Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rambo (2008)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

#1 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 01.02.2008 - |15:09|

John Rambo, człowiek do zadań specjalnych, po raz kolejny - czwarty dokładnie - próbuje zaznać ciszy i spokoju, ale jak zwykle mu nie pozwalają :)
Tym razem nie wojskowi a cywile z jakiegoś tam kościoła, chcący szerzyć dobroć, pomagać uciśnionym itd. itp., tym razem w Birmie...

Oczywiście nie słuchają się Rambo, by tego tam nie robić... no i teraz nasz bohater musi ich ratować... byłbym zapomniał, na terenie zajętym przez wojska, co mordują wszystkich...

To tyle jeśli idzie o fabułę. reszta to właściwie akcja. A ta nie wypada tak źle. Rambo się zestarzał, co widać - mniej go na ekranie niż poprzednio. A i mniejsza ilość broni przechodzi przez jego ręce...

W filmie nie podobają mi się dwie rzeczy:
1. Snajper i jego snajperka... sądząc po kształcie, i uszkodzeniach, wygląda to na broń w dystansie powyżej 1km, do tego przypomina mi kilka karabinów przeciwpancernych - jednym słowem, nie jest to broń do walki w zalesionym terenie.
2. Odpadające kończyny - ilość latających części ciała przypomina gorsze filmy o wampirach - twórcy tu chyba przesadzili...

Największy minus - nie wiem do jakiej armaty posadzili tym razem Rambo, albo brakowało mi M60 :(

A film polecam każdemu, kto tęskni za Rambo :)

#2 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 06.02.2008 - |08:14|

A film polecam każdemu, kto tęskni za Rambo :)

Zgłasza się stęskniony za Rambo :lol:.
Film fajny, podobał mi się. Sly jest już starym zmęczonym człowiekiem i widać to na każdym kroku, jego skrzywione usta :P nie robią już takiego wrażenia, jak w poprzednich częściach, ale ogólnie film i Stallone dają radę, myślałem że będzie gorzej.
Z tymi latającymi rekami i nogami to faktycznie trochę przesadzili, wyglądało to trochę nie realistycznie i dziwi mnie to, bo przecież Sly był reżyserem, a jako zaprawiony w boju, aktor filmów akcji, powienien na to zwrócić uwagę. No ale kto wie co siedziało w jego głowie, może sam tak chciał, żeby tak było. Bo jak wiadomo w każdej części Rambo, trup ścielił się gęsto i w tej części nie zapomnieli o tym.
Trochę mało miejsc wzięli pod uwagę podczas kręcenia, bo mamy tylko norę Rambo w tajlandi, trochę wycieczki po rzece, obóz i ciach zaraz finał, w poprzednich wersjach, akcja jakoś tak szybciej się przenosiła w wiele różnych miejsc. No ale kurde to tylko moje jakieś takie dziwne odczucie, może się w nim mylę, może też dlatego że film jest dość krótki.
A ta scena jak wparowali ci żołnierze Birmańscy do tej wioski, gdzie bli już ci misjonarze i zaczęli wszystkich mordować, była straszna :blink: , aż mi się nóż w kieszeni otworzył, na bestialstwo jakie panuje w tym kraju.

Podsumowując, Rambo, dał czadu wyciął wszystkich złych ludzików w pień i pojechał na herbatkę do domku do Arizony :lol:
Fajna akcja 9/10.
  • 0

#3 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 06.02.2008 - |11:44|

Fajnie ze jest nowy Rambo! Chodza juz sluchy, o czesci 5.
A ja kupilem sobie kolekcje Rambo 1,2,3 z Gazety :)

Niestety nie planuja 2 czesci Commando :(
  • 0

#4 KAYRON

KAYRON

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • MiastoCzarnków

Napisano 06.02.2008 - |15:01|

Niestety nie planuja 2 czesci Commando :(

No i słusznie! :lol:
Dla mnie Commando w latach 80-tych było super-ekstra,widziałem z 6 razy w kinie i niezliczoną ilość na wideo
Tyle tylko że teraz jak oglądam to.....to jest straszny gniot :P :P
Pełen nieprawdobodobieństw i przesady oraz niekończących się magazynków w broni Arnolda
No po prostu ręce opadają
A zresztą kto miałby grać w 2 części????
Pytanie retoryczne.

Co do Rambo to mi się podobał,nie jest to już 1 ani 2 część ale jest nieźle
Co do rozerwanych i latających części ciał......no przecież strzelał z działka
kaliber tak na oko 25 mm a z takiego czegoś jak człowiek dostanie to niewiele zostaje
Sam film dla mnie 8/10
  • 0
1164 rok snu Pożogi
-Dowiedz się żołnierzu,że wróg którego nam zostawiliście był kruchy.
-Ich siła jest płytka wojowniku a wiara nie zna czci.Czy pójdziecie ze mną?
-U waszego boku żołnierze.W waszym cieniu leży honor
''Malazańska Księga Poległych''

#5 waski

waski

Sierżant

• Użytkownik
  • 685 postów
  • MiastoMysłowice

Napisano 06.02.2008 - |20:54|

Odnośnie pytania kto miałby zagrać w drugiej części commando, to jest tylko jedna osoba i jest nią Dwayne "the rock" Johnson, to jest gość który nadawałby się idealnie do tego.
Kurde mnie się tak spodobał ten Rambo że dzisiaj od rana zabrałem się za pierwsze trzy częśći. Już dłuższy czas temu kupiłem wydanie z QDVD i teraz powiem że nie żałuję że je kupiłem.
Jak przycisnąłem trochę sprzęt to moja papuga o mało nie dostała palpitacji serca :lol: od strzelanin i wybuchów.
Po latach muszę jednak powiedzieć że trzecia część wymiata, jest według mnie najlepsza. I ten tekścik jak rambo zrobił pierwszą imprezę w bazie i nie udało mu się odbić Trautmana. Jak Zeicew wparował do jego celi i powiedział mu że jakiś szaleniec chciał go odbić, że za kogo on się uważa za Boga, a Trautman mu odpowiedział, że Bóg miał by dla niego litość, a Rambo jej nie będzie miał. Kurcze takie teksty są dzisiaj kultowe.
Albo w jaskini, jak załatawił cały oddział Specnazu i Zeicew się pienił że nikogo nie ma pod krótkofalówką, a tu niespodzianka, podnosi ją nasz Johny :lol: ,
na to Zeicew: Kim ty jesteś,
a Rambo: Twoim najgorszym koszmarem.
Brakowało mi takich tekstów w czwórce, no ale cóż nie można mieć wszystkiego.
No i zapomniałbym o ścieżce dźwiękowej, która w dwójce i trójce jest fenomenalna, brakuje mi jej w czwórce, fakt że słychać ją na samym początku i na końcu tuż przed napisami, ale brakowało mi jej podczas walki, w trójce dodawała ona apetytu całej akcji, aż się chciało oglądać.
Ogólnie czworaczki są w dechę, :lol: nic dodać nic ująć, czego nie ma w jednym, to jest w drugim.

Użytkownik waski edytował ten post 06.02.2008 - |20:56|

• 0

#6 Myszaqu

Myszaqu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 300 postów

Napisano 07.02.2008 - |15:34|

Live for nothing ... or die for something .... Dla mnie styknie w tej części ;)
  • 0

#7 Dinsdale

Dinsdale

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 317 postów

Napisano 07.02.2008 - |20:42|

Ale w końcu nie pomarli ;p Zdziwiło mnie że aż tylu najemników przeżywa ;p
Jak dla mnie jednak film za szybko się kończy jednak poprzednie części były przyprawione o więcej zwrotów i dramaturgii, choć nie powiem okrucieństwa to było aż za nadto
  • 0

#8 KAYRON

KAYRON

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • MiastoCzarnków

Napisano 08.02.2008 - |11:40|

Obejrzałem sobie jeszcze raz ,tym razem porządnie a nie po łepkach jak ostatnio :P :P :P
Nadal mi się podoba, niezłe zamknięcie całej serii-powrót Rambo do domu
Tylko rozwaliło mnie pokazanie wybuchu miny,którą Rambo zainstalował.
No przecież to wyglądało jak wybuch atomowy!!!! :angry: :angry: :angry:
A to była zwykła mina przeciwpiechotna typu Claymore,jest co prawda potężna-w momencie eksplozji
wystrzeliwuje setki metalowych kulek,które niszczą wszystko na swojej drodze ale nie jak atomówka.
No dobra powiedzmy że to był wybuch filmowy czyli potężny,kolorowy i nie mający
nic wspólnego z rzeczywistością :lol: :lol: :lol:
Poza tym film niezły,polecam
  • 0
1164 rok snu Pożogi

#9 Myszaqu

Myszaqu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 300 postów

Napisano 08.02.2008 - |11:47|

Możliwe że ten Claymore był zupgrejdowany ;) ... Dlatego koleś miał tylko jedną sztukę ...
  • 0

#10 Araadan

Araadan

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 08.02.2008 - |13:40|

[...]Tylko rozwaliło mnie pokazanie wybuchu miny,którą Rambo zainstalował.
[...]A to była zwykła mina przeciwpiechotna typu Claymore[...]

w drodze do obozu gdy John Rambo z banda najemnikow i 2 partyzantami ida odzyskac misjonarzy - "Angielski zrzut.|Pamiątka po II Wojnie Światowej."
teraz Rambo wraca, podklada claymore'a i nie widac tej angielskiej bombki ale...ale jak do claymore'a podchodza wojskowi z psami to jest scena gdzie wyraznie widac ta pamiotke wojenna. zgadzam sie, ze lekko przerysowali wybuch ale bez przesady. to nie byl tylko claymore :P

Pozdrawiam

Użytkownik Araadan edytował ten post 08.02.2008 - |13:41|

• 0

#11 KAYRON

KAYRON

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • MiastoCzarnków

Napisano 08.02.2008 - |13:48|

Tu faktycznie masz racje,zapomniałem o "zrzucie z II wojny światowej" :P :P
Wtedy to ma sens,choć i tak wybuch jest czysto filmowy
  • 0
1164 rok snu Pożogi

#12 Myszaqu

Myszaqu

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 300 postów

Napisano 08.02.2008 - |16:52|

Faktycznie, do pełni szczęścia brakowało tylko detonacji atomówki przez Johna :P

Użytkownik Myszaqu edytował ten post 08.02.2008 - |16:52|

• 0

#13 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 24.02.2008 - |15:58|

wlasnie skonczylem film i.......

dobry podobalo mi sie oprocz kilku scen gdzie ylo widac delikatnie nie dopracowane efekty :)
ale reszta bardzo dobra troszke inna juz nie patriotyczne elementy raczej wewnetrzne rozdarnie i uswiadomienie sobie ze to co robi robi bo lubi i jest poprostu facetem kroty jest od zabijania bo to mu najlepiej wychodzi,

a urywane ciala?

karabin napewno nie 25 mm bo takiego nie ma wyglad raczej odpowiada aktualnie najpotezniejszemu karabinowi snajperskiemu Barett M82

Kraj produkcji: Stany Zjednoczone
Kaliber: 0,5 cala Browning (12,7 mm * 99)
Długość: 1550 mm
Masa: 13,4 kg
Zasilanie: 11 - nabojowy magazynek pudełkowy
Szybkostrzelność: N/A
Prędkość wylotowa pocisku: 840 m/s
Zasięg: 2000 m
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#14 KAYRON

KAYRON

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • MiastoCzarnków

Napisano 25.02.2008 - |09:13|

karabin napewno nie 25 mm bo takiego nie ma wyglad raczej odpowiada aktualnie najpotezniejszemu karabinowi snajperskiemu Barett M82
Kraj produkcji: Stany Zjednoczone
Kaliber: 0,5 cala Browning (12,7 mm * 99)
Długość: 1550 mm
Masa: 13,4 kg
Zasilanie: 11 - nabojowy magazynek pudełkowy
Szybkostrzelność: N/A
Prędkość wylotowa pocisku: 840 m/s
Zasięg: 2000 m

Tu masz racje to jest najpotężniejszy KARABIN SNAJPERSKI
ale to z czego John nawalał to była działko prawdopodobnie kaliber ok 25 mm
montowane na wozach opancerzonych lub jak w tym przypadku na ciężarówce.
Ale przecież tak naprawde to nie istotne co to była ważny jest efekt jaki dawało
  • 0
1164 rok snu Pożogi

#15 seven of nine

seven of nine

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 652 postów
  • MiastoVilla Soprano USA- Sopot

Napisano 25.02.2008 - |14:19|

rany boskie, to jest juz Rambo 4? Alez jestem opozniona........... :angry:
  • 0

#16 SiLenT

SiLenT

Redakcja GHN

• VIP
  • 271 postów
  • MiastoBialystok

Napisano 27.02.2008 - |14:39|

Świetny film, nie żeby jakieś ambitne kino poszerzające horyzonty :] ale ogląda się nad wyraz przyjemnie. Sly im starszy tym lepszy, najpierw świetny Rocky Balboa, a teraz TO. Polecam.
  • 0

Greed is eternal.

#17 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 27.02.2008 - |17:23|

dokladnie mowielem tu o snajperce ktora nosil kient po lesie bo sly oczywiscie walil jeszcze z czegos wiekszego wiec nie ma dziwne ze ludzi na pol rwalo
:)
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#18 Drozdz

Drozdz

Kapral

• Użytkownik
  • 201 postów
  • Miastośląskie

Napisano 27.02.2008 - |20:54|

Musze przyznać że naprawde niezły film akcji - żadnych fajerwerków ale całkiem niezły
  • 0

#19 MacGyver

MacGyver

Chorąży

• VIP
  • 1 361 postów
  • MiastoWieliszew

Napisano 28.02.2008 - |11:46|

Wielki powrót Sly'a !!! Naprawdę bardzo dobre kino akcji.Jedna z najlepszych kontynuacji jakie widziałem.Mimo 60 paru lat Stallone pokazał,że potrafi wyreżyserować i zagrać w kolejnym hicie z jego udziałem.Akcja w filmie powala.Wszystko lata.Trupy za trupami.Dzieci,kobiety,zwierzęta.Stallone pokazał nam z bliska jak to w rzeczywistości wygląda.Chodzi mi o tych żołnierzy,jak mordują i że nie mają ani trochę człowieczeństwa w sobie.Dla wielu pewnie jest to film bardzo brutalny,ale nie oszukujmy się taka jest prawda.To się właśnie dzieje,no może z wyjątkiem takiego John'a Rambo,który sam wymierzałby sprawiedliwość :) Film może krótki,ale przede wszystkim konkretny.Dla mnie najlepsza część Rambo ! Bravo Stallone :)
  • 0
" PAMIĘTAJCIE , STARGATE ISTNIEJE !!! KTO NIE WIERZY NIECH ZAJRZY W SWÓJ UMYSŁ "

#20 Juki

Juki

Plutonowy

• Użytkownik
  • 457 postów
  • MiastoKraków

Napisano 01.03.2008 - |18:26|

Dobrze, że wskrzesili Szklaną Pułapkę i Rambo, Rambo wyszedł cudownie w dobie dzisiejszych filmów akcji (Szklanka 4 też nie była zła) lecz nie jest lepszy od poprzednich części.... Cudowne jest to, że nikt nie gardzi tak nową częścią tego Rambo... wiele kontynuacji powstało i były złe albo wiele osób narzekało.

Użytkownik Juki edytował ten post 01.03.2008 - |18:29|

• 0

Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych