Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 074 - S04E04 - Eggtown

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
274 odpowiedzi w tym temacie

#1 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 15.02.2008 - |09:16|

S04E04 - Eggtown
  • 0
Master of possimpible ;)

#2 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 22.02.2008 - |12:19|

Niesamowity epizod. Sezon trzyma poziom. Wiele ciekawych odpowiedzi kilka nowych pytań.

Po pierwsze wiemy z kim jest Kate i nie jest to Sawyer. Kate ma syna. Przez cały czas utrzymuje się nas w niepewności, co to za dziecko – w ostatniej sekundzie epizodu dowiadujemy się, że jest to Aaron. To otwiera całą serię pytań. Co się stało z Claire? Dla czego Jack nie chce widzieć swojego siostrzeńca?Czy wie, że to jego siostrzeniec? Dla czego Kate nie chce pokazać dziecka swej matce? Czy Aaron wlicza się do Szóstki, czy jest to szóstka z plusem? Dla czego wszyscy kłamią?

Kate się wywija sprawiedliwości, mimo, że lista oskarżeń jest długa i grozi jej sumarycznie co najmniej stuletni wyrok. Ostatecznie Najważniejszy dla oskarżenia świadek wycofuje się, ze złożenia zeznań i cały casus upada. Tym świadkiem jest matka Kate. Ostatecznie Kate zawiera porozumienie z prokuratorem i wychodzi na wolność.

Na wyspie Sawyer rozgrywa Locke, by umożliwić Kate spotkanie Milesa z Benem. Miles składa Benowi propozycje. Ochroni go w zamian za nagrodę 3.2 miliona dolarów. Tu niespodzianka. Ben przystaje na propozycje. Ben walczy o życie. Zemsta Locke na Milesie jest straszna. Co się stało z tym człowiekiem. Od mędrca robiącego kołyski dla nienarodzonych dzieci przeistoczył się w okrutnika. Czyżby Wyspa wracając mu władzę w nogach zabrała sumienie?

Użytkownik Jonasz edytował ten post 22.02.2008 - |12:20|

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#3 Murdock

Murdock

Szeregowy

• Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 22.02.2008 - |12:23|

to co mam do powiedzenia po odcinku to WOW

do samego konca myslalem ze Kate bedzie miala swoje wlasne dziecko a tu sie okazuje ze to Aaron, WTF ? czyzby Claire zginela/umarla albo musiala pozostac na wyspie ? jesli zostala na wyspie to moze oddala Aarona Kate aby sie nim zaopiekowala, zeby dziecko nie musialo zyc na wyspie ?
po tym odcinku wiemy tez /a przynajmniej tak mi sie wydaje :D/ do kogo musiala wrocic Kate o czym byla mowa w 1 odcinku

po co Milesowi 3.2mln dolarow ? czemu nie wiecej jak pyta Ben ? mam nadzieje ze szybko sie to wyjasni
  • 0

#4 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 22.02.2008 - |12:27|

po co Milesowi 3.2mln dolarow ? czemu nie wiecej jak pyta Ben ? mam nadzieje ze szybko sie to wyjasni

Wybacz, ale to dosc glupie pytanie. ja bym sie zapytal tak jak Ben - Dla czego wlasnie 3.2 milioNY?

Od razu odpowiem sam sobie. Miles wie, ze tyle wlasnie ma Ben podoredziu.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 22.02.2008 - |12:29|

• 0
Genesis

#5 Murdock

Murdock

Szeregowy

• Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 22.02.2008 - |12:29|

Wybacz, ale to dosc glupie pytanie. ja bym sie zapytal tak jak Ben - Dla czego wlasnie 3.2 miliony?

o to mi wlasnie chodzilo :) zle sprecyzowalem zdanie
  • 0

#6 Dellirium

Dellirium

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 288 postów

Napisano 22.02.2008 - |12:35|

Nawet nie zwrociliscie uwagi na najwazniejsze szczegoly , podczas gdy sa na wyspie kate oznajmia sawyerowi ze nie jest w ciazy , w fast forwardzie ma chlopca blondyna ( prawdopodobnie po sawyerze?) ktory jest juz dosc duzy i potrafi nawet mowic.Oznacza to ze jeszcze troche na tej wyspie to posiedza...Jack ktory umawia sie na kawe z kate gdy w poprzednich FF podobno kate jest z kims innym ?

Fast Edit :
Teraz dopiero przeczytalem ze to aron , ale i tak jak na arona to niezle wyrosl...

Użytkownik Dellirium edytował ten post 22.02.2008 - |12:36|

• 0

#7 DarkPetr

DarkPetr

Szeregowy

• Użytkownik
  • 49 postów
  • MiastoSzczecin

Napisano 22.02.2008 - |12:41|

Czy Aaron wlicza się do Szóstki, czy jest to szóstka z plusem? Dla czego wszyscy kłamią?

Myśle ,że nie wlicza sie do Szóstki.
Przez cały odcinek byłem przekonany ,że to dziecko Sawyera, że Kate kłamie, że nie jest w ciąży, a on już nie żyje i leży w trumnie z flashforwardów Jacka. A tu namieszali jeszcze bardziej, widać że "pewniak" do opuszczenia wyspy Claire raczej sie z niej nie wydostanie.

Ostatecznie Kate zawiera porozumienie z prokuratorem i wychodzi na wolność.

Dokładniej mówiąc - wolność bez możliwości opuszczenia Stanów przez 10 lat.

Idąc dalej 3,2 mln ? Czy znowu chodzi o liczby ? To robi się coraz bardziej dziwne...
Z flashforwardów pojawia się następne pytanie - dlaczego Jack mówi że tylko 8 osób przeżyło katastrofe ?

Z niecierpliwością czekam na następny odcinek, mam nadzieje że wyjaśnią co stało się z helikopterem.
  • 0
We Stop Hiding,We Stop Running ,We Stop Living In Fear xD
Dołączona grafikaDołączona grafika

#8 sruuba

sruuba

Starszy sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 321 postów
  • Miasto51o06'N 17o02'E

Napisano 22.02.2008 - |12:46|

Jak dla mnie odcinek slabszy od pozostalych, ale to moze dlatego ze nie jestem fanem Kate ;)
Zastanawia mnie jednak jedna rzecz: o co chodzilo z tymi kartami, bo jakos watpie zeby Faraday nie umial zapamietac 3 kart :mellow:
  • 0

#9 Malutka

Malutka

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 98 postów

Napisano 22.02.2008 - |12:48|

dzieci szybko rosna :P

od poczatku czulam jakas scieme co do dziecka Kate, podejrzanie wczesnie w odcinku pojawila sie o nim informacja, zupelnie nie w stylu tworcow :lol: choc liczylam raczej na zawirowania co do jego tatusia niz mamusi... jest jeszcze watpliwosc, ktora poruszylam w temacie "oceanic six"=> czy opinia publiczna wie, czyj jest Aaron, czy uwazaja go za dziecko Kate?

druga wazna informacja w odcinku - wg oficjalnej wersji katastrofe przezylo 8 osob, ratunku dozylo 6 - kim byly pozostale dwie osoby i co sie stalo takiego, ze nie zostaly "usmiercone" od razu tak jak pozostali pasazerowie?

zaciekawilo mnie tez to, co Charlotte robila z Danem - facet zapamietal 2 karty, ona uznala to za postep... ale czy chodzilo o zapamietanie po obejrzeniu talii, ktorych kart brakuje(co swiadczyloby o sporych mozliwosciach Faradaya, ktore dalej by cwiczyl), czy tez zapamietanie zaledwie tych trzech kart, ktore lezaly obrocone, co z drugiej strony swiadczyloby o jego wielkich problemach z pamiecia(moze jakims konkretnym procesem pamieciowym?)
a moze facet umie po prostu odczytywac zasloniete karty? tylko w takim razie czemu dwie umial, a trzeciej nie?

oczywiscie znowu dostalismy same pytania, ale odcinek mimo to wciagal, akcja posunela sie nieco do przodu, teraz tylko musimy dowiedziec sie, co sie dzieje z helikopterem?

Użytkownik Malutka edytował ten post 22.02.2008 - |12:49|

• 0

#10 Murdock

Murdock

Szeregowy

• Użytkownik
  • 63 postów

Napisano 22.02.2008 - |13:05|

Z flashforwardów pojawia się następne pytanie - dlaczego Jack mówi że tylko 8 osób przeżyło katastrofe ?

Oceanic Six to szóstka zywych, pozostalymi 2 osobami beda pewnie osoby ktore juz umarly/zginely albo te ktore umra/zgina i ich ciala wezma wraz z jakas "ekipa ratunkowa" do USA, moze nasz tajemniczy pan w czarnym garniturze tylko takie informacji pozwolil udzielic ludziom z Oceanic Six
  • 0

#11 ajka74

ajka74

Szeregowy

• Użytkownik
  • 73 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 22.02.2008 - |13:18|

nie wiem czemu ale ten Aaron nie był dla mnie zaskoczeniem, nawet tak jakoś sobie o tym pomyslałam gdy była scena w której Claire chciała by Kate wzięła Aarona, a ona nie chciała...
zaskoczeniem natomiast jest że helikopter jeszcze nie doleciał do frachtowca.... minął już dzień (dokładnie nie wiadomo ile) , ale skoro rakieta miała takie opóźnienie to być moze albo ciągle lecą, albo pilot moze zboczył z kursu i wrócą z powrotem na wyspę (tak jak Desmond łodzią)
być moze Jack nie wie że to jego siostrzeniec, albo wie, ale np. ma wyrzuty sumienia że Claire została na wyspie bądź coś się z nią stało ....
kurcze znowu tyle pytan ?
PS. Sun mówi Jinowi ze chciałaby urodzić dziecko w Korei, może oni wrócą w inny sposób z wyspy i ich własnie Jack zaliczył do 8 osób które przeżyły katastrofe...
  • 0

#12 Majandra

Majandra

Szeregowy

• Użytkownik
  • 10 postów

Napisano 22.02.2008 - |13:19|

Moim zdaniem to najsłabszy odcinek z 4 sezonu(jak narazie).Jakoś cała historia nie trzymała zbyt w napięciu.

Było oczywiście kilka fajnych momentów.

Bardzo podobała mi się rozmowa Ben-Locke.Mimo,że Ben jest związany to zdaje się być panem sytuacji-za pomocą dwóch zdań potrafi wyprowadzić Locka z równowagi.

Ciekawa również była rozmowa Milesa z Benem.Widać,że Ben za wszelką cenę chce zostać na wyspie.

Podobała mi się akcja Kate-Sawyer i to bynajmniej nie chodzi mi tu o akcje w łóżku(bynajmniej nie jestem fanką Skate).Jak łatwo obecnie oszukać Locka.Facet rzeczywiście jest lost.

Akcja z dzieckiem nieźle zakręcona.Byłam pewna,że to dziecko Sawyera.Jeśłi to dziecko Claire to czemu Jack nie chce go widzieć.Może Kate udaje,że to jej dziecko tylko jak jej się to udało?

Dlaczego wszyscy kłamią.Co się musiało stać,że Jack pod przysięgą kłamie?Kto wymyślił im taką wersję zdarzeń i kazał ją powtarzać.

Oglądałam bez napisów(nawet angielskich) więc pewnie nie wszystko jeszcze wyłapałam).Może coś napisze jeszcze jak obejrzę drugi raz.

Ogólnie moja ocena odcinka to 5/10.
  • 0

KATE: You checking me out?
JACK: What?
KATE: There's no harm in it. I just --
JACK: Trust me, if I was checking you out, you'd know it.

#13 Piecho

Piecho

Szeregowy

• Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 22.02.2008 - |13:23|

Bardzo fajny odcinek :lol: wiele ciekawych pytań. Locke - łysol psychol załatwił konkretnie Milesa. Swoją droga ciekawe ile tak wytrzyma i czy ktoś mu pomoże. Może ktoś się pokusi o część z tych 3.2 miliona. Co do Locka to znowu mu odwala ale nie raz już odnajdywał drogę po tym jak błądził.
Kate wychodząca z sądu i tekst do Jacka że tyle razy już tą historyjke walnął że sama w nią uwierzy. Jack kłamie nawet pod przysięgą. Wydaje mi się że to jest powodem przez który Jack doprowadził się do takiego stanu jak w 3x22. Kłamstwa, ból i cierpienie z powodu utraty siostry. Nie poradził sobie psychicznie chłopaczyna.
Fajne scenki z Danielem i Charlotte. Jak już ktos napisał że albo ma problemy z pamięcia, albo widzi odwrócone karty :) Ogólnie sam Faraday świetna postać :D Co się stało ze Desmonem i Sayidem! Czy to wina tego "opóźnienia" czy może już gdzieś spadli po drodze ...
Końcówka : cześć mamo. Cześć Aaron :blink:
Podsumowując spoko odcinek więcej takich i jak zwykle nie mogę się doczekać następnego epizodu !
  • 0

#14 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 22.02.2008 - |13:31|

Teraz dopiero przeczytalem ze to aron , ale i tak jak na arona to niezle wyrosl...

Aarona w flashforwardzie mozna ocenic na jakies dwa lata. Jest wiec zima 2006. W tym samym czasie Hugo laduje w szpitalu psychiatrycznym, a Sayid dziala W Berlinie. Jack jest jeszcze w dobrej formie.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 22.02.2008 - |13:32|

• 0
Genesis

#15 Zetnktel

Zetnktel

Starszy chorąży

• Użytkownik
  • 1 589 postów
  • MiastoLublin

Napisano 22.02.2008 - |13:45|

Odcinek slabizna. Nudny praktycznie nic sie niedzialo. Dowiedzielismy sie ze Kate wychowuje dziecko Clair i ze helikopter nie dolecial jeszcze. To wszystko.
  • 0

#16 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 22.02.2008 - |13:53|

Hmmm, czy na pewno "super czwórka z frachtowca" uratowała kogokolwiek? Niezła ściema, przeżyło 8 Rozbitków, uratowano 6... Coś mi się zaczyna wydawać, że wizje Hurleya i dziwna wizyta Abaddona może mieć związek z tym właśnie - Abaddon i jego szefowie podejrzewają, że 8 i 6 to totalne kłamstwo. I dlaczego "Oceanic 6" milczy/kłamie, kogo kryją, kto ich uratował?
Locke dyktator :) Jak Chinol działał mi od początku na nerwy, tak teraz mu współczułam, po tym, co zrobił mu Łysol. Jeszcze ten granat... Łysolowi naprawdę odbiło... Przeszedł ewidentnie na Złą Stronę Mocy ;)
Chociaż... zastanawiającą książkę dał Benowi... VALIS Dicka...
Co wie Miles o Benie? Że zażądał dokładnie tyle - wie ile Ben jest w stanie zapłacić?
O co chodzi z tymi kartami? P. Fizyk ma jakies kłopoty z pamięcią?
Oni nie dolecieli na statek? :blink: Nie gadaliśmy przez bezpośrednią linię, bo Minkowski nie odbierał... Hmmm, tylko jak to się ma do tekstu z poprzedniego odcinka - jak odbierze Minkowski to się rozłącz? Ktoś tu kręci...
Co się stało z Claire, że Kate jest uznawana za mamę Aarona? Dlaczego Jack nie chce widzieć dziecka?
Btw - Aaron wygląda na jakieś 2 lata, czyli mamy późną jesień/zimę 2006/2007...
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

#17 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 22.02.2008 - |14:01|

Btw - Aaron wygląda na jakieś 2 lata, czyli mamy późną jesień/zimę 2006/2007...

A moze to nie Aaron lecz jego brat blizniak?
  • 0
Genesis

#18 MorFeuS

MorFeuS

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 253 postów
  • MiastoLondyn

Napisano 22.02.2008 - |14:10|

EE? Skąd taki pomysł Oo? Czyżby The Others jakos po cichu wzieli drugie dziecko z łona Claire?:D hahahah :D Głupie do potęgi ^^

Ja natomiast spodziewałem się, że to Aaron zaraz po flashforwardzie jak Kate mowi, ze nie przyniesiesz mojego syna do sądu. Bo wtedy pokazali jak Claire prosi Kate by wziela Aarona na ręce. Ale i tak byłem mile zaskoczony, że to jednak Aaron.

Hmmm Ale co się stało z Claire? Przecież w wizji Desmonda miała odleciec. A jeżeli odleciała to czy z dzieckiem czy bez? A jeżeli z dzieckiem to co się z nią stalo? Mnóstwo pytań. A odcinek dobry :D No i w końcu Locke się wżiał do roboty! To lubie!

A co do 3.2M dolarów - pamietacie odcinek The Economist? Tam na zegarku było 31 minut z kawałkiem, czyli jak zaokraglimy to mamy 32 s. Jak ktoś wcześniej napisał: czyżby nowa liczba na wyspie? Ale tez sie zgadzam z poprzednikiem, ze Myles wie ile kasy ma Ben :)

Użytkownik MorFeuS edytował ten post 22.02.2008 - |14:13|

• 0

#19 Wicuch

Wicuch

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 128 postów
  • MiastoWrocLOVE

Napisano 22.02.2008 - |14:15|

Odcinek slabizna. Nudny praktycznie nic sie niedzialo. Dowiedzielismy sie ze Kate wychowuje dziecko Clair i ze helikopter nie dolecial jeszcze. To wszystko.

i jeszcze tylko:

-że Locke jest całkowicie zależny od Bena
-że Sawyer i Jack podobnie kochają Kate a ona ich ma w [beeep]e bo starczy jest aaron
-że Ben jest w stanie załatwic niezłą gotówkę
-że wymiar sprawiedliwości w stanach jest kwestią jednego świadka i osoba która może dostac ze 150 lat wiezienia dostaje tylko 10 lat zakazu opuszczania kraju (mam szczerze nadzieje ze to jest tak tylko do potrzeb filmu).
-że jack już nawet kłamie że nie kocha Kate
-że Lock działa irracjonalnie bowiem jak moze zabic goscia kiedy ten gosc jako jedyny wie cos o benie
-że Dan to wielki szu :)
-że minkowski nie chce odbierac telefonu
-że jack z jakiegos powodu nie chce widywac sie z aaronem
-że kate rowniez dostala ekstra kaske z odszkodowania (choc moze odpalil jej tez cos ben za milczenie)
-że sayid na pewno wymienil tez kate za charlotte

pozdro
  • 0

#20 Tajemnicza_Wyspa

Tajemnicza_Wyspa

Chorąży

• Użytkownik
  • 1 430 postów
  • MiastoKraków

Napisano 22.02.2008 - |14:21|

Bracia bliźniacy generalnie są w tym samym wieku :lol:
Poprzednio Łysol dał Benowi "Braci Karamazow", teraz VALIS Dicka - jakieś aluzje?
Do tego Jacob - z aluzją do biblijnego Jakuba...
Hmmm, czyżby chodziło o jakiegoś "zaginionego brata" (bliźniaka? tylko czyjego?), a Łysolowi się wydaje, że to on?
  • 0
"If it is man's outward journeys that have brought us to this precarious place in time, it is the inward journey that will set us free."

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych