Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 041 - S02E19 - One False Step

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (53 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (3 głosów [6.00%])

Procent z głosów: 6.00%

2. 9.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

3. 9 (3 głosów [6.00%])

4. 8.5 (4 głosów [8.00%])

Procent z głosów: 8.00%

5. 8 (3 głosów [6.00%])

6. 7.5 (1 głosów [2.00%])

Procent z głosów: 2.00%

7. 7 (3 głosów [6.00%])

8. 6.5 (3 głosów [6.00%])

9. 6 (4 głosów [8.00%])

Procent z głosów: 8.00%

10. 5.5 (2 głosów [4.00%])

Procent z głosów: 4.00%

11. 5 (9 głosów [18.00%])

Procent z głosów: 18.00%

12. 4.5 (2 głosów [4.00%])

13. 4 (2 głosów [4.00%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (2 głosów [4.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (2 głosów [4.00%])

18. 1.5 (1 głosów [2.00%])

19. 1 (3 głosów [6.00%])

20. 0.5 (1 głosów [2.00%])

21. 0 (2 głosów [4.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 17.07.2004 - |15:06|

STRESZCZENIE WKRÓTCE
  • 0
Master of possimpible ;)

#2 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 28.09.2005 - |15:13|

Strzeszczenie: SG wysyła sondę na planetę PJ-445. Po przejściu sonda ulega wypadkowi uderzając o dziwnąformację planety. Na ostatnim obrazie przekazanym przez sondę SG widzi istotę, która ogląda sondę. By przekonać się, kim są istoty SG1 wyrusza na planetę. Okazuje się, że te istoty nie mówię i nie można sięz nimi skontaktować. W czasie pobytu SG1 tubylcy zapadają na jakąś chorobę. By ich ratować SG przenosi kilku chorych na Ziemię, gdzie ich stan się pogarsza. Dzięki badaniom okazuje się, że formacje skalne są roślinami, które wydają ultra dźwięki. Uderzenie sondy zakłóciło naturalną emisję dźwięków. SG postanawia wybudować emiter sygnałów dźwiękowych, by przywrócić mieszkańców do życia.

Kolejny odcinek, w krórym SG1 bawi się w obrońców i walczy o życie innych. Nie jest to zbyt rewelacyjny odcinek. Przypuszczam, że stanowi to formę odpoczynku przez zbliżającym sięfinałem sezonu.
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#3 Jedi

Jedi

Kapral

• Użytkownik
  • 160 postów
  • MiastoSosnowiec / Będzin

Napisano 20.12.2005 - |23:18|

Jak dla mnie odcinek słaby. Obcy są po prostu denni.
Jedyny plus to uświadomienie SGC zagrożeń biologicznych, jakie stwarzają drużyny dla obcych ras.
  • 0
Pozdrawiam
"Jedi"

#4 Sancho

Sancho

Szeregowy

• Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 30.04.2006 - |16:44|

Mi sie podobało. Fajne te ludki były, takie wesołe mordki:). Tekst daniela mnie rozbawił:
-"własciwie to lepiej dogaduje sie z psami"
  • 0

#5 Dooku

Dooku

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoPrzeźmierowo

Napisano 27.05.2006 - |21:15|

Oj nie udał im sie ten odcinek. Nudny był po prostu. Nie podobało mi się w nim nic. Ani planeta, ani te pseudo rośliny, ani mieszkańcy, ani wabuła. Tylko 5.
  • 0
Don't tell me, what I can't do!

#6 JakubC

JakubC

Szeregowy

• Użytkownik
  • 42 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 15.08.2006 - |13:20|

Zadziwiające właściwości ma ten barwnik, który tworzy nie tylko druga skórę ale i zamki błyskawiczne... ;) Poza tym odcinek raczej relaksacyjny...
  • 0

#7 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 20.08.2006 - |14:23|

Mnie ten odcinek za bardzo do gustu nie przypadł. Trochę się nudziłem oglądając go choć sprzeczka między Jackiem a Danielem całkiem fajna i potem w bazie przepraszanie się też niezłe ;).
Ocena 5/10.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#8 Mordolub

Mordolub

Szeregowy

• Użytkownik
  • 15 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 09.09.2006 - |22:39|

Podobał mi się! Wg. mnie bardzo ciekawie zrobiona rasa tych dziwolągów, nie wszycy jednak w Kosmosie mówią po angielsku. Jak już był napisane - widać co możemy "nabroić" na obcych planetach. Moja dziewczyna (zaraziła mnie SG-1) uważa to za nudny odcinek i sam go miałem oglądać :P... mi się podobał... zresza co do 3 odcinków jak narazie mamy odmienne zdania :). Dodatkowo - biolog ze mnie więc roślinki mają u mnie wielkiego plusa.

Ocena: 8/10
  • 0

#9 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 31.10.2006 - |16:42|

nudny odcinek, bo te ludki faktycznie, niekomunikatywne takie, brzydkie, glupiutkie i niczego ta wyprawa nie wnosi - ani zadnych technologii, ani sprzymierzencow, ani akcji ciekawej nie ma..

te zamki blyskawiczne tez zauwazylam i z minuty na minute draznily mnie coraz bardziej :hehe:

co do mozliwosci zarazenia innych planet przez naszych podroznikow, oczywiscie, ze jest. ale wydawac by sie moglo, ze tworcy serialu zalozyli, ze na wiekszosci planet na ktorych sa gwiezdne wrota, istnieje fauna i flora identyczne z ziemskimi; mieszkaja tam ludzie z Ziemi (i wszyscy mowia po angielsku :D ) , wiec sa rowniez ziemskie zarazki. juz predzej bym sie obawiala, ze to ekipa SG zarazi sie gdzies w kosmowie ospa, cholera czy inna ebola :)

Użytkownik elam edytował ten post 31.10.2006 - |16:46|

• 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#10 kefir

kefir

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 318 postów
  • Miastoz Łodzi

Napisano 10.02.2007 - |14:39|

Kurde, już miałem nadzieję, że po Emancipation, takiego chłamu wśród Stargate'a już nie będzie. Przeliczyłem się, bo odcinek był niesamowicie nudny, wręcz fatalny. Nie ma nawet o czym pisać...

3/10.

A zamków błyskawicznych nie zauważyłem; rozumiem, że ci obcy mieli je na ciele? :)

Tak w ogóle, to co się stało z tym gościem od wybierania kombinacji w SGC? Taki siwy, w okularach, z niesamowicie wielkim czołem ;) Jakoś zniknął w ciągu tej drugiej serii ;)
  • 0

#11 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 10.02.2007 - |14:43|

Walter?? o, Walter wroci.
to jeden z nielicznych stalych czlonkow ekipy :D

a zamki widac, wyraznie... te kostiumiki kiepskie mieli...
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#12 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 10.02.2007 - |16:15|

Ośmielę się niezgodzić z krytką tego odcinka. Jak dla mnie był on bardzo dobry, bo właśnie odbiegał od standardu SG, nie traktwał o goa'uld i kolejnych technologiach, a za to pokazał rzeczywiście obcą kulturę na innej planecie.
  • 0

#13 kefir

kefir

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 318 postów
  • Miastoz Łodzi

Napisano 10.02.2007 - |18:11|

Tak, ale zawsze można było zrobić to tak, żeby zaciekawić widza, zamiast go odrzucić ;)

Co do Goa'uldów, to przecież większość odcinków (które jak do tej pory obejrzałem) o nich nie była. Może 30-40% epów ma związek z głównym wątkiem walki z Goa'uldami ;)
  • 0

#14 sunkmanitu

sunkmanitu

Starszy szeregowy

• Email
  • 143 postów

Napisano 02.03.2007 - |10:14|

Ośmielę się niezgodzić z krytką tego odcinka. Jak dla mnie był on bardzo dobry, bo właśnie odbiegał od standardu SG, nie traktwał o goa'uld i kolejnych technologiach, a za to pokazał rzeczywiście obcą kulturę na innej planecie.

Zgadzam się z Zarrowem, odcinek odbiegał od głównego nurtu SG, ale pokazywał rzeczywiście obcą kulturę. Pomysł na odcinek niezły, niestety jego realizacja już tylko średnia, dałem 5/10, ale chciałbym podkreślić, że odbiego on znacznie poziomem od tego typu epów z pierwszego seasonu.
  • 0

#15 Darth Paula

Darth Paula

Kapral

• Użytkownik
  • 179 postów
  • MiastoKraków

Napisano 02.01.2008 - |18:52|

+ Stargate: SG-1 i Stargate: Atlantis od nowa +

Wielki spadek po Serpent's Song - tylko 7.

Niestety odcinek zawiódł już po raz drugi moje oczekiwania. Brak w niczym tego "czegoś", co sprawia, że epizod ogląda się z ciekawością. One False Step niestety przynudza, dłuży się. Akcja jest źle rozłożona, fabuła dość zagmatwana, a jednocześnie jakoś nie czeka się z wytchnieniem na jej rozwikłanie, odcinek nie zachwyca też od strony "graficznej". Jedyne co się broni, to gra aktorska, która uratowała ten epizod, bo gdyby nie RDA, MS, CJ i AT, byłabym skłonna dać nawet 6,5. Ale może zacznijmy od początku...

Nowość w SGC - latające sondy, które znacznie ułatwią penetrację planet, mają odbyć swój "chrzest" poza Wrotami. Jednak, ku zaskoczeniu wszystkich, połączenie z samolocikiem zostaje zerwane, a ten ląduje na czymś, co (przez cały odcinek nam to usilnie wmawiają ) jest rośliną, a jak dla mnie wygląda jak jakaś marmurowa rzeźba :D, z której w dodatku wydostaje się jakiś zielony płyn. SGC już zamierza odłączyć sondę, gdy nagle pojawia się wymalowany na biało, "nagi" obcy i zaciąga ją do swojej wioski. I zaczyna się akcja, a raczej jej nieudane zamierzenie.

Brawo dla scenarzystów - wreszcie przypomnieli sobie, że Daniel jest alergikiem! Na obcej planecie kicha niemal bez przerwy, doprowadzając do szału SG-1, a wprowadzając w zdumienie obcych, którzy charakteryzują się tym, że malują się farbą zdolną tworzyć zamki błyskawiczne, rękawy i szwy od podkoszulek :lol:. Przynoszą naszej drużynie skradzioną sondę, jeden z nich brudzi się smarem z niej wyciekającym, jeszcze inny być może zetknął się z krwią Carter, która skaleczyła się nożem Jacksona. Przypuszczeń jest więc wiele, a wszystkie wiążą się z tym, że biali obcy zaczynają mdleć.

Rozpoczyna się chaos, nikt nie wie co im dolega, zaczynają śpiewać, wszystkich boli głowa, wściekają się na siebie, Fraiser przychodzi z "wizytą domową", Hammond nie wie już co robić, nieprzytomnych i słabnących obcych jest z każdą chwilą więcej, doktorek zauważa dziwne zachowanie rzeźbowatych roślin, które rosną i chowają się wgłąb ziemi niczym czujniki ruchu. Niby wszystko ciekawe, ale NIEciekawie podane. Odczuwam tu jakoś znudzenie twórców, bo choć fabuła wydaje się być interesująca, wykonanie pozostawia dużo do życzenia. Po Serpent's Song moj poprzeczka została podniesiona, a One False Step jej nie przekroczyła. A szkoda, bo możliwości miała - nowa sonda, nieznana przyczyna choroby obcych o zupełnie innej wewnętrznej anatomii niż ludzka i tak dalej.

Ciekawej muzyki oczywiście także brak, jedynym urozmaiceniem scenografii są lepianki mieszkańców odległej planety, o fabule i akcji się już wypowiadałam, wiec teraz jeszcze kilka słów o innych sprawach. Cieszę się, że pokazali tu sprzeczkę pomiędzy Danielem i Jackiem, bo wreszcie poznaliśmy tę ich bardziej awanturniczą stronę. Owszem, obu bolała głowa i to stąd ta kłótnia, ale zaprzeczyć nie możemy też, że oboje to niezłe ziółka. Dodatkowo Jackson uroczo się złości - skacze do góry jak mała dziewczynka :lol:. Podobały mi się też pewne wstawki humorystyczne, a także "uśmiech" Teal'ca i zabawne zachowanie białych obcych. Właściwie odcinek ten możnaby potraktować z przymrużeniem oka, wtedy pewnie ocena byłaby wyższa, ale po Serpent's Song nie dało się inaczej.
  • 0

#16 Sharak

Sharak

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów
  • MiastoNasielsk

Napisano 10.02.2008 - |00:27|

Jedyne co mi się w odcinku podobało to kiedy Daniel robi samolocika, a te tubylce robią jeszcze głupszą minę niż zwykle, coś w stylu "Odbiło Mu" a w sumie bardziej do głowy kiedy to widziałem przychodziło mi takie brzydkie określenie na literę p.... :lol:

PS. Chciałem jeszcze powiedzieć że podziwiam grupkę fanatyków którzy za każdy odcinek daję dychę, naprawdę mnie przerażacie

Użytkownik Sharak edytował ten post 10.02.2008 - |00:29|

• 0
Bursztyn & Perła

#17 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 13.03.2008 - |19:31|

Kolejny etnologiczny odcinek. Tym razem jednak autorzy poszli tak daleko w smiesznosc, ze az trudno uwierzyc. Ludzie-rosliny, ludek kompletnie bezrefleksyjny, slepa uliczka ewolucji. Doatkowo po raz kolejny niepopisali sie projektanci kostiumow. W zalozeniu mieli to byc wymalowani farba golasy, ale jak tu poazac goasa w amerykanskiej telewizji. Dorobiono wiec im szyfonowe kostiumy. Niestety wyraznie byla widac zamki blyskawiczne na plecach.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 13.03.2008 - |19:32|

• 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#18 j.constans

j.constans

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 97 postów

Napisano 17.03.2008 - |09:42|

Fanatykiem nie jestem i nie za każdy odcinek daję dychę, ale ten jest jednym z moich ulubionych (wszystkiego jest ich około dziesięciu). Uwielbiam zakręcone i dziwaczne odcinki, a ten był świetny. Trochę Fraser i Carter go psuły, ale jak się Daniel z Jackiem kłocili i przezywali... Fajne było. A potem, biedactwa, prawdziwi twardziele, przpraszali się w ambulatorium.
  • 0

#19 sindemoriel

sindemoriel

Szeregowy

• Użytkownik
  • 34 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 03.08.2008 - |19:10|

Jeden z najsłabszych odcinków jak dla mnie. Po raz pierwszy oglądając SG zasypiałam. Te śmieszne malowane ludzki wyglądały jak z parodii filmów s-f.
  • 0

#20 pixey

pixey

Kapral

• Użytkownik
  • 177 postów
  • MiastoLBN/ Krk

Napisano 04.08.2008 - |20:29|

Odcinek- porażka... I tyle w tym temacie.
  • 0
WACKO!!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych