Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kanon ST i wątek Temporalnej Zimnej Wojny w Entku

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#1 Delphi

Delphi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 145 postów

Napisano 11.06.2004 - |23:29|

Z uwagi na temat dyskusji pojawiają sie w tym watku SPOJLERY do Entka, DS9, TNG, Voya.

w innym watku mmisiek napisal:

................Poznajemy nowe gatunki obcych później nie znanych (ehhh ten kanon...) , Suliban, Denobulan ale są też znane rasy : Volkanie czy Klingoni....................

Czytając Twoją wypowiedz wpadla mi do glowy ciekawa teoria odnosnie kanonu i ras pozniej nie znanych. Watek temporalnej zimnej wojny przewijajacy sie w serialu daje scenarzystom spore mozliwosci naprawienia niektorych burakow w Entku. Widzielismy juz co daje mieszanie w czasie np. Voyager 4x08,09 Rok Piekla w ktorym Annorax probuje przywrocic potege rasie Krenimow manipulujac czasem i po drodze wymazuje z istnienia cale cywilizacje. Teoria oczywiscie naciagana. Raczej nikt nie wymaze z istnienia Denobulan tylko po to, zeby wymazac doktorka, ale jakis blad Sulibanskich szefow z przyszlosci i juz nie ma niewygodnej rasy, ktora nie pasuje do swiata ST, a jest jedna z glownych w Enterprise. Moze wspolnymi silami pomozemy dopasowac Panom B Entka do kanonu. :D B)

Użytkownik Delphi edytował ten post 16.06.2004 - |22:26|

• 0

#2 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów
  • MiastoKnurów ---> Śląsk

Napisano 12.06.2004 - |08:08|

Suliban można "wymazać" z kanonu dosyc prosto - ot powiedzmy tak jak wspomniałeś Delphi, że "szefowstwo" Sulibanów popełniło jakis bład ....

Xindi jak rozpoczeła sie 3 seria i nawet w trakcie miałem nadzieje, ze Archer w jakis cudowny sposób ich wyeliminuje przez co prawdą by było, że Ziemianie zniszczyli Xindi, stawiałem na jakis przypadek czy coś .... Nawet niszcząc kule na końcu miałem nadzieje, że np wszyscy Xindi znikną, jednak jak wiadomo to Entek w pewien sposób znikł...:/. Wiele wątków można wytłumaczyć co nie raz nas zadziwiali panowie B&B swoimi pomysłami, ale jedno jest pewne - za bardzo z poprzednimi serialami, Entek nie jest kanoniczny, ale niestety mało kto by opracował w głowie opowieść, epopeje kosmiczna obejmujaca setki lat i kilka(naście) seriali i przygód róznych załóg- to poprostu niemożliwe. ST miał,ma i będzie miał buraki których nie da sie wytłumaczyc....

A propo buraków to najbardziej wnerwiającym mnie są: czy kapitan, czy chorąży zawsze maja obszerna wiedze o naprawie i budowie wszystkich statków, napedu Warp, biologi nieznanych form, podózy w czasie itp itp. Kolejnym burakiem ciągnącym sie od początku serialu jest sytuacja: "cos sie zepsuło, wyciagnijmy parę wtyczek i przełóżmy je tam na pewno zadziała". I ostatni chyba mega burak (w Entku tak nie kultywowany i dobrze) mianowicie, ktos atakuje statek Federacji i co sie dziej ? ... wybuchają panele LCD zabijając co chwilę jakiegos biednego chorązego.... Tak że ostrzegam wszystkich posiadaczy monitorów LCD by sie nie zdziwili jak sie obudza w szpitalu z cięzkimi oparzeniami ciała ..... :/

Mam nadzieje, że nie wywołam moim postem wielu komentarzy, obiecałem, że Entka nie bede "dojeżdźał" bardziej swoimi komentarzami i tak też uczynilem jednak mam nadzieje że uzmysłowiłem kilku fanom scifi, że jednak seriale ST nie są takie... doskonałe
  • 0
Chcesz wiedziec o jakich serialach można ze mną porozmawiac ?? Kliknij TUTAJ

Dołączona grafika

#3 Delphi

Delphi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 145 postów

Napisano 12.06.2004 - |11:08|

... wybuchają panele LCD zabijając co chwilę jakiegos biednego chorązego.... Tak że ostrzegam wszystkich posiadaczy monitorów LCD by sie nie zdziwili jak sie obudza w szpitalu z cięzkimi oparzeniami ciała ..... :/

Widziales TOSa ? Obejrzalem calego i praktycznie jak bohaterski kpt. Kirk zabieral jakiegos nieznanego biednego chorazego na misje to bylo wiadomo, ze jest przeznaczony na odstrzal. W TOS tak wybijali zaloge, ze dziwne, ze pod koniec jeszcze mieli komu wydawac rozkazy. To tak na marginesie jako ciekawostka, ale moze wybijanie zalogi to podtrzymywanie kanonu biorac pod uwage wlasnie TOSa :D ;)

Wracajac do buraków to chyba za bardzo na to zwracasz uwage. Mozna miec pretensje do Panow B&B za przyslowiowe "lanie" na kanon ST, ale nie warto sobie psuc ogladania serialu doszukiwaniem sie bledow zawartych w nim. Bądz co badz serial jak dla mnie jest naprawde dobry mimo, ze obejrzalem dopiero 1 sezon, tak krytykowany przez wszystkich. Zeby nie bylo, ze nic innego nie widzialem oprocz 1 sezonu Entka to ze swiata ST mam na koncie TOS, TNG, prawie caly VOY, i czesc DS9 wiec teoretycznie powinno zalezec mi na kanonicznosci, ale............. niech tam..... bedzie to bedzie, nie to nie. Tak samo wszechwiedza. Naprawde nie irytuje mnie to az tak bardzo. Moze po obejrzeniu TOS stalem sie nazbyt tolerancyjny. Mozesz wierzyc mi na slowo, ze kowbojskie wyczyny Kirka i jego stada bija na glowe Archera i jego genialnych odkrywcow :D :lol: ;)
Uprzedzajac przytyki, ze nie mozna porownywac serialu z lat 60-tych i terazniejszych oswiadczam, ze rozpatrywalem to biorac pod uwage tylko i wylacznie kanonicznosc ST. Nie interesowaly mnie zupelnie efekty specjalne i cala reszta. :D :D :ph34r:
  • 0

#4 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 12.06.2004 - |11:55|

nie moze źle napisałem ale akurat na kanonie mi też zbytnio nie zależy ale jednak wypadało by w którymś odcinku Entka wytłumaczyc co sie np stało ze Sulibanami czy Denobulanami ..... To mam nadzieje ze zobaczymy w przyszłych odcinkach entka, jeśli nie wytłumaczą tego to bedzie wtedy łamanie kanonu.... Więc wszystko przed nami.
Maniakiem jakiegos trzymania sie kanonu nie jestem tak jak wcześniej gdzies wspomniany był temat, "że silnik Entka jest całkowicie rózny od tego z TNG czy Voya". Akurat na to nie zwracam uwagi i mało mnie to obchodzi, ale drażnią mnie ewidentne buraki ....

Dobra kończe juz nie bede sie wypowiadał na temat buraków

A tak na marginesie to widziałem całego DS9, podobnie Entka, prawie całego (bez kilku końcowych odcinków) Voyagera i kilka odcinków TNG i mysłe, że każdy z tych seriali miał swoje plusy i minusy także szereg buraków można było w nich zaobserwować ale jest cos w tych opowiadaniach, że to wciąga, za eksperta ST sie nie uważam, ale drażnia mnie buraki w serialach - jak to ma byc dobry serial to nich przynajmniej nie ma błedów ....
(Uprzedzajac kolejne odpowiedzi mój ukochany Babylon tez ma całe mnóstwo błędów, podobnie inne seriale które ogladam)
  • 0

Dołączona grafika

#5 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 12.06.2004 - |17:12|

nie moze źle napisałem ale akurat na kanonie mi też zbytnio nie zależy

Bardzo ciekawy temat!

Ale możecie mi powiedziec :
Co rozumiecie przez słowo KANON Star Treka?

Bo zdaje się, że ja rozumiem to zupełnie inaczej od was?
Dla mnie np (m.in.) pojawianie sie nowych ras to własnie kanon ST !

Zmiennokształtny "policjant" z DS9 nie pojawia się w żadnym innym serialu a to was nie razi przecież.

Porozmawiajmy o kanonie ST.
Czym jest? Czym powinien byc? Czy można (nalezy) go zmieniać?

::. GRUPA TARDIS .::

#6 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 12.06.2004 - |18:03|

Dla mnie np (m.in.) pojawianie sie nowych ras to własnie kanon ST !

Zmiennokształtny "policjant" z DS9 nie pojawia się w żadnym innym serialu a to was nie razi przecież.

Tak , ale zmieni (rasa Odo) jest przynajmiej wspominana w pózniejszych filmach . Jeżeli film się dzieje tak jak DS9 (po NG) to niema problemu z wprowadzaniem nowych ras. Natomiast Entek dzieje się przed powstaniem federacji i z nowymi rasami w nim pojawia się taki problem że w pozniejszych filmach stosunek federacji jest do nich inny (niż w Entku) , lub nawet nie istnieją . Albo dochodzi to takich buraków jakim był odcinek z Borgiem .
Tak samo jak z zachowaniem lini temporalnej - we wszystkich innych serialach , jeśli dochodzi do podruży w czasie to wszyscy zastanawiają się nad skutkam ubocznymi takiej wycieczki , a także interesuja się tym odpowiednie służby temporalne (np. tak jak w Vooyager i służba temporalna z 29 wieku). Tu natomiast nie pojawia się nic .

Użytkownik Obi edytował ten post 12.06.2004 - |18:06|

Dołączona grafika
Dołączona grafika

#7 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 12.06.2004 - |18:10|

Dobra co dla mnie oznacza kannon ....

- Kanonem jest dla mnie np to, ze pierwszym Enterprisem był ten którym latał Kirk
- Kanonem dla mnie jest to iż to Picard pierwszy napotkał Borga, ale tutaj akurat umiejętnie panowie B&B mistrzowsko sie wywinęli z tego ...
- Kanonem a raczej łamaniem go dla mnie jest to iż w zadnym Treku (TNG, DS9 czy Voyu czy nawet TOSie) nie wspomniano o zagładzie 7 milionów mieszkańców Florydy i stworzeniem nowego Wielkiego Kanionu w USA....
- Łamaniem kanonu dla mnie jest to, że we w.w. trekach nic i nikt nie wspomina o Xindi a tu nagle w przyszłosci toczą wojne po stronie Federacji przeciwko twórcą kul
- Łamaniem kanonu dla mnie jest to iz nigdy nie było powiedziane kto założył federacje (chodzi mi o osoby) a jednak takie wydarzenei powinno byc nagłośnione tak samo jak pierwszy lot Zefrene Cocraina
- Kanonem czy też łamaniem kanonu dla mnie jest to, ze ... a juz starczy tego

@psjodko - Odo jako zmiennokształtny jest jedynym w kwadrancie alfa ... (po za małym i potem dziwnym zmiennym co wygladał jak jakis ptak w próżni, w którymś z odcinków w 6 albo w 7. serii to było)m, wiec powiedzmy, że był sam a to, że DS9 opowiadał o wojnie kwadrantu alfa z Dominum i zmiennymi. Bajo wyzowiło sie spod okupacji i dopiero Federacja poznaje Odo a później mniej pokojowo nastawionych jego ziomków. W tym samym czasie dzieje sie akcja Voya ale jak wiadomo Kasia wraz z załogą Voya jest uwiziona w innej częsci galaktyki i ma swoje kłopoty zwane Borg .... ale to tak dygresja. Mogę sie założyc, ze kolejny serial którego akcja była by obsadzona w czasach po DS9 napewno by opowiadała, o wojnie z Dominum a nie zapomniała by nagle o jakims ważnym wydarzeniu (patrz moje rozmyślania o kanonie). Zreszta po DS9 dzieje sie akcja ST 9 i ST 10 i tam wspominaja o wojnie z Dominium.

Jak mi sie coś przypomni to napisze jeszcze

Takie pytanko moze troszke offtopic ale wzmożona aktywnosc jest w tym topicu to moze ktoś mi odpowie ....
ST First Contact, niby sie dzieje w czasach DS9 ale przed wojna z Dominium, czy było coś wspomniane o wojnie a raczej o potyczce z Borgiem ukazanej w First Contaact podczas serialu DS9 ?. Jakos mnie pamięc zawodzi i nie jestem pewien

Podsumowując kanon to coś o czym wiadomo w późniejszych chronologicznych przygodach a nie wczesniejszych wydarzeniach.

-----------------
Update. W końcowych odcinkach Voya Kasia dowiaduje sie, ze Federacja prowadziła wojne z Dominium ....
  • 0

Dołączona grafika

#8 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 12.06.2004 - |18:41|

wojnei z Dominium podczas serialu DS9

Ostatnie sezony DS9 to o konflikcie z Dominium (od 5 jak mnie pamięć nie myli ).
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#9 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 12.06.2004 - |19:38|

Ostatnie sezony DS9 to  o konflikcie z Dominium (od 5 jak mnie pamięć nie myli ).

Źle, bez sensu napisałem to zdanie miało brzmiec:

Takie pytanko moze troszke offtopic ale wzmożona aktywnosc jest w tym topicu to moze ktoś mi odpowie ....
ST First Contact, niby sie dzieje w czasach DS9 ale przed wojna z Dominium, czy było coś wspomniane o wojnie a raczej o potyczce z Borgiem ukazanej w First Conatact podczas serialu DS9 ?. Jakos mnie pamięc zawodzi i nie jestem pewien

Teraz prawidłowo jest sformuowane zdanie co miałem na myśłi ....
  • 0

Dołączona grafika

#10 Obi

Obi

Moderator

• Moderator
  • 3 264 postów
  • MiastoWawa

Napisano 12.06.2004 - |19:43|

Jeśli dobrze pamiętam to było tylko wspomniane że doszło do walki na orbicie ziemi z drugim sześcianem Borga - ale kiedy to ci nie powiem . Ale na 95 % coś takiego było powiedziane .
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#11 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 12.06.2004 - |19:49|

Jeśli dobrze pamiętam to było tylko wspomniane że doszło do walki na orbicie ziemi z drugim sześcianem Borga - ale kiedy to ci nie powiem . Ale na 95 % coś takiego było powiedziane .

ale to musiało być chyba bardzo marginalnie .... zresztą sie dziwię, że nei było o tym więcej bo jednak troszke statków Federacja utraciła .....

O własnie kolejny burak w ST, że Borg kierował sie prosto na Ziemie omijając inne gatunki....

Ma ktos moze mapkę galaktyki jak wyglądał układ sił w galaktyce, wiem ze Rommulanie mieli dosyć znaczne "tereny" zajęte co wydaje sie dziwne bo wywodzą sie z jednych przodków razem z Volkanami a Volkanie ...hmmm. do potęg militarnych nie należeli a Romulanie podbili część kwadrantu beta....

Inna sprawa to ciekawi mnie czy Borg skopał tyłki Dominium bo musiał sie dowiedziec o istnieniu rasy która potencjalnie moze im zagrozic
  • 0

Dołączona grafika

#12 Delphi

Delphi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 145 postów

Napisano 12.06.2004 - |20:45|

Ma ktos moze mapkę galaktyki jak wyglądał układ sił w galaktyce, wiem ze Rommulanie mieli dosyć znaczne "tereny" zajęte co wydaje sie dziwne bo wywodzą sie z jednych przodków razem z Volkanami a Volkanie ...hmmm. do potęg militarnych nie należeli a Romulanie podbili część kwadrantu beta....

Mam 2 mapki galaktyki gdzie widac rozklad terenow poszczegolnych ras. Nie mam tylko gdzie tego wrzucic. Jesli ma ktos mozliwosc poprosze o adres majlowy. Chetnie wysle. Dodatkowo mam jeszcze Timeline ST. Moze sie przydac w dyskusji :D :rolleyes: ;)

=====================================
Dodane:
Pod tym adresem dostepne są mapy:
Mapy

Użytkownik Delphi edytował ten post 12.06.2004 - |22:51|

• 0

#13 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 14.06.2004 - |07:55|

Jeżeli film się dzieje tak jak DS9 (po NG) to niema  problemu z wprowadzaniem nowych ras. Natomiast Entek dzieje się przed powstaniem federacji  i z nowymi rasami w nim pojawia się taki problem że w pozniejszych filmach  stosunek federacji jest do nich inny (niż w Entku) , lub nawet nie istnieją .

1. W TOSie pojawiają się dziesiątki ras o których nie ma w nastepnych serialach ani słowa - i to dla Was nie jest problemem.
W TNG pojawiają się dziesiątki ras o których w późniejszych serialach nie ma ani słowa - i to dla Was nie jest problemem.
w ENT pojawia się kilkanascie ras - i to jest dla Was problem.

Ciekawe podejście....
Trudno mi znaleźć sens w tym rozumowaniu. :o

Albo dochodzi to takich buraków jakim był odcinek z Borgiem .

2. Nie rozumiem? Jaki tu jest burak?
Nikt z bohaterów nie zdaje sobie sprawy z tego, że to jest właśnie Borg.
Statek zostaje zniszczony a człony przestają istnieć. O tym co to było wiedzą tylko widzowie.

Tak samo jak z zachowaniem lini temporalnej - we wszystkich innych serialach , jeśli dochodzi do podruży w czasie to wszyscy zastanawiają się nad skutkam ubocznymi takiej wycieczki , a także interesuja się tym odpowiednie służby temporalne (np. tak jak w Vooyager  i służba temporalna z 29 wieku). Tu natomiast nie pojawia się nic .

3. Ależ właśnie jest tak jak piszesz!
Ten Daniels (czy jak mu tam) jest własnie służbą temporalną. Pilnuje linii czasu aby nikt go nie zmieniał.

a teraz mmisiek :D

Dobra co dla mnie oznacza kannon ....

- Kanonem jest dla mnie np to, ze pierwszym Enterprisem był ten którym latał Kirk

4. No tak... jak tu dyskutować. To nie jest kanon to jest wiara...
Tym bardziej, że nie jest prawdą - chociazby już istniejący wahadłowiec Enterprise.

- Kanonem dla mnie jest to iż to Picard pierwszy napotkał Borga, ale tutaj akurat umiejętnie panowie B&B mistrzowsko sie wywinęli z tego ...

5. Raczej Picard jest pierwszym, który się dowiedział, że to jest Borg.

- Kanonem a raczej łamaniem go dla mnie jest to iż w zadnym Treku (TNG, DS9 czy Voyu czy nawet TOSie) nie wspomniano o zagładzie 7 milionów mieszkańców Florydy i stworzeniem nowego Wielkiego Kanionu w USA....

6.
a. Czy jesteś pewny, że coś takiego się "wydarzyło"?
Entek się jeszcze nie zakończył i są możliwe wszelkie zawirowania w czasie...

b. Czy jeżeli o czymś się nie wspomina w "późniejszych" odcinkach to to oznacza, że nie może istnieć?
Przez kilka seriali nie wspominano ani słowa o Cochraine az tu bęc! jest film i już wszyscy wszystko wiedzą!
offtopic! Ciekawostką jest to, że Cochrain zaginął w przestrzeni na nowo skonstruowanym statku. Tego też nie ma w poprzednich serialach! Ani w First Contact!

- Łamaniem kanonu dla mnie jest to, że we w.w. trekach nic i nikt nie wspomina o Xindi a tu nagle w przyszłosci toczą wojne po stronie Federacji przeciwko twórcą kul

7. Sprawa dla mnie niejasna. :( Raczej bym tu stawiał na buraka a nie łamanie kanonu. Przecież zniszczyli wszystkie kule! Nie ma Obszaru Delfickiego! Więc jaka bitwa w 35 wieku?
Poczekajmy na kolejne odcinki ENTka...

- Łamaniem kanonu dla mnie jest to iz nigdy nie było powiedziane kto założył federacje (chodzi mi o osoby) a jednak takie wydarzenei powinno byc nagłośnione tak samo jak pierwszy lot Zefrene Cocraina

8. No ale to chyba zarzut do WSZYSTKICH seriali i filmów przed ENTkiem?
To ENTek naprawia kanon !
(Wygląda na to, że wreszcie pochwaliłeś Enterprisa! :lol: )

- Kanonem czy też łamaniem kanonu dla mnie jest to, ze ... a juz starczy tego

No dawaj, dawaj! Nie oszczędzaj Star Treka ;)
Jest ciekawie.

i jeszcze raz mmisiek:

O własnie kolejny burak w ST, że Borg kierował sie prosto na Ziemie omijając inne gatunki....

9. Zdaje się, że niedokładnie obejrzałeś odpowiedni odcinek ENT-ka. Ktoś, (zdaje sie, że twój ulubiony doktorek :D ) wyjaśnia, że te istoty cały czas wysyłały w strone kwadrantu Delta współrzędne Ziemi. A sygnał dotrze tam za 250 lat - czyli w czasach Picarda.
To wyjasnia dlaczego sześcian Borga leciał prosto jak po sznurku w stronę Ziemi omijajaąc inne gatunki. To równiez wyjaśnie dlaczego Borg zastosował manewr z tachionami i kulą wystrzeloną w przeszłość. Po prostu królowa musiała wiedziec, że sygnał dotarł do niej sprzed 250 lat i tam szukała "nadawców" tego sygnału.

Ufff
ale się rozpisąłem... :lol:

#14 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 14.06.2004 - |08:42|

Zacznijmy od końca

9. Zdaje się, że niedokładnie obejrzałeś odpowiedni odcinek ENT-ka. Ktoś, (zdaje sie, że twój ulubiony doktorek  ) wyjaśnia, że te istoty cały czas wysyłały w strone kwadrantu Delta współrzędne Ziemi. A sygnał dotrze tam za 250 lat - czyli w czasach Picarda.

Tutaj mistrzowsko świaadomie/nieświadomie panowie B&B naprawili buraka z innych seriali ST odnośnie inwazji Borga bezpośrednio na Federacje, więc jeden plus na korzyść Entka

7. Sprawa dla mnie niejasna.  Raczej bym tu stawiał na buraka a nie łamanie kanonu. Przecież zniszczyli wszystkie kule! Nie ma Obszaru Delfickiego! Więc jaka bitwa w 35 wieku?

Sam przyznałeś, że burak to jest, niechaj tak zostanie ...;)

a. Czy jesteś pewny, że coś takiego się "wydarzyło"?

Tak to bedzie mega burak w serialu jak po 7 seriach okaże sie, ze upss zaraz naprawimy całą linie czasową ...., ale głupota by była gdyby okazało by sie, ze tak naprawde entek nie jest prawdziwą historia z początków Federecjai i okazało by sie, że np Ziemie nie zaatakowali Xindi, moze najlepiej wogóle nie było Enterprise z Archerem - twórcy chyba by nie wymyslili takiej głupoty w serialu ale to w koncu Entek .... :/

offtopic! Ciekawostką jest to, że Cochrain zaginął w przestrzeni na nowo skonstruowanym statku. Tego też nie ma w poprzednich serialach! Ani w First Contact!

i to jest dla mnie łamanie kanonu bo nie mówiono nigdy o tym jak zginął Cocraine a nagle w Entku zdradzaja tajemnice, BTW to w Voyu wspominano o Cocrainie przy próbie osiągnięcia warp 10 jak Parish zamienił sie w winniczka....:D

5. Raczej Picard jest pierwszym, który się dowiedział, że to jest Borg.

Eee pierwszymi którzy dowiedzieli sie o Borg to byli rodzice 7z9, albo wg Entka polarna wyprawa ktróa znalazła szczątki Borga ... - co nie dowiedzieli sie o Borgu ?

4. No tak... jak tu dyskutować. To nie jest kanon to jest wiara...

i

Tym bardziej, że nie jest prawdą - chociazby już istniejący wahadłowiec Enterprise.

Jest jeszcze lotniskowiec ale dobrze wiesz, ze nie chodziło mi o współczesne nazwy, chodziło mi to co sie dzieje w ST zreszta to nazwa promu kosmicznego wzieła nazwe z ST bo fani chcieli by tak nazwano pierwszy prom wielozadaniowy i NASA ugiełą sie pod ich tysiacami próśb ... Ale na pewno o tym wiesz.

i teraz cukierek na koniec:

1. W TOSie pojawiają się dziesiątki ras o których nie ma w nastepnych serialach ani słowa - i to dla Was nie jest problemem.

Jak sobie to wyobrażasz, ze twórcy wymyślają powiedzmy 30 ras ufoków a potem co odcinek te same rasy sie pojawiają i pojawiają i tak bez końca, każdy odcinek byłby taki sam jak poprzednik, zero świeżosci i zaskoczenia, to nie telenowela Venezuelska gdzie gra 5 aktorów w sumie, mamy jakies tam głowne rasy w naszej galaktyce i to one co jakis czas sie pojawiaja a to że np nie ma jakiejs rasy która spotkał Kirk w 12 odcinku to tylko dla tego, ze juz wiecej ich nie spotkał, no proste. Albo Kaska leci w stronę Ziemi to co Kejzoni mają ja scigać cały serial tylko dla tego, ze twierdzisz, ze w ST zapomni sie o nich i wiecej sie nei pojawią ??. Nie rozumiem takiego toku myśłenia. Na pewnoi ST byłby szałowym serialem jakby powedzmy tak: typowy odcinek TNG, załoga Entka ale tego od Picarda, do tego dołożyc jakis wrogi statek Klingonów, Romulan i powiedzmy Borga, pierwszy odcinek atakuje Borg, potem Klingoni a następnei Romulanie, drugi odcinek: Romulanie, Klingoni, Borg, następny odcinek Klingoni, Borg, Romulanie - to własnie chcesz powiedzieć ?. Rasy które występowały mają sie ciągle pojawiać w serialu ?. Absurd, była by z tego sieczka, zreszta widziałem juz tyle seriali scifi i nigdzie, powtarzam nigdzie nie było tak, że każda pograniczna rasa sie pojawiała wiecej niz w dwóch odcinkach ....
  • 0

Dołączona grafika

#15 Delphi

Delphi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 145 postów

Napisano 14.06.2004 - |16:17|

mmisiek napisał:

psjodko napisał:

Raczej Picard jest pierwszym, który się dowiedział, że to jest Borg.

Bład w rozumowaniu. Wyprawa Archera jako, ze byla pierwszą na taką skalę musiała być i z tego co widze jest dobrze udokumentowana. W ostatnim odcinku 1 sezonu i 1 odc. drugiego Daniels wspomina, ze wyprawa Archera stała się zalążkiem do stworzenia Federacji więc jego wyprawa na 100% jest w bankach danych dostepnych na okrętach Federacji. Może jeden incydent z Borgiem w TNG mógłby tłumaczyć, że nikt nie skojarzyl faktu pierwszego spotkania Borga przez Archera, ale nie wojna na taką skalę. Nie ma możliwości, zeby nikt nie skojarzył szescianu. W koncu to nie byle jaki stateczek i bardzo charkterystyczny na tle statkow z jakimi spotkala sie Federacja.
  • 0

#16 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 14.06.2004 - |20:25|

Nie ma możliwości, zeby nikt nie skojarzył szescianu. W koncu to nie byle jaki stateczek i bardzo charkterystyczny na tle statkow z jakimi spotkala sie Federacja.

A kolega oglądał Enterprisa czy tylko czyta "omówienia" mmisiek'a ??

Bo jak tylko czyta :ph34r: to wyjasniam, że ani Archer ani nikt z Federacji (aż do czasów Picarda) nie widział sześcianiu Borga.

A poza tym jakiż to raport jest w bankach danych Federacji? Już go sobie wyobrażam:

W roku 2152 ludzie odkryli na Antartydzie resztki nieiwielkiego (kulistego !! przypominam) statku kosmicznego. W lodzie znaleziono dobrze zakonserwowane 2 ciała dziwnych istot z implantami mechanicznymi w miejsce najprawdopodobniej uszkodzonych organów tychże istot.
W trakcie wstępnych badań istoty te ożyły, przejęły kontrole na dwoma naukowcami prowadzacymi badania i uprowadziły statek transportowy z orbity ziemskiej.
W wyniku pościgu Enterprise NX-01 i krótkiej walki statek wraz z nieznanymi istotami został całkowicie zniszczony.
Dr. Phlox, ktory w miedzyczasie został zarażony nieznanymi, mechanicznymi mikrobami raportuje, że istoty te wysyłały dane o lokalizacji Ziemi w kierunku kwadrantu Delta.

Faktycznie po takim raporcie, 250 lat później Picard (z niewielką pomoca Daty :P ) NATYCHMIAST skojarzy ten fakt i będzie wiedział, że chodzi o Borga! :blink:

Użytkownik psjodko edytował ten post 14.06.2004 - |20:38|

#17 Delphi

Delphi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 145 postów

Napisano 14.06.2004 - |22:35|

Bez bicia przyznaje, ze wlasnie ogladam 2 sezon i nie widzialem jeszcze odcinka z Borgiem :rolleyes: Z postow jakie przeczytalem bylem pewien, ze doszlo do spotkania z szescianem :D :D Mea culpa :oops: Doszlusuje do terazniejszych odcinkow i bede mial lepszy poglad na "Borgowe zlamanie kanonu" Nie zmienia to faktu, ze ( biorac pod uwage Twoj "raport" :P - 2 czlony Borga i sygnal w kierunku kwadrantu Delta) byloby dość prawdopodobne pojawienie się takiej informacji w TNG. No... ale zaczynam sie czepiac szczegolow co niedawno sam wytknalem chyba mmiskowi. Z Twojego opisu wynika, ze zlamanie kanonu bylo jak nabardziej do przyjecia i pewnie po obejrzeniu zweryfikuje swoj poglad na te sprawe. B)
  • 0

#18 psjodko

psjodko

TIME LORD

• Moderator
  • 2 337 postów
  • MiastoLeżajsk

Napisano 15.06.2004 - |07:09|

Bez bicia przyznaje, ze wlasnie ogladam 2 sezon i nie widzialem jeszcze odcinka z Borgiem  :rolleyes:  Z postow jakie przeczytalem bylem pewien, ze doszlo do spotkania z szescianem  :D  :D Mea culpa   :oops:

Przyjęte.. :D

Doszlusuje do terazniejszych odcinkow i bede mial lepszy poglad na "Borgowe zlamanie kanonu" Nie zmienia to faktu, ze ( biorac pod uwage Twoj "raport"  :P  - 2 czlony Borga i sygnal w kierunku kwadrantu Delta) byloby dość prawdopodobne pojawienie się takiej informacji w TNG.

No własnie, że jest co nawet(!) mmisiek przyznał. Cały film First Contact jest właśnie o tym.

PS.
Przepraszam, że popsułem ci radośc oglądania i opowiedziałem niemal cały odcinek :(

Ponieważ strasznie tu spojlerujemy (co za straszne słowo) bardzo prosze mmiska o dodanie do tytułu topicu wyrażnej informacji SPOJLERY.

Użytkownik psjodko edytował ten post 15.06.2004 - |07:17|

#19 mmisiek

mmisiek

B5 SuperFan

• Email
  • 1 219 postów

Napisano 16.06.2004 - |17:35|

zmieniony podtytuł i chciałem wyedytować pierwszego posta w celu ostrzeżenia o mozliwych spoilerach ale wydaje mi się, ze nie ma co ingerować w posty userów bez widocznej przyczyny wiec prosiłbym Delphiego o wpisanie stosownego info w swoim poscie rozpoczynającym ten pasjonujący wątek

No własnie, że jest co nawet(!) mmisiek przyznał. Cały film First Contact jest właśnie o tym.

No własnie raczej inaczej chyba nigdy nie twierdziłem .... zreszta i tak nie widzielisci tam czajacego sie Entka z Archerem na pokładzie .... pewnie to zobaczymy w którejś tam serii Entka .... :D :D :D
/Przejawiam już oznaki Entkofobii/

A kolega oglądał Enterprisa czy tylko czyta "omówienia" mmisiek'a ??

Cieszę sie że ktoś je wogóle czyta ....
Ale nie wszyskie opisy odcinków były gnojące entka, wiec nei rozumiem tego zamieszania

Ciągle poniekąd jestem wywoływany do tablicy w sprawie Borga w Entku, więc pora zmienić raz na zawsze stereotyp który zaczyna sie za mna ciągnąc.... Borg w Entku był wg mnie zbędny, to taki chwyt dla ratowania publicznosci. Jednak po obejżeniu, widać, ze to jeden z lepszych odcinków w drugiej serii, twórcy świetnie wyszli z tego, ze Borg zostanie poznany dopiero przez Picarda .... Teraz pytanko do tych co widzieli TNG, w jakich okolicznosciach Picard napotkał Borga ? Prosił bym o opis sensowny
  • 0

Dołączona grafika

#20 Delphi

Delphi

Starszy szeregowy

• Użytkownik
  • 145 postów

Napisano 16.06.2004 - |22:15|

TNG widzialem calego :P Odcinek 2x16 "Q who". Q odgrywa sie na Picardzie, ktory nie chce przyjac go do zalogi i przenosi Enterprise do kwadrantu Delta na male spotkanko z Borgiem. Z tego co pamietam Picard widzac, ze nie pokona wroga w koncu prosi Q o przeniesienie okretu w przestrzen Federacji.......... chyba obejrze jeszcze raz ten odcinek B)

ps. pierwszego posta oczywiscie zaraz zmienie................ jednak nie tak latwo :rolleyes: Prosilbym mmisiek o powiekszenie ostrzezenia i jakis razacy kolorek np. czerwony. :P

Użytkownik Delphi edytował ten post 16.06.2004 - |22:29|

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych