Odcinek 060 - S04E07 - Guess What's Coming to Dinner?
Napisano 17.05.2008 - |11:27|
Owszem jedne są trochę lepsze od innych ale nie zmienia to faktu ,że są udane.
A już koniec tego odcinka WYMIATA.
w środku ludzkiej floty.
Oczywiście zostaje zarządzony awaryjny skok FTL całej floty a na miejscu ochraniając skaczące cywilne statki pozostaje Galactica.
Admirał Adama zarządza start Viperów przeciwko nieoczekiwanemu cylońskiemu intruzowi.
I rozkazuje skierowanie dział Galacticy na Baseshipa.
W tym czasie nasi na Baseshipie próbują skontaktować się z BSG niestety okazuje się
,że nic z tego bo radio jest walnięte.
Adama rozpoczyna odliczanie do ataku na cyloński statek....3...2...
Resztę sami obejrzycie.
Jest kilka mocnych scen jak choćby:
Six proponująca współpracę w odnalezieniu Final Five oraz prosząca o pomoc
w "odblokowaniu" D'Anny Biers.
A już niezłe zamieszanie robi jak mówi Adamie i reszcie ,że Final Five jest na pokładzie Galcticy i dlatego wcześniej Raidery zaprzestały ataku na kolonistów.
Nie mówiąc już o tym jak musieli się poczuć Tigh i Tory obecnie przy tej rozmowie - super scena.
No i jak potem Tigh nalega aby nie zajmować się Final Five bo to pewnie podstęp Cylonów. Dobre.
Fajne są też takie ujęcia gdy następuję częściowe przeniesienie żołnierzy na Baseshipa a pomiędzy nimi spacerują sobie Centurioni.
Naprawdę niesamowity widok.
Do tego Roslin nieźle załatwia Tory jak mówi jej iż wie o tym ,że się bzyka z Baltarem.
Mocne są też sceny z Gaetą jak słychać jego śpiew robi to niesamowitą atmosferę.
Szkoda faceta ,że tak mu się sprawy potoczyły.
Kolejny dobry wątek to ten jak po 3 sezonach widzimy jak Cyloni - Six, Leoben, Sharon-Number Eight przychodzą do ludzi z propozycją układu i współpracy w odkryciu Final Five którzy ich poprowadzą ku Ziemi.
A jednak potem sami zostawiają sobie tylną furtkę w postaci planu B - kiedy to po skoku chcą "uaktywnić" Centurionów i wziąć ludzkich zakładników.
Całe szczęście Six w porę zaczyna mieć wątpliwości ,że być może to Final Five ukryci we flocie kolonistów obserwują ich z ukrycia i poddają próbie skoro sami się dotąd nie ujawnili i chce odwołać plan B.
A przypomniała mi się jeszcze jedna scena akurat po niej Six zaczyna mieć te wątpliwości.
Kiedy to po namowach Lee Roslin postanawia Radzie 12 [czy ilu ich tam jest ] oficjalnie przedstawić umowę z Cylonami i zaprasza na to spotkanie Six.
I te miny delegatów z poszczególnych koloni jak Six się pojawia - świetne ujęcie.
No i jest jeszcze ZABÓJCZA scena kiedy to Galactica zostaje porównana do Opera House znanego nam już z poprzednich odcinków który to występował w wizjach.
Teraz mają z nim wizję Athena, Roslin jak gonią małą Herę jednak Six łapie ją pierwsza i chowa się za drzwiami z Baltarem
Przez chwilę nie wiadomo co jest jawą a co snem potem jednak zmyślnie się to zawiązuje i widzimy w rzeczywistości Athene ganiającą po korytarzach Galcticy za Herą a w tym samym czasie z przeciwnej strony zbliża się Six eskortowana przez marines i Tigha.
I staje się jak w wizjach Hera podbiega do Six - a Athena myśląc, że
Six ją złapała wymierza w nią broń i każe Tyrolowi zabrać swoją córkę.
A potem Athena ...... aż mnie zatkało!
Do tego scena z Roslin na Baseshipie jak ponownie podłączyli Hybrydę.
Jak już napisałem cały ten koniec DOSŁOWNIE WYMIATA i już sie nie mogę doczekać na następny odcinek by zobaczyć co sie stało po skoku.
Trzeba będzie sobie jeszcze raz obejrzeć bo jak widać jest tu SPORO intrygujących scen i nie wszystko się spamięta.
Podsumowując mi się bardzo, bardzo podobało.
Daję ..... hm jeszcze raz obejrzę i wtedy ocenię.
Użytkownik biku1 edytował ten post 17.05.2008 - |17:20|
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT
Napisano 17.05.2008 - |11:34|
Brak mi słów. Więcej napisze jak ochłonę i obejrzę z napisami. Bo nie wszystko chwyciłem w dialogach, ale naprawdę odcinek wg mnie wymiata od początku do końca.
Nikt chyba teraz nie może marudzić bo i jest ostra akcja, mistyka, sceny w kosmosie, zaczyna się wiele ukłądać w całość.
Genialna rzecz .
10 !!!
Napisano 17.05.2008 - |11:35|
W odcinku na + wszystko i w szczególności zakończenie...
Swoją drogą czuje na plecach oddech kończącej się w tym roku serii Scenarzyści przyspieszają tempo i pewnie chcą zrobić jakieś potężnie wybuchowe zakończenie, po to żebyśmy przez następne pół roku chodzili po ścianach czekając na dalszy ciąg...
Ocena zasłużone:
9,5/10
ALL WILL BE REVEALED... I hope...
Ms Marvel: "So we're missing a Wolverine and a Thor"
Iron Man: "And a ninja"
Ms Marvel: "We need a ninja?"
Iron Man: "In this day and age? You have to have a ninja"
Napisano 17.05.2008 - |11:47|
IMO już zakończenie tego odcinka z motywem Athena vs Six + w scenie Tigh [któremu było na rękę to co zrobiła Athena] i Baltar + Roslin + Kara na znikającym Baseshipe mógłby być sam w sobie dobrym cliffhangerem.Swoją drogą czuje na plecach oddech kończącej się w tym roku serii Scenarzyści przyspieszają tempo i pewnie chcą zrobić jakieś potężnie wybuchowe zakończenie, po to żebyśmy przez następne pół roku chodzili po ścianach czekając na dalszy ciąg...
Użytkownik biku1 edytował ten post 17.05.2008 - |11:52|
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
Napisano 17.05.2008 - |12:00|
za:
+++ końcówkę
+ cylonów mających jak zawsze plan
+ baltara
jedyna postać, na jaką czekam z prawdziwym utęsknieniem, to d'anna. na widok tego huba zaczęłam już ostrzyć zęby i pazury -- efekty specjalne będą świetne :)
PS++$ PE- Y+ PGP--@ t++ 5+++ X+++ R tv- b+++ DI+ !D- G++ e(++++) h-- r+ x*>**
I always hope for the best. experience, unfortunately, has taught me to expect the worst.
Napisano 17.05.2008 - |12:18|
Przy okazji w dziale "BSG-plotki, pogłoski, fakty" - dałem zapowiedź nowego odcinka "Sine Qua Non".
Użytkownik biku1 edytował ten post 17.05.2008 - |17:21|
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
Napisano 17.05.2008 - |12:21|
Epizod genialny w kazdej sekundzie, zreszta jak kazdy poprzedni. Wydazylo sie tak wiele, ze az trudno ogarnac.
Cylony mimo, ze sa przebiegle i bezwzgledne cechuja sie specyficznym idealizmem i naiwnoscia. Brak im zbiorowego doswiadczenia tysiecy lat ludzkiej historii. W koncu wszytsko robia po raz pierwszy.
Athena zrobila straszny blad zabijajac Six.
Genesis
Napisano 17.05.2008 - |12:34|
Byłoby 9.5 gdyby to był cliffhanger
Za dwa tygodnie będzie jazda - koniec sezonów BSG i Losta
Napisano 17.05.2008 - |12:48|
No i porucznik Gaeta ma pięęękny głos ... a ja myślałem, ze mu nogę ucięli
Jeszcze są w tym roku trzy odcinki BSG.Za dwa tygodnie będzie jazda - koniec sezonów BSG i Losta
Napisano 17.05.2008 - |12:52|
Napisano 17.05.2008 - |13:46|
Wielkie brawa za zakończenie Działa się szybka akcja jak na górskiej kolejce Tło muzyczne i wokal mistrzowskie - tylko podkręcają klimat na koniec. Chociaż myślałem, że inaczej będzie wyglądał 'reset' hybrydy. Zawsze serce pęka, gdy zabijają szóstkę i ósemkę Takie straszne marnotrawstwo cylońskiej inżynieriiodcinek swietny, trzymal w napieciu, a koncowka ekstra, to bedzie maskara czekac tyle na nastepne odcinki
Dla mnie to był cliffhanger - bo nie wiadomo gdzie skoczyli - czy do huba,może Ziemii, z powrotem do Kolonii a może jeszcze gdzieś indziej
Póki co najlepszy odcinek w czwartej serii.
Napisano 17.05.2008 - |14:02|
Patrząc po tytułach następnych odcinków nasuwają mi się pomysły czego się spodziewać:
- "Hub" akcja na na Hub-Ressurection-Shipie
- "Revelations" - ujawnienia, tylko czego? Prawdy o "Opera House"? A może Final Cylona? A może jednego i drugiego?
D'Anna IMHO widziała twarz tylko jednego Final Five Cylona - być może był to Final Cylon... Ujawnienie tych dwóch rzeczy byłoby fajnym cliffhangerem, no cóż poczekamy zobaczymy...
Użytkownik owcaboski edytował ten post 17.05.2008 - |14:38|
ALL WILL BE REVEALED... I hope...
Ms Marvel: "So we're missing a Wolverine and a Thor"
Iron Man: "And a ninja"
Ms Marvel: "We need a ninja?"
Iron Man: "In this day and age? You have to have a ninja"
Napisano 17.05.2008 - |16:02|
Jeszcze są w tym roku trzy odcinki BSG.
Zwracam honor, myepisodes.com pokazuje tylko do końca miesiąca
Napisano 17.05.2008 - |17:19|
Szkoda że tak mało odcinków zostało do przerwy tylko 3 i jeszcze ta skandaliczne oczekiwanie całych dwóch tygodni na kolejny odcinek.
Wyżaliłem się teraz parę spostrzeżeń co do odcinka:)
- Muzyka towarzysząca Fellexowi genialna i to jak fajnie ona łączy poszczególne sceny.
- Kolejne wspaniałe spotkanie klubu anonimowego cylona:) Tekst Tyrola że przynajmniej dowiedzą się kto jest piątym i odpowiedz pułkownika że będzie ciaśniej w śluzie mnie zabiła na tyle że musiałem za pauzować aby przestać si śmiać
- Reakcja Adamy na rozkaz wstrzymania ataku na base star i późniejsza rozmowa Adamy z Tighem.
- Rozmowa Kary i pani prezydent
- Ostatnie minuty odcinka po prostu wspaniałe.
- Pożegnanie Hery i Ateny i późniejsze poszukiwanie, połączenie scen z opery i biegu Ateny po statku po prostu wspaniałe.
- Wspaniały sposób montażu jak i ujęcia robione w specyficzny sposób, tak wiem że jest to od miniserii ale teraz po tylu odcinkach wychodzi to naprawdę wspaniale.
Napisano 17.05.2008 - |17:37|
Napisano 17.05.2008 - |17:41|
- Reakcja Adamy na rozkaz wstrzymania ataku na base star i późniejsza rozmowa Adamy z Tighem.
Czyżby budzące się wątpliwości Adamy co do Tigh'a ?
Napisano 17.05.2008 - |17:50|
Czyżby budzące się wątpliwości Adamy co do Tigh'a ?
To nie jest pierwsza sytuacja w której Tigh działał całkowicie instynktownie patrz wypuszczenie viperów w odcinku Tigh Me Up, Tigh Me Down (1x9). To pokazuje raczej jak duże zaufanie Adama pokłada w pułkownika.
Dla mnie ta scena była pewnym nawiązaniem do sceny z odcinka 4x1 chodzi mi o początkową scenę podczas ataku cylonów. Nie do końca wiem dlaczego ale jakoś połączyły mi się te sceny:)
Napisano 17.05.2008 - |19:16|
Napisano 17.05.2008 - |20:01|
To jest jeszcze jedna możliwość, że będą 4 odcinki w tym roku.Jeszcze są w tym roku trzy odcinki BSG.
Co jakiś czas trafiam na informację ,że ostatnim odcinkiem w tym roku będzie "Sometimes a Great Notion" ( 4x11) a nie "Revelations" (4x10).
Poczekamy zobaczymy bo jak będzie to wie chyba tylko sam RDM &Co.
A dla mnie akurat było to coś niesamowicie robiącego klimat i jak to już ktoś wcześniejOdcinek super gdyby nie jedna rzecz...Urywki spiewajacego Gaety :SSSS.Za duzo imo jak w ostatnim odcinku za duzo Roselin i rozmow/snow o statku.
napisał "....fajnie ona łączy poszczególne sceny...". ---> http://www.dailymoti...4e07_shortfilms
Ale każdemu według potrzeb.
ps. dałem w końcu 9.5 [licząc, że może będzie jeszcze jakiś genialniejszy odcinek do końca 4 sezonu] i co mi się podoba to ,ze nikt poniżej 8.5 nie zszedł.
Użytkownik biku1 edytował ten post 17.05.2008 - |20:06|
RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych