Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jekyll (2007)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 17.06.2007 - |01:27|

Jekyll nowy serial, jest ekranizacją znanej wszystkim powieści "Dr Jekyll and Mr Hyde", tyle że w czasach nam współczesnych... głównym bohaterem jest dr Jackman, który ma swoje alter ego (Hyde) rodzinę (o której Hyde z początku nic nie wie) i wrogów o którym my jeszcze nic nie wiemy :)

Początek świetny, szczególnie unikanie nam widoku Pana Hyde.... potem gdy już go poznajemy, napięcie trochę słabnie, by na końcu znowu się pojawić, tym razem w postaci konspiracji...

Sam serial, choć został zaliczony do SF, w pilocie tego nie pokazał... raczej typowy problem psychologiczny, rozdwojenia jaźni... ale zapowiada się obiecująco... na pewno zobaczę sobie kolejne odcinki...

To tyle tytułem wstępu...
Ciekawi mnie, czy Hyde będzie walczył z Jekyllem czy też się zjednoczą?
A Wy jak go oceniacie?
A i mam nadzieję, że scenarzyści nie wyskoczą z czymś bardzo głupim, by połączyć Jackmana z Jekyllem (jak zobaczycie odcinek, to zrozumiecie, moje obawy).

Użytkownik Toudi edytował ten post 17.06.2007 - |01:28|

#2 tukcio

tukcio

Starszy szeregowy

• Grupa Hatak
  • 93 postów

Napisano 17.06.2007 - |11:53|

Właśnie jestem po pierwszym odcinku. Zapowiada się bardzo pozytywnie. Świetny aktor w głównej roli i ciekawa fabuła. Tajemnicza muzyka dobrze buduje napięcie...Z początku wszystko jest ustalone, o danej godzinie pojawia się Mr. Hyde, i można go jakoś blokować, ale później okazuje się, że jednak jego nadejście nie jest do przewidzenia...I tajemniczy czarnoskóry Benjamin oraz firma dla której pracuje dają do myślenia o spisku...Kolejna świetna produkcja BBC. O ile dobrze wiem, to ma być tylko 6 odcinków...szkoda...
  • 0

#3 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 19.06.2007 - |22:44|

Obejrzałem pilota, który wyszedł kilka dni temu mimo kiepskich wspomnień po jednym z filmów, który niegdyś w późnych godzinach nocnych miałem okazję zobaczyć w TVP, o Jekyllu w Chinach (tak kiepski, że nawet na filmwebie tego nie ma ;)). Okazało się, że tym razem było warto. Jekyll a właściwie Hyde został przedstawiony w zupełnie innym świetle. Można by to porównać do tego co Anne Riece zrobiła z wampirami (tzn. Stoker był pierwszy, ale ona to wskrzesiła i mocno rozbudowała). Hyde jest teraz mniej "dziki". Nadal jest zimnokrwistym brutalem, lecz jest bardziej ludzki niż można było się spodziewać. Ma fajne, czarne poczucie humoru. Fajny jest też pomysł na nawiązanie dialogu między Jekyllem i Hydem poprzez dyktafon, gdzie znowu wchodzi do gry poczucie humoru Hyde'a.
Serial ma mieć razem 6 odcinków, a przynajmniej o tylu wiadomo na dzień dzisiejszy. I z niecierpliwością czekam na następne i polecam.

Użytkownik Hans Olo edytował ten post 19.06.2007 - |22:45|

• 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#4 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 24.06.2007 - |11:35|

1x02 - Piękny początek, uzupełnienie początku z pilota, tylko że tym razem oczami Hyde'a...

Poza tym kilka pięknych momentów (np z lwami, czy w szpitalu)...
I coraz ciekawsze zachowanie się głównych bohaterów... no tak i konspiracja trwająca setki lat....

I coraz bardziej nurtujące pytanie: Kim jest Jackman? Invitro? Klonowanie? Prawdziwy krewny?

Użytkownik Toudi edytował ten post 24.06.2007 - |11:36|

#5 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 01.07.2007 - |23:59|

czyżby już nikt poza mną tego nie oglądał? A szkoda, żałujcie :P

1x03 - bardzo fajnie pokazana sprawa z morderstwem - niby wszystko od początku wiemy, a jednak trup był zaskoczeniem...
Dylemat Hyde ~ Jekyll robi się ciekawy... szczególnie różnice które wydają się stopniowo zacierać, i tworzy się nowa postać (połączenie obu).
Sama organizacja, a szczególnie beznadziejny sposób zarządzania, wydaja się być DZIWNE... jak oni mogą panować w Anglii jak są tacy beznadziejni? I do tego istnieją ponad 100 lat? a to wszystko by stworzyć nadczłowieka...

Ciekawe jak to się zakończy (szczególnie że niby mają antidotum (?)) choć ja obstawiam na ostrą rzeź i mocno przetrzebione szeregi w tej organizacji :) (teraz gdy grożą rodzinie Jackmana... bez jatki się nie obejdzie).

Wygląda to na najlepszą premierę tego roku! choć jeszcze kilka tytułów będzie u mnie startować w tej konkurencji w 2007, to jednak, ten serial na pewno będzie na podium....

#6 Hexa

Hexa

Szeregowy

• Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 08.07.2007 - |18:42|

Witam!
Z przyjemnością oglądam kolejne epizody.
Mam tylko małe pytanko: czy 07.07 wyemitowano kolejny odcinek, czy może będzie dopiero 14.07?
Z góry serdecznie dziękuję za w miarę szybką odpowiedź i pozdrawiam.
  • 0

#7 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 08.07.2007 - |19:07|

odcinek 4 dopiero za tydzien, czyli 14

#8 Guerin

Guerin

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów
  • MiastoSin City

Napisano 10.07.2007 - |16:40|

Jestem po pierwszym odcinku.
Na razie jest bardzo dobrze (fajny klimat, świetna metamorfoza głównego bohatera, sexowna asystentka :wub1: ).
Z niecierpliwością czekam na kolejne... (literki :wink3: )
Pozdrawiam :smilie2:
  • 0

#9 martina29

martina29

Starszy kapral

• Użytkownik
  • 331 postów

Napisano 13.07.2007 - |16:43|

Widziałam dopiero 1 odcinek, ale spodobało mi się. Zdecydowanie będę oglądać dalej.
Dobrze dobrali aktora do głównej roli, za co mają ode mnie dużego plusa :).
Pan Hyde ma niezłe zębiska :D
  • 0
::. GRUPA TARDIS .::

Dołączona grafika

#10 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 15.07.2007 - |15:42|

a ja po nocnym seansie 1x04

Odcinek, to straszny zapychacz, zaczyna się 7 lat temu i stopniowo zbliża do ostatnich wydarzeń...

Nie powiem, miło było zobaczyć początek znajomości Jekylla z Hydem, ale widać było że to zapychacz.
Interesująca teoria pani detektyw, ciekawe czy prawdziwa, choć ja tam w klonowanie nie wierzę, raczej na invitro bym stawiał.. albo na potomków Pana Hyde...

Za to, jak już wytrzymałem cały ten zapychacz do końca, to zrozumiałem czemu go nakręcili... koniec - antidotum i tylko jeden może wyjść komory - oczywiście idealnie zakończyli na otwarciu zatrzasków... i tym razem bez jakiejkolwiek zapowiedzi następnego odcinka :/

#11 Quendi

Quendi

Chorąży sztabowy

• Użytkownik
  • 1 731 postów

Napisano 15.07.2007 - |20:45|

Ciekawy i Angielski czo się czuje.

Świetna laska, nawet żona niczego sobie.

Ogólnie jestem na TAK.

P.S. Life on Mars jak na razie według mnie lepsze.
  • 0
6 Sons of Anarchy,Californication,Supernatural,Breaking Bad,True Blood,Rescue Me,Big Love, Spartacus,Dexter,Mad Men
5 Tudors,House,Clone Wars,In Treatment,Glee,Top Gear,Archer,Justified,Louie,Big C
4 SGU,Secret Diary,Damages,Nip/Tuck,Medium,Crash,Entourage, Chuck,Dark Blue,Paradox
3 Caprica,Vampire Diaries,Weeds,Lost,In Plain Sight,Mentalist,Psych

#12 Toudi

Toudi

Ogr

• Moderator
  • 5 296 postów
  • MiastoTychy

Napisano 22.07.2007 - |17:47|

(przynajmniej nie piszę post za postem)

1x05 - jeszcze tylko odcinek finałowy...

A co do tego, to z początku myślałem, że będzie zapychacz, szczególnie jak zobaczyłem Jekylla... ale potem zrobiło się ciekawie... oryginał i jego opowieść.. wymowa nazwiska (ni cholerę, nie umiem tego powtórzyć)
Sekret
Spoiler
daje cholernie do myślenia... Co tak naprawdę jest przyczyną przemian...

A wracając do końca poprzedniego odcinka - tak jak było do przewidzenia, z trumny wylazł Hyde... i nagle uzyskał dostęp do wspomniej Jackmana... a potem pani Jackman "przełączyła kanał" (zabawna scena ;) - i co ciekawsze nie tylko Jackman ma coś wspólnego z Oryginalnym Jekyllem...

No i później ucieczka, dobra gra Hyde'a i końcówka...
Moim zdaniem powrót Jackmana zaskakujący, jego motywacja i postępowanie.. (a przy okazji prąd zgasł w całym mieście..) i wiadomość na końcu: "Nadchodzimy!" - a potem zapowiedź kolejnego odcinka - ciekawe co to za wojsko, co to za ludzie, czemu ich tyle... i czemu wyglądają jakby mieli coś wspólnego z Hydem?

#13 WILU

WILU

Szeregowy

• Użytkownik
  • 65 postów
  • MiastoMałą Planeta Zwana Ziem

Napisano 27.07.2007 - |07:02|

czyżby już nikt poza mną tego nie oglądał? A szkoda, żałujcie :P

No właśnie mnie zachęciłeś, zabieram się :-)
  • 0

#14 blinkkin

blinkkin

Starszy szeregowy

• Email
  • 82 postów
  • MiastoBiałystok

Napisano 29.07.2007 - |20:41|

Po obejrzeniu dwóch odcinków mogę stwierdzić, że serial jest świetny. Wreszcie coś innego niż sztampowe seriale wyprodukowane w USA.

Wiecęj na temat tej produkcji postaram sie napisać jutro, bo wypiłem o kilka piwek za dużo, a głupot pisać nie zamierzam. W każdym razie polecam obejrzeć Jekylla.
  • 0

#15 Savajam

Savajam

Szeregowy

• Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 30.07.2007 - |22:44|

Powiem wam mi drodzy że jest to jeden z najlepszych seriali który pokazał się od bardzo dłuższego czasu. Aktor jest niesamowity (żeby tu nie przeklinać). Trzeba mieć nie lada zdolności żeby grać dwie tak skrajne postacie. Postać żony jest świetnie zagrana i podoba mi się to że ona umie nad nim panować (rozmowa w piwnicy z winami- oglądałam ją kilka razy, tak mi sie podoba) oraz przywiązanie Jekylla do rodziny. Podoba mi się to że czasem jest coś wyjaśnione, a coś nie. Jak na szpilkach czekam na następne odcinki, oglądam w oryginale bo moja ciekawość rośnie z odcinka na odcinek. Jeśli macie trochę czasu to obejrzyjcie ten serial - jest wart każdej minuty.
"Nadchodzimy! Podpisz Jekyll i Hyde." - coś pięknego.

Użytkownik Savajam edytował ten post 30.07.2007 - |22:46|

• 0
"Komputer to logiczne ogniwo w rozwoju człowieka: inteligencja bez moralności."
(John Osborne)

#16 Hans Olo

Hans Olo

Lost Moderator

• Lost Moderator
  • 2 394 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 31.07.2007 - |10:01|

Trzeba mieć nie lada zdolności żeby grać dwie tak skrajne postacie.

"Can't you"? ;)

Ja jestem dopiero po drugim odcinku (ostatnio mam spore archiwum staroci do nadrobienia :/, ratujcie bo juz nie wyrabiam. Ale w sumie serial chyba jeszcze bardziej smakuje jak go sobie tak rzadko dozuję. A jeśli chodzi o wiećej, to czy przypadkiem ep. 6 nie jest ostatni (przynajmniej w tym roku)?
  • 0

BSG s04e10 - "Oh, Earth...hmm we got frakked out" 

#17 Savajam

Savajam

Szeregowy

• Użytkownik
  • 33 postów

Napisano 31.07.2007 - |23:52|

Jestem po obejrzeniu 6 odcinka, i wydaje sie on być ostatnim (żadnych spinów nie będzie). Zawsze mnie zadziwia, że niektórzy potrafią zrobić oryginalny i nieszablonowy serial, który zaskakuje czymś w każdym odcinku, a niektóry nie umieją tego zrobić nawet przez kilka sezonów?
  • 0
"Komputer to logiczne ogniwo w rozwoju człowieka: inteligencja bez moralności."
(John Osborne)

#18 Modes

Modes

Podpułkownik

• Użytkownik
  • 2 784 postów
  • MiastoPoznań/Chojnice

Napisano 06.08.2007 - |21:53|

Doskonaly miniserial.

Daje 10/10.
  • 0

#19 golabwaw

golabwaw

Szeregowy

• Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 09.12.2007 - |13:53|

Serial świetny. Szkoda, że nie ma do niego napisów - więcej osób by go wtedy zobaczyło.
  • 0

#20 ericdraven

ericdraven

Szeregowy

• Użytkownik
  • 32 postów
  • MiastoPoznań

Napisano 10.12.2007 - |15:34|

heh napisy są już do 5 odcinków ;) wystarczy poszukać ;) jak będą już wszystkie to się chętnie nim zamulę jak tak polecacie ;P
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych