Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czyżby takie małe planety?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 ppaatt1

ppaatt1

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 286 postów
  • MiastoŻary

Napisano 20.08.2007 - |17:18|

Ostatnio zastanawiałem się nad jedną dziwną rzeczą.
SG-1 zawsze sprawdza tylko najbliższe otoczenie wrót i tylko jedną cywilizacje. Ale dlaczego taki mały skrawek planety?? Przecież np. na ziemi żyją chińczycy, afrykańczycy itd. odmienni kulturowo. To dlaczego gdzie inndziej nie mogło by być innych kultur, cywilizacji itd. Nawet można sądzić ,że SG-1 zwiedza cały czas tylko jedną planete ale na wielu jej kontynentach. :D Co o tym myslicie??
  • 0

#2 Beliskner

Beliskner

Szeregowy

• Użytkownik
  • 70 postów

Napisano 20.08.2007 - |19:56|

Te małe kultury to potomkowie niewolników sprowadzanych na te planety przez Goa'uldów. Te, które Goa'uldzi dawniej porzucili rozrosły się i rozwinęły technicznie, te, które później, nie miały na to czasu, i dlatego pozstały malutkimi społecznościami wieśniaków. No i na różnych planetach Goa'uldzi mieli rózne zapotrzebowanie na niewolników.
  • 0

#3 Smokun

Smokun

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 79 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 20.08.2007 - |20:58|

Biorąc pod uwagę sposób poruszania się - z buta...
Po drugie - po co daleko łazić, jak tuż przy Wrotach mieszkają ludkowie :P
  • 0
Dołączona grafika

Smokun
"Poruszanie się szybciej od światła jest niemożliwe,
a już na pewno nie pożądane, bo zwiewa czapkę."
- Woody Allen

#4 ppaatt1

ppaatt1

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 286 postów
  • MiastoŻary

Napisano 20.08.2007 - |21:09|

Wiem że to potomkowie itd. Ale dlaczego nie wysyłano większych ekspedycji na planety wraz z całym sprzętem (samochody itp.)?? Moze by znaleźli ślady z jeszcze wcześniejszych cywilizacjii, np. podobnych do Tolanów i Nox`ów.
  • 0

#5 biku1

biku1

BSG FREAK

• Moderator
  • 6 529 postów
  • MiastoSZCZECIN

Napisano 20.08.2007 - |22:30|

Wiem że to potomkowie itd. Ale dlaczego nie wysyłano większych ekspedycji na planety wraz z całym sprzętem (samochody itp.)?? Moze by znaleźli ślady z jeszcze wcześniejszych cywilizacjii, np. podobnych do Tolanów i Nox`ów.

Większość cywilizacji na tych planetach rozwijała się w pobliżu wrót które ułatwiały zarówno kontakty handlowe jak i polityczne.
A tymi jak piszesz badaniami przez ekspedycje to zajmowały się następne drużyny z naukowcami które przechodziły po tej co robiła rekonesans i znajdywały cokolwiek ciekawego na danej planecie.
Często w serialu było o tym wspominane,że ekipa naukowców odkryła coś tam na jakiejś planecie.
Do tego zauważ,że często wysyłano bezzałogowe samoloty które badały znaczny obszar.
I zapewne działo się tak przed każdą misją + sondy czy jak oni tam zwali te łaziki które przechodziły wraz z drużyną albo przed nią.
Bo nikt nie chciałby się nadziać na planetę bez atmosfery itp

Poza tym jak sam wiesz ,że to potomkowie zamieszkiwali te planety często o małym stopniu zaawansowania w rozwoju cywilizacyjnym.
To logiczne,że raczej przebywali w pobliżu wrót ewentualnie w względnie niedalekiej okolicy.
Żadnemu z Goauldów jeśli jeszcze interesował się daną planetą nie chciałoby się biegać przez pół kontynentu do jakiejś tam wioski. ;)
A wiadomo,że nie na każdą planetę przylatywali swoją flotą.

Użytkownik biku1 edytował ten post 20.08.2007 - |22:31|

Głupiec narzeka na ciemność , mędrzec zapala świecę.
Dużo ludzi nie wie, co z czasem robić. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu .

RIP BSG, Caprica
RIP Farscape
RIP Babylon 5
RIP SG-1, SG-A, SG-U
RIP SAAB, Firefly
RIP ST: TOS, TNG, DS9, VOY, ENT

#6 JoVisH

JoVisH

Starszy kapral

• VIP
  • 336 postów

Napisano 21.08.2007 - |08:22|

Idąc podobnym tropem ja zawsze zastanawiałem się nad inną sprawą. Mianowicie dlaczego przeważnie jest tak, że Wrota są na jakimś odludziu i dopiero gdzieś dalej znajduje się mniejsza czy większa osada. Przecież takie Wrota są właściwie najważniejszą rzeczą na planecie. Jeśli już nie są w osadzie, to chociaż powinny być cały czas strzeżone lub obserwowane. Nigdy nie wiadomo jakie zagrożenie może z nich wyleźć. Wystarczy porównać jak podchodzimy do naszych ziemskich Wrót. Zawsze najpierw profilaktycznie zamykamy przesłonę. Tymczasem inne ludy totalnie olewają sprawę. Nie sądzicie, że to zastanawiająca lekkomyślność? A już nie wspominam że przy handlu miedzyplanetarnym trzeba towary targać ileś tam kilometrów do wioski.
Niestety geniusze scenariuszy nie piszą. Czasem myślę, że lepszą robotę zrobiliby fani. Ale cóż, jak się nie ma co się lubi...
  • 0
"...something takes a part of me..."

#7 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 21.08.2007 - |12:41|

Idąc podobnym tropem ja zawsze zastanawiałem się nad inną sprawą. Mianowicie dlaczego przeważnie jest tak, że Wrota są na jakimś odludziu i dopiero gdzieś dalej znajduje się mniejsza czy większa osada. Przecież takie Wrota są właściwie najważniejszą rzeczą na planecie. Jeśli już nie są w osadzie, to chociaż powinny być cały czas strzeżone lub obserwowane. Nigdy nie wiadomo jakie zagrożenie może z nich wyleźć. Wystarczy porównać jak podchodzimy do naszych ziemskich Wrót. Zawsze najpierw profilaktycznie zamykamy przesłonę. Tymczasem inne ludy totalnie olewają sprawę. Nie sądzicie, że to zastanawiająca lekkomyślność? A już nie wspominam że przy handlu miedzyplanetarnym trzeba towary targać ileś tam kilometrów do wioski.
Niestety geniusze scenariuszy nie piszą. Czasem myślę, że lepszą robotę zrobiliby fani. Ale cóż, jak się nie ma co się lubi...

-odpowiedzi jest wiele:
- były różnie, raz były w muzeum, kilka razy pod ziemią, w katakumbach i lochach, wielokrotnie w strategicznych budynkach
- daleko od wiosek bo często to wieśniaki byli na tych planetach
- w celu podniesienia elementu zaskoczenia, bo fajnie jak nie wiadomo gdzie się trafi za drzewem
- bo skąd wiadomo czy to ktoś miły przyjdzie przez wrota czy jakieś bandyty, więc lepiej nie pakować tego cholerstwa do środka miasta :)
  • 0
Biorę sobie w tej pętli wolne.

#8 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 21.08.2007 - |12:57|

Tu chodzi raczej o ograniczenia finansowe. Nie stac nikogo bylo na budowanie dekoracji w kazdym odcinku. Natomiast bliskosc osad jest w miare logiczna, jak pokazali rozmowcy, ale oczywiscie to takze ograniczenie budzetowe i takze czesto-gesto daje to o sobie w buraczany sposob znac. To jeden z wielu kompromisow, na jaki musieli sie zgodzic producenci i scenarzysci-tak samo jak przy "galaktycznym angielskim".

Co do Wrot w budynkach itp. to chce tylko dorzucic od siebie, ze instalowanie Wrot w strategicznym miejscu nie do konca jest madre, bo moze obrocic sie przeciwko nam. Ale jak widzielismy w 3 sezonie, Sokarowi to zwisalo i pacnal Wrota w srodku swojej stolicy.
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

#9 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 21.08.2007 - |13:20|

Tu chodzi raczej o ograniczenia finansowe. Nie stac nikogo bylo na budowanie dekoracji w kazdym odcinku. ...

no nie wiem co to za ograniczenie?
przecież w końcu pokazywane były osady więc nawet drożej jest budowac samą osadę a drugi raz wrota w innym otoczeniu jak akcja się przenosi SGC - wrota - osada - wrota - SGC a znacznie byłoby wybudować dekorację osada z wrotami w środku i akcja toczyłaby się SGC - osada - SGC.

A co do mądrości obcych to:
- jest ona zróżnicowana
- niektórzy trzymali wrota w środku miasta i nikt przez stulecia przez nie nie przechodził więc nie stanowiły zagrożenia ani pożytku
- nikt nie miał takiej SGC jak nasi :)
  • 0

#10 JoVisH

JoVisH

Starszy kapral

• VIP
  • 336 postów

Napisano 21.08.2007 - |13:47|

Racja racja... wszystko to możemy sobie tak tłumaczyć. Bug z wytłumaczeniem, nawet naciąganym, jest łatwiejszy do przełknięcia. Mnie zaś chodziło głównie o to, że te Wrota przeważnie są na uboczu i to nie pilnowane. Tak na zdrowy rozum to stale ktoś powinien stać przy nich, i to najlepiej z odbezpieczonym granatem w ręku. Tak na wszelki wypadek ;) . Gdyby np. niespodzianie wylazł z nich ktoś z dużą giwerą i chciał zrobić równie duże Kaboom! :)
  • 0
"...something takes a part of me..."

#11 medusa

medusa

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 559 postów

Napisano 22.08.2007 - |07:33|

.. Mnie zaś chodziło głównie o to, że te Wrota przeważnie są na uboczu i to nie pilnowane. Tak na zdrowy rozum to stale ktoś powinien stać przy nich, i to najlepiej z odbezpieczonym granatem w ręku. ....

hmmm, granat, dobra rzecz ale kwoli przypomnienia - wrota sa spore, do tego stopnia, że nawet myśliwce przez nie przelatują i wtedy przydałoby się jakies większe działko, a jeśli dwiedzają nas tylko wredni Jaffa z zatami to tym granatem zawsze zdążysz w nich rzucić, obojetnie czy w momencie przekroczenia wrów czy chwile później. Warta honorowa przy wrotach jest jednak wybitnie ziemską specjalnością
  • 0

#12 Sakramentos

Sakramentos

Chorąży sztabowy

• VIP
  • 1 821 postów

Napisano 24.08.2007 - |13:36|

no nie wiem co to za ograniczenie?

Spore. Budowanie dekoracji, nawet zakladajac, ze potem je uzywamy ponownie, jest dosyc kosztowne. Bo rzecz trze ba zrobic, wykonac, dopracowac, zawiezc na miejsce, zainstalowac, konserwowac, rozebrac, przewiezc... Te wszystkie wioski moga sobie tak budowac, bo istnieje wtorny obieg rekwizytow, nawet w duzych hoolywodzkich produkcjach (pierwszy lepszy przyklad-zbroje zolnierzy z "Impostora" to te same co z "Kawalerii kosmosu"). Poza tym wioski sa glowne w halach od dawna zrobione do innych produkcji.

proponuje sobie dla zorozumienia problemu zbudowac model takiej swiatyni :P Na pwno naplujeta sobie przy tym w brode i bedziecie mieli niezle glowkowanie :lol:
  • 0
"If you watch NASA backwards, it's about a space agency that has no spaceflight capability, then does low-orbit flights, then lands on moon."
Winchell Chung

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych