Skocz do zawartości

Pan Lodowego Ogrodu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_jooboo_*

Gość_jooboo_*
  • Gość

Napisano 02.01.2008 - |02:43|

Chciałbym wszystkim polecić książkę Jarosława Grzędowicza "Pan Lodowego Ogrodu". Jest to ciekawe połączenie SF i fantasy, w którym człowiek ze świata techniki (naszej, ziemskiej, sensownie ekstrapolowanej w przyszłość) zderza się ze światem, w którym technika nie wyszła poza (mniej-więcej) średniowiecze, w którym nie działa elektronika, działa za to coś, co można by określić jako magię. Nie jest to bynajmniej świat z baśni (wręcz przeciwnie), żadnych magicznych pierścieni, czy innych różdżek nie ma, o czarodziejach w spiczastych kapeluszach tez można zapomnieć. Opowieść jest śmiertelnie poważna, logicznie napisana, bardzo sensownie połączono SF i fantasy. Bohaterem jest człowiek wysłany z Ziemi po to, żeby odnaleźć wysłaną uprzednio na planetę ekipę badawczą, która zaginęła bez wieści. To co znajdzie, mocno zaskakuje. Póki co, ukazały się dwa tomy z planowanych (najprawdopodobniej) trzech. Gorąco POLECAM!!! Bardzo dobra (i polska !!!) literatura.
  • 0

#2 Nemedy

Nemedy

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 135 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 02.01.2008 - |23:07|

Zgadzam się, książka jest swietna. Pierwszy tom przeczytałam bardzo szybko, dziś zakupiłam drugi i czeka teraz na półce, az go dorwe w wolny wieczor^^ Duzym plusem jest ciekwa forma narracji czyli przeplatanie sie narracji pierwszoosobowej i trzecioosobowej, no i ten wspaniały mroczny i tajemniczy klimat. Mam nadzieje, ze drugi tom jest rownie dobry jak pierwszy. ^^
  • 0
High I fly
I touch the sky
Far above the frozen hearts
You can't kill my dreams
You can't kill my spirit
I was born to be free

I walk to my own song

<3

#3 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 31.12.2009 - |22:17|

Absolutna REWELACJA !!!

Znakomite fantasy z lekką domieszką SciFi reprezentowaną przez naszego bohatera.
Świetny główny bohater Vuco, cyniczny chłop w swojskich klimatach.
Kolejny plus to walki ala matrix lecz zrobione z klasą, wyczuciem i sensem.
Cyfral czyli żywy komputer w mózgu (matrix w tomie 1) pomysł wyborny lecz rozłożony na łopatki przez:
Cyfral z tomu 2, czyli nagą latającą wokoło Vuco, wróżkę, przemądrzałą, nieustannie kłócącą się ze swoim panem :D
Świetny humor, pomysł i wykonanie.

Pomysł z uroczyskami i w ogóle z działaniem magii to kolejny pokaz klasy autora.

Koń, kruk, sprzęt itp wszystko pomyślane i podane tak że chce się tego więcej.

Drugi bohater tohimon, książę którego poznajemy podczas dorastania, szkolenia i następnie podczas przewrotu. Także ta część bardzo dobra.

Poza tym dobrze zbudowany świat, brutalny, cyniczny, realny.
Duży plus za wątki erotyczne, wreszcie mamy świat i bohaterów z krwi i kości a nie aseksualną papkę dla wielbicieli Pottera.

Brawa i oklaski za zdecydowanie brak bełkotu społecznego, religijnego itd
Wynika to z tego że książka jest zdecydowanie anty-socjalistyczna w swej wymowie, choć jest to podane nie łopatologicznie, czy to w formie wspomnień z Ziemi, przemyśleń bohatera Vuco, całej rewolty "niech wszystko stanie się jednym" istna Kambodża i czerwoni kmerowie, całe tohimona szkolenie na wyspach ze zwierzakami, główny oponent Vuco itd

Zachodni autorzy mają duże ciągoty socjalistyczne (jak całe tamtejsze intelektualne elity) co często widać w ich dziełach i powstaje z tego straszny bełkot.

Jedna z najlepszych książek jakie czytałem, tak dalej czekam teraz na tom 3

Użytkownik Quendi edytował ten post 31.12.2009 - |22:20|

• 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#4 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 15.02.2010 - |19:56|

Jestem właśnie po tomie 3 i powiem ze były to niezwykle przyjemne 11 godzin spędzonych świecie stworzonym przez mojego imiennika.
Jak już autor zdołał mnie przyzwyczaić historia jest niezwykle wciągająca, bohaterzy wielowymiarowi a cały świat brutalny, realistyczny i bardzo logicznie zbudowany.
Logiki nie rozwalają nawet postacie, zwierzęta i sytuacje które w każdej innej książce uważam bym za dziwaczenie.
Tutaj wszystko zrobione jest z rozmysłem, wyważeniem i rozwagą która pasuje do opowieści i nie staje się bezsensowną papką jak u innych.

Teraz pozostaje czekać na finalny tom 4.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#5 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 15.08.2012 - |13:54|

Znakomita hybryda Sf i Fantasy. Z niecierpliwoscia czekam na 4 Tom. W pelni zgadzam sie z Quendi - nawet motywy, ktore w wielu powiesciach Fantasy, przywolaly by usmiech, tutaj brzmia powaznnie i sensownie.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#6 Lobo

Lobo

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 16.08.2012 - |14:40|

no właśnie czekamy i doczekać się nie możemy. Już z rok jak nie lepiej premiera książki jest przekładana. Co do hybrydy mnie też podobało się połączenie sf i fantasy, szkoda tylko, że ważna cześć tego sf znikła po pierwszym tomie.
  • 0

#7 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 16.08.2012 - |19:45|

[...] szkoda tylko, że ważna cześć tego sf znikła po pierwszym tomie.

no niezupelnie. Powtarzajace sie probynaukowego wyjasnienia magii to raczej SF niz fnatasy.
  • 0
Genesis

#8 Lobo

Lobo

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 17.08.2012 - |21:42|

to o czym mówiłem to nie były próby wyjaśniania czegokolwiek.
Spoiler

• 0

#9 typcio

typcio

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • Miasto

Napisano 14.11.2012 - |16:39|

Tom 4 30 listopada w księgarniach.
  • 0

#10 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 15.11.2012 - |15:24|

Tom 4 30 listopada w księgarniach.

HURRA!!!!
  • 0
Genesis

#11 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 26.11.2012 - |13:39|

• Na tydzien przed oficjalna premiera tom czwarty PLO osiagalny jest jako e-book.Juz mam. Juz czytam.

Użytkownik Jonasz edytował ten post 26.11.2012 - |15:46|

• 0
Genesis

#12 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 05.12.2012 - |17:32|

Skonczone. Znakomita powiesc. Frapujace zakonczenie.

Wiem kto jest Panem Lodowego Ogrodu - nie, ze trudno bylo zgadnac.
  • 0
Genesis

#13 Lobo

Lobo

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 256 postów

Napisano 09.12.2012 - |22:54|

trochę się zawiodłem. Już od połowy książki zastanawiałem się jak w takim tempie zdąży dociągnąć fabułę do końca. odpowiedz uzyskałem gdzieś tak z 70 stron przed końcem. Po łebkach po prostu. Pierwszej wyprawie w 4 tomie poświęca z jakieś 100 stron, a koniec i wielkie zakończenie fabuły rozwala w 50. Mamy np opis jednego dnia, a potem dopisek w stylu i tak wyglądały kolejne dnie i tygodnie. Widać tu też, że autor średnio sobie radzi z scenami batalistycznymi, lepiej mu wychodzą pojedynki i małe potyczki.

Drugi minus jak dla mnie to to, że
Spoiler

To co mi się bardzo spodobało w pierwszym tomie to cała ta technologia kontra magia. To co mamy my kontra to co ma ten świat pełny magi. W drugim tomie mieliśmy okres przejściowy żeby zobaczyć już od 3 tomu zupełnie inne podejście.
Spoiler
.

Jak dla mnie zbyt dużo ujęto z tego co było na początku powieści, by pod koniec zmienić ją w prawie coś innego.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych