Skocz do zawartości

Zdjęcie

Elizabeth: The Golden Age (2007)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 10.02.2008 - |22:20|

Dość ciekawy film, głównie ze względu na plastyczne piękno i komiksową, przenośną formę.

Niby jest historycznie w oprawie ale całość jest dość swobodną wariacją w temacie samotnej Wielkiej Królowej.

Mamy więc już wspomnianą samotną władczynie-dziewice obrończynie wolności, pirata-przystojniaka marzącego o kolonizacji Nowego Świata i diabolicznego, fanatycznego katolika władcę Hiszpanii największego imperium ówczesnego świata, który wraz z inkwizycją chce zniszczyć Anglię.

Choć osobiście liczyłem na coś historycznego to jednak nie powiem żeby oglądnięcie Elizabeth: The Golden Age było zmarnowanym czasem.

Zwłaszcza z długimi rudymi włosami w pięknej błyszczącej zbroi i na równie pięknym rumaku wyglądała rewelacyjnie.
Scena godna najlepszego filmu fantasy.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#2 KAYRON

KAYRON

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • MiastoCzarnków

Napisano 11.02.2008 - |10:40|

Przyznaje że też liczyłem na więcej historii a mniej romansu ale podobało mnie se :lol: :lol: :lol:
Niezły film, piękne kostiumy, świetne sceny bitwy na morzu chociaż niewiele szczerze mówiąc pokazali.
Polecam
  • 0
1164 rok snu Pożogi
-Dowiedz się żołnierzu,że wróg którego nam zostawiliście był kruchy.
-Ich siła jest płytka wojowniku a wiara nie zna czci.Czy pójdziecie ze mną?
-U waszego boku żołnierze.W waszym cieniu leży honor
''Malazańska Księga Poległych''

#3 MidMad

MidMad

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoSomewhereOverTheRainbow

Napisano 11.02.2008 - |11:20|

Osobiście nie nastawiałam się na film tylko i wyłącznie historyczny, tylko kontynuacje "Elisabeth" z 1998 roku - i nie zawiodłam się. Tak naprawdę to opowieść o osobie, o ludziach i emocjach, nie o historii i technikach militarnych (co doskonale widać choćby na przykładzie tego, jak prowadzona jest kamera podczas bitwy morskiej, swoja drogą - świetne efekty specjalne). Tak jak już Quendi napisał, na pochwałę zasługuje oprawa wizualna filmu, ale nie można nie wspomiać też o wspaniałej kreacji postaci granych przez Cate Blanchett i Clive'a Owena. Geoffrey Rush tym razem też świetnie dawał sobie radę (jak zawsze), ale przyznam, że bardziej podobał mi się nieco "mroczniejszy" Walsingham z poprzedniego filmu. Oczywiście "Elisabeth:The Golden Age" jest pokazany "niepoprawnie" historycznie z jeszcze jednego powodu - jest po prostu stronniczy - jako, że opowieść jest o królowej Anglii, jej przeciwnicy ukazani są w dość tendencyjny, jednolity sposób, sprawiają przez to wrażenie dwuwymiarowych - na tle barwnych osobowości głównych bohaterów.

Podsumowując - polecam film szczególnie dla tych, którzy chcą wiedzieć więcej, niż tylko to, co można przeczytać w każdej książce historycznej, którzy chcieliby zanurzyć się w atmosferze i obyczajach tamtych czasów, poznać ludzi kryjących się za imionami znanymi z podręczników do historii - ich interpretacja w wydaniu Shekara Kapura moim zdaniem wypadla bardzo pozytywnie.

Użytkownik MidMad edytował ten post 11.02.2008 - |11:20|

• 0

#4 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 13.02.2008 - |00:45|

Hmm... co to by dodać - jak dla mnie wyśmienita rola Blanchet (chyba tak się to pisze) - stworzyła wielki portret kobiety - króla. Od Władcy Pierścieni - z filmu na film staje się coraz dojrzalszym aktorem - niestety nie znam jej dokonań sprzed wspomnianej przeze mnie trylogii. A poza tym - no cóż nie będę powtarzał pochwał pod kierunkiem filmu - to już zostało powiedziane wcześniej :)
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych