Odcinek 09 - S01E09 - Home
Napisano 17.07.2004 - |13:07|
Uwięziona w galaktyce Pegaza ekipa Atlantis poszukuje nowych źródeł energii, które pozwolą zasilić Wrota i powrócić na Ziemię. W trakcie kolejne misji expedycyjnej dr McKay zauważa, że jeśli udam mu się w jakiś sposób ujarzmić energię z unikalnej, bardzo naładowanej atmosfery planety, na którą trafili, to powinno to wystarczyć na otwarcie Wrót i podróż do domu.
Rodney odnosi sukces i po miesiącach spędzonych w mieście Pradawnych tunel na Ziemię zostaje otwarty, część ekspedycji wraca na naszą planetę. Mają nadzieję, że uda im się wrócić do Atlantis ze źródłem energii, które pozwoli uratować resztę ich towarzyszy. Wszyscy, którzy przybyli z galaktyki Pegaza przedstawiają w SGC dokładny raport z misji, po czym wracają do swojego normalnego życia codziennego na Ziemi.
Pewne fakty powodują jednak, iż ekipa Atlantis zaczyna podejrzewać, że nie wszystko wygląda tak jak się wydaje. Czy sprawy uległy zmianie po tym jak opuścili Ziemię? Czy wogóle będą w stanie wrócić na Atlantis?
Zdjęcia: 01, 02, 03, 04, 05, 06, 07, 08, 09, 10.
Napisano 11.09.2004 - |03:51|
Jaki był ten odcinek Atlantis? Mało było akcji, więcej gadania. Odcinek standartowy, a w porównaniu z dwoma poprzednimi można powiedzieć, że nawet gorszy.
Co nowego? Mamy nową rasę (chociaż motyw lekko oklepany - to już było w SG-1, gdzie rasa maszyn wysłała jednego ze swoich aby zniszczył SGC), dowiadujemy się że Shepard ma niezłe mieszkanko (jak to można kupić z żołnierskiej pensji? Musiał wyrabiać na black op'ach ). Odcinek ma niesamowitą ilość walorów estetycznych w postaci Teyli latającej w topie i KUSEJ spódniczce. Nogi niczego sobie, a siedziała trochę z Shepardem w tym domku zanim wpadli kumple...
Kolejny dobry popis w wykonaniu McKay'a (on nie ma złych odcinków). Dr Weir standard, chyba będziemy musieli poczekać dopiero do "Before I Sleep" aby zobaczyć coś ciekawego od tej postaci. Ford nierozwinięty. Teyla za to bardzo rozwinięta, i jeszcze dzieliła psychikę Sheparda
Dajemy 7/10.
Napisano 11.09.2004 - |12:24|
Domyśliłem się, że będzie potrzebny koło 5 rano, a raczej nie chciałoby mi się wtedy wstawaćKtoś otworzył temat specjalnie dla mnie
Jak dla mnie 7.5, czyli średnio ciekawie jak na Atlantis...
Ogólnie odcinek nudnawy po prostu, ale na szczeście miał kilka miłych akcentów
- sam początek, jak się okazało, że mogą skontaktować się z Ziemią, a nawet wrócić
- Hammond, jakiś taki inny, pewnie dlatego, że nieprawdziwy, ale zawsze
- Teyla w nowym wdzianku, z pewnością miłe dla oka, mogłaby się tak częściej ubierać , do tego jeszcze zakupy, to jest chyba w naturze każdej kobiety
- w końcu jakaś inna rasa, co niektórzy narzekali, że tylko ludzie i ludzie
- dowadujemy się jak członkowie misji Atlantis żyli wcześniej, fajne mieszkanko Sheparda
- coś jakby drgnęło w postaci dr Weir
Niby fajny odcienk, ale jednak strasznie miejscami kojarzy się z SG-1...
Tak czy inaczej średnio, mam nadzieję, że dziesiąte odcinki Atlantis jak i SG-1 wymiotą , w końcu potem przyjdzie nam czekać 3 miesiące na kolejne
Napisano 11.09.2004 - |14:17|
Odcinek no, na 7.5 moze byc
Pomysl z powrotem do domu wkoncu poruszony, bo ile tam można siedziec
Ale od poczatku wiedzialem ze to bedzie jakas inna istota ktora coś im cos "wmowila"
Szczegolnie mnie przekonal fakt ze byl Hammond a nie Jack :>
Troche duzo techno gadki Mc'Keya i prawie zrozumialem cala
Najbardziej jednak mi sie podobalo mieszkanie Mc'Keya Takie fajne ciemne nawet frytki mial jeszcez nie zjedzone
Ale najbardziej mnie rozwalil tekst na sekretarce (ci co ogladali wiedza)
I na konic o "wydaniu" Atlantisa
Ogladam patrze i nagle wciaga mi kasete VHS
Teraz juz wiem jak oni to "produkuja" :]
PEACE
Napisano 12.09.2004 - |09:54|
Plusy:
+ humor - McKay jest niezastąpiony. Rozwalił mnie tekst "nie masz żadnych wiadomości", oraz koszulka "I'm with genius". Chyba specjalnie ją ubrał dla tej panny :]
+ pojawił się Hammond - dawno gościa nie widzieliśmy, więc był to miły akcent
+ nowa rasa - miałem co prawda skojarzenia z "Message in bottle" ale i tak wątek był fajny
+ za Teylę i jej nowe wdzianko :hyhy:
Minusy:
- zakończenie było raczej standardowe
- mało akcji
- a batoniki McKaya powolutku się kończą... :hyhy:
Uwagi:
Coż, nie samymi ludźmi SGA żyje, więc bardzo miła odmianaw końcu jakaś inna rasa, co niektórzy narzekali, że tylko ludzie i ludzie
Drgnęła jej, ale powieka podczas pocałunku z Simonem :>coś jakby drgnęło w postaci dr Wei
Strach myśleć, co McKay jeszcze trzyma w kanapie...Najbardziej jednak mi sie podobalo mieszkanie Mc'Keya Takie fajne ciemne nawet frytki mial jeszcze nie zjedzone
A jednak Sheppard ma słabą wyobraźnię - mógł myśleć cały czas o bikini dla Teyli, to ta by musiała kupić :hyhy:
Ogólnie odcinek (podobnie jak tegotygodniowy SG1) nierównomierny. Początek taki sobie, środek całkiem niezły, końcówka cieńka. Tak czy inaczej, jest lepszy od dwóch poprzednich odcinków Atlantis, i dlatego dostaje 7.5. Oj, chyba doczekam czasów, że zarówno SG1 i jak i SGA będą miały baardzo wysoki poziom jednego tygodnia (i cała teoria na nic )
Użytkownik Ogotai edytował ten post 12.09.2004 - |09:55|
Napisano 12.09.2004 - |10:55|
5.5 Prison Break, Veronica Mars, House, Day Break, Lost, Smallville
5.0 Dexter, Firefly, How I Met Your Mother, Supernatural
4.5 SG-1, Atlantis, Farscape, KyleXY1, Sleeper Cell, O.C., Office
4.0 Rome, 4400, Joey, What I Like About You
3.5 SAAB, Eureka1, Dark Angel
Napisano 12.09.2004 - |12:54|
+ megalomania McKeya
+ nóżki Tayli
+ mina Shepparda jak Teyla wróciła z zakupów
+ chata Shepparda (tez taką chce mieć)
+ You have no masseges
+ I'm with genius
+ mina McKeya jak się okazało że Sheppard pierwszy rozgryzł symulacje
Minusy:
- nagła zmiana dowodzącego SGC
- brak SG1
- nie wykorzystanie basenu w domu Shepparda
- albo mi umknęło albo nie było pokazanej wersji rzeczywistości Forda
Ocena wyjściowa 5, za każdy plus +1, każdy minus -1, jakby nie liczyć wychodzi 8.
Napisano 12.09.2004 - |13:00|
Jak to nie było? Jego rzeczywistością było dostarczanie pizzyalbo mi umknęło albo nie było pokazanej wersji rzeczywistości Forda
Napisano 12.09.2004 - |13:00|
Była, ale dość krótko, ta informacja jak został przeniesiony, to z pewnością z jego części symulacji. Może jeszcze coś było do tego, w tym momencie nie mogę skojarzyć...- albo mi umknęło albo nie było pokazanej wersji rzeczywistości Forda
Napisano 12.09.2004 - |17:05|
5 było by mniej ale Teyla :hyhy: i wszystko janse .
Napisano 12.09.2004 - |18:38|
1. Iluzja i dziwne zachowania Hammonda - już to widzieliśmy. Pomysł odgrzany i podany w nowej postaci, choć nie ukrywam całkiem smacznej.
2. Weir - przez chwilę myślałem, że ten odcinek wpłynie na lepszą ocenę tej postaci, jednak po obejrzeniu całości jestem zdania, że Torri Higginson nie nadaje się do tej roli, a scenarzyści z determinacją godną lepszej sprawy chcą tę postać pogrążyć.
3. Teyla - podobnie jak w w większości poprzednich odcinków pojawiła się i tyle.
4. McKey - jest najmocniejszą postacią od początku serialu i co ciekawe, wciąż zyskuje w moich oczach.
5. Sheppard - kolejny mocny punkt tego odcinka i całego serialu (obok Rodney'a). Postać, która ma duży wpływ na innych a wraz z McKey'em tworzy wspaniały duet. Wzajemne potyczki słowne tej dwójki sprawiają, że z niecierpliwością oczekuję na kolejny odcinek.
6. Reasumując 6,5 - z dużym kredytem zaufania na przyszłość.
Ehhh - a mogło być tak pięknie. :]
Zapraszam do obejrzenia moich zdjęć: digart.pl
Napisano 12.09.2004 - |21:29|
Ziemianie mieli 3 ZPM. Jeden oryginalny całkowicie rozładowany (dostał Baal) , drugi przywieziony z Tayonas (użyty do otwarcia tunelu do Pegaza) i ten wybuchowy.... jak Usłyszałem o ZPM to już wiedziałem że coś jest nie tak. (Moduł zasilający został oddany balowi a ziemianom został ten wybuchowy)
Odcinek oceniam na 7 jakoś mnie nie poruszył chociaż i specjalnie negatywnych odczuć też nie mam
Napisano 12.09.2004 - |23:58|
Napisano 13.09.2004 - |00:18|
5.5 Prison Break, Veronica Mars, House, Day Break, Lost, Smallville
5.0 Dexter, Firefly, How I Met Your Mother, Supernatural
4.5 SG-1, Atlantis, Farscape, KyleXY1, Sleeper Cell, O.C., Office
4.0 Rome, 4400, Joey, What I Like About You
3.5 SAAB, Eureka1, Dark Angel
Napisano 13.09.2004 - |03:07|
Napisano 13.09.2004 - |08:56|
Napisano 13.09.2004 - |19:16|
Zastanawiam się co w niej widzicieJedyne, co mi się podobało to Teyla i jej wygląd spódniczka piękne nogi,
Nogi ma krótkie i krzywe jeżeli już tak mamy o wyglądzie mówić.
Włosy miała ładne i obcieli.
Sama postać - jak dla mnie - bez wyrazu. Nic nie wnosi do fabuły poza trzepotaniem rzęsami.
Przed emisją serialu Teyla wydawała się mocnym punktem Atlantis i podobnie jak w przypadku Dr. Weir, miałem nadzieję, że będzie bardzo ważną figurą na tej szachownicy. Niestety jest tylko pionkiem, a Królowej nadal brak .
Chociaż może coś w tym jest, bo mamy dwóch Królów: McKey i Sheppard.
Jestem tym wszystkim conajmniej zmieszany
Napisano 13.09.2004 - |19:38|
Słyszałeś powiedzenie "na bezrybiu i rak ryba"? Weir to sztywna żyrafa, a reszta drużyny mnie nie interesuje ze względu na moje preferencje seksualne....Zastanawiam się co w niej widzicie
Nogi ma krótkie i krzywe jeżeli już tak mamy o wyglądzie mówić.
Rozwiałem wątpliwości?
Napisano 13.09.2004 - |19:51|
Napisano 13.09.2004 - |19:59|
Begerową to mnie nie straszcie, bo na bazyliszka jest sposób i mam zamiar go wykorzystać jak przyjdzie czas i sposobność.
P.S. To było :oops: offtopic, ale mam nadzieję na wyrozumiałość Władców.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych