Mechanika wrót
Napisano 01.06.2004 - |14:04|
Pozwolę sobie zauważyć, że przy takiej ilości kombinacji znaków (na wrotach jest około 50 znaków, może nawet więcej, i każde dowolnie wybrane siedem znaków można ułożyć na 7! różnych sposobów) otwieranie tuneli do wrót (a potem wygaszanie kolejnych, w miarę zamykania kolejnych szewronów) na wszystkich planetach z danym pierwszym, drugim, trzecim, etc. znakiem było by troszkę energo-nie-oszczędne i nawet naquadah mogłoby być zbyt słabym zasilaczem
Tylko porządne teorie poproszę, nie "że tak jest".
PS. Wysyłanie wpierw komunikatu o wybieranym adresie z naturalnych względów odpada
Napisano 01.06.2004 - |15:16|
W takim momencie wprowadzania klamr u wrót odbiorczych możliwe że są przekazywane odpowidnie protokoły bezpieczeństwa gwarantujące bezpieczną podróż wysyłane przez DHD wrót nadawczych.
Użytkownik SGTokar edytował ten post 29.05.2010 - |09:01|
Napisano 01.06.2004 - |20:30|
Szczególnie dobrze widać to w odcinku [3x19] - New Ground. Gdy na Ziemi zostaje zamknięty pierwszy szewron, wrota na P2X-416 również zamykają pierwszy szewron. W momencie zamknięcia drugiego - na P2X-416 zamyka się drugi, etc. W momencie zamknięcia siódmego - otwiera się tunel.
Z nieco innej strony - wg. teori SGTokara, należy pamiętać, że wrota potrzebowałby czas na ustawienie szewronów na Ziemii, a następnie kilka minut zajęłoby zamknięcie szewronów we wrotach na planecie docelowej. Tymczasem symbole pojawiają się w momencie ich wybierania, a tunel stabilizuje się w ułamkach sekund...
I jedna sugestia - otwieranie wrót na dowolnej planecie z DHD trwa pojedyncze sekundy (po prostu kilk-klik), natomiast ziemskie wrota są zamykane siłowo (przez obrót zajmuje to więcej czasu). Teoretycznie otwarcie i ustabilizowanie tunelu potrzebowałyby więc dużo więcej czasu niż DHD-DHD, więc symbole wybierały by się pooowoli. A przecież w "Shades of Grey" gdy uciekano z planety "kradnącego SGC" użyto DHD na planecie źródłowej i zdążono zwiąć na Ziemię zanim Asgardczycy zaczęli zabierać ludzi...
Zapraszam do dyskusji i logicznego myślenia
PS. Może to nieco zamotane, ale myślę że się domyślicie...
Wydaje mi się, że to błąd autorów serialu, ale może macie jakieś logiczne wyjaśnienie
Użytkownik Promethe edytował ten post 01.06.2004 - |20:40|
Napisano 01.06.2004 - |20:51|
Sprawa kolejna - system Wrót jest w serialu (i chyba w filmie także) porównywany do telefonu. Wybieranie numeru na klawiaturze telefonu podobne jest do wybierania szewronów. Dzwoniąc do kogoś wykręcasz numer i dopiero po tym wiesz, że np. numer jest zająty. Podobnie jest z Wrotami - wybierasz właściwy adres i dopiero po tym wiesz, czy tunel będzie otwarty czy nie. Nie ma możliwości sprawdzenia tego wcześniej - wyklucza to więc tworzenie kolejnych połączeń z innymi Wrotami i póżniejsze zrywanie tego połączenia wraz z kolejnymi wybieranymi symbolamii. Wyobraźmy sobie co by się działo gdyby taki np. przedstawiciel Tau'ri chciał odwiedzić znajomego na Chulak - wybierając kolejno symbole blokowałby potężną ilość Wrót - przez niewielki czas ale jednak. Efekt zdecydowanie nieporządany.
Jeżeli coś pomieszałem czekam na reakcjie i opinie ze strony bardziej zaawansowanych forumowiczów.
Owszem zauważam tu pewną niekonsekwencje twórców serialu - czasem różnie Wrota
działają różnie w zależności od potrzeb scenariusza i faktycznie jest to trochę pogmatwane ale temat po to został utworzony aby tą sprawę roztrząsać.
Użytkownik SGTokar edytował ten post 29.05.2010 - |09:17|
Zapraszam do obejrzenia moich zdjęć: digart.pl
Napisano 01.06.2004 - |21:21|
teoretycznie jest jeszcze mozliwe ze tylko na poczatku wystepuje to opoznienie, ale co sie wtedy dzieje z czlowiekiem ktory wszedl wczesniej we wrota na ziemii?byc moze jest zawieszony tak jak teal'c kiedys - ale to rozwiazanie jakos srednio mi sie widzi. chociaz kto to wie...
ale nie znamy jednak roznicy czasowej pomiedzy ziemia a p2x-416, teoretycznie moze wynosic minute ale moze byc pokazywane z przesunieciem minutowym tak ze widzowi wydaje sie jednoczesneSzczególnie dobrze widać to w odcinku [3x19] - New Ground. Gdy na Ziemi zostaje zamknięty pierwszy szewron, wrota na P2X-416 również zamykają pierwszy szewron. W momencie zamknięcia drugiego - na P2X-416 zamyka się drugi, etc.
co do tematu: fajnie ze stare wygi przez tyle lat ogladania serialu nie zauwazyly takiego oczywistego bledu
Napisano 01.06.2004 - |21:21|
Natomiast energia która jest używana do załączenia szewronu (jednego lub kilku) po wyeliminowaniu danych wrót z zestawu potecjalnych , wraca spowrotem w strukturę .
Wiem że taka teorja jest koszmarnie naciagana , ale tak to mi wygląda .
I szansa na otrzymanie zajetych wrót w przypadku wybierania adresu z DHD jest raczej niska .
Użytkownik SGTokar edytował ten post 29.05.2010 - |09:18|
Napisano 01.06.2004 - |22:17|
Dlaczego nikła? To, że Wrota ziemskie otwierane są siłowo a inne poprzez DHD niczego tu nie zmienia. Połączenie albo jest albo go nie ma - tunel powstaje albo nie.I szansa na otrzymanie zajetych wrót w przypadku wybierania adresu z DHD jest raczej niska .
Owszem oglądając serial mam wrażenie, że w niektórych odcinkach wybieranie poprzez DH D jest zdecydowanie szybsze i czasem nawet nie widać aby pierścień Wrót się obracał podążając za symboalmi. Jest to ewidentna wpadka produkcyjna serialu i niedopatrzenie.
Co się tyczy tego opóźnienia i swoistego zawieszenia pomiędzy Wrotami, o czym pisze Dag to faktycznie jest to jedno z kolejnych niespójności w serialu. Choć coś musi być na rzeczy bo przecież Teal'c faktycznie utknął we Wrotach. Z tego co pamiętam Sam mówiła że Wrota mają swego rodzaju pamieć, w której znajdują się informacje o przesyłanej za ich pośrednictwem materii i może to jest jakaś odpowiedz na problem opisany przez Dag'a, a mianowicie:
Wrota nadawające oczekują na otwarcie stabilnego tunelu do Wrót docelowych i dopiero wtedy następuje przejscie. Oczywiście trzymam się tu wciąż mojej teorii z poprzedniego postu.potem mozna od razu wchodzic we wrota i jesli po drugiej stronie dalej bylo by nawiazywane polaczenie to osoba by nie przeszla bo po drugiej stronie by nie byly otwarte wrota.
Zapraszam do obejrzenia moich zdjęć: digart.pl
Napisano 01.06.2004 - |23:10|
Napisano 02.06.2004 - |06:39|
Z dwóch powodów , po pierwsze wybierani na DHD jest dużo szybsze niż to jak wybieraja na ziemi (na DHD przy normalnym wybieraniu jest to coś około 7 sekund). Po drugie , sprubuje ci to wytłumaczyć na przykładzie starych telefonów ( i central) : w momecie wybrania 1 były by blokowane wszystkie te którze w numeże mają 1 , po dobraniu drugiego numeru np.2 , pozostają zablokowane tylklo te które mają w numeże 12 - i tak dalej aż do 6 znakó -czyli do mometu poprawnego i pełnego określenia Adresu docelowego (plus siudmy wyjściowy).Dlaczego nikła? To, że Wrota ziemskie otwierane są siłowo a inne poprzez DHD niczego tu nie zmienia. Połączenie albo jest albo go nie ma - tunel powstaje albo nie.
Dodatkowo nie jest powiedziane że wybieranie dwóch różnych adresów , ale o podobnych numerach spowoduje zablokowanie wrót , ponieważ do aktywacji jest potrzebny 7 symbol (plus tzw. power - czerwony przyciśk na śrotku DHD ).
Napisano 02.06.2004 - |13:55|
Jeśli przyjmiemy, że korytarze, przez które porusza się energia pomiędzy wrotami są w innym wymiarze (tak było gdzieś napomknięte w serialu), musimy wziąść pod uwagę, że na pewno nie jest to wymiar podobny do naszego. W takim wymiarze czas może płynąć szybciej lub wolniej. Jeśli założymy, że płynie szybciej, to energia w czasie przesyłania pomiędzy wrotami jest w hiperczasie w stosunku do tego, w którym znajdują się wrota. W takim wypadku wybieranie sekwencji symboli u nas trwa np. 7 sekund, ale w tym drugim wymiarze może trwać dużo dłużej. To by dało czas na komunikacje z wszystkimi wrotami, które obejmowały by początkowe symbole, nie musi to być przecież od razu stabilny tunel, mogą to być po prostu krótkie informacje o samych symbolach i protokołach bezpieczeństwa, dlatego ilość energii na to nie musiała by być duża. Ew. ponieważ SG1 miało tą przyjemność podróżować w czasie, więc na tej podstawie wiemy, że jest to możliwe czyli to co jest przed i po naszej chwili wybierania symboli jest już praktycznie z góry ustalone. Czyli symbole na wrotach docelowych, do których wybieramy adres mogą się równocześnie wybierać, bo według hiperczasu drugiego wymiaru cała sekwencja mogła już zostać wybrana. To tak jakby przesłać dużo szybciej to na co się finalnie zdecydujemy.
Wiem, trochę zamieszałem , ale to takie moje gdybanie.
Napisano 02.06.2004 - |14:44|
1. wrota wyjściowe
2. wrota docelowe
--- tunel
[1]--->_____[2] //"głowa" tunelu leci w kierunku celu
[1]------->_[2]
[1]---------[2] //tunel stabilny, można przesłać materię
Postęp w otwieraniu tunelu prezentują zapalające się sheverony.
Przesyłanie danych (np. fal radiowych) musi się odbywać szybciej, dlatego można rozmawiać w czasie rzeczywistym.
Those who understand binary and those who don't.
Napisano 02.06.2004 - |15:42|
Napisano 02.06.2004 - |16:32|
Kiedy wir pojawia się z jednej strony, nie znaczy to, że na innej planecie też wir już się pojawił.
Napisano 02.06.2004 - |17:09|
gulus
Napisano 02.06.2004 - |17:13|
Napisano 02.06.2004 - |17:17|
Taka mozliwość jest na pewno . Co prawda jeszcze jej nieudało się nam zobaczyć .Jest możliwe że trzeba po prostu nacisnąć na DHD ten przycisk który służy do aktywacji tunelu - niepełne dane powinny zresetować wybieraną kobinacje. Podejżewam że jednak jest trudniej skasować adres bez DHD , bo w tym przypadku na pewno trzeba czekać i to najpewniej tyle ile na samoistne zamknięcie tunelu - czyli około 30 minut.Czy można jakoś skasować dotychczasowe wybieranie? Czy trzeba dokończyć wybieranie adresu i dopiero wtedy, po zamknięciu wrót próbować z innym? Czy wystarczy trochę odczekać
Napisano 02.06.2004 - |18:15|
Ja pragnąłbym jeszcze zauważyć pewien problem, o którym napisałem, a który jakoś umknął Wam w rozmowie. Zacytuję to co wcześniej napisałem:
I tu jak widać przesunięcia czasowego nie było - na planecie kSGC otworzenie wrót trwało 7 sekund, a łączenie z Tauri, jakby na to nie spojrzeć, powinno trwać PONAD 5 minut (zamknięcie jednego szewronu trwa przecież koło minuty) - tymczasem Jack kilknął power, i wszyscy zwialiZ nieco innej strony - wg. teori SGTokara, należy pamiętać, że wrota potrzebowałby czas na ustawienie szewronów na Ziemii, a następnie kilka minut zajęłoby zamknięcie szewronów we wrotach na planecie docelowej. Tymczasem symbole pojawiają się w momencie ich wybierania, a tunel stabilizuje się w ułamkach sekund...
I jedna sugestia - otwieranie wrót na dowolnej planecie z DHD trwa pojedyncze sekundy (po prostu kilk-klik), natomiast ziemskie wrota są zamykane siłowo (przez obrót zajmuje to więcej czasu). Teoretycznie otwarcie i ustabilizowanie tunelu potrzebowałyby więc dużo więcej czasu niż DHD-DHD, więc symbole wybierały by się pooowoli. A przecież w "Shades of Grey" gdy uciekano z planety "kradnącego SGC" użyto DHD na planecie źródłowej i zdążono zwiąć na Ziemię zanim Asgardczycy zaczęli zabierać ludzi...
Poza tym, jakoś mało prawdopodobny wydaje mi się pomysł łączenia wrota-tunel-tunel-wrota, a opóźnienie czasowe niwelowane byłoby podróż tunelem - co jeśli na planecie docelowej założona byłaby przesłona lub np. naquadah "przypadkiem" rozładowało się? O ile pamiętam wrota nie mają wypadkowego systemu powrotnego, co doskonale widać na przykładzie wrót Tauri i ich genialnej przesłony.
Inna sprawa - jak można również zauważyć w 3x17, Tollanie byli w stanie sami wybudować wrota, mające kształt koła oczywiście, ale dużo węższe, nie wiem nawet czy ze znakami, chociaż coś wyglądające jak szewrony było widać
Mi tu coś śmierdzi
Napisano 02.06.2004 - |18:38|
Alez maja stabilny tunel sie nie tworzy poprostu jesli cos mialo by sie stac nie tak z materia przeslana przez wrota. A to ze po wyjsciu z tunelu rozbijamy sie o przeslone to inna bajka, bo to juz jest materia a nie energia, tyle ze nie zlozona calkiem do kupy, dlatego slychac to "lup" jak ktos sie chce na Tauri bez kodu dostac.O ile pamiętam wrota nie mają wypadkowego systemu powrotnego, co doskonale widać na przykładzie wrót Tauri i ich genialnej przesłony.
Napisano 02.06.2004 - |19:11|
Wydaje mi się, że w odcinku z drugimi wrotami, tymi na antarktydzie [którego nazwę zacytuje nam zaraz SGTokar], Sam wybrała część kombinacji, po czym wcisnęła coś pod spodem DHD, co zgasiło wszystkie znaki.A tak przy okazji, wybieramy pierwszy, drugi, trzeci symbol... o kurde, nie tu chciałem iść. I co wtedy? Czy można jakoś skasować dotychczasowe wybieranie? Czy trzeba dokończyć wybieranie adresu i dopiero wtedy, po zamknięciu wrót próbować z innym? Czy wystarczy trochę odczekać ( jak "trochę"?)?
Oczywiście muszę przyznać, że jest kilka luk w mojej (i Tokara zarazem) teorii, ale chyba lepsze to, jak po prostu stwierdzić kolejny błąd w serialu.I tu jak widać przesunięcia czasowego nie było - na planecie kSGC otworzenie wrót trwało 7 sekund, a łączenie z Tauri, jakby na to nie spojrzeć, powinno trwać PONAD 5 minut (zamknięcie jednego szewronu trwa przecież koło minuty) - tymczasem Jack kilknął power, i wszyscy zwiali
Napisano 02.06.2004 - |19:51|
Tollanie byli cieniasami w porównaniu do Orlina Prawdziwy MacGuyver kosmosu. Ale widzę, że jesteś przy 3x21 i nie będę spoilował. W każdym bądź razie żadne DHD nie jest potrzebne, by wybrać adres. Można zbudować wrota ze STAŁYM adresem i BEZ naquadah. To ci dopiero zagwozdka.Inna sprawa - jak można również zauważyć w 3x17, Tollanie byli w stanie sami wybudować wrota, mające kształt koła oczywiście, ale dużo węższe, nie wiem nawet czy ze znakami, chociaż coś wyglądające jak szewrony było widać
Mi tu coś śmierdzi
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych