Skocz do zawartości

Zdjęcie

Odcinek 014 - S01E14 - Balance of Terror

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Jak oceniasz ten odcinek?? (10 użytkowników oddało głos)

Jak oceniasz ten odcinek??

1. 10 (6 głosów [66.67%])

Procent z głosów: 66.67%

2. 9 (1 głosów [11.11%])

Procent z głosów: 11.11%

3. 8 (2 głosów [22.22%])

Procent z głosów: 22.22%

4. 7 (0 głosów [0.00%])

Procent z głosów: 0.00%

5. 6 (0 głosów [0.00%])

6. 5 (0 głosów [0.00%])

7. 4 (0 głosów [0.00%])

8. 3 (0 głosów [0.00%])

9. 2 (0 głosów [0.00%])

10. 1 (0 głosów [0.00%])

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 ppaatt1

ppaatt1

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 286 postów
  • MiastoŻary

Napisano 25.08.2007 - |20:59|

Dołączona grafika

15. 1x14 15.12.1966 - Balance of Terror

Krótki opis:
Romulański okręt wojenny narusza strefę neutralną i rozpoczyna systematyczne niszczenie celów federacyjnych. Enterprise rusza na spotkanie, by zapobiec dalszym zniszczeniom. Jednakże na okręcie wroga czeka na nich, a zwłaszcza na komandora Spocka, ogromna niespodzianka.
  • 0

#2 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 25.08.2007 - |22:07|

Jak dla mnie, jest to pierwszy w historii, znakomity, wręcz rewelacyjny odcinek Star Trek'a.
  • 0
VeeDee

#3 Dżakas

Dżakas

Plutonowy

• Użytkownik
  • 451 postów
  • MiastoSprzed monitora.

Napisano 18.11.2007 - |20:30|

Rzeczywiście świetny odcinek. Bardzo dobra fabuła, trzymająca w napięciu, no i pierwsze spotkanie z Romulanami ;).
  • 0

#4 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 18.11.2007 - |21:10|

Też się zgadzam,że odcinek bardzo dobry.
Znakomita rozgrywka pomiędzy dwoma dowódcami wrogich okrętów.

I ta mina Spocka kiedy zobaczyli na ekranie wnętrze mostka okrętu Romulan. :lol: :o
Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#5 Jamjumetley

Jamjumetley

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 85 postów

Napisano 18.11.2007 - |22:13|

I ta mina Spocka kiedy zobaczyli na ekranie wnętrze mostka okrętu Romulan. :lol: :o

Myślę, że tu chodziło o ten bardzo charakterystyczny element morfologii Volcan i Romulan jakim są bez wątpienia uszy ;)

Odcinek był mega. Dużo się działo. Wartka akcja. Enterprise i Bird of Prey walczyły ze sobą jak równy z równym. Tylko jedno ALE - Co Sarek robił na mostku statku romulańskiego? :)

Użytkownik Jamjumetley edytował ten post 18.11.2007 - |22:14|

• 0
Spock: I made an error in my computations.
McCoy: Oh? This could be an historic occasion.

#6 ppaatt1

ppaatt1

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 286 postów
  • MiastoŻary

Napisano 19.11.2007 - |14:34|

Mi się najbardziej podobała rola romulańskiego kapitana. Jego mimika twarzy. Poprostu jak dla mnie jedna z najlepiej zrobionych postaci w historii kina.
  • 0

#7 VeeDee

VeeDee

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 338 postów

Napisano 19.11.2007 - |17:52|

Poprostu jak dla mnie jedna z najlepiej zrobionych postaci w historii kina.

Jakiego kina :) Toż to serial jest, czyli w tv leciał. :P
  • 0
VeeDee

#8 ppaatt1

ppaatt1

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 286 postów
  • MiastoŻary

Napisano 19.11.2007 - |21:33|

VeeDee przypominasz mi Spocka :D Doszukujesz się logiki.
Chodziło mi o kino i TV, a nie mogłem znaleźć właśniwego słowa łączącego obydwie te rzeczy.
  • 0

#9 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 19.11.2007 - |21:59|

VeeDee przypominasz mi Spocka :D Doszukujesz się logiki.
Chodziło mi o kino i TV, a nie mogłem znaleźć właśniwego słowa łączącego obydwie te rzeczy.

No to logicznie po volcańsku "jedno słowo" to - jak jej tam było ;) = X i XI Muza.
hi hi

Użytkownik biku1 edytował ten post 19.11.2007 - |22:01|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#10 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 25.11.2007 - |20:01|

Ludzie, nie przesadzajmy z tymi pochwałami. Rozumiem, że wam się odcinek podobał, ale nazywanie jakiejś postaci jedną z najlepiej odegranych w historii kina, TV czy co tam, to gruba przesada.

Odcinek na jeden raz, ale nawet za drugim ogląda się przyjemnie. Jak dla mnie piątka z plusem. Oczywiście są standardowe pierdoły, które psują całość-jak dziwaczna mimika twarzy, ograne teksty i nagłe pojawienie się oficera, którego w ogóle nie znamy,a który oczywiście będzie miał wąty i będzie przeszkadzał. A, no i moment niszczenia tego posterunku-bezcenny. Gościu dostaje torpedą plazmowa, robi takie "Uaaaa!", ekran się rozjaśnia, gruz się sypie, koleś robi drugie "Uaaa!" i zaczyna się trząść, jakby padaczki dostał i trzyma się tej poręczy (czy co to tam było)jakby go wiatr miał zdmuchnąć. I dopiero potem się transmisja urywa. Łał. Co za dramat! :P

Bardzo fajne podchody i potyczka okrętów. Podobało mi się, jak wyrzucili głowice atomową ze śmieciami. ogólnie klimatem starcie przypominało trochę walki podwodniaków a najlepszym stylu. Tylko dlaczego na okręcie romulańskim gruz się sypał? Z betonu czy jak? :P

Podzielam opinię, że to jeden z lepszych odcinków TOSa. Bezapelacyjnie 8 mogę wstawić. Byłoby 9 a nawet 10, gdyby nie stałe mankamenty scenariuszowe treka.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#11 Haes

Haes

Plutonowy

• Użytkownik
  • 395 postów

Napisano 05.01.2008 - |11:34|

No to ja wsadzę kij w mrowisko: napalacie się na ten odcinek jak na nie wiem co, a jak dla mnie był on jednym z bardziej żałosnych epizodów TOSa, tych o których chce jak najszybciej się zapomnieć.

Jako początkujący fan Star-Treka nie znam jeszcze ras ani postaci przewijających się notorycznie przez serial, ale moment w którym ujrzałem po raz pierwszy tę słynną tajemniczą zagadkową rasę Romulan wstrząsnął mnie głęboko i omal nie wyleczył z fascynacji Star Trekiem. Jak można zakładać, że rasa żyjąca gdzieś głęboko w kosmosie, ma zwyczaje identyczne z naszymi starożytnymi rzymianami? I niby dlaczego ma mieć - może dlatego, że egzystują gdzieś w tam w pobliżu gwiazdy Remulus? Nie, no sorry, ale to dla mnie tak głupie, naciągane i naiwne, że nie wiem jak wszyscy to puszczają mimochodem i przechodzą nad tym do porządku dziennego.

Kwiatków tego typu w kolejnych odcinkach (jestem na 2x15) zdarza się potem nieco więcej, ale ten akuart jest najbardziej bolesny.

No, ale poza tym - odcinek rzeczywiście dobry.
  • 0

Wyznawca Latającego Potwora Spaghetti.

Obecnie ogląda seriale: Walking Dead (na bieżąco), Mad Men (S02), Desperate Housewives (S01), Big Bang Theory (S06), House of Card (oczekiwanie na nowy sezon).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych