Pan Lodowego Ogrodu
#1 Gość_jooboo_*
Napisano 02.01.2008 - |02:43|
Napisano 02.01.2008 - |23:07|
I touch the sky
Far above the frozen hearts
You can't kill my dreams
You can't kill my spirit
I was born to be free
I walk to my own song
<3
Napisano 31.12.2009 - |22:17|
Znakomite fantasy z lekką domieszką SciFi reprezentowaną przez naszego bohatera.
Świetny główny bohater Vuco, cyniczny chłop w swojskich klimatach.
Kolejny plus to walki ala matrix lecz zrobione z klasą, wyczuciem i sensem.
Cyfral czyli żywy komputer w mózgu (matrix w tomie 1) pomysł wyborny lecz rozłożony na łopatki przez:
Cyfral z tomu 2, czyli nagą latającą wokoło Vuco, wróżkę, przemądrzałą, nieustannie kłócącą się ze swoim panem
Świetny humor, pomysł i wykonanie.
Pomysł z uroczyskami i w ogóle z działaniem magii to kolejny pokaz klasy autora.
Koń, kruk, sprzęt itp wszystko pomyślane i podane tak że chce się tego więcej.
Drugi bohater tohimon, książę którego poznajemy podczas dorastania, szkolenia i następnie podczas przewrotu. Także ta część bardzo dobra.
Poza tym dobrze zbudowany świat, brutalny, cyniczny, realny.
Duży plus za wątki erotyczne, wreszcie mamy świat i bohaterów z krwi i kości a nie aseksualną papkę dla wielbicieli Pottera.
Brawa i oklaski za zdecydowanie brak bełkotu społecznego, religijnego itd
Wynika to z tego że książka jest zdecydowanie anty-socjalistyczna w swej wymowie, choć jest to podane nie łopatologicznie, czy to w formie wspomnień z Ziemi, przemyśleń bohatera Vuco, całej rewolty "niech wszystko stanie się jednym" istna Kambodża i czerwoni kmerowie, całe tohimona szkolenie na wyspach ze zwierzakami, główny oponent Vuco itd
Zachodni autorzy mają duże ciągoty socjalistyczne (jak całe tamtejsze intelektualne elity) co często widać w ich dziełach i powstaje z tego straszny bełkot.
Jedna z najlepszych książek jakie czytałem, tak dalej czekam teraz na tom 3
Użytkownik Quendi edytował ten post 31.12.2009 - |22:20|
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 15.02.2010 - |19:56|
Jak już autor zdołał mnie przyzwyczaić historia jest niezwykle wciągająca, bohaterzy wielowymiarowi a cały świat brutalny, realistyczny i bardzo logicznie zbudowany.
Logiki nie rozwalają nawet postacie, zwierzęta i sytuacje które w każdej innej książce uważam bym za dziwaczenie.
Tutaj wszystko zrobione jest z rozmysłem, wyważeniem i rozwagą która pasuje do opowieści i nie staje się bezsensowną papką jak u innych.
Teraz pozostaje czekać na finalny tom 4.
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych
Napisano 15.08.2012 - |13:54|
Genesis
Napisano 16.08.2012 - |14:40|
Napisano 16.08.2012 - |19:45|
no niezupelnie. Powtarzajace sie probynaukowego wyjasnienia magii to raczej SF niz fnatasy.[...] szkoda tylko, że ważna cześć tego sf znikła po pierwszym tomie.
Genesis
Napisano 17.08.2012 - |21:42|
Napisano 14.11.2012 - |16:39|
Napisano 15.11.2012 - |15:24|
HURRA!!!!Tom 4 30 listopada w księgarniach.
Genesis
Napisano 26.11.2012 - |13:39|
- Na tydzien przed oficjalna premiera tom czwarty PLO osiagalny jest jako e-book.Juz mam. Juz czytam.
Użytkownik Jonasz edytował ten post 26.11.2012 - |15:46|
Genesis
Napisano 05.12.2012 - |17:32|
Wiem kto jest Panem Lodowego Ogrodu - nie, ze trudno bylo zgadnac.
Genesis
Napisano 09.12.2012 - |22:54|
Drugi minus jak dla mnie to to, że
To co mi się bardzo spodobało w pierwszym tomie to cała ta technologia kontra magia. To co mamy my kontra to co ma ten świat pełny magi. W drugim tomie mieliśmy okres przejściowy żeby zobaczyć już od 3 tomu zupełnie inne podejście.
Jak dla mnie zbyt dużo ujęto z tego co było na początku powieści, by pod koniec zmienić ją w prawie coś innego.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych