Skocz do zawartości

Zdjęcie

Krucjata ortograficzna

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
125 odpowiedzi w tym temacie

#1 radzior

radzior

Wielki Podpalacz

• VIP
  • 176 postów
  • MiastoWawa

Napisano 09.12.2007 - |19:17|

Kochani, jestem niezbyt częstym gościem forum, częściej czytam Wasze posty niż sam się odzywam, ale w końcu doszedłem do wniosku, że czas na krzyk. Czytam Wasze posty i coraz czarniejsza rozpacz mnie ogarnia: ortografia, stylistyka i interpunkcja, to coś co jedynie przytrafia się niektórym z Was. Gulus, który od wieków na forum się nie pokazał, prawdopodobnie wołałby o pomstę do dowolnego boga, bóstwa lub idola. Ja wymyśliłem sobie, że będę stosował własną taktykę walki z bykami - każdy wypatrzony przeze mnie post z błędami będzie cytowany i szyderczo komentowany.
Z punktu widzenia większości nowych użytkowników jestem zabytkiem z epoki przedmailowej i przedesemesowej, ale powiem Wam, że wtedy, w czasach kiedy mężczyźni byli mężczyznami a owce biegały szybko jak cholera , wtedy robiliśmy mniej błędów.
Nie będę atakował osób, które piszą z zagranicy i z tej racji w większości wypadków pozbawione są możliwości używania polskich fontów. Ale spadnę jak tona cegieł na każdego, który napisze gniota w stylu "REPLIKATORą czy CHCIAł BYM ". Szczególnie złośliwie będę komentował czterowersowe zdania bez jednej dużej litery i znaku interpunkcyjnego. Część z Was zna mnie i moją złośliwość - a ta ostatnio rozwinęła się. Zapytacie być może co mnie napadło z tą ortografią i ogólnym czepianiem się - powiedzmy, ze kobieca część mojej osobowości ma cholernie ciężki okres.
Beware...
  • 0
Peace through superior firepower

#2 Lucas_Alfa

Lucas_Alfa

Sierżant sztabowy

• Użytkownik
  • 1 027 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 10.12.2007 - |00:23|

Swego czasu poruszałem problem stylistyki pisania na forum, ale dla większości osób nie ma to żadnego znaczenia, zarówno dla czytających jak i tym bardziej dla piszących posty. Wiele wypowiedzi to nic innego, jak zlepek równoważników zdań. Jeśli już się ktoś rozpisze, to często nie ma dla niego różnicy, że w zależności od tego, czy pisze się w liczbie mnogiej czy pojedynczej stosuje się inne końcówki wyrazów: "idę z dziewczyną", "przyglądam się dziewczynom". Co najciekawsze, zazwyczaj nie jest to zwykła pomyłka, tylko notoryczne, niepoprawne stosowanie odmiany wyrazów. W szkole o tym było, ale do głowy nie wpadło, a przecież to takie proste. Błędy ortograficzne to inna sprawa, choć te w większości przypadków potrafi wyłapać słownik wyrazów w Firefox'sie. Sam z tego ułatwienia korzystam jednak poprawności "ą", "om" trzeba pilnować samemu.
Czasem zastanawiam się, czy ludzie naprawdę nie znają nawet podstawowych zasad ortografii i nie potrafią sklecić poprawnie zdania, czy jest to jedynie wyraz ich ignorancji wobec innych czytelników. Argumenty typu "robię błędy, bo się śpieszę" są idiotyczne. Ja każdy swój post przed publikacją czytam i sprawdzam. Forum to nie jakiś porąbany czat, gdzie każdy pisze byle szybciej i byle więcej i byle bez sensu.
Kiedyś na forum widziałem wypowiedź na 30 linii składającą się z dwóch zdań. W tym żadne ze zdań nie zaczynało się z wielkiej litery i każde z nich opowiadało o kilku niezależnych wątkach. Nie pojawił się w wypowiedzi nawet jeden przecinek. Toż to jakiś horror. Nie wiem czemu ludzie nie wstydzą się pokazywać publicznie takich śmieci. Zastanawiam się, czy w szkołach teraz przykłada się jakąkolwiek wagę do nauki pisania, czy też poprawnego składania zdań.
Zdaje się, że regres spowodowany jest przekleństwem Internetu, zwanym Gadu-Gadu i zbyt łatwemu dostępowi do sieci, dzięki którym każdy nieuk może siedzieć i chrzanić głupoty przez GG albo na czacie, zamiast popracować nad składnią swojego języka. W Nonsensopedii można sobie poczytać o różnych rodzajach zboczeń piśmienniczych. Polecam temat o Pokemonach, pokemoniastym piśmie, o samym Gadu-Gadu oraz zdaniach bezspacjowołącznych. Mam nadzieję, że przedstawione tam charakterystyki dadzą niektórym do myślenia i zmobilizują do pracy nad sobą.
  • 0
Dołączona grafika

- I straszna FOTA, co śmierdzi ziemiom wpatła do tłumaczy, krzyczonc UAaaaaa!
Ale że poniewarz wszystkie bajki dobże sie kończom, nie opowiem, co się stało potem.
*

* sparafrazowane słowa Czesia - oryginał "Włatcy Móch"

#3 franek

franek

Kapral

• Użytkownik
  • 240 postów

Napisano 10.12.2007 - |08:22|

Bardzo chwalebna inicjatywa, ale obawiam się, że to walka z wiatrakami. Niestety, ale patrząc na pisownię na forach (a niestety coraz częściej także w różnych serwisach) trzeba stwierdzić, że jest coraz gorzej. Strach pomyśleć, co będzie za kilka-kilkanaście lat...
  • 0

#4 greco

greco

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 345 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 10.12.2007 - |12:13|

Nie mogę zrozumieć, dlaczego osoby korzystające z zagranicy mają mieć taryfę ulgową. Przecież polskie znaki wymagają zmiany kodowania i nic poza tym, a czynność ta wymaga dosłownie kilku kliknięć.
  • 0

#5 SteFan

SteFan

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 130 postów
  • MiastoSt-ce

Napisano 10.12.2007 - |13:17|

A ja was nie rozumiem pisze jak chce i tyle niewiem ja niemam słownika ortograficznego w głowie, od czasu do czasu sprawdze pisownie w firefoxie albo wordzie ale na dłuzsza mete jest to męczące. Niewiem mi to nie przeszkadza jak ktoś pisze i nie zwracam na to uwagi.

Użytkownik SteFan edytował ten post 10.12.2007 - |13:18|

• 0
Dołączona grafika Dołączona grafika

#6 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 10.12.2007 - |13:36|

Mnie w tym tylko zastanawia czemu ma służyć złośliwość i wyśmiewanie ?
Poprawie samopoczucia autora ?
W ten sposób nikogo się nie uczy.

Sam dodam ,że strasznie drażnią mnie słowa typu: koffam, jush itp podobne debilizmy świadczące tylko o IQ piszącego na poziomie ośmioletniej rozemocjonowanej panienki.

Użytkownik biku1 edytował ten post 10.12.2007 - |13:38|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#7 Shalom

Shalom

Plutonowy

• Użytkownik
  • 375 postów
  • MiastoBędzin

Napisano 10.12.2007 - |14:08|

Na pewnym forum na którym pisałem wymyślili na to ciekawy sposób. Dodali tagi [ort] i moderatorzy oznaczali nimi błędne wyrazy (wyświetlało się to jako czerwony napis "ort!"). Post można było zrozumieć tylko cytując go albo czekając aż autor go edytuje.
  • 0

#8 k-rol

k-rol

Starszy plutonowy

• Grupa Hatak
  • 535 postów
  • Miastowlkp.

Napisano 10.12.2007 - |14:35|

Szczerze? Zalatuje mi to podejściem a la Szklarski. Może jeszcze zaczniemy ludziom posty edytować, bo źle postawili przecinek? Zgadzam się z biku1, ze to droga donikąd. Nie każdy używa wbudwanego słownika w Firefox, bo są jeszcze inne przeglądarki (i nie mówię o IE ;) ) a przekręcanie i błędy zdarzają się każdemu. Ja z reguły błędów ort. nie popełniam, ale też nie linczuję tych, którym się zdarzają. Dokręcanie śruby takim osobnikom nic nie da, bo bycie wyśmianym nie polepszy ich znajomości języka. Jasne, można zwrócić uwagę, ale w jakiś ludzki sposób. Bardziej eliminowałbym podane przez biku1 jushy itp zwroty...
Na koniec rada - co bardziej wyczulonym na orty radzę przeniesienie się na forum .info tam panuje taki ordnung, że wszyscy powinni czuć się zaspokojeni.

powiedzmy, ze kobieca część mojej osobowości ma cholernie ciężki okres.

Masz ciężki okres? To kup sobie psa :P

Użytkownik k-rol edytował ten post 10.12.2007 - |15:12|

• 0

Dołączona grafika

#9 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 10.12.2007 - |14:44|

Kochani, jestem niezbyt częstym gościem forum, częściej czytam Wasze posty niż sam się odzywam, ale w końcu doszedłem do wniosku, że czas na krzyk. Czytam Wasze posty i coraz czarniejsza rozpacz mnie ogarnia: ortografia, stylistyka i interpunkcja, to coś co jedynie przytrafia się niektórym z Was. Gulus, który od wieków na forum się nie pokazał, prawdopodobnie wołałby o pomstę do dowolnego boga, bóstwa lub idola. Ja wymyśliłem sobie, że będę stosował własną taktykę walki z bykami - każdy wypatrzony przeze mnie post z błędami będzie cytowany i szyderczo komentowany.
Z punktu widzenia większości nowych użytkowników jestem zabytkiem z epoki przedmailowej i przedesemesowej, ale powiem Wam, że wtedy, w czasach kiedy mężczyźni byli mężczyznami a owce biegały szybko jak cholera , wtedy robiliśmy mniej błędów.
Nie będę atakował osób, które piszą z zagranicy i z tej racji w większości wypadków pozbawione są możliwości używania polskich fontów. Ale spadnę jak tona cegieł na każdego, który napisze gniota w stylu "REPLIKATORą czy CHCIAł BYM ". Szczególnie złośliwie będę komentował czterowersowe zdania bez jednej dużej litery i znaku interpunkcyjnego. Część z Was zna mnie i moją złośliwość - a ta ostatnio rozwinęła się. Zapytacie być może co mnie napadło z tą ortografią i ogólnym czepianiem się - powiedzmy, ze kobieca część mojej osobowości ma cholernie ciężki okres.
Beware...

A jak się ma do tej twojej krucjaty ostatnie słowo w twej deklaracji? Zacznij może od siebie.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#10 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 528 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 10.12.2007 - |15:44|

Bardziej eliminowałbym podane przez biku1 jushy itp zwroty...

Masz ciężki okres? To kup sobie psa :P

Ja też bym był za "wyróżnianiem" tego typu wyrażania się. No chyba ,że ma to jakiś celowy zabieg.

No coś Ty szkoda psiaka. :unsure:
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#11 franek

franek

Kapral

• Użytkownik
  • 240 postów

Napisano 10.12.2007 - |18:09|

A ja nie rozumiem skąd ataki na osoby uczulone na orty. Wiadomo, że nikt nie będzie wytykał jak ktoś zrobi jeden błąd na kilka zdań, bardziej chodzi o przypadki gdzie proporcje są odwrócone - kilka błędów na jedno zdanie - a potem człowiek główkuje co autor miał na myśli, albo w ogóle sobie daje spokój i przewija dalej. Najgorsze jest to, że chcąc nie chcąc ludzki mózg jest tak skonstruowany, że czytając cały czas tekst z błędami samemu zaczyna się mieć wątpliwości. :/

Na koniec rada - co bardziej wyczulonym na orty radzę przeniesienie się na forum .info tam panuje taki ordnung, że wszyscy powinni czuć się zaspokojeni.

Mógłbyś sobie darować takie genialne "rady".
  • 0

#12 k-rol

k-rol

Starszy plutonowy

• Grupa Hatak
  • 535 postów
  • Miastowlkp.

Napisano 10.12.2007 - |18:37|

No widzisz, ty nie rozumiesz, skąd ataki na osoby uczulone na orty, a ja nie rozumiem, skąd chęć gnębienia i szykanowania ludzi, którzy je popełniają. Mnie bardziej od błędów razi chęć wyżycia się na osobach je popełniających. Naprawdę chcecie się zachowywać jak dzieci w piaskownicy, wytykając sobie błędy? Co dalej, związywanie sznurówek? To taktyka "made in .info", i stąd była moja rada.
Poza tym ciekaw jestem, jak autor tego tematu chce odróżniać zwykłych nieuków od dyslektyków. Jak pisałem, ja rzadko byki strzelam, ale nie mam zamiaru się z tego powodu wywyższać...

Użytkownik k-rol edytował ten post 10.12.2007 - |18:38|

• 0

Dołączona grafika

#13 franek

franek

Kapral

• Użytkownik
  • 240 postów

Napisano 10.12.2007 - |19:08|

Tak, nie ma to jak rzucić "dyslektyk" i masz z głowy martwienie się o to, żeby dobrze napisać. A potem się okazuje, że połowa uczniów ma dysleksję. Nie wierzysz?

Najnowsze dane o dysleksji w polskich szkołach. Choć jest niż i uczniów ubywa, dyslektyków mamy coraz więcej. W porównaniu do ubiegłego roku aż o kilkadziesiąt tysięcy. W dużych miastach zaświadczenie zdobył już co trzeci uczeń!

Sopot. Rok temu właśnie tutaj padł krajowy rekord: zaświadczenia o dysleksji miało 48 proc. uczniów podstawówek i 41 proc. gimnazjalistów. Średnia europejska to 10 proc.

Artykuł sprzed dwóch lat, ciekawe, jak dzisiaj wyglądają statystyki: http://serwisy.gazet...05,2903711.html
  • 0

#14 Jonasz

Jonasz

Generał

• Użytkownik
  • 4 028 postów
  • MiastoWroclaw

Napisano 10.12.2007 - |19:09|

No widzisz, ty nie rozumiesz, skąd ataki na osoby uczulone na orty, a ja nie rozumiem, skąd chęć gnębienia i szykanowania ludzi, którzy je popełniają. Mnie bardziej od błędów razi chęć wyżycia się na osobach je popełniających. Naprawdę chcecie się zachowywać jak dzieci w piaskownicy, wytykając sobie błędy? Co dalej, związywanie sznurówek? To taktyka "made in .info", i stąd była moja rada.
Poza tym ciekaw jestem, jak autor tego tematu chce odróżniać zwykłych nieuków od dyslektyków. Jak pisałem, ja rzadko byki strzelam, ale nie mam zamiaru się z tego powodu wywyższać...

Ja bym raczej zamaist krucjaty ortograficznej wziol sie za tepienie pol-slangowych neologizmow. Gdyby ktos w rozmowie powiedzial mi, ze jest "uczulony na orty" to wogole bym nie wiedzial o czym on mowi.
  • 0
I know what I like, and I like what I know.
Genesis

#15 k-rol

k-rol

Starszy plutonowy

• Grupa Hatak
  • 535 postów
  • Miastowlkp.

Napisano 10.12.2007 - |19:43|

Wiem o naciąganiu na dysleksję, ale że zjawisko takie istnieje, to to też pewnik. Ja znowu odwrócę twoje słowa - nie ma to, jak rzucić "nieuk" albo "tuman" i szydzić z takiego kogoś. A może w regulaminie forum dajmy punkt zabraniający dyslektykom korzystania z forum pod groźbą wyśmiania?

BTW nazwa tematu dokładnie oddaje jego charakter, krucjaty są idealnym symbolem nietolerancji i niszczenia innych... gratuluję wyczucia...
  • 0

Dołączona grafika

#16 greco

greco

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 345 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 10.12.2007 - |20:24|

Tak jasne dysleksja i dysortografia wszystko ma tłumaczyć :| Już teraz zdarzają się takie "tumany", które piszą "jusz" czy "pułka" w podaniach urzędowych bo sprawdzanie pisowni w edytorach tekstu służy im tylko do ozdabiania tekstu na ekranie. Jeżeli jest tylu dyslektyków i dysortografów, to koniecznie trzeba coś z tym zrobić. Przede wszystkim skierować ich na obowiązkowe pozalekcyjne zajęcia korekcyjne, przestać wydawać zaświadczenia o tych autentycznych chorobach na rok przed maturami, czy egzaminami do gimnazjum. Coraz większą "popularnością" zaczyna się cieszyć jedna z "dys-", związana z liczbami (nie pamiętam jak ona się nazywa). Co lepsze osoby z tą chorobą dostają się jakoś na studia inżynierskie i chcą tym świstkiem przejść analizę matematyczną, algebrę i inne przedmioty opierające się matematyce. Na szczęście dostają po łapkach i idą z płaczem do domu. Z chorobami każdy powinien walczyć na swój sposób, a tolerowanie tego powoduje tylko rozpowszechnianie złych obyczajów.
  • 0

#17 k-rol

k-rol

Starszy plutonowy

• Grupa Hatak
  • 535 postów
  • Miastowlkp.

Napisano 10.12.2007 - |20:36|

Tak jasne dysleksja i dysortografia wszystko ma tłumaczyć

A czy gdzieś napisałem, ze wszystko? Wiadomo, że są naciągacze, ale takie uogólnianie, że każdy kto podaje się za dyslektyka to tak naprawdę podszywający się pod niego tuman to trochę niesprawiedliwe. Gdyby ZUS przyjął takie rozumowanie, to żaden poważnie chory człowiek nie dostałby od nich złamanego grosza, bo trafiają się oszuści chcący wyłudzać forsę.

Użytkownik k-rol edytował ten post 10.12.2007 - |20:37|

• 0

Dołączona grafika

#18 radzior

radzior

Wielki Podpalacz

• VIP
  • 176 postów
  • MiastoWawa

Napisano 10.12.2007 - |21:28|

Wiem o naciąganiu na dysleksję, ale że zjawisko takie istnieje, to to też pewnik. Ja znowu odwrócę twoje słowa - nie ma to, jak rzucić "nieuk" albo "tuman" i szydzić z takiego kogoś. A może w regulaminie forum dajmy punkt zabraniający dyslektykom korzystania z forum pod groźbą wyśmiania?

BTW nazwa tematu dokładnie oddaje jego charakter, krucjaty są idealnym symbolem nietolerancji i niszczenia innych... gratuluję wyczucia...

Czyli, o ile dobrze zrozumiałem, w porządku jest pisanie bez jakiejkolwiek dbałości o ortografię, interpunkcję itd, natomiast piętnowanie takich przypadków jest be i ogólnie to gnębienie i nietolerancja. Nie uważasz, że ten kij ma 2 końce? Ja czuję się źle czytając posty pisane językiem, który miejscami tylko przypomina to, czego uczyłem się w szkole. Teraz wycieczka osobista: czy jako członek grupy H nie powinieneś większej, niż statystyczny forumowicz, uwagi przykładać do czystości języka? Przecież Wasze tłumaczenia są dla wielu osób największa porcją słowa pisanego, jaką te osoby przyjmują w czasie 45 minut!
I na koniec pewna obserwacja: nie zauważyłem w odpowiedziach na mój post żadnej wypowiedzi osób, które najbardziej są narażone na stanie się celem krucjaty. Czyżby te osoby wypowiadały się tylko w tematach poświęconych kolejnym odcinkom seriali?
  • 0
Peace through superior firepower

#19 elam

elam

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 757 postów
  • MiastoBielsko-Biala

Napisano 10.12.2007 - |21:38|

1. faktem jest, ze niektorzy pisza tak, iz wola to o pomste do nieba.
winne temu jest chyba nasze polskie szkolnictwo, rodzice, ktorzy w odpowiednim okresie nie przypilnowali, lenistwo... moze byc wiele czynnikow.
2. na forum generalnie zdarzaja sie dwa rodzaje postow: dluzsze, merytoryczne, z reguly "dopieszczone" stylistycznie (np taki Lucas Alfa, jasny i przejrzysty styl wypowiedzi, poprawnosc jezykowa w normie ;) ) oraz krotkie teksty w rodzaju "mnie sie tez niepodobalo" - byle jaki post o byle jakiej tresci i byle jakiej ortografii. zapis polfonetyczny :D
3. czy jest sens dyskryminowac takie posty? coz, moze i jest. wprowadziloby to ORDUNG jeszcze wiekszy, niz do tej pory.
z jednej strony, nalezy sie odrobina szacunku dla innych, czytajacych nasze wypowiedzi - to nie jest takie trudne, zapamietac, ze "NIE z czasownikami piszemy osobno".
z drugiej strony, rozumiem tych, ktorzy sie burza - ja na przyklad nie mam polskich znakow w systemie. nie znam sie na zadnym kodowaniu, mam caly software i hardware (klawiature hihihi :) ) francuskie, NIE DA sie przelaczyc na polskie (jakas dziwna okrojona francowata wersja wingrozy, bez opcji polskich) - wiec ode mnie prosze sie odczepic :D :D :D - - no ale akurat ja ortow nie robie. naleze do grona tych, ktorych orty przyprawiaja o gesia sssssssskorke....
4. no ale coz mozna zrobic - moderowac posty?? komu sie bedzie chcialo?
bawic sie w zlosliwe komentarze? - wybacz, radzior, ale nawet w twoim pierwszym poscie jest kilka bledow stylistycznych / skladniowych....

to coś co jedynie przytrafia się niektórym z Was

przedmailowej

(jak juz cos, to e-mailowej, mail = poczta "analogowa"...) itd...
wiec kto kogo bedzie poprawial? :D
5. jesli ktos sie tlumaczy dysortografia, to jest leniem. jestem z zawodu nauczycielka. i mam kuzynke, ktora posiada zaswiadczenie o dysortografii - uwierzcie mi, nie robi takich bledow, bo sie pilnuje...
a dysleksja to co innego i ci, ktorzy o niej wspominaja, to najczesciej (nie wszyscy, nie chce nikogo obrazic, ale wiekszosc, ktora nie byla badana przez specjalistow, a opowiada takie rzeczy) - smierdzace lenie, i to w dodatku glupie. takich postow nawet nie warto ruszac, bo z daleka mozna poznac, kto zacz...

edit: literowka. mam nadzieje, ze nie ma wiecej :)

Użytkownik elam edytował ten post 10.12.2007 - |22:31|

• 0
lubisz science-fiction? na serialach sie nie konczy !
www.science-fiction.com.pl/forum

#20 pixey

pixey

Kapral

• Użytkownik
  • 177 postów
  • MiastoLBN/ Krk

Napisano 10.12.2007 - |22:11|

Myślę, że powinniśmy się "czepiać" tylko tych wypowiedzi, które są pisane jednym ciągiem, bez znaków interpunkcyjnych czy polskich liter (nie dotyczy osób posiadających inne oprogramowanie, jak np. elam ;) ).
Nie ukrywam, że razi mnie popełnianie głupich błędów wspomnianych już przez elam o pisowni 'nie' z czasownikami itd., ale jakoś to przełykam i nie jest źle. Ale gdy widzę 'koffane' przez nas 'jush' itp. to po prostu nie mogę i coś mnie trafia. ;]
Moderowanie postów i cytowanie błędnych wypowiedzi uważam za przesadę. A osoby popełniające różne błędy wynikające z różnych dysfunkcji, czy zwykłego lenistwa w pisaniu polskich znaków, proszę o odrobinę zmiłowania nad tymi, którzy te posty czytają lub mają uczulenie na tzw. orty.
Powiedziałam ja. :P

P.S.

Coraz większą "popularnością" zaczyna się cieszyć jedna z "dys-", związana z liczbami (nie pamiętam jak ona się nazywa).

Jest to dyskalkulia.

Użytkownik pixey edytował ten post 10.12.2007 - |22:16|

• 0
WACKO!!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych