Skocz do zawartości

Zdjęcie

Hydrozagadka (1970)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Loki

Loki

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 141 postów
  • MiastoCiechanów/Płock

Napisano 12.06.2004 - |11:23|

Ostatnio mialem niewatpliwa przyjemnosc obejrzenia jednej z najwspanialszych polskich komedii. Hydrozagadka, to juz bardzo stary film (czarno - bialy), ale poziom humoru stoi na najwyższym poziomie. Jestem milosnikiem komedii Monty Pythona i musze powiedziec, ze typ humoru jest podobny: zwariowany, miejscami absurdalny, ale w gruncie rzeczy genialny.
Historia jest prosta: pewien naukowiec wymysla "sprytny plan", by ukrasc cala wode z Polski i sprzedac ja bogatemu szejkowi z Egiptu. Sprostac zagrozeniu moze tylko dzielny As. Bohater jest odwazny, silny (popchnal rekami caly pociag) i jest przede wszystkim.... abstynentem. Jego glowne przeslanie "alkohol, najwieksza trucizna"... nie bede komentowac. Wydaje sie, ze Hydrozagadka jest parodia filmow akcji, gdyby nie to, ze nie mam pojecia jakich... "As" chodzi w stroju podobnym do stroju Supermena, z ta roznica, ze na piersi ma wielka biala litere "A". Jest pelen patosu, jest tez bohaterem zagadkowym... Inna postacia godna wymienienia jest krokodyl Herman, z niego mialem najwiekszy ubaw.
Hydrozagadka jest filmem malo znanym, przycmiewa go blask Mis i Rejsu, ale na mojej liscie najlepszych komedii zajmuje 3 miejsce, po: Misiu i Nie lubie poniedzialku

GORACA POLECAM
  • 0
ISTNIEJĄ TRZY STRONY KAŻDEJ KWESTII:
-TWÓJ PUNKT WIDZENIA,
-JEGO PUNKT WIDZENIA i
-DO DIABŁA Z TYM WSZYSTKIM

#2 sgsprzem

sgsprzem

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 78 postów
  • MiastoWarszawa

Napisano 25.06.2004 - |13:10|

to taka nasza rodzima superbohaterska produkcja. no i jak na tamte czasy - calkiem udana, bo z przywruzeniem oka. sceny latajacego As'a powalaja na kolana. no i ta oryginalna czolowka! widzial ktos kiedys cos takiego?
  • 0

#3 czarownica

czarownica

Kapral

• Użytkownik
  • 217 postów
  • MiastoŁódź

Napisano 07.02.2006 - |17:14|

Jedna z mioch ulubionych scen z Hydrozagadki to ta z tekstem: "Plama i Maharadźdża są Pod Złotym Leszszczem" ;)
Ekstra film! Polecam go wszystkim którzy lubią abstrakcyjny humor! :D
  • 0

#4 Ogrodnik

Ogrodnik

Starszy sierżant sztabowy

• VIP
  • 1 311 postów
  • MiastoPcim Dolny

Napisano 07.02.2006 - |20:06|

Bardzo smieszny film. Ale uwaga - nalezy go ogladac w szerszym towarzystwie, o podobnym do autorow filmu poczuciu humoru! Wraz z przyjaciolmi plakalismy ze smiechu :lol:
  • 0
Dołączona grafika

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych