Odcinek 080 - S04E14 - The Serpent's Venom
Napisano 19.07.2004 - |12:48|
Napisano 17.01.2006 - |20:07|
Napisano 20.08.2006 - |09:04|
+ nie udalo im sie przechwycic strumienia energii.. wreszcie cos im nie wyszlo
- nie rozumiem tego z zerem..
- mogli troche lepiej pokazac ucieczke statku Apophisa.. No ale widac nie mieli mozliwosci:)
Napisano 03.10.2006 - |14:33|
- nie rozumiem tego z zerem..
Aby odkryc wyzsza matematyke i korzystac jej dobrodziejstw (zaawansowana technologia oraz elektronika) potrzebne jest istnienie takiego pojecia/takiej liczby jak wspomniane ZERO. Bez tego mozna bladzic i do niczego nie dojsc. Wiele twierdzien, dowodow, itd. opiera sie wlasnie na tej specjalnej liczbie - są to podstawy wyzszej matematyki. Prawdopodobnie dlatego ta zaawansowana rasa dodala zero do oryginalnego starożytnego systemu numerycznego Fenicjan.
Co do odcinka to mi sie bardzo podobał. Pełen akcji i trzyma w napieciu od poczatku do konca.
Do obejrzenia: Farscape, Lexx, Firefly, ST:TOS, ST:TNG, Andromeda i wiele innych
Napisano 28.10.2006 - |22:08|
(uwaga moze maly spojler )
- na skutek zdrady jednego z jaffa na Chulak Teal'c dostaje sie do niewoli Heru-ura (o czym pozaostali czlonkowie SG-1 nie wiedza) . Tymczasem Jack, Sam i Daniel pomagaja Jacobowi-Selmakowi w przestrojeniu kosmicznej miny. Otoz Heru-ur ma zawrzec przymierze z Apofisem. spotykaja sie na neutralnym "gruncie", w polu minowym wokol pewnej planety. Przestrojona przez SG-1 mina ma zaatakowac statek Anubisa, tak by ten pomyslal, ze to Heru-ur go zdradza, i by nie doszlo do porozumienia. Okazuje sie to o wiele bardziej skomplikowane, niz moznaby przypuszczac. Tymczasem Teal'c jest torturowany (piekne sceny i zmuszany do wyznania wiary w bogow-goauldow. z miernym skutkiem Kiedy Sam i Danielowi udaje sie juz nastawic bombe, dowiaduja sie, ze Teal'c zostanie ofiarowany Anubisowi w prezencie... teraz trzeba bedzie go uratowac...
Odcinek bardzo dobry. ludziom nie wszystko wychodzi, a kiedy sie udaje, okazuje sie, ze to najgorsze z mozliwych rozwiazan... 9/10
www.science-fiction.com.pl/forum
Napisano 23.12.2006 - |15:34|
Napisano 19.02.2007 - |23:57|
Tyle to sie zdarzylem domyslic..Aby odkryc wyzsza matematyke i korzystac jej dobrodziejstw (zaawansowana technologia oraz elektronika) potrzebne jest istnienie takiego pojecia/takiej liczby jak wspomniane ZERO. Bez tego mozna bladzic i do niczego nie dojsc. Wiele twierdzien, dowodow, itd. opiera sie wlasnie na tej specjalnej liczbie - są to podstawy wyzszej matematyki. Prawdopodobnie dlatego ta zaawansowana rasa dodala zero do oryginalnego starożytnego systemu numerycznego Fenicjan.
Kurcze no ja nie wiem nadal o co chodzi... SOrki.. Moze mi to ktos łopatologicznie na jakims przykladzie banalnym?
Napisano 26.02.2007 - |17:23|
Odcinek podobał mi się bardzo, szczególnie wątek tortur Teal'ca. Ciekawe czy ten Jaffa, który pomógł uciec T, pojawi się jeszcze... Ale bardziej wydaje mi się, że podzieli los prawie wszystkich zdobytych technologii i zniknie z serialu ^^
Szkoda Bra'taca, jeśli faktycznie zginął...
Napisano 05.04.2007 - |11:07|
Tyle to sie zdarzylem domyslic..
Kurcze no ja nie wiem nadal o co chodzi... SOrki.. Moze mi to ktos łopatologicznie na jakims przykladzie banalnym?
Najprawdopodobniej cyfry nie odpowiadały dokładnie tym fenickim, jednak Daniel na jakiejś podstawie uszeregował je od najmniejszej, myslał jednak, że zaczynają się od 1 jak u Fenicjan, one jednak zaczynały się od 0 jak u informatyków Ogólnie jednak wątek ten wygląda na błędnie przedstawiony, Daniel bowiem najprawdopodobniej rozpoznał cyfry na podstawie ich podobieństwa do fenickich, szczególnie, że tak szybko poradził sobie z przekładem, z którym Tok'ra męczyli się od dawna, więc twoje niezrozumienie jest jak najbardziej uzasadnione. Powiedziałbym nawet, że moja próba wytłumaczenia jest lekkim naciąganiem w celu wyjaśnienia błędów scenariusza.
Jeśli chodzi o ocenę odcinka, to było dość dobrze, ale niestety odcinek mnie nie zachwycił, cały czas czekam na przełom i przynajmniej jedną perełkę. Ode mnie 7/10
Napisano 15.11.2007 - |15:15|
Napisano 12.01.2009 - |20:06|
Odcinek trzymający w napięciu, świetne sceny tortur Teal'ca, fajna rozkminka Daniela i Carter xD
Jack jak zwykle służył " do rozładowywania napięcia " xD Odcinek bardzo fajny
Napisano 13.01.2009 - |11:06|
Życie to ostry miecz, na którym Bóg napisał:
KOCHAJ, WALCZ, CIERP!!!
Napisano 13.01.2009 - |13:12|
- programowanie miny przez Daniela i Sam
- tortury Teal'ca
8/10
Napisano 21.02.2009 - |22:28|
Plusy:
* powrót do głównego wątku, czyli Apophisa
* zaprezentowanie Jego floty