Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 039 - S02E17 - Holiday

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Oceniamy odcinek: (35 użytkowników oddało głos)

Oceniamy odcinek:

1. 10 (2 głosów [6.06%])

Procent z głosów: 6.06%

2. 9.5 (4 głosów [12.12%])

Procent z głosów: 12.12%

3. 9 (5 głosów [15.15%])

Procent z głosów: 15.15%

4. 8.5 (1 głosów [3.03%])

Procent z głosów: 3.03%

5. 8 (5 głosów [15.15%])

6. 7.5 (6 głosów [18.18%])

Procent z głosów: 18.18%

7. 7 (5 głosów [15.15%])

8. 6.5 (1 głosów [3.03%])

9. 6 (3 głosów [9.09%])

Procent z głosów: 9.09%

10. 5.5 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

11. 5 (0 głosów [0.00%])

12. 4.5 (0 głosów [0.00%])

13. 4 (1 głosów [3.03%])

14. 3.5 (0 głosów [0.00%])

15. 3 (0 głosów [0.00%])

16. 2.5 (0 głosów [0.00%])

17. 2 (0 głosów [0.00%])

18. 1.5 (0 głosów [0.00%])

19. 1 (0 głosów [0.00%])

20. 0.5 (0 głosów [0.00%])

21. 0 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 kwiatek

kwiatek

FLOWER POWER

• VIP
  • 2 530 postów
  • MiastoOpole

Napisano 17.07.2004 - |14:38|

STRESZCZENIE WKRÓTCE
  • 0
Master of possimpible ;)

#2 jack

jack

Chorąży

• VIP
  • 1 410 postów
  • MiastoPłock

Napisano 28.09.2005 - |14:47|

Streszczenie: SG1 przybywa na planetę zamieszkałą przez dziwnego człowieka, zwanego Machello. Jego rasa została wybita przez Władców Systemów ponieważ zajmował się od wieków wymyślaniem rządzeń do zwalczania Goa'uld.
Poprzez jedno ze swoich urządzeń dokonał zamiany osobowości z Danielem, by zdobyć młode ciało. Doprowadza to do sytuacji i zabawnych - gdyż wszyscy członkowie SG1 zamieniają się osobowościami, by uratować Daniela, ale także do odkrycia wielu różnych technologii. Jednakże sam Machello umiera nie wiele ujawniając Ziemianom o swojej technologii.

Co do odcinka. Pomysł z zamianą osobowowości jest niezłym wprowadzeniem w temat i akcję. Oczywiście Sam okazuje się niezłą kombinatorką :D , doprowadzając wszystko do dobrego końca. W każdym razie nie nudził mnie ten odcinek. To znaczy, że był w miarę dobry
  • 0
"Nie mamy wpływu na czas, w którym się znaleźliśmy,
My tylko decydujemy, jak wykorzystać dany nam czas"

Gandalf - Drużyna Pierścienia

#3 Jedi

Jedi

Kapral

• Użytkownik
  • 160 postów
  • MiastoSosnowiec / Będzin

Napisano 20.12.2005 - |13:15|

Jak dla mnie odcinek troszkę za spokojny. Bardziej mnie interesowały maszyny na planecie Machellego niż siedzenie w barze z bezdomnym :>
Ale pomysł zamiany osobowości niezły - szczególnie chęć ogolenia głowy przez Teal'c-a w ciele Jacka :clap:
  • 0
Pozdrawiam
"Jedi"

#4 Dooku

Dooku

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 257 postów
  • MiastoPrzeźmierowo

Napisano 27.05.2006 - |19:26|

Odcinek na plus za grę aktorską. Świetnie wcielali się w nie swoje role. Szczególnie wszyscy kapitalnie udawali Jacka. Jednak sama fabuła pozostawia trochę do życzenia. Ogólnie 7.
  • 0
Don't tell me, what I can't do!

#5 szymcio

szymcio

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 145 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 28.05.2006 - |01:38|

odcinek lekko zamulajacy. wyroznialo sie tylko jedno - zamiana osobowosciami teal'ca i jacka :)
wg mnie teal'c lepiej wcielil sie w jacka, niz ten wcielil sie w teal'ca :)
  • 0

#6 JakubC

JakubC

Szeregowy

• Użytkownik
  • 42 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 15.08.2006 - |11:18|

Christopher Judge pokazał klasę... :staff:
  • 0

#7 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 19.08.2006 - |11:45|

Odcinek trochę słabszy od poprzednich ale ratuje go humor, a zwłaszcza zamienienie się osobowościami przez Jacka i Teal'ca :D. No i cieszy mnie że gdy zostało powiedziane że nie da się tego odwrócić to wpadłem na podobny pomysł jaki później zastosowano do powrotu postaci do własnych osobowości :D.
Ocena 7/10.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#8 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 31.10.2006 - |16:40|

odcinek ciekawy, jak dla mnie 8/10:
+ za "nie waz sie golic moich wlosow", duo Teal'c - Jack;
+ za Machello w barze z bezdomnym - troche ludzkiego ciepla
az szkoda, ze konczy sie tak, jak sie konczy :)
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#9 kefir

kefir

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 318 postów
  • Miastoz Łodzi

Napisano 10.02.2007 - |01:10|

Ep kiepski, gdyby nie świetna gra Judge'a, Andersona i Shanksa oceniłbym go na 4. Poza tym, odcinek jeszcze trochę został podratowany przez humor - między innymi te rozmowy o goleniu głowy ;) Dodając wszystkie plusy i minusy wychodzi mi ocenka 6 ;) Mam nadzieję, że sezon nie siadł aż do finału... W końcu to już drugi pod rząd odcinek, który mnie, delikatnie mówiąc, nie porwał...

Użytkownik kefir edytował ten post 10.02.2007 - |01:11|

• 0

#10 Zarrow

Zarrow

ZBANOWANY

• Zbanowany
  • 497 postów

Napisano 10.02.2007 - |12:32|

Zmartwie cię-siadł siadł... Następne epy są dosyć hmmm...Flegmatyczne. Mnie tam odpowiadały, ale oceny innych fanów mówią same za siebie.
  • 0

#11 kefir

kefir

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 318 postów
  • Miastoz Łodzi

Napisano 10.02.2007 - |13:14|

Faktycznie, zajrzałem na tv.com i tamtejsze oceny mówią same za siebie. Wg nich jedynym dobrym odcinkiem, który mnie czeka, będzie 2x21 "1969". No trudno, jakoś się przemęczę, bo nie jest tak, że te odcinki mi się nie podobają - so po prostu przeciętne. Ogląda się nawet przyjemnie, ale czekam na coś więcej ;)
  • 0

#12 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 10.02.2007 - |14:03|

ee no bez przesady, odcinek 2/ 18 niezly jest...
  • 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#13 sunkmanitu

sunkmanitu

Starszy szeregowy

• Email
  • 143 postów

Napisano 28.02.2007 - |09:59|

Nie rozumiem zarzutów stawianych temu odcinkowi. Muszę powiedzieć, że mi się podobał. Może nie był to wybitny, ale wyraźnie wybijał się ponad przeciętną tego serialu. Trochę irytująca jest "polityczna poprawność" pokazana w tym i następnym epie, do zyskania było naprawdę wiele. Dla mnie 7.5/10

PS Tak sobie pomyślałem, że można było wymienić Machello z jakimś skazanym na śmierć, ale wtedy Tau'ri za dużo by zyskali. Poza tym, rozwiązanie to mogłoby wywołać ciągnącą się latami dyskusje, a konieczne było szybkie działanie.
  • 0

#14 Darth Paula

Darth Paula

Kapral

• Użytkownik
  • 179 postów
  • MiastoKraków

Napisano 23.11.2007 - |16:19|

+ Stargate: SG-1 i Stargate: Atlantis od nowa +

Jeden z lżejszych i przyjemniejszych odcinków 2 sezonu, mimo nieskomplikowanej fabuły - 9 za grę aktorską.

Wiele nowości w tym epizodzie - pojawia nam się pojęcie kel'no'reem, pierwszy raz spotykamy się ze zmianą ciał, a także z Machello, a którym jeszcze raz (we wspomnieniu) się zetkniemy. Mamy tu i dużo humoru, i trochę wzruszeń, nowych wynalazków, amerykańskiego patriotycznego patosu (na który nic nie poradzimy i musimy po prostu się z nim pogodzić), a przede wszystkim wy-śmie-ni-tą (!) grę aktorską naszej męskiej trójki, z czego na największe wyróżnienie zasługuje Michael Shanks i Christopher Judge. Ale może od początku...

Stary dziadzio Machello nie budzi w nas jakichś negatywnych emocji, raczej uśmiech politowania, kiedy z uporem twierdzi "my name is Daniel Jackson" albo ciągle powtarza "inventions to fight the Goa'uld!" :lol: . Jednak nasz stosunek do niego zmienia się, gdy podstępnie wkrada się do ciała Jacksona i z marnym skutkiem podrywa kelnerki w średniej jakości knajpie, a także stawia wszystkim na jego koszt i obżera się hamburgerami, lodami i frytkami. I do tego z kim?! Z jakimś żebrakiem-dziwakiem! Jednak Machello to postać niejednoznaczna. Podczas rozmowy z przybłędą poznajemy smutniejszą część jego życia, w którym rzeczywiście całkiem sporo wycierpiał.

Maszynka do zmieniania się ciałami to całkiem fajna rzecz - chciałabym mieć taką w domu :) . I oczywiście jest powodem wielu prześmiesznych sytuacji, z czego w odcinku tym wybił się najbardziej pod względem humorystycznym duet Jack-Teal'c. O ile Judge jako O'Neill wypadł świetnie (naprawdę mu to pasuje), to RDA średnio się popisał (jednak lepiej mu przychodzi zagrać rolę wyluzowanego pułkownika). Scena z nożyczkami i ogoleniem głowy jest rzecz jasna najzabawniejsza w całym epie, choć i mniejsze anegdotki słowne przyprawiają nas o uśmiech na twarzy.

Natomiast rzecz z Danielem i Machello wcale śmieszna nie jest (chociaż insynuacja, że Saddam Husajn jest Goa'uldem jest także świetna xD). Shanks zasługuje na owacje na stojąco za rozmowę z Jacksonem w ciele "dziadka" - jak ja kocham kiedy on się złości :rolleyes: . I do twarzy mu z tym! Kiedy zaczyna podnosić ton, nabiera zupełnie nowej barwy głosu, w jego oczach widać "ogniki" i potrafi gniew, złość, arogancję i wyższość pokazać niesamowicie dobrze! Byłby z niego idealny Goa'uld :P . Pokazał arsenał swoich umiejętności aktorskich i chwała mu za to!

Odcienek nie posiada wielce skomplikowanej fabuły, za to kilka razy potrafi wzruszyć i rozśmieszyć, dodatkowo ogląda się go bez znudzenia i bez potrzeby zaglądania na pasek postępu. O scenerii dużo powiedzieć nie mogę - SGC, chwila na planecie Machello w otoczeniu jego fascynujących maszynek, nad którymi majstruje Carter i Ameryka, za to zauważyłam tu wspaniały motyw muzyczny podczas wyżej już omawianej sceny przy łóżku szpitalnym. Wyśmienita gra aktorska i przyjemna atmosfera i lekkość decydują o wysokiej ocenie odcinka, który na 10 w żadnym wypadku nie zasługuje.
  • 0

#15 Sharak

Sharak

Kapral

• Użytkownik
  • 176 postów
  • MiastoNasielsk

Napisano 09.02.2008 - |23:56|

Szczególnie wszyscy kapitalnie udawali Jacka

wg mnie teal'c lepiej wcielil sie w jacka, niz ten wcielil sie w teal'ca :)

na największe wyróżnienie zasługuje Michael Shanks i Christopher Judge [...] RDA średnio się popisał

Nie wiem czemu ale ja odniosłem całkowicie odmienne wrażenie. Anderson świetnie wcielał się w inne postacie. Robił identyczne miny jak Teal'c, a wcielając się w Daniela myślałem że padnę kiedy zobaczyłem jak w identyczny sposób trzyma się za łokieć. Dla mnie z całej męskiej trójki wyróżnił się najlepiej. Na drugie miejsce wrzucił bym Shanksa za minę Jacka w momencie zamiany. A Judge wg mnie w ogóle się nie popisał i nie wiem za co pochwały. Świetnie udawał wyluzowanego gostka, ale Jack to to nie był.
Odcinek ratuje poczucie humoru i scena w fast foodzie, bo pomysł z zamianą osobowości średnio mi się spodobał.
  • 0
Bursztyn & Perła

#16 Tollaner

Tollaner

Szeregowy

• Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 03.07.2008 - |00:33|

Wooo... jeden człowiek ważniejszy niż wiedza do rozwalenia największego wroga w historii. Troszkę... naciągane?
Ogółem. Przeciętniak. Jedyne co to fajnie było zobaczyć jackowego Teal'ca. Ta mimika, sposób mówienia. Miodzio!

Powiedzmy że... 7
  • 0

#17 rotten

rotten

Szeregowy

• Użytkownik
  • 27 postów

Napisano 12.08.2008 - |18:02|

+ swietna muzyka, szczegolnie w koncowce
  • 0

#18 Czlowiekfrank

Czlowiekfrank

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 83 postów

Napisano 17.01.2011 - |21:21|

Świetny odcinek! Od początku miałem przeczucie, że Daniel zamienił się ciałem z dziadziuniem.
Największym jednak plusem było niewątpliwie oglądanie Jacka w ciałach Tea'lca i Daniela. Buahahah! Nie mogłem się powstrzymać od śmiechu widząc, jak Tea'lc mówi po O'Neillowsku, a Daniel Jack'owe "Uroczo". :lol: Judge i Shanks spisali się wyśmienicie. Co do Andersona, to doskonale zagrał Tea'lca, ale Daniela to już raczej nie.
  • 0

Podsumowanie całego "Dextera":

http://czlowiekfrank...xtera-cz-1.html

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych