Ostatnio mialem niewatpliwa przyjemnosc obejrzenia jednej z najwspanialszych polskich komedii. Hydrozagadka, to juz bardzo stary film (czarno - bialy), ale poziom humoru stoi na najwyższym poziomie. Jestem milosnikiem komedii Monty Pythona i musze powiedziec, ze typ humoru jest podobny: zwariowany, miejscami absurdalny, ale w gruncie rzeczy genialny.
Historia jest prosta: pewien naukowiec wymysla "sprytny plan", by ukrasc cala wode z Polski i sprzedac ja bogatemu szejkowi z Egiptu. Sprostac zagrozeniu moze tylko dzielny As. Bohater jest odwazny, silny (popchnal rekami caly pociag) i jest przede wszystkim.... abstynentem. Jego glowne przeslanie "alkohol, najwieksza trucizna"... nie bede komentowac. Wydaje sie, ze Hydrozagadka jest parodia filmow akcji, gdyby nie to, ze nie mam pojecia jakich... "As" chodzi w stroju podobnym do stroju Supermena, z ta roznica, ze na piersi ma wielka biala litere "A". Jest pelen patosu, jest tez bohaterem zagadkowym... Inna postacia godna wymienienia jest krokodyl Herman, z niego mialem najwiekszy ubaw.
Hydrozagadka jest filmem malo znanym, przycmiewa go blask Mis i Rejsu, ale na mojej liscie najlepszych komedii zajmuje 3 miejsce, po: Misiu i Nie lubie poniedzialku
GORACA POLECAM
Hydrozagadka (1970)
Rozpoczęty przez
Loki
, 12.06.2004 - |11:23|
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 12.06.2004 - |11:23|
ISTNIEJĄ TRZY STRONY KAŻDEJ KWESTII:
-TWÓJ PUNKT WIDZENIA,
-JEGO PUNKT WIDZENIA i
-DO DIABŁA Z TYM WSZYSTKIM
-TWÓJ PUNKT WIDZENIA,
-JEGO PUNKT WIDZENIA i
-DO DIABŁA Z TYM WSZYSTKIM
Napisano 25.06.2004 - |13:10|
to taka nasza rodzima superbohaterska produkcja. no i jak na tamte czasy - calkiem udana, bo z przywruzeniem oka. sceny latajacego As'a powalaja na kolana. no i ta oryginalna czolowka! widzial ktos kiedys cos takiego?
Napisano 07.02.2006 - |17:14|
Jedna z mioch ulubionych scen z Hydrozagadki to ta z tekstem: "Plama i Maharadźdża są Pod Złotym Leszszczem"
Ekstra film! Polecam go wszystkim którzy lubią abstrakcyjny humor!
Ekstra film! Polecam go wszystkim którzy lubią abstrakcyjny humor!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Logowanie »