Przeczytałem ten post w innym wątku i pomyślałem, że warto by założyć temat o tym filmie, aby sprawdzić, jakie są reakcje ad tej produkcji Andrzeja Wajdy.Nie wspomnę nawet o Katyniu, który poruszał bardzo ważną tematykę dla polaków.
Osobiście chciałem by wygrał ale dlatego że świat nie wie o tej zbrodni.
Katyń jako film jest nudną zbieraniną wątków dokumentalnych związanych z tą zbrodnią. Nie ma głównych bohaterów, jakiejś interesującej fabuły.
Po prostu słaby i wielce nieatrakcyjny dla widza, zwłaszcza obcokrajowca.
Na wstępie tylko info że opowiada ona o zbrodni katyńskiej, na podstawie książki Andrzeja Mularczyka "Post mortem". Film otrzymał nominację do Oscara, a ostatnio wybrano go najlepszym polskim filmem wszechczasów.
Co o tym sądzicie???
Ja film oglądałem w kinie ze sporą grupą znajomych i nie powiem, kiedy wyszliśmy z budynku była cisza i miny mieliśmy nie tęgie. Tylko tak sobie teraz myślę, raczej przez tematykę filmu niż zachwyt nad samym filmem.
Czy nominacja do Oscara zasłużona, sam nie wiem, chyba też kierowano się tematyką.
Najlepszy polski film, to już chyba drobna przesada.
Jak by nie wyszło uważam że film był potrzebny i na pewno się na nim nie męczyłem i nie miałem ochoty na ziewanie, a to już świadczy że totalną klapą nie był. Fakt, może i fabuła nie porywała, ale temat był poważny i reżyser chyba bardziej chciał pokazać jak było, przedstawić odbiorcom prawdę. Ukazać światu zbrodnię o której tak wielu nie wie. Gdyby wpleciono w to jakieś przygody zesłanych oficerów, typu ucieczka, szczęśliwy powrót itp, może było by ciekawiej, ale to nie było by już to.
Scena zasypywania grobów pomordowanych polaków na długo zapadnie mi w pamięci.
Użytkownik Sharak edytował ten post 27.02.2008 - |13:52|