Odcinek 08 - S01E08 - Underground
Napisano 17.07.2004 - |13:07|
Drużyna Atlantis trafia na planetę Genii, mają nadzieję, że uda im się wynegocjować dostawy żywności dla populacji Atlantis. Ludzie Teylii już wielokrotnie się z nimi wymieniali, dlatego też jest bardzo zaskoczona kiedy Genii odmawiają współpracy z Ziemianami, mimo, iż Ci oferują w zamian antybiotyki. Jednak sytuacja zmienia się, kiedy major Sheppard i Ford demonstrują destrukcyjną siłę C4 i jej użyteczność w oczyszczaniu terenów po wyrębie lasu, Cowen, lider tutejszej społeczności zgadza się na współpracę.
Wkrótce okazuje się, że Genni nie są prostymi farmerami, bez znajomości przemysłu, są bardziej zaawansowani niż Teyla myślała. Dr McKay i Sheppard odkrywają tajny, podziemny bunkier, zostają jednak pojmani przez ludzi Cowen'a. Wychodzi na jaw, że jest on przywódcą ruchu oporu, który przeciwstawia się Wraith przy użyciu sił wojskowych i pomimo zapewnień John'a, że są po tej samej stronie, postaniawia wykorzystać ludzi z Atlantis do zdobycia jakiejkolwiek możliwej przewagi, poczynając od zapasów a na danych wywiadowczych i technologii kończąc. W tajemnicy Genii budują potężną bombę, którą potem użyją przeciwko Wraith, Cowen obiecuje McKay'owi, że jeśli pomoże w jej tworzeniu, stanie się bohaterem wśród jego ludu.
Sheppard i Rodney są przesłuchiwani, tylko demonstracja zaawansowanych statków Pradawnych może zaowocować ich uwolnieniem. Genii i grupa z Atlantis postanawiają wspólnie zaatakować Wraith. Jednak może się okazać, że zamiast nowych sprzymierzeńców Ziemianie zyskają kolejnych wrogów.
Zdjęcia: 01, 02, 03, 04, 05, 06, 07, 08, 09, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22.
Napisano 28.08.2004 - |12:22|
Odcinek naprawdę dobry, jeszcze lepszy niż "Poisoning the Well" (S01E07), Genii z pewnością będą sie przewijać przez serial, producenci nam to gwarantują
Okazuje się, że nawet o obliczu groźby jaką jest Wraith, nie wszyscy ludzie potrafią dojść do porozumienia... Teyla próbuje nam zorganizować jedzenie, a okazuje się, że załątwia nowego wroga...
Sam początek jak Tyrus nakazuje ciszę od razu widać, że będzie ciekawie, amisze z taką technologią...
Rozmówki Shepparda z McKay'em jak zwykle super, "Couse everything is a shortcut in Sheppards world" potem już w bunkrze też było super akcja z promieniowaniem Wogóle cała idea podziemia znana już z "Poisoning the Well" nabiera bardziej mrocznego oblicza, nie broń defensywna ale zdecydowanie ofensywna. Jak Rodney ochoczo chciał pomagać w budowie bomby atomowej, w końcu nie mógł jej zrobić w całości na projekcie w szkole Dalej jak ekipa Atlantis stałą się przyjaciółmi zamiast więźniami, wspólny posiłek, a potm rekonesans w jednym ze statków Wraith Znowu wiemy coś więcej o możliwościach Wraith, 21 statków matek w naszym obszarze, a w ogóle ponad 60, będzie z czym walczyć przez kilka sezonów I na koniec po wspólnym okłamywaniu się, Genni już myśleli, że będą mieli wszystko, a skończyli z niczym Niewidoczne wsparcie jest zawsze mile widziane
Jedynie Weir jakoś tak znowu beznamiętnie wypadła, może ma słabość do John'a i dlatego tak łatwo się zgadza na wszystko...
Napisano 28.08.2004 - |13:25|
Napisano 28.08.2004 - |13:28|
A rozmowy Sheparda i McKeya mnie rozbrajają. Chwilami są lepsi od Jacka i Daniela!
A nich strace! Daje 9. Podobało mi się!
Napisano 28.08.2004 - |15:26|
Wreszcie coś więcej o Wraith. Widać więcej technologii, wnętrze statku-gniazda i można nawet zbudować jakiś interfejs do ich sprzętu Naukowcy w tej serii są geniuszami
Sztuczka z niewidzialnym wsparciem - bomba! Zostałem zaskoczony.
Jedna rzecz, która mnie trochę mierzi, to te społeczności na które ostatnio trafiają. Dlaczego wszystkie mają wojskowy styl rodem z I wojny światowej???? Mogę przeżyć jedną, dwie....ale nie każdą po kolei. Czyżby korzystali z tych samych strojów, uzupełniając je tylko szczegółami?
Napisano 28.08.2004 - |18:13|
ogolnie odcienk ten nie byl doskonaly jak dla mnie avatar w SG-1, ale jednak stal na calkiem wysokim poziomie, byleby nastepne odcinki SGA byly rownie dobre lub i lepsze
Anubis is on the move
Scouring the galaxy
An ancient evil arises
Coming IV Quartal 2005
Napisano 28.08.2004 - |19:21|
Napisano 29.08.2004 - |07:47|
Plusy:
+ duet Sheppard - MacKay, dla mnie po prostu miodzio
+ motyw cywilizacji, która na zewnątrz prezenruje się jako farmerzy zaś pod tą przykrywką prowadzą badania nad środkami do walki z Wrath's
+ dużo zwrotów akcji, które nie pozwalają tak łatwo oderwać się od monitorka, za dużo opisywania to trzeba zobaczyć
+ możliwość obejrzenia statku-matki Wrath od środka
+ nowy wróg, w sumie to z czystego przypadku ale...
A co do minusów:
- jak zwykle dr Wier nie gra tylko się po tym planie zdjęciowym obija
- Teyla, jak na osobę która poznała załogę Atlantisa z ludem Genii, również za mało się pokazuje i udziela
To chyba tyle co mi przyszło do głowy świerzo po obejrzeniua.
Pozdrawiam.
"They say God works in mysterious ways."
"Maybe so, but He's a con-man compared to the Vorlon."
-- Garibaldi and Sinclair in Babylon 5:"Deathwalker"
Napisano 29.08.2004 - |09:35|
Podobało mi się:
+ Sheppard wpakował się nowu w kolejną aferę (a wydawać by się mogło, że znalezienie żywności to nie taka trudna sprawa)
+ bardzo dobry był motyw z rekonansem w statku Wraithów. Zwłaszcza fakt, że ten żołnierz wolał pośwęcić więźnia niż narazić operację (widać, że kolejne epizody stają się coraz mniej "cukierkowate")
+ kłamstwa, zdrady i niedopowiedzenia (jak chociażby ujawnienie Skoczków 2 i 3)
+ wreszcie dowiadujemy się jakichś konkretów - wiadomo ile jest okrętów Wraithów
+ motyw z tym urządzonkiem co to zbudowano interfejs do niego; fajnie wygląda a jakie funkcjonalne
+ pojawił się żołnierz Wraithów
Nie podobało mi się:
- czy do :censored: nie można wymyślić jakichś oryginalnych strojów?! Ostatnio cały czas widzę żołnierzy Armii Czerwonej - zarówno w SG1 jak i SGA!
- za mało akcji
Ogólna ocena: 5.5 . Miałem spełnić swoją groźbę z zeszłego tygodnia i dać 4.5, ale za nawiązanie do Deep Space 9 (mam nadzieję, że się nie mylę, bo dawno nie oglądałem serialu), ocena poszła w górę. Żeby była jasność: nie mogę się przyzwyczaić do obecności tak zaawansowanych cywilizacji ludzkich w galaktyce (wciąż liczę na inne rasy) i dlatego takie niskie noty. Mimo wszystko, jestem dobrej myśli - liczę, że w przyszłym tygodniu będę mógł z czystym sumieniem dać coś w okolicach 8
Napisano 29.08.2004 - |22:07|
->1019<-
Napisano 30.08.2004 - |20:54|
Jak dla mnie odcinek super, dałem 9 i to mocną, jak by się jeszczepojawił jakiś wysoko postawiony Upiór dałbym 10 ;-))).
sporo akcji w obcych światach (no tak ale czy w Atlantisie, mogą byc nie obce światy :-)))). Ogłądałem jednym tchem.
Wreszcie trochę więcej dowiadujemy się o Upiorach i ich rojach, choć ja uważam, że jest ich więcej niż 60, później może się okazać, że nie dotarli jeszcze do wszystkich danych i rojów może być znacznie więcej. No i się budzą powoli, ciekawe dokąd zmierzają i kiedy tam dotrą ;-)))hmm Ypiory potrafią przespać parę wieków, niezłe z nich "śpiące królewny" i Sheppard z drużyną jak o-błędny królewicz obudził je....
Coś mi się zdaje, że Upiory uważają, że to Pradawni powrócili...
o poranku..."
Cytat z filmu "Apocalypse Now"
Napisano 31.08.2004 - |12:08|
Napisano 31.08.2004 - |13:02|
Wydaje mi sie ze wzieli sobie cos do produkcji amonicji jedynie poszukac odpowiednich surowcow. Pozatym calkiem orawdopodobne ze na atlantis znajdzie sie jakas owiele lepsza energetyczna bron.Problem żywności rozwiązali jestem ciekawy jak rozwiążą drugi problem a mianowicie amunicji bo w końcu kiedyś musi im się ona skończyć i co wtedy ?
"Nie możesz kontrolować co się dokładnie zdarzy, jest tyle rzeczy do ogarnięcia, ale intencje pomagają obrać kierunek. Jeśli masz dobre intencje to masz większe szanse że wszystko skończy się dobrze" Trance Gemini - Andromeda
The Secret <- Polecam
Napisano 31.08.2004 - |13:25|
Odcinek na 8 jak dla mnie. Coraz lepiej bo miałem depresję po odcinkach 03-06
Napisano 31.08.2004 - |17:54|
Jak dla mnie ciekawe są :
Cywilizacja prowadząca badania nad środkami do walki z Wrath's oraz stateki Wrath widziany od środka, i oczywiście tempo akcji w odcinku
Dałem 8.0 i zasłużenie
Napisano 01.09.2004 - |01:55|
Bardzo podobało mi się, to, że były te elementy podejrzliwości, zdrady, ukrywania faktów.. Wzajemne zresztą.
Teyla pokazała swoją gorszą stronę, wkurzyła się na Tyrusa a mogła choć starać się go zabrać
Major podczas negocjacji wychodzi trochę na pierdołę Naprawdę uważam, że dr Weir powinna czasem spróbować sama, a nie tylko narzekać.
Motyw tej społeczności, interesujący. Wcale nie przesadzony, to już kolejna zdegenerowana ludzka osada. Mam nadzieję, że będzie więcej.....
Wraiths po raz kolejny dali ciała, ale tym razem naprawdę można zwalić to na karb ich snu.
Ale musieli chyba niedawno zebrać trochę, albo ten żywy więzień przebudził się akurat(ale wyglądało raczej jakby był nie do końca zahibernowany).
Swoją drogą warto by zbadać ten sposób konserwacji, lepsze niż klasyczna hibernacja, nie trzeba lodówki
I bomba atomowa. To byłby bardzo skuteczny sposób na statki Wraiths. Na pewno warto by było kilka zniszczyć. Zresztą, nawiążą w końcu kontakt z Ziemią, co za problem sprowadzić kilkadziesiąt głowic taktycznych? Aha, oczywiście używa się Uranu 235 a nie 245
Napisano 01.09.2004 - |07:57|
jak zwykle, wraith sa przedstawiani jako niedorozwiniete głąby, do ktorych statku mozna spokojnie wejsc, ukrasc co sie chce i wyjsc. i taka rasa miala pokonac pradawnych? bzduuuraaa (wiem, powtarzam sie ).
po drugie - znowu nas karmia bajkami dla dzieci. czy naprawde ktos uwierzyl ze mozna zniszczyc CAŁĄ CYWILIZACJĘ kilkoma bombami atomowymi?? to nawet naszej cywlizacji nie da rady zniszczyc w ten sposob (przypomne - hiroszima, nagasaki - a jednak zyjemy).
ogolnie rzecz biorac niektore seriale robia sie coraz bardziej "dorosle", jednak ten jest coraz bardziej "dziecinny" (liczac jako poczatek cale sg1 i sga).
na konie daje 7 bo ogladalo sie przyjemnie.
Napisano 01.09.2004 - |10:15|
Przypomnę, że bomb które spadły na Hiroshimę i Nagasaki nie można porównywać do bomb jakie ludzie są w stanie zbudować w dzisiejszych czasach. Współczesne mają dużo większą moc. A co do pomysłu z użyciem bomb atomowych to byłby on tyle skuteczny jeśli w pobliżu statków Wrait'ów nie byłoby żadnej ludzkiej osady. Bo przecież wszyscy wiemy, że doktor Weir nie pozwoliłaby poświęcić niewinnych ludzi. Więc tak czy owak część statków trzeba by rozwalić metodą tradycyjną...po drugie - znowu nas karmia bajkami dla dzieci. czy naprawde ktos uwierzyl ze mozna zniszczyc CAŁĄ CYWILIZACJĘ kilkoma bombami atomowymi?? to nawet naszej cywlizacji nie da rady zniszczyc w ten sposob (przypomne - hiroszima, nagasaki - a jednak zyjemy)....
Anubis is on the move
Scouring the galaxy
An ancient evil arises
Coming IV Quartal 2005
Napisano 01.09.2004 - |10:27|
o ile pamietam w odcinku dopiero probowano zbudowac bombe atomowa.Przypomnę, że bomb które spadły na Hiroshimę i Nagasaki nie można porównywać do bomb jakie ludzie są w stanie zbudować w dzisiejszych czasach. Współczesne mają dużo większą moc. A co do pomysłu z użyciem bomb atomowych to byłby on tyle skuteczny jeśli w pobliżu statków Wrait'ów nie byłoby żadnej ludzkiej osady. Bo przecież wszyscy wiemy, że doktor Weir nie pozwoliłaby poświęcić niewinnych ludzi. Więc tak czy owak część statków trzeba by rozwalić metodą tradycyjną
po 2 - byly detonowane bomby termojadrowe ktorych sila byla o wiele wieksza i jakos nasza cywilizacja to przezyla. myslisz ze by nie przezyla jakby taka bomba spadla np na nowy york? chyba w cuda wierzysz.
Napisano 01.09.2004 - |13:06|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych