Phillip K. Dick "Ubik"
Napisano 17.11.2007 - |18:51|
"Powieść uważana za najdoskonalszą, a zarazem najtrudniejszą z utworów Philipa Dicka, opowiada o alternatywnej rzeczywistości, w której pojęcie przyszłości jest pozbawione swojego pierwotnego znaczenia - organizacje zrzeszające jasnowidzów, telepatów i innych, posiadających zdolności psioniczne postaci, oferują swoje usługi każdemu, kto jest za nie w stanie zapłacić. Niwelowaniem wpływów oddziaływań tych organizacji zajmują się firmy takie jak Korporacja Runcitera. Runciter wydaje na siebie wyrok przyjmując, otrzymaną pewnego dnia, nęcącą propozycję. Od tej pory nikt z jego kilkunastoosobowej grupy nie wie, co należy do rzeczywistości, a co jest złudzeniem."
No właśnie - ta pozycja nie ma swojego wątku, a uważam, że zasługuje - nie jest książką łatwą, ale niezwykle interesującą i zawiłą. Przeczytałem ją dwa razy i nie ukrywam, że po pierwszym razie niewiele zrozumiałem na czym w końcu "stoję", a raczej stali bohaterowie
Zapraszam do dyskusji
Zapraszam do Lublina
Napisano 18.11.2007 - |07:38|
No właśnie - ta pozycja nie ma swojego wątku, a uważam, że zasługuje - nie jest książką łatwą, ale niezwykle interesującą i zawiłą. Przeczytałem ją dwa razy i nie ukrywam, że po pierwszym razie niewiele zrozumiałem na czym w końcu "stoję", a raczej stali bohaterowie
A które opowieści Dicka (poza kilkoma nowelami które doczekały sie ekranizacji ) ma swoje topiki .
Hmmm - nic .
Czy zasługuje - nie wiem. Mimo wszystko , Dick nie jest u nas jakoś szalenie popularny . Może właśnie dlatego ze jego książki są trudne w odbiorze . Trzeba je czytać ze zrozumieniem , a to sztuka dziś trudna .
A co do wikipedii i - "Powieść uważana za najdoskonalszą, a zarazem najtrudniejszą z utworów Philipa Dicka " to uważam ze jednak "3 stygmaty " są lepsze .
Napisano 18.11.2007 - |13:27|
Napisano 18.11.2007 - |14:07|
Skoro mówicie, że Trzy Stygmaty są dobrą prpozycją to musze się skusic w wolnej chwili.
Zapraszam do Lublina
Napisano 22.11.2007 - |18:02|
Aha i do Ubika podobnież się ktos szykuje..ale obawiam sie tego raczej
Napisano 22.11.2007 - |19:15|
Est modus in rebus
Horacy
Prawda ma charakter bezwzględny.
Kartezjusz
Przyjaźń, tak samo jak filozofia czy sztuka, nie jest niezbędna do życia. . . Nie ma żadnej wartości potrzebnej do przetrwania; jest natomiast jedną z tych rzeczy, dzięki którym samo przetrwania nabiera wartości.
C.S. Lewis
Napisano 27.02.2010 - |17:33|
A Ubik - hmmm pierwsza książka Dicka jaką czytałem, z 15 lat temu, więc mam stosunek specyficzny. Jednak nie zaliczam jej już do czołówki, nie obroniła się kiedy czytałem ją drugi raz, kilka lat temu. Dobra, ale nie genialna.
Użytkownik jaxcromwell edytował ten post 27.02.2010 - |17:35|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych