąc pod uwagę, że podział na pewno jest inny niż w stacji kosmicznej, to strasznie zajechało mi Babylonem :)

I no wizja szóstki w głowie Baltara - ładnie znowu miesza - kiedyś z atomówką, teraz z "bigger guns" chce :) Jeśli to nie jest tylko jego schiza, to musi to być jakieś piętno od Cavila.

Ach i Boomer, z wilczym biletem - czy ni jej kiedyś nie obiecali, że jeśli jeszcze raz pojawi się na BSG, to do śluzy? Pamięta ktoś?

#4 owcaboski

owcaboski

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 21.02.2009 - |09:31|

Tak blisko do końca, a scenarzyści raczą nas takim nic nie wnoszącym zapychaczem...
3/10
  • 0

ALL WILL BE REVEALED... I hope...

Ms Marvel: "So we're missing a Wolverine and a Thor"
Iron Man: "And a ninja"
Ms Marvel: "We need a ninja?"
Iron Man: "In this day and age? You have to have a ninja"

#5 Quide

Quide

Szeregowy

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 21.02.2009 - |09:49|

Odcinek jak dla mnie nie do ocenienia sam z siebie. Za tydzień, jak się okaże co z tego wyniknie, może, ale generalnie sam niewiele wnosi, ale jeśli to ma mieć fundamentalne znaczenie dla dalszych odcinków, to ja to kupuje. Nie za bardzo rozumiem czemu Adama dał Baltarowi broń, ale może jak jeszcze ze 2 razy zobaczę, to znajdę w tym sens. Zasadniczo mam wrażenie, że odcinek był po to głównie, żeby ubić dziecko Capricy i Tigha. Mam nadzieję, że kolejne odcinki udowodnią mi, że się mylę.
  • 0

#6 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 21.02.2009 - |10:52|

Mała ciekawostka odnośnie tego odcinka. Jako cameo pojawił się Bear McCreary twórca muzyki do BSG. :)

Dołączona grafika

Rozbawił mnie tekst Tigha na samym początku w ambulatorium, jak powiedział do CapricySix : "Nie ufam tym maszynom".
A potem uśmiechnęli się do siebie. ;)
No i mamy powrót headSix. :D

Poza tym odcinek taki dziwny jakby kolejne "zebranie sił przed dużym skokiem".
Na razie podobnie jak Jonasz wstrzymam się z ocena dopóki nie obejrzę kolejny raz.

I no wizja szóstki w głowie Baltara - ładnie znowu miesza - kiedyś z atomówką, teraz z "bigger guns" chce.
Jeśli to nie jest tylko jego schiza, to musi to być jakieś piętno od Cavila.

Hm.... powiem tak ci tzw headpeople przecież istnieją od tysięcy lat.
Pojawili się już np. na Ziemi w czasach gdy Final Five pracowali razem nad "przypomnieniem" technologi wskrzeszania dla 13 Plemienia.
I wtedy im się ukazali i ich ostrzegli o tym co się stanie na Ziemi.

Więc co tu ma do rzeczy Cavil ?

Ja faktycznie muszę chyba zrobić to co napisałem pod koniec tematu zeszłego odcinka o spisaniu cyklu "....to wszystko już się wydarzyło i wydarzy ponownie...." i umieszczeniu go na forum. :)

Jak zwykle zapowiedź kolejnego odcinka "Someone to Watch Over Me" dałem w tym temacie --> BSG- plotki, ciekawostki, fakty.

Użytkownik biku1 edytował ten post 21.02.2009 - |11:35|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#7 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 21.02.2009 - |11:14|

Hm.... powiem tak ci tzw headpeople przecież istnieją od tysięcy lat.
Pojawili się już np. na Ziemi w czasach gdy Final Five pracowali razem nad "przypomnieniem" technologi wskrzeszania dla 13 Plemienia.
I wtedy im się ukazali i ich ostrzegli o tym co się stanie na Ziemi.

Więc co tu ma do rzeczy Cavil ?

I tak i nie.
Tylko warto by zwrócić uwagę, że tamci niby pomagali, a ta wizja szóstki raczej ewidentnie szkodzi... a Cavila przedstawiłem tu jako ucieśleśnie zła.

Użytkownik Toudi edytował ten post 21.02.2009 - |11:14|

#8 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 21.02.2009 - |11:42|

Można powiedzieć, że HeadSix też pomaga Baltarowi przetrwać ale ten wątek to już dyskusja nie w tym temacie.

Cavil ucieleśnienie zła - też można na to tak spojrzeć ale jakby nie było to wszystko zaczęło się jak to wiemy ze Zwojów od "jednego zazdrosnego boga [Władcy Kobolu] który chciał się wywyższyć ponad innych" - kimkolwiek by nie byli ci bogowie to wtedy zaczął się upadek Kobolu i rozpoczął cały cykl podróży w przestrzeni - ale to też nie na ten temat. :D

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#9 Freeman2501

Freeman2501

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 21.02.2009 - |12:05|

Dla mnie odcinek po prostu przepiękny, chyba nawet lepszy niż ostatnie. Heart & soul BSG. Przeleciał mi w mgnieniu oka. Niemal z każdym epkiem zadaję sobie pytanie, skąd oni wzięli tych aktorów, bo to jest poziom dla innych seriali i większości filmów nieosiągalny. Najbardziej z tego wszystkiego podoba mi się to, że Cavil najwyraźniej zmienił Piątce wspomnienia, ale osobowość pozostawił w dużej mierze nietkniętą a Piątka to nie jakieś świetliste, idealne istoty, tylko "ludzie z krwi i kości".
  • 0

#10 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 21.02.2009 - |12:11|

Cavil najwyraźniej zmienił Piątce wspomnienia, ale osobowość pozostawił w dużej mierze nietkniętą a Piątka to nie jakieś świetliste, idealne istoty, tylko "ludzie z krwi i kości".

W tym odcinku to dobrze widać jak Ellen znowu powraca do swoich "zwyczajów" - drinki i knucie/mieszanie a w poprzednim była taka wyważona i spokojna.
Fakt, że możemy powiedzieć, iż to emocje nią targały jak się dowiedziała kogo Tigh bzykał mimo, że mówiła "spoko, przecież myślałeś, że jestem martwa". A jeszcze jak się okazało, że będzie miał z Six dziecko to już sprawa się wymknęła i widać było jak się cały czas Ellen mota.

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#11 Freeman2501

Freeman2501

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 21.02.2009 - |12:30|

W tym odcinku to dobrze widać jak Ellen znowu powraca do swoich "zwyczajów" - drinki i knucie/mieszanie a w poprzednim była taka wyważona i spokojna.
Fakt, że możemy powiedzieć, iż to emocje nią targały jak się dowiedziała kogo Tigh bzykał mimo, że mówiła "spoko, przecież myślałeś, że jestem martwa". A jeszcze jak się okazało, że będzie miał z Six dziecko to już sprawa się wymknęła i widać było jak się cały czas Ellen mota.

No też mówię, że to stara dobra Ellen :) I już w poprzednim było to widać, w końcu jedną z pierwszych myśli po wskrzeszeniu było "chcę się napić", hint aż nazbyt wyraźny :)
  • 0

#12 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 21.02.2009 - |13:15|

Swoją drogą odnośnie śmierci dziecka CaprikiSix można spojrzeć na to ,że to karma.
Jak pamiętamy z miniserii sama zabiła tam niewinne dziecko podczas spaceru po mieście a teraz sama traci swoje.

Użytkownik biku1 edytował ten post 21.02.2009 - |13:15|

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#13 Lukassuss

Lukassuss

Kapral

• Użytkownik
  • 215 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 21.02.2009 - |13:28|

Ciekawy odcinek - nieco zwolniona akcja ale też mam wrażenie że to "cisza przed burzą" i to ostrą...

Tak od dłuższego czasu mam jedną myśl - wiecie, trochę mi żal Baltara - od praktycznie początku serialu zarówno ta "cielesna" Caprica jak i ta "HeadSix" ciągle twierdzi jak to ona kocha Baltara itp., no i sam Gaius też chyba ma coś do niej. A tu pod koniec Caprica trzaska sobie dzieciaka z Saulem i teraz ma nową wielką miłość...

Nie żebym był jakimś serialowym shipp'erem (choć zawsze szkoda mi było że O'Neill i Carter się nie spikneli - taki mały OT) ale jakoś to tak zamotane jest ciut... Każdy z każdym.
  • 0
Nie to ładne co mówią ale to co się komu podoba... czyli "de gustibus..."

#14 DJ_Sooflet

DJ_Sooflet

Kapral

• Użytkownik
  • 168 postów

Napisano 21.02.2009 - |13:51|

Dziwny odcinek.
Widzę, że nie tylko ja kompletnie nie łapię się o co w nim chodzi.

7/10
  • 0

#15 Freeman2501

Freeman2501

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 21.02.2009 - |15:03|

Dziwny odcinek.
Widzę, że nie tylko ja kompletnie nie łapię się o co w nim chodzi.

7/10

Wydaje mi się, że kluczowa jest śmierć dziecka Capriki. Jedynym logicznym skutkiem wydaje się to,
Spoiler
i jeśli twórcy pójdą tym tropem, to ich wyściskam. Chciałbym tylko wiedzieć, czemu Chief tak trochę ni z gruchy ni z pietruchy zagłosował za wyjazdem, mam nadzieję, że to się jakoś wyjaśni (np. wie coś o BSG) i jakim cudem Boomer tak łatwo odnalazła flotę. Czyżby Cavil wiedział, gdzie jest flota i uskuteczniał jakiś plan? To może i Head-Six, sądząc po jej dzisiejszym zachowaniu, jest na smyczy Cavila (tylko to by się kłóciło z tym, że podobne "istoty" ostrzegły FF na Ziemi)? Obstawiam, że Anders przejmie kontrolę nad scylonowaną Galaktiką.
  • 0

#16 inwe

inwe

Starszy chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 968 postów
  • MiastoŻory(Śląsk)/Wrocław

Napisano 21.02.2009 - |16:45|

wydawanie broni cywilom to bardzo zły pomysł; dziwię się Adamie; widać też rozkład zdolności do kontrolowania wydarzeń na Galactice przez szefostwo; oj, będzie się działo;
  • 0
Najciemniej jest pod jabłonią.

Est modus in rebus

Horacy

Prawda ma charakter bezwzględny.

Kartezjusz

Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.

C.S. Lewis

#17 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 21.02.2009 - |16:47|

Po drugim obejrzeniu ciągle jestem rozczarowany. Oczywiście miarą BSG.

*Postać Ellen. PO poprzednim epizodzie, sądziłem, że wraz z odzyskaniem cylońskich wspomnień mamy doczynienia z nową postacią - silną osobowością, zdecydowaną, na miarę przywódcy ginącej rasy. Sądziłem, że dostaniem równego partnera dla Laury Roslin. Tym czasem dostajemy tą są starą Ellen - żałosną intrygantkę, nie wychodzącą poza swoje drobne ambicje

*Saul Tigh prawie się broni w tym odcinku, gdy w czasie głosowania odrzuca cylońską demokrację. Słodkie wyznania miłosne to jednak nie w jego stylu

*Wątek Baltara. Nie wiem w jaki sposób większe pistolety mają pomóc w rozwiązaniu problemu. W czasie ostatniej rozmowy w gabinecie Adamy, myślałem, ze wraca stary dobry Baltar. Konkluzja nie przekonała mnie.

Mam nadzieje, że te wątki zostaną twórczo rozwinięte w finale i poczucie niedosytu zostanei zatarte.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#18 Gaj

Gaj

Sierżant

• Użytkownik
  • 708 postów

Napisano 21.02.2009 - |17:05|

Mi się odcinek b. podobał. Było w nim cholernie dużo emocji.
Szok u Ellen w związku z tym co zobaczyła na BSG był naprawdę przekonywujący. Naprawdę Final Five są ludzcy do bólu.
STraty dziecka nie bardzo rozumiem - co mu się stało? Ale wygląda, że tylko hybrydy ludzi i cylonów mogą przetwać i są jak mówi ktoś w odcinku wystarczająco silne.
Zarazem BSG też staje się ludzko-cylońską hybrydą.
Faktycznie fenomenalne jest to, że BSG zaczyna się między innymi od sceny, gdy Caprica Six zabija ludzkie dziecko w wózku, a teraz traci swoje własne. Coś magicznego w tym jest, a zarazem pokazuje nam to zestawienie zdarzeń jak daleko zaszliśmy w tej historii i jak wiele czasu upłynęło od jej początku.
Myślę, że nawet jeszcze 1-2 odcinki mogą być takim przygotowaniem przed finałową burzą, więc radziłbym wyluzować niecierpliwym :) .

Dziwi mnie jednak postawa Boomer. Zastanawiam się czy aby ona faktycznie nie realizuje z Cavilem jakiegoś planu?

Co do powrotu Head Six to faktycznie jest to dziwne - ostatecznie dłuższy czas jej nie było. A jej obecne działanie jest i podpowiedzi jest jakby inne niż kiedyś? Hmmm.

Ellen na BSG ani się zająknęła co do nr 7 i w tej sprawie zero postępu.

Przebudzenie Andersa było jak rozumiem wstępem do jego dalszej roli i znaczenia.

Ogólnie odcinek był wg mnie b. udany, ale jeszcze trochę nam brakuje do 2 odcinkowego finału, więc to jest ciągle gromadzenie chmur przed burzą :) .
  • 0

#19 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 21.02.2009 - |17:21|

ale jeszcze trochę nam brakuje do 2 odcinkowego finału, więc to jest ciągle gromadzenie chmur przed burzą :) .

Ostatni seans z BSG będziemy mieli 3 odcinkowy, 20 marca będą wyemitowane pod rząd 3 epizody.

Z tym, że będzie to polegało na tym, że "ostatnią historię" mamy rozpisaną na 3 odcinki.
Pierwszy z nich zobaczymy tydzień wcześniej a następnie zostanie on powtórzony w ostatnim seansie z BSG i po nim puszczą dwa ostatnie jako, że te 3 stanowią "niby" nazwijmy to pełną historię-fabułę-wydarzenia jak zwał tak zwał które powinno oglądać się w całości. :D

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly

#20 PlaMa

PlaMa

Szeregowy

• Użytkownik
  • 22 postów

Napisano 21.02.2009 - |17:45|

wiecie co? Tak mnie coś zastanawia. Capricasix gada soebie z madam presidente, mówi jak wyjątkowe i ważne jest jej dziecko, a chwile potem roni... hmm... niby bóle czuła już same z siebie, niby dziecko miało tylko 4 miesiące... ale jakieś wrażenie dejavu zostało...

Elen znów wraca do roli szmaty, której tak nie cuierpiałem... a już mi się podobała w pop odcinku :(

Odcinek nudny ale wstrzymam sie od głosu
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych