Skocz do zawartości

Zdjęcie

Heroes = X-Men?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 dakos

dakos

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 15.07.2007 - |16:56|

nie wiem czy ktoś już takiego tematu nie poruszył, jak również nie chce wywolac burzy ale jestem ciekawy waszej opinii:

obejrzałem dopiero 7 cześci Heroes i rzuciły mi sie takie ogólne podobieństwa do Xmen

1. występują tak jakby dwie strony postaci obdarzonych mocą:
a. dobra strona-- profesor Hindus -- tak jak profesor w Xmenach tylko bez mocy
i drużynka -- czyli ekipa występująca po dobrej stronie pomogająca ludziom
b. zła strona - czyli ojciec Cheerladerki -- ala Magneto
i drużynka występująca po stronie zła - Sylar.... i inni
  • 0

#2 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 15.07.2007 - |19:42|

nie powiedzil bym ze ojciec chirliderki jest zly on poprostu ma swoje cele i ze czasami musi zle postapoc hmmmm ma rozkzy z gory
ale nie jest w 100% zly
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#3 sibum

sibum

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów

Napisano 15.07.2007 - |19:59|

Heroes pod względem ich indywidualnych umiejętności/zdolności to praktycznie powieleni X-man. Większość ich umiejętności się pokrywa, praktycznie takie samo jest też wytłumaczenie tych umiejętności - tzn skok ewolucyjny i brak zrozumienia i tolerancji wśród "normalnych" ludzi co prowadzi do konfliktu.
A co do bad boys - proponuję obejrzeć całą I serię, po pewnym odcinku nawet Sylar nie wydaje się już takim potworem, a ojca Claire to nawet w pełni rozumiem. Każdy ma swoje motywy i powody, zgodnie z którymi działa.
A podział na dobrych i złych występuje praktycznie w większości filmów i seriali, przecież bez złych bohaterów świat byłby nudny i dobzi bohaterowie nie mili by okazji do wykazania się.
  • 0

#4 pancor

pancor

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 518 postów
  • MiastoMielec/Warszawa

Napisano 15.07.2007 - |20:10|

tutaj podział na dobrych i złych taki jasny nie jest
a HRG na pewno nie jest zly, do Magneto bardziej moznaby Lindermana porownac
jesli chodzi o moce to wystepuja wyraźne podobieństwa
Claire = okrojony Logan
Matt = okrojony/a Jane, Xavier?
Sylar/Peter = wariacja na temat Rogue/Leech
Nathan = mnostwo bohaterow potrafi latac
Sylar - telekineza (JG), kriokineza (Iceman), na reszte jego mocy nie przychodzą mi porównania
Candice = wariacja na temat Mistique
Isaac = wariacja Destiny
mnóstwo ich przecież jest, na pewno do każdego można przypiąć kogoś z uniwersum Marvela
  • 0
You are what you believe yourself to be

#5 dakos

dakos

Szeregowy

• Użytkownik
  • 2 postów

Napisano 16.07.2007 - |13:38|

Heroes pod względem ich indywidualnych umiejętności/zdolności to praktycznie powieleni X-man. Większość ich umiejętności się pokrywa, praktycznie takie samo jest też wytłumaczenie tych umiejętności - tzn skok ewolucyjny i brak zrozumienia i tolerancji wśród "normalnych" ludzi co prowadzi do konfliktu.

no wlasnie chodziło mi tez o to co ujał Sibum powyżej - pomysł serialu i postacie

Użytkownik dakos edytował ten post 16.07.2007 - |13:39|

• 0

#6 blaine

blaine

Szeregowy

• Użytkownik
  • 48 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 17.07.2007 - |05:55|

no tak, glowne zalozenia sa podobne, ale sam styl prowadzenia opowiesci (brak kostiumow, itp) i skupienie sie raczej na ludziach a nie na ich mocach odroznia jednak Heroes od X-Menow.
a co do samych mocy, no to raczej ciezko jest wymyslic cokolwiek czego jeszcze w X-Menie (czy tez innym komiksie) nie bylo. stawiam browara dla tego komu sie uda. ;)
  • 0

#7 sibum

sibum

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 261 postów

Napisano 17.07.2007 - |08:23|

a co do samych mocy, no to raczej ciezko jest wymyslic cokolwiek czego jeszcze w X-Menie (czy tez innym komiksie) nie bylo. stawiam browara dla tego komu sie uda. ;)

tutaj: i tutaj: http://youtube.com/w...p...ted&search=
może być Tyskie ;]
  • 0

#8 mathix

mathix

Sierżant

• VIP
  • 686 postów
  • MiastoGdańsk

Napisano 21.07.2007 - |09:36|

Heroes bazuje na komiksie Rising Stars, dlatego nie doszukiwałbym się wzorowania X-Manami. Moim zdaniem Heroesom do X-Manów daleko: nie mają tak podkoksowanych mocy, wyglądają normalnie, ubierają się normalnie. Oczywiście pewien związek jest, ale taki związek występuje między wszystkimi superbohaterami. Serialowi herosi, są jednak bardziej ludzcy od tych znanych z zeszytów Marvella i za to ich właśnie lubię.
  • 0
There are 10 types of people in this world.
Those who understand binary and those who don't.

#9 pancor

pancor

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 518 postów
  • MiastoMielec/Warszawa

Napisano 21.07.2007 - |10:18|

skąd takie informacje, ze bazuje na Rising Star? co prawda mozna sie doszukac pewnych podobienstw, ale...
swoja droga chcialbym zobaczyc jakas ekranizacje Rising Stars - swietny komiks
  • 0
You are what you believe yourself to be

#10 thrawn1972

thrawn1972

Starszy plutonowy

• Użytkownik
  • 585 postów
  • MiastoZielona Góra

Napisano 21.07.2007 - |12:03|

hmmmm
jest tyle komiksow godnych zekranizowania ze doslownie mozna by siedziec miesiacami i ogladac je. :)

np batman jad
lobo
a z polskich? no moze np szninkiel no moze w 50% polski
:)
ale dzielo uwazane za jedno z wiekszych w komiksowym swiecie.
  • 0
Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. Jestem tylko ja.

#11 blaine

blaine

Szeregowy

• Użytkownik
  • 48 postów
  • MiastoWrocław

Napisano 24.07.2007 - |05:58|

co do Rising Stars - w ktoryms wywiadzie cos o tym bylo. nie pamietam dokladnie co, ale wspominali cos o inspiracjach ;)

a co do ekranizacji Lobo - to musialo by byc dopiero cos ;)

Użytkownik blaine edytował ten post 24.07.2007 - |05:59|

• 0

#12 Anaris

Anaris

Szeregowy

• Użytkownik
  • 38 postów
  • MiastoCzęstochowa

Napisano 01.09.2007 - |02:32|

Myślę że Hiro nie bez powodu jest fanem Marvela, scenarzyści na pewno mieli w tym jakiś cel. Teraz czekamy tylko na Multiple-Mana i innych. Spider-man i Fantastyczna Czwórka sa chyba już zbyt pospolici, sądzę że zajmą sie jakimiś mniej popularnymi postaciami.

@pancor
Zapomniałeś dodać jescze
D.L. Hawkins - Kitty Pryde
Kobieta z supersłuchem - Daredevil
Micaha można by powiązać w jakiś sposób z Iron-Manem

Użytkownik Anaris edytował ten post 01.09.2007 - |02:33|

• 0

#13 toktumi

toktumi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 71 postów

Napisano 14.10.2007 - |11:52|

tu nie ma podobienstw.
Heroes zerżneli wszystko od x-menow ale podoba mi sie ten klimat wiec ogladam :)
Teraz jest popyt na superpostacie marvelowskie to powstali Heroes. Kazdy chce zarobic :)
  • 0

#14 toktumi

toktumi

Szeregowy

• Użytkownik
  • 71 postów

Napisano 14.10.2007 - |11:54|

Heroes bazuje na komiksie Rising Stars, dlatego nie doszukiwałbym się wzorowania X-Manami. Moim zdaniem Heroesom do X-Manów daleko: nie mają tak podkoksowanych mocy, wyglądają normalnie, ubierają się normalnie. Oczywiście pewien związek jest, ale taki związek występuje między wszystkimi superbohaterami. Serialowi herosi, są jednak bardziej ludzcy od tych znanych z zeszytów Marvella i za to ich właśnie lubię.

co ty piszesz, Wolverine w x-menach jest super ludzki.
Moze to tylko moje zdanie bo lubie Jackmana :)
  • 0

#15 MorFeuS

MorFeuS

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 253 postów
  • MiastoLondyn

Napisano 15.10.2007 - |18:39|

IMO każdy komiks, który wyszedł po jakims czasie po X-Menach będzie na tym bazować. Inaczej się poprostu nie da, jeżeli ktoś wymyśli coś nowego to będę pod wielkim wrażeniem...
  • 0

#16 Coll

Coll

Szeregowy

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 16.10.2007 - |16:47|

Twórcy X-men mają zdecydowanie więcej inwencji w wymyślaniu mocy, ci z Herosów już zaczynają się powtarzać.
  • 0

#17 MorFeuS

MorFeuS

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 253 postów
  • MiastoLondyn

Napisano 18.10.2007 - |07:12|

Głupio gadasz... ludzie myślą, że sie powtarzają, a ja mówie, że się nie powtarzają, są tylko podobne, ale bazują na innych zasadach. Twórcy Heroes wybierają takie moce, które bedą pasować do fabuł, X-Men to poprostu wymyślanie różnych mocy a później upychanie w fabułe... gdyby twórcy Heroes chcieli być a'la X-Men to byśmy to mieli. Dzieki Bogu, że tak nie jest.

Użytkownik MorFeuS edytował ten post 18.10.2007 - |07:12|

• 0

#18 LunatiK

LunatiK

Sierżant

• Użytkownik
  • 764 postów

Napisano 18.10.2007 - |09:29|

Micaha można by powiązać w jakiś sposób z Iron-Manem

Jak juz to raczej z Forge.

Iron to zwykly facet w zbroi.
  • 0