Skocz do zawartości

Zdjęcie

Daniel Farady

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 mikecom

mikecom

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 15.02.2008 - |21:49|

http://pl.wikipedia....Michael_Faraday

Paramagnetyzm, diamagnetyzm - wydaje mi sie ze kolejne nieprzypadkowe nazwisko zaserwowane nam przez scenarzyste :) Co myslicie?
  • 0

#2 Santiago

Santiago

Kapral

• Email
  • 170 postów
  • MiastoThe Swan

Napisano 15.02.2008 - |22:56|

Ta postać mnie fascynuje :) Szczególnie podoba mi się gra aktorska, te niedopowiedzenia, urwane zdania, przejęzyczenia :) Zapamiętałem go już z trailera do sezonu 4.
  • 0
"If we can't live together, we're gonna die alone."

#3 dominika1984r

dominika1984r

Plutonowy

• Użytkownik
  • 426 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 16.02.2008 - |10:51|

I w dodatku jest jak MacGyver :D ale fakt, postac jest dobrze zagrana. Takiego typowego zakreconego naukowca :)
  • 0
Living is easy with eyes closed

#4 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 16.02.2008 - |12:21|

No i nieśmiertelne "Rescuing you is not our primary objective". :D Chyba na razie jedna z najlepszych kwestii w sezonie.
  • 0

#5 Santiago

Santiago

Kapral

• Email
  • 170 postów
  • MiastoThe Swan

Napisano 16.02.2008 - |12:36|

No i nieśmiertelne "Rescuing you is not our primary objective". :D Chyba na razie jedna z najlepszych kwestii w sezonie.

Właśnie z tego cytatu go zapamiętałem z traileru :) Świetny cytat, masz racje.
  • 0
"If we can't live together, we're gonna die alone."

#6 znawca

znawca

Kapral

• Użytkownik
  • 190 postów

Napisano 17.02.2008 - |15:00|

Moim zdaniem jest to najciekawsza postać z ekipy ratunkowej. Ciekawi mnie jakie dokładnie jest zadanie Daniela na tej wyspie. Jakie badania będzie prowadził. Jak na razie widzieliśmy ze istnieje różnica w czasie między wyspą a światem. Jest to także całkowicie niegroźna postać w przeciwieństwie do tego Azjaty.
  • 0

#7 miszel

miszel

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów

Napisano 20.02.2008 - |23:13|

Jak na razie widzieliśmy ze istnieje różnica w czasie między wyspą a światem.

Daniel zauważył także, że światło w dżungli nie rozprasza się prawidłowo :P W tym samym czasie Miles "przesłuchiwał" martwą Naomi.
  • 0

#8 dominika1984r

dominika1984r

Plutonowy

• Użytkownik
  • 426 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 20.02.2008 - |23:25|

Daniel zauważył także, że światło w dżungli nie rozprasza się prawidłowo :P W tym samym czasie Miles "przesłuchiwał" martwą Naomi.

Wlasnie mnie tez to zastanowilo. Jak to nie rozprasza sie prawidlowo?
Mysle, ze Daniel Faraday moze byc rzeczywiscie (ktos to juz kiedys zauwazyl) osoba, ktora ma nam wytlumaczyc poniekad naukowe zjawiska zachodzace na Wyspie...
  • 0

#9 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 21.02.2008 - |09:14|

Wlasnie mnie tez to zastanowilo. Jak to nie rozprasza sie prawidlowo?

Coś jest "nie tak" ze światłem na wyspie. Być może łączy się to z tym, co odkopała Charlotte w Tunezji. Pustynia dla miśków była zabójcza, na Wyspie najwyraźniej nic im nie szkodzi.
Pytanie tylko, czy wiąże się to z naturalnymi właściwościami Wyspy, czy zostało wytworzone sztucznie? Bo jeśli zostało wytworzone sztucznie, to co sie stanie, gdy zostanie przywrócony "stan pierwotny"?
Coś chyba przed nami jeszcze nie jedno doświadczenie w wykonaniu szalonego Fizyka :lol:
Oby się tylko Lostzilla na niego nie wqurzyła ;) Bo zdążyłam go polubić... ;)
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#10 Grzebul

Grzebul

Sierżant

• VIP
  • 741 postów
  • MiastoTrójmiasto

Napisano 21.02.2008 - |11:01|

Pytanie tylko, czy wiąże się to z naturalnymi właściwościami Wyspy, czy zostało wytworzone sztucznie? Bo jeśli zostało wytworzone sztucznie, to co sie stanie, gdy zostanie przywrócony "stan pierwotny"?

Może jak wyłączymy te wielkie lampy i grzałki, to misie wrócą do swojego pierwotnego klimatu. Powraca teoria położenia wyspy - gdzieś w lodowcach Arktyki ;)
  • 0

#11 dominika1984r

dominika1984r

Plutonowy

• Użytkownik
  • 426 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 25.02.2008 - |23:45|

Zjawisko Faradaya (zjawisko magnetooptyczne) – polega na obrocie (o pewien kąt) płaszczyzny polaryzacji światła spolaryzowanego liniowo w czasie przechodzenia światła przez ośrodek w którym istnieje pole magnetyczne.

Zjawisko zostało odkryte przez Michaela Faradaya w 1845 r., było pierwszym eksperymentem ujawniającym związek światła z magnetyzmem.

Czyli inaczej mowiac to, co juz wiedzielismy. Na Wyspie jest bardzo silne pole magnetyczne. Przez to nastepuje rozproszenie swiatla. Przynajmniej ak to biore na chlopski rozum. Wydaje mi sie, ze im silniejsze pole, tym wieksza polaryzacja... w atkim razie czy sam Daniel nie moglby odnalec zrodla owego pola?

A poza tym
1 Faraday = 96 485.3415 coulombs

Czy te liczby nic wam nie przypominaja??

Użytkownik dominika1984r edytował ten post 25.02.2008 - |23:55|

• 0

#12 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 26.02.2008 - |00:04|

Zjawisko Faradaya nie polega na polaryzacji światła tylko wywołuje rotację wektora drgania promienia spolaryzowanego (zjawisko odkryte w XIX wieku jest podstawą działania LCD tyle, że nie w polu magnetycznym, a w elektrycznym [efekt Voigta jeśli dobrze pamiętam] - co skutkuje jedynie przeciwnie skierowanym kątem skręcenia). Bez zastosowania filtra polaryzacyjnego nie zauważysz różnicy. Ogólnie to stwierdzenie o "dziwnym rozpraszaniu" się światła z któregoś odcinka wydaje mi się podejrzanie lamerskie.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 26.02.2008 - |00:09|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#13 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 26.02.2008 - |08:02|

Ogólnie to stwierdzenie o "dziwnym rozpraszaniu" się światła z któregoś odcinka wydaje mi się podejrzanie lamerskie.

To jest dokładnie ten sam poziom, co "medycyna w LOST". :lol:
Nie wymagaj fizyki na poziomie uniwersyteckim ;)
Jak dla mnie uwagi Dana o dziwnym rozproszeniu światła wiążą się z tym, że miśki im wyzdychały na pustyni, a na Wyspie mają się świetnie.
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#14 dominika1984r

dominika1984r

Plutonowy

• Użytkownik
  • 426 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 26.02.2008 - |08:18|

Zjawisko Faradaya nie polega na polaryzacji światła tylko wywołuje rotację wektora drgania promienia spolaryzowanego (zjawisko odkryte w XIX wieku jest podstawą działania LCD tyle, że nie w polu magnetycznym, a w elektrycznym [efekt Voigta jeśli dobrze pamiętam] - co skutkuje jedynie przeciwnie skierowanym kątem skręcenia). Bez zastosowania filtra polaryzacyjnego nie zauważysz różnicy. Ogólnie to stwierdzenie o "dziwnym rozpraszaniu" się światła z któregoś odcinka wydaje mi się podejrzanie lamerskie.

To byl cytat z Wikipedii, to co napisalam o polaryzacji swiatla. Miej do nich pretensje, ze blednie pisza, jesli Ty sie tak dobrze znasz na polaryzacji. Ja jestem typowa humanistka i tylko staram sie nadazyc za tym, co wymyslil Faraday.
  • 0

#15 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 26.02.2008 - |08:34|

Tzn. tak. Pierwszy akapit jest poprawny, ale Twój wniosek "na chłopski rozum" już nie bardzo ponieważ odnosi się on do zjawiska samej polaryzacji, a nie efektu Faradaya :).
Nie wymagam od serialu stosowania wiedzy na poziomie akademickim. Być może koleś ma jakiś "cudowny wzrok" :) i widzi zmianę w skręceniu polaryzacji nieba, ale to naprawdę musiałby mieć cudowne oczy :).
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych