Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odtwarzacze DivX/XviD

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
122 odpowiedzi w tym temacie

#1 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 28.02.2007 - |19:17|

Czy są jakies w miarę markowe odtwarzacze DivX, które
- radzą sobie z napisami w MPL2
- z polskimi znakami
- pokazują minimum 3 linijki tekstu
- czytają qpele i gmc.
Czyli chodzi mi o odtwarzacz do ogladania seriali z napisami HATAKa :)

Nie interesuja mnie chińskie badziewia (ten temat juz przerabialem).
Chcialbym kupic cos co starczy mi na kilka lat, i co w razie awarii posiada porzadny serwis (serwisy chinoli - mant, wiw i innego szmelcu to kpina i parodia).

Dzieki za pomoc :)

Użytkownik DanielP edytował ten post 28.02.2007 - |19:18|

• 0

#2 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 28.02.2007 - |19:28|

Odpowiedni temat już istnieje.
Z racji, że ktoś to z nim połączy, to i tak odpowiem.
"Markowe" nie są lepsze. Kumpel ma grundiga i za naprawę po roku zapłacił tyle co za nową mancioszkę, prawda jest taka, że każdy serwis będzie chciał zarobić, a że DVDplayery są tanie jak barszcz, to ceny napraw nie będą procentowo niskie. Żaden odtwarzacz "markowy" nie ma takich bajerów jakich oczekujesz (układy z producentami filmów). Najwyżej będzie miał lepszy procesor dźwiękowy ale jak się ma dobre ampli to się różnicy nie odczuje.
Na koniec moja dobra rada. Olej napisy mpl2. To jest syf. Najlepiej na odtwarzaczach spisują się srt (eksportujesz subeditem i po sprawie).

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 28.02.2007 - |19:29|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#3 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 28.02.2007 - |19:36|

Moze jest temat podobny, ale nie o "nie chinolach" ? :)

Co do napisow, to wymaganie jest takie, ze musi czytac MPL2 i mDVD.
Przeciez przerabiac wszystkiego nie bede :D

Moze wogole takich odtwarzaczy firmowych nie ma, tylko znowu trzeba kupic Mante/WIWE ?
A przy pierwszej awarii ja wywalic i kupic kolejna. I to niewazne czy jest na gwarancji czy nie jest. Lepiej olac gwarancje niz tracic nerwy i czas na uzeranie sie z durniami w ich serwisach.

Użytkownik DanielP edytował ten post 28.02.2007 - |19:37|

• 0

#4 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 28.02.2007 - |20:01|

Co z tego, że nie ma tematu o odtwarzaczach nie chińskich? Jest temat dotyczący ogólnie technikaliów i tego trzeba się trzymać. Z resztą takie rzeczy teraz najlepiej załatwiać na homelabie.
Mpl2 i mDVD dla odtwarzaczy markowych to naprawdę wielkie wymagania. Już nie mówiac o qpel i gmc. Albo się nastawiasz na oglądanie samych oryginałów DVD na markowym (który wcale nie będzie trwalszy jak już wspomniałem) albo na oglądanie filmów kopresowanych i to już wymaga zakupu u producenta, który nie jest ściśle powiązany z producentami filmowymi i nie trzyma z nimi bezwzględnie sztamy.
Oprócz wymienionych jest jeszcze Korr. Chyba też chiński ale z tego co słyszałem jest to odtwarzacz bardzo dobry. Odpowiedź jest prosta. Nie ma dobrych markowych odtwarzaczy pasujących do tego co Ci się marzy. Był tam kiedys jakis panasonic ale na nim podobno napisy były okropnie małe.
  • 0

#5 typcio

typcio

Plutonowy

• Użytkownik
  • 352 postów
  • Miasto

Napisano 28.02.2007 - |20:15|

Poszukaj LG DVX 9700 LUB 9800
Po zmianie firmware ma całkiem dobre wyniki.
  • 0

#6 Karel

Karel

Kapral

• Użytkownik
  • 188 postów

Napisano 01.03.2007 - |08:56|

Albo się nastawiasz na oglądanie samych oryginałów DVD na markowym (który wcale nie będzie trwalszy jak już wspomniałem) albo na oglądanie filmów kopresowanych i to już wymaga zakupu u producenta, który nie jest ściśle powiązany z producentami filmowymi i nie trzyma z nimi bezwzględnie sztamy.

Oj, tu nie masz racji. Markowe odtwarzacze sa o wiele trwalsze, jesli kupisz renomowanej firmy, kupujesz go na kilka lat, a jesli kupisz mante lub inny shit, to mozesz byc pewien ze za pol roku - rok, mozesz go wywalic.
Moja rada, kup sobie dobry TV, dobry ampli i podlacz pod kompa - mozesz ogladac oc chcesz i w jakim formacie chcesz :)
  • 0
„Jak każde dzieło i człowiek jest częścią całości, którą nazywamy Wszechświatem i jest tylko na zewnątrz ograniczany czasem i przestrzenią. Przeżywa sam siebie, jakby był oddzielony od pozostałych, ale jest to tylko pewien rodzaj optycznej iluzji powszechnej świadomości.“
Albert Einstein

#7 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 01.03.2007 - |09:17|

Powiedzmy tak. Ja z markowymi odtwarzaczami mam niemiłe wspomnienia tak samo jak i moi znajomi i uważam, że co najwyżej mam inną rację niż wasza (ale i tak bardziej słuszną niż mniej) a nie, że jej nie mam w ogóle. Radzę się nie nastawiać na tych kilka lat jak na pewniaka.
  • 0

#8 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 01.03.2007 - |09:47|

Moja rada, kup sobie dobry TV, dobry ampli i podlacz pod kompa - mozesz ogladac oc chcesz i w jakim formacie chcesz :)

A jak sie ma TV w innym, a komputer w innym pokoju ? Notebooka niestety nie mam.
20 metrowe kable po calym mieszkaniu juz probowalem, na dluzsza mete odpada.
Chociaz technicznie to dzialalo.
  • 0

#9 kimera

kimera

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 274 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 01.03.2007 - |13:08|

Ja mam tylko dobre doświadczenia z Mantą. Bardzo porządny odtwarzacz za tak małe pieniądze. Firmowy Panasonic czytał tylko DVD i nie miał nawet możliwości zmiany rejonu, Manta czyta wszystko - akurat mój stary model Emperor 2 nie czyta jeszcze qpeli, ale nowy Lord podobno już nie ma takich ograniczeń. Mojemu odtwarzaczowi kończy się gwarancja, ale nadal dobrze działa, a przez te dwa lata był bardzo intensywnie użytkowany. Na serwis też nie mogę narzekać. Trzy dni, naprawa za darmo, w czym problem?
  • 0

#10 Karel

Karel

Kapral

• Użytkownik
  • 188 postów

Napisano 02.03.2007 - |08:49|

Trzy dni, naprawa za darmo, w czym problem?

Hmmm, a wiec popsul ci sie w ciagu tych 2 lat?

No nie wiem, ja mialem do czynienia z jedna manta jak wyjechalem na tydzien do wujasa (wziolem ze soba prisona w divx na plytce DVD) i kurcze, najpierw tracilem 5 minut na wkladanie i wyjmowanie plyty zeby odczytal. Moj kumpel kupil z netu WIWE i po 2 tyg odsylal do naprawy. Moj tesciu tez kupil mante, akurat pech chcial ze trafil na felerny egzemplarz, ktory niechcial mu czytac divx....

Ja sam mam Thompsona (caly zestaw rrazem z ampli)- juz od bodajze 5 lat chodzi bez zarzutu, czyta wszystkie plytki momentalnie (oczywiscie tylko DVD, JPG, MP3 - wtedy jeszcze nie bylo odtwarzaczy divx) i jeszcze ani razu nie mialem z nim klopotu.
Szczerze mowiac to nawet nie wiem, gdzie jest serwis, bo nigdy nie musialem sie dowiadywac :P

Moze i przesadzam, ale z doswiadczenia jestem uprzedzony do odtwarzaczy firm "krzak" - a to ze odczytuja wiecej formatow - coz, nie zawsze ilosc technologii idzie w jakosc......

A divx ogladam sobie z kompa podlaczonego pod TV.
  • 0
„Jak każde dzieło i człowiek jest częścią całości, którą nazywamy Wszechświatem i jest tylko na zewnątrz ograniczany czasem i przestrzenią. Przeżywa sam siebie, jakby był oddzielony od pozostałych, ale jest to tylko pewien rodzaj optycznej iluzji powszechnej świadomości.“
Albert Einstein

#11 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 02.03.2007 - |09:14|

No nie wiem, ja mialem do czynienia z jedna manta jak wyjechalem na tydzien do wujasa (wziolem ze soba prisona w divx na plytce DVD) i kurcze, najpierw tracilem 5 minut na wkladanie i wyjmowanie plyty zeby odczytal. Moj kumpel kupil z netu WIWE i po 2 tyg odsylal do naprawy. Moj tesciu tez kupil mante, akurat pech chcial ze trafil na felerny egzemplarz, ktory niechcial mu czytac divx....

Przykazanie pierwsze: nie kupuje się w necie. Jedzie wię do Tesco, odgrzebuje się pudło z samego spodu. Sprawdzasz wnętrze, żadnej ryski czy odcisku palca. Gdy kupujesz w necie urządzenie w drodze do Ciebie może już złapać kilka "chorób" związanych z niemiłym traktowaniem.

Ja sam mam Thompsona (caly zestaw rrazem z ampli)- juz od bodajze 5 lat chodzi bez zarzutu, czyta wszystkie plytki momentalnie (oczywiscie tylko DVD, JPG, MP3 - wtedy jeszcze nie bylo odtwarzaczy divx) i jeszcze ani razu nie mialem z nim klopotu.
Szczerze mowiac to nawet nie wiem, gdzie jest serwis, bo nigdy nie musialem sie dowiadywac :P

A to też kupileś w necie?
  • 0

#12 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 02.03.2007 - |09:20|

Ja sam mam Thompsona

bo to jest loteria...
na święta kupiłem telewizor od Thompsona, po tygodniu spalił się kineskop i ponoć coś jeszcze (z serwisu z warszawy już nie wrócił...)
a manty mam dwie Emperor 1 - na ktorym do tej pory wymieniam tylko soft (dwa razy) - to będzie już chyb a 3 lata i działa bez zarzutu,
Oraz jakiś rok temu kupiony prince 2, i nie mam z nim problemu :)

#13 DanielP

DanielP

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 669 postów

Napisano 03.03.2007 - |00:32|

Moja manta popsula sie po 8 miesiacach uzytkowania.
Juz byla 2 razy w serwisie. Po kazdej wizycie dzialala tydzien i znowu sie psulo to samo.
Wlasnie popsula sie po raz trzeci i mam juz tego lekko mowiac dosc.

Tym bardziej, ze jedyny serwis w Warszawie, ktory byl czynny do 18:00 oraz w soboty - zrezygnowal z serwisowania manty (i wcale im sie nie dziwie). Teraz se moge jechac do serwisu glownego na Matuszewska, ktory jest czynny do 16:00, w soboty wcale. I aby jechac z tym badziewiem musialbym brac urlop w robocie... a potem kolejny urlop aby tego szmelca odebrac. Jesli znowu naprawia to tak, ze podziala tydzien... to naprawde mozna sie mocno wqr... Bo szkoda czasu, nerwow, zmarnowanych dni bez odtwarzacza, urlopu.

Użytkownik DanielP edytował ten post 03.03.2007 - |00:34|

• 0

#14 Miniak

Miniak

Szeregowy

• Użytkownik
  • 43 postów
  • Miastopomorze

Napisano 05.03.2007 - |12:45|

Witam,
Mam mantę "prince 010" od 1,5 roku w tym czasie sam wymieniałem soft dwa razy. Raz spalił się zasilacz. Na gwarancji wymienili bez problemów. Moi znajomi i rodzina tez mają manty kazda z nich przynnajmniej raz była w serwisie. Fakt czyta 90% filmów w divx.

Generalnie polecałbym gdyby nie fakt, że kilka miesięcy temu zaczeli zmieniac politykę serwisową. Ja jeszcze zdazyłem naprawić "u siebie" w Gdyni. Moja znajoma czeka juz miesiąc na naprawę a oddała do naprawy tam gdzie kupiła, czas oczekiwania 30 dni +7 roboczych na dostarczenie zwrotne. Jezeli juz kupujesz Mante to kwity i karton trzymaj w widocznym miejscu aby w razie awarii wysłać do serwisu.

Moja ocena uzyteczność sprzętu +5/6 natomiast obecnie serwis -2/6.

Zastanawiałem się nad markowym sprzętem ale wizja zmiany napisów na srt za kazdym razem mnie odrzuciła.
Pozdrawiam,
Miniak
  • 0

#15 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 06.03.2007 - |09:38|

Ja tam mam Wiwe HD 128 A od prawie roku i wszystko działa jak trzeba. Co prawda ma problemy z odczytem płyt mniej znanych producentów ale jak chciałem zawartość tych płyt zgrać na kompa i nagrać je na lepsze płyty to się okazało że i komp ma z niektórymi problemy.

Natomiast kolega ma zestaw kina domowego bodajże Philipsa. Klnie jak cholera bo nie dość że napisy czyta tylko w jednym formacie (już nie pamiętam jakim) to jeszcze nie wyświetla polskich znaków (ą, ę, ł, etc.) i ogólnie ma mało opcji przydatnych przy DivXach na przykład.
No i nie ma analogowego wyjścia 5.1 co u mnie w Wiwie sprawdza się bardzo pięknie.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

#16 Rydzu_SSJ

Rydzu_SSJ

Sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 101 postów
  • MiastoKatowice

Napisano 20.12.2007 - |14:56|

Witam! Mam pytanie - jaki odtwarzacz polecacie, który spełniałby moje wymagania:
- cena max 200 zł
- musi odtwarzać mpl2
- miłoby było gdyby miał wejście USB np. na pendrive'a

Mam KORRa HYD-9907DX i w sumie aż tak bardzo na niego nie narzekam, odtwarza wszystko co mam (oprócz płyt DVD-RW), choć nie interpretuje znaków dzielących linie i kursywy w napisach.

Zastanawiam się nad Mantą Emperor IV, doradźcie mi, dobry wybór czy nie?

PS. Jak jest już gdzieś taki temat to sorki, ale nie znalazłem :/. Przenieście tam gdzie trzeba jak coś.
  • 0
Dołączona grafika

Codziennie budzę się przystojniejszy, ale dziś to już chyba przesadziłem...

#17 k-rol

k-rol

Starszy plutonowy

• Grupa Hatak
  • 535 postów
  • Miastowlkp.

Napisano 20.12.2007 - |15:08|

Ja poleciłbym Ci Wiwę HD-128U. Mam wcześniejszy model i naprawdę jestem zadowolony.

Odtwarzacz Wiwa 128 USB jest odtwarzaczem umożliwiającym odczyt napisów z polskimi znakami (*.txt).
Wspierane formaty napisów to:
- TMPlayer (format czasowy 00.00.00)
- MicroDVD (format klatkowy 0123)
- MPL2 (format czasowy [000] [022]
- SRT
Jest to pierwszy odtwarzacz stacjonarny wspierający format MPL2, który ma w przyszłości zastąpić format TMPlayer.
Napisy z rozszerzeniem .txt lub SRT mogą być ładowane automatycznie wraz z rozpoczęciem filmu, jak również istnieje możliwość samodzielnego wyboru napisu.

Dodatkowe dostępne funkcje to:
- podwyższenie i obniżenie wyświetlanych napisów
- wybór wielkości czcionki (małe litery, duże litery)
- autodopasowywanie – dokonuje automatycznej zmiany wielkości wyświetlanych liter,
wówczas gdy natrafi na bardzo długi napis.
- zmiana koloru czcionki (8 kolorów)
- zmiana koloru tła lub dodanie przeźroczystego tła pod napisami
- dodanie konturu litery (8 kolorów)

W sklepie na stronie Wiwy kosztuje 155 zł :)

Użytkownik k-rol edytował ten post 20.12.2007 - |15:10|

• 0

Dołączona grafika

#18 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 20.12.2007 - |15:56|

Jakiś czas temu planowałem zakup odtwarzacza. I po długim rozeznaniu najlepszym wyborem jest Wiwa HD-128U. Czy jest naprawdę taka dobra? Niestety nie wiem, bo na razie wstrzymałem się z zakupem jakiegokolwiek odtwarzacza. :)
  • 0
VeeDee

#19 k-rol

k-rol

Starszy plutonowy

• Grupa Hatak
  • 535 postów
  • Miastowlkp.

Napisano 20.12.2007 - |16:00|

Z tego co właśnie wyczytałem o Emperorze Manty, nie odtwarza mpl2 więc raczej w Twoim przypadku odpada ;)
  • 0

Dołączona grafika

#20 Pawel

Pawel

Starszy chorąży sztabowy

• VIP
  • 2 048 postów
  • MiastoNysa

Napisano 20.12.2007 - |16:50|

Jakiś czas temu planowałem zakup odtwarzacza. I po długim rozeznaniu najlepszym wyborem jest Wiwa HD-128U. Czy jest naprawdę taka dobra? Niestety nie wiem, bo na razie wstrzymałem się z zakupem jakiegokolwiek odtwarzacza. :)

Ogólnie Wiwy są dobre do odtwarzania divixów ale trzeba trafić na dobry model, odradzam zakupy przez internet bo potem więcej czasu Wiwa spędzi w reklamacji niż u ciebie w domu jeśli nie trafisz.
Największym problemem tych odtwarzaczy jest kiepski czytnik przez co naprawdę wiele Wiw ma problem z czytaniem płyt CD-R, DVD-R a niektóre nawet z oryginałami. Ale jak trafisz na dobry egzemplarz to będzie OK.

Czytałem sporo dobrego o Fergusonie, ale to już ciut droższy odtwarzacz (do 300zł) jednak bardzo niezawodny w przeciwieństwie do np. Wiwy.
  • 0
[ Sygnatura usunięta zgodnie z ACTA ]

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych