Skocz do zawartości

Zdjęcie

American Gangster (2007)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Avarhis

Avarhis

Kapral

• Użytkownik
  • 155 postów
  • MiastoJózefów

Napisano 26.01.2008 - |23:18|

Oparta na faktach historia Franka Lucasa (w tej roli Denzel Washington), narkotykowego królu z Harlemu, który w latach 70-tych przemycał heroinę z Wietnamu w trumnach poległych żołnierzy.

Jest to jeden z najlepszych filmów jakie widziałem w ostatnim czasie. Historia jest opowiedziana z dużą pasją, świetnie spisali się aktorzy, muzyka też jest zresztą niczego sobie. Do tego jeszcze drobne role Commona i RZA.
W całym filmie właściwie jedna scena była trochę źle skomponowana, mianowicie jest taka sekwencja kiedy Lucas je obiad z rodziną w święto dziękczynienia i dla kontrastu wplecione są w to sceny umierania spowodowanego jego towarem. Sam pomysł był dobry jednak jak dla mnie zrobione to było trochę sztucznie, nie komponowało się odpowiednio z resztą filmu.

Moja ocena 9+/10
  • 0

#2 Sharak

Sharak

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów
  • MiastoNasielsk

Napisano 11.02.2008 - |21:29|

Co tu dużo mówić, dobry film. Może nie jeden z najlepszych jakie widziałem, ale bardzo dobry.
Przede wszystkim spodobały mi się kreacje uczciwego gliny i odważnego, przedsiębiorczego gangstera.
Co do Franka Lucasa i jego organizacji, to widać że chłopak starał się stworzyć rodzinę w stylu Ojciec Chrzestny. Naoglądał się Włochów za młodu i nawet dobrze mu szło.
Wpadł bo go sypnęli.
Włosi nie sypali, bo rodzina opiekowała się ich bliskimi w momencie kiedy wpadli. Frank tak silnej organizacji nie stworzył, chyba tylko dlatego że niektórzy jego podwładni nie szanowali własnych żon i nie znali wartości nad własny tyłek.
Polecam, 8/10
  • 0
Bursztyn & Perła

#3 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 18.02.2008 - |18:41|

Bardzo dobry film jeśli chodzi o fabułę, grę, realizacje i akcję.

Nie jest tak przegadany jak Zodiac
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#4 Dżakas

Dżakas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 451 postów
  • MiastoSprzed monitora.

Napisano 18.02.2008 - |20:42|

Byłem na tym filmie w kinie i nie żałuję wydanych pieniędzy.
Zapadły mi w pamięć (a jakże) pierwsza i ostatnia scena.
Pierwsza, pokazująca z kim będziemy mieli do czynienia oglądając film (choć ja do Lucasa czułem sympatię pewną).
No i ostatnia, pokazująca jak zmieniło się getto czarnych przez kilkanaście lat (na przykładzie muzyki ^^).
  • 0

#5 confidence man

confidence man

Kapral

• Email
  • 236 postów

Napisano 22.02.2008 - |12:34|

heh, fajnie Lucas wkręcił się do interesu - kulka w łeb na środku ulicy. swoją drogą to wszystkich gangsterów, oszustów itp. gubi zachłanność i pewność siebie. w pewnym momencie miał tyle kasy, że mógł się spokojnie wycofać, a jednak tego nie zrobił. nawet ten koleś mu powiedział, że rezygnowanie gdy jest się do przodu to nie to samo co rezygnowanie (czy jakoś tak) no ale cóż. facet miał swoje zasady. film naprawdę bardzo dobry, chociaż trochę za słabo pokazali jak ze zwykłego kierowcy Lucas stał się najpotężniejszym gangsterem w mieście.
  • 0

#6 Cocoag

Cocoag

Szeregowy

• Email
  • 24 postów
  • Miastonear Cracow

Napisano 19.03.2008 - |10:15|

Kultowy - tak jednym słowem bym go okresliła. Takie filmy trzeba zobaczyć. Dałabym 10 (no może 9,5). Obsada tez mówi swoje - gwarantuje sukces. Nie zawiodłam sie. Polecam.
  • 0

#7 dominika1984r

dominika1984r

Plutonowy

• Użytkownik
  • 426 postów
  • MiastoGdansk

Napisano 19.03.2008 - |21:24|

Dobry film, ale momentami strasznie sie dluzyl...
  • 0
Living is easy with eyes closed

#8 delta1908

delta1908

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 682 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 30.03.2011 - |14:17|

Kawał dobrego, porządnie zrealizowanego i świetnie zagranego kina. Ciekawa historia i do tego oparta na faktach, dobre zakończenie to główne atuty tego filmu. Momentami trochę dłużyzn film trwa prawie 3 godziny, ale nie zmienia to faktu, że jeśli chodzi o kino gangsterskie to pozycja obowiązkoa do obejrzenia dla wszystkich fanów gatunku.
Kto nie widział niech szybko nadrabia bo warto.
Ocena 8,5/10
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych